Επιλογή Σελίδας

Του Στέφανου Αβραμίδη

Το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2019 ήταν ένα βράδυ πολύ πολύ δύσκολο για την εθνική μας ομάδα! Ήταν, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, και ένα βράδυ απολύτως καθοριστικό για το πρόσωπο, για…κάποια πρόσωπα αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς, της «γαλανόλευκης»! Για όσους δε θυμούνται ή και για όσους πολύ θα ήθελαν να ξεχάσουν, ήταν το βράδυ, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να γνωρίζει την ήττα από την Αρμενία με σκορ 3-2, που ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος στις δηλώσεις του ξέσπασε για τα τότε κακώς κείμενα! Ξέσπασε, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ουσιαστικά, βάζοντας πάντως τον εαυτό του πρώτο στο κάδρο των ευθυνών, κατά του τότε ομοσπονδιακού τεχνικού Άγγελου Αναστασιάδη και της… πολιτείας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος επί των ημερών του!

Τα όσα είχε πει ο νυν κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού, εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στην Άρσεναλ, έμελλε να φέρουν αλυσιδωτές αντιδράσεις-εξελίξεις στους κόλπους της εθνικής , σε αντίθεση με την… εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στη συλλογική μνήμη, το πρώτο από τα πολλά που συνέβησαν με αφορμή τα λεγόμενά του δεν ήταν η εκπαραθύρωσή του ίδιου του ποδοσφαιριστή από την ομάδα, πρώτος έφυγε ο προπονητής που τα είχε… ακούσει! Ένα μήνα και κάποιες λίγες ημέρες μετά από την οδυνηρή εκείνη ήττα, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Ευάγγελο Γραμμένο, ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε λύσει τη συνεργασία του με την ομοσπονδία, το λες και… παραδοχή αποτυχίας έως και… δικαίωση Σωκράτη, δύο εβδομάδες αργότερα θα άρχιζε η εποχή Φαν’τ Σχιπ! 

Εποχή Φαν’τ Σχιπ που αγωνιστικά άνοιξε αυλαία στο do or die, έτσι όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, παιχνίδι με τη Φινλανδία στο Τάμπερε, τόσο σε αυτή την αναμέτρηση, η ήττα με 1-0 σήμανε ουσιαστικά και τον αποκλεισμό μας από το EURO 2020, όσο και στην αμέσως επόμενη, έως και ατιμωτική, ποδοσφαιρικά για να μην παρεξηγούμαστε, ισοπαλία 1-1 με το Λιχτενστάιν στο Ολυμπιακό Στάδιο, το κεντρικό αμυντικό μας δίδυμο αποτελούσαν οι Μανωλάς και Παπασταθόπουλος! Και μετά… σιωπή! Ο Ολλανδός μετά από αυτά τα δύο πρώτα παιχνίδια σταμάτησε να καλεί τους επί σειρά ετών…πυλώνες της αμυντικής γραμμής της εθνικής, κάποιες λίγες φορές αναφέρθηκε σε αυτούς αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση! Στην πορεία, όχι πολύ αργότερα, με αφορμή δηλώσεις του μετά από νικηφόρο, και μάλιστα με δικό του γκολ, παιχνίδι στο Κόσοβο στις οποίες έκανε λόγο για το πόσο οι… κομμένοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους νέους της εθνικής, δεν καταλαβαίνω το λόγο αν με ρωτάτε, στους δύο  προστέθηκε και ο Σιόβας, τα πώς και τα γιατί δεν είναι της παρούσης! 

Αντιθέτως απολύτως της παρούσης είναι οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΟ Παναγιώτη Δημητρίου, για πρώτη φορά ακούσαμε, επιτέλους, από επίσημα χείλη το οτιδήποτε για μια υπόθεση που, ας μη γελιόμαστε, «σέρνεται», δυσκολεύομαι να βρω πιο κατάλληλη λέξη, δυόμισι χρόνια τώρα στο «γαλανόλευκο» ρεπορτάζ! Και… «σέρνεται» γιατί είναι ακριβώς αυτή η παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την υπόθεση που τρώει τις σάρκες της ίδιας της ομάδας, την έχουμε ούτως ή άλλως εγγενή την τάση να «χρωματίζουμε» τα τεκταινόμενα στην εθνική μέσα από τα οπαδικά μας φίλτρα, στο συγκεκριμένο ζήτημα, ως ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία, το τερματίσαμε, δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα με βάση τον πρότερο ή και τον τρέχοντα ποδοσφαιρικό βίο των κομμένων! Εξ ου και το «επιτέλους» για την προεδρική τοποθέτηση, ξεκαθαρίζοντας ο κος Δημητρίου όχι τόσο ότι προσωπική του επιθυμία θα ήταν οι τρεις να κληθούν και πάλι, το έκανε κι αυτό, αλλά, κυρίως, τονίζοντας, σε θεσμικό επίπεδο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, ότι ο Φαν’τ Σχιπ είναι απολύτως ελεύθερος από πλευράς Ομοσπονδίας να καλέσει όποιον εκείνος θεωρεί χρήσιμο, έπραξε ότι θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε πράξει ο… επικεφαλής! Έκανε και πάλι το ζήτημα καθαρά ποδοσφαιρικό! 

Γιατί δεν ξέρω για εσάς, εγώ κανένα πρόβλημα δε θα είχα αν οι τρεις «αποκλεισμένοι» δεν καλούνταν, και δεν ξανακληθούν ποτέ στο μέλλον, με βάση αγωνιστικά, αμιγώς, κριτήρια! Προσέξτε, δε λέω ότι θα συμφωνούσα κιόλας, απλά δε θα μπορούσα, δε θα μπορούσαμε, παρά να δεχθούμε την απόφαση του μοναδικού υπεύθυνου που προφανώς είναι ο προπονητής και… προφανώς  με βάση και αυτή να τον κρίνουμε! Είναι όμως 25 μήνες τώρα, σε ότι αφορά το Σιόβα 13, που οι τρεις όχι απλά δεν καλούνται αλλά μοιάζει να βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να πειστούμε ότι… δεν υπάρχουν καν! Όχι μόνο υπάρχουν, λέω εγώ, αλλά οποιοσδήποτε εξ αυτών θα μπορούσε να μας φανεί χρήσιμος, χρησιμότατος, στον τελικό κόντρα στη Σουηδία όπου υποχρεωθήκαμε να βαφτίσουμε στόπερ, προφανώς δεν είναι τέτοιος, τον Κώστα Τσιμίκα! Αφήσαμε το θέμα να χρονίσει έως και να… κακοφορμίσει! Έστω κι αργά επανέρχεται στις κανονικές, αγωνιστικές του διαστάσεις!

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ δε μίλησε μόνο για τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, έκανε λόγο και για τη…βαρύτητα της εικόνας της ομάδας στα δύο τελευταία της παιχνίδια και το πόσο μεγάλο ρόλο η εικόνα αυτή θα παίξει στις αποφάσεις για το μέλλον στην άκρη του πάγκου! Αυτή τη φορά ο Φαν’τ Σχιπ θα κριθεί… ολιστικά για την απόδοση, τα αποτελέσματα αλλά και τις επιλογές του σε επίπεδο κλήσεων! Δεν υπάρχουν πλέον, έστω και στον… αέρα, απαγορευτικά-ελαφρυντικά! Και ποδοσφαιρικά αυτό δεν είναι μόνο το σωστό αλλά και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ!   

Πηγή: bnsports.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This