Επιλογή Σελίδας


Του Γιάννη Φιλέρη

Πέρσι ο Ολυμπιακός είχε νικήσει στη Βαρκελώνη κόντρα σε κάθε προγνωστικό και τη ροή της σεζόν, που εν τέλει τον βρήκε εκτός πλέι-οφ. Φέτος γυρίζει ηττημένος, έχοντας πάντως παίξει ένα ματς αντίστοιχο με τα δυο πρώτα που κέρδισε στο ΣΕΦ και επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της El Mundo Deportivo που πριν από το ματς έγραφε ότι “πρέπει να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας για τον φετινό Ολυμπιακό, αφού οι περισσότεροι πίστευαν ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στα φαβορί της περιόδου”.

Έτσι αντιμετωπίζουν τους Πειραιώτες στην φετινή Euroleague. Μοιάζουν να έχουν επιστρέψει στην πρώτη γραμμή, φρέσκοι, υγιείς και αποφασισμένοι να αφήσουν στο παρελθόν τη μετριότητα των προηγούμενων χρόνων όπου περισσότερα ήταν τα ερωτηματικά από τις απαντήσεις της ομάδας στο γήπεδο. Δεν είναι μόνο τα σκορ, οι νίκες ή οι ήττες. Είναι η συνολική εικόνα που βγάζει, μέχρι στιγμής, ο Ολυμπιακός που αλλάζει τα δεδομένα, επαναφέρει στη συνείδηση της διοργάνωσης μια ομάδα που τα περασμένα χρόνια ήταν πρωταγωνίστρια και όχι κομπάρσος.

Μια ομάδα που και στο Παλαού Μπλαουγκράνα, κατέθεσε για μια ακόμη φορά όλο της το αμυντικό “είναι”. Μοναδική εξαίρεση το τρίτο δεκάλεπτο και το διάστημα όπου η Μπάρτσα, χάρη στον οίστρο του Νικ Καλάθη και άξονες τους Μίροτιτς-Ντέιβις (και με αφετηρία το πρώτο εύστοχο τρίποντο των γηπεδούχων από τον Κάιλ Κούριτς, μετά από 12 σερί στο σίδερο) αποδιοργάνωσε την γεμάτη ένταση, αυταπάρνηση και περιστροφές άμυνα του Μπαρτζώκα.

Για ένα ημίχρονο, ο Ολυμπιακός είχε καταστρέψει ότι προσπαθούσε να φτιάξει ο Καλάθης, αλλά τόσο αυτός όσο και οι συμπαίκτες του είχαν πέσει σε μπλόκο και … έχτισαν οικοδομή, με συνολικά 10/32 σουτ. Ειδικά αυτό το 0/12 τρίποντα, έμοιαζε με εφιάλτη για τον Γιασικεβίτσιους, που χτυπιόταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα χωρίς να βρίσκει άκρη. Το σκηνικό που είχε στήσει η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν παρόμοιο με εκείνο που “στραγγάλισε” Μπασκόνια και Ρεάλ Μαδρίτης.

Η τρίτη ισπανική ομάδα που αντιμετώπισαν οι “ερυθρόλευκοι” έμοιαζε να πέφτει στην ίδια παγίδα, με τον Μίροτιτς να υποφέρει πρώτος απ’ όλους, αφού ο Μπαρτζώκας είχε σημαδέψει τον Μαυροβούνιο-Ισπανό, όχι άδικα, ως τον κορυφαίο επιθετικό των αντιπάλων. Αυτό που έλειπε στον Ολυμπιακό του πρώτου μέρους ήταν η υπομονή στην επίθεση, τα οκτώ λάθη που είχε κάνει ήταν πάρα πολλά, στην δεύτερη περίοδο βιαζόταν να σουτάρει (1/6) παρόλα αυτά το +5 με το οποίο πήγε στα αποδυτήρια και κυρίως οι μόλις 27 πόντοι που είχαν σημειώσει οι “μπλαουγκράνα” έφτιαχναν στο μυαλό μια εικόνα των προηγούμενων αγώνων.


Επαναφορά με το plan B

Προφανώς η Μπαρτσελόνα δεν μπορούσε να χάνει τρίποντα όλο το βράδυ. Τα δυο συνεχόμενα που έβαλε στο ξεκίνημα της επανάληψης με Κούριτς και Μίροτιτς αποσταθεροποίησαν την συμπαγή άμυνα του Ολυμπιακού, που ξαφνικά δέχθηκε ένα 14-2, δίνοντας την εντύπωση ότι θα έπεφτε στο καναβάτσο. Ο Μπαρτζώκας επέμενε στην χρησιμοποίηση του Φαλ, που άρχισε να δημιουργεί με τον όγκο του προβλήματα στην Μπάρτσα, έφτασε τη διαφορά ακόμη και στο καλάθι, αλλά δυο λάθος άμυνες και άλλα δυο τρίποντα των Καταλανών στην εκπνοή της περιόδου, πήγαινε τη διαφορά και πάλι στο +8.

Ηταν το μοναδικό δεκάλεπτο στο οποίο η Μπαρτσελόνα κυριάρχησε, βρήκε διαδρόμους και ξεμαρκάριστα σουτ. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να βάλει σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο. Ο Μάρτιν στο “5” και σμολ-μπολ με Σλούκα, Μακ Κίσικ, Λαρεντζάκη, Βεζένκοφ. Μια ομάδα από … πέρσι, όπου τα σχήματα καμικάζι είχαν ανατρέψει μεγαλύτερες διαφορά. Οι αλλαγές στην άμυνα, η τρέλα δυο σπουδαίων game changer που έχει ο Ολυμπιακός (Λαρεντζάκης-Μακ Κίσικ) όχι μόνο γύρισαν το ματς, αλλά το φεραν και στα μέτρα του, καθώς με τον Βεζένκοφ σε κατάσταση αιφνιδιασμού πέρασε με ένα καλάθι διαφορά.

Το φάουλ του Μάρτιν πάνω στον Κούριτς (μετά το άστοχο τρίποντο του Λαρεντζάκη) σταμάτησε τον χρόνο για δυο εύκολους πόντους της Μπαρτσελόνα, που ισοφάρισε χωρίς κόπο. Σλούκας και Χίγκινς έχασαν τα σουτ της νίκης, το ματς πήγε στην παράταση, όπου εκτός των άλλων η Μπάρτσα πήρε και τα όποια σπόρια των ρέφερι.

Το χαμένο ριμπάουντ του Φαλ, το φάουλ που κέρδισε με πονηριά ο Οριόλα και οι εύστοχες βολές του, έστειλαν την Μπάρτσα στο +1 (νωρίτερα είχε χάσει μια βολή ο Βεζένκοφ) που δεν άλλαξε αφού ο Σλούκας αστόχησε ξανά. Οι Καταλανοί είχαν 10/10 βολές στην παράταση, παίρνοντας σχεδόν όλους τους πόντους από τη γραμμή των φάουλ, που σφύριζαν μάλλον εύκολα οι διαιτητές.

Οι αποφάσεις του Σλούκα

Όπως και στο ματς του Παναθηναϊκού στη Βιτόρια, έτσι και στο ματς του Ολυμπιακού, οι λεπτομέρειες έκριναν το νικητή. Ο Ολυμπιακός, βέβαια, δεν έχασε τρία ριμπάουντ όπως ο ΠΑΟ, ωστόσο δεν πήρε … αυτό που πάση θυσία έπρεπε να καταλήξει στα χέρια των παικτών του.

Ο Σλούκας έφυγε από το γήπεδο πιο σκασμένος απ’ όλους, καθώς έχασε τα δυο κρίσιμα σουτ, που μπορεί να έδιναν τη νίκη στην ομάδα του. Δεν τα έκανε με λάθος τρόπο, ναι πιέστηκε πολύ από την άμυνα της Μπάρτσα, προφανώς πήγε απευθείας σε εκτέλεση, χωρίς να κοιτάξει για την πάσα, όμως αυτός είναι ο ρόλος του, ειδικά σε αυτές τις καταστάσεις.

Είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού, αυτός που βγαίνει μπροστά παίρνοντας την ευθύνη. Την επόμενη φορά θα ευστοχήσει, έτσι είναι η μοίρα των παικτών που ζουν με την μπάλα στα σουτ της τελευταίας στιγμής. Οι αποφάσεις ήταν σωστές, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης. Τέτοια χαμένα σουτ πονάνε εκείνον που αστοχεί, αλλά την ίδια ώρα ξέρει πόσο γλυκά θα του φανούν τα επόμενα που θα βρούν τον στόχο.

Ο Ολυμπιακός έχασε μια (μεγάλη) ευκαιρία, όχι όμως και τον προσανατολισμό του. Απέναντι στη περσινή φιναλίστ και ιδιαίτερα φιλόδοξη και φέτος Μπαρτσελόνα, έφερε το ματς εκεί που ήθελε, ελάχιστα ήταν τα διαστήματα που είδε τους αντιπάλους του να κυριαρχούν και πιστοποίησε αυτό που είδαμε από την αρχή της χρονιάς. Είναι μια πολύ σκληρή ομάδα, κόντρα στην οποία θα υποφέρουν άπαντες.

Η ήττα προφανώς και δεν εκτροχιάζει τους Πειραιώτες, που ξέρουν ότι θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση νικώντας την Παρασκευή τη Ζαλγκίρις Κάουνας, μια ομάδα από την οποία τα τελευταία χρόνια χάνουν … ό,τι κι αν γίνει στα σαράντα λεπτά του παρκέ. Με ένα 3-1 στα πρώτα τέσσερα ματς, ωστόσο, ο Ολυμπιακός που έχασε για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα, ξέρει πως το ξεκίνημά του θα’ ναι κάτι περισσότερο από θετικό. Όπως λέει, άλλωστε, και η παράδοση της Euroleague σε διπλούς αγώνες, ο Ολυμπιακός δύσκολα χάνει και τα δυο ματς…

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This