Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Το καλοκαίρι του 2020, όταν είχε γίνει η συζήτηση μεταξύ των μεγάλων ομάδων για την διαδοχή του τότε αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα, οι υποψήφιοι ήταν δυο: ο ένας ήταν ο Αγγλος Μάρκ Κλάτενμπεργκ και ο άλλος ο Σουηδός Πέτερ Φρέιντφελντ. Ο Κλάτενμπεργκ έχει υπάρξει πρωταγωνιστής σε ένα πλήθος από απίθανες ιστορίες: έχει κατηγορηθεί ως επιχειρηματίας για δόλια χρεοκοπία, η γυναίκα του τον έχει καταγγείλει γιατί την έδερνε, έχει τιμωρηθεί ως διαιτητής και γιατί έβρισε τον ποδοσφαιριστή της Τσέλσι Ομπι Μίκελ. Ο Σουηδός από την άλλη είναι ένας ήσυχος και πράος άνθρωπος, ένας σοβαρός επαγγελματίας για τον οποίο δεν έχει κανείς να πει το παραμικρό: όπου δούλεψε πέρασε απαρατήρητος. Είχα γράψει τότε στην εφημερίδα πως ο Κλάτενμπεργκ κουβαλά ένα σπουδαίο όνομα μεν, πλην όμως είναι εντυπωσιακό πως ανάμεσα σε ένα Αγγλο που έχει κατηγορηθεί ακόμα και για αλκοολισμό και σε ένα πραγματικό Σκανδιναβό κύριο, όλοι μα όλοι όσοι πήραν μέρος στη διαδικασία διάλεξαν τον πρώτο! Σημείωνα ότι αμφέβαλα αν κάτι τέτοιο θα συνέβαινε σε άλλη χώρα στον κόσμο. Ωστόσο σήμερα, βλέποντας τι συμβαίνει στην ελληνική διαιτησία, λέω «πάλι καλά». Διότι ο Κλάτενμπεργκ μπορεί να μην είναι ο καλύτερος αρχιδιαιτητής και η ελληνική διαιτησία μπορεί να έχει πάρει τον κατήφορο χωρίς φρένο, αλλά ο τύπος είναι κατά τα άλλα υπέροχος. Κάνει πλάκα σε όλους! Κυρίως σε όσους ασχολούνται νύχτα μέρα με Ενώσεις, συμβούλους, καφετζήδες, προέδρους, αντιπροέδρους και άλλους θηριοδαμαστές.

https://i0.wp.com/www.ethnos.gr/sites/default/files/styles/default/public/images/2020/10/klatenmpergk.jpg?resize=1080%2C530&ssl=1

Tέσσερις όλοι ξένοι

Διασκεδάζω τρεις μέρες με αυτά που διαβάζω δεξιά κι αριστερά για τη διαιτησία του Φωτιά στο ΟΦΗ – ΑΕΚ, που ήταν φυσικά για γέλια, όπως οι περισσότερες σε παιγνίδια με δύσκολες φάσεις. Εχει ενδιαφέρον ότι αρχικά ο μεγάλος ένοχος ήταν ο Φωτιάς. Μετά έγινε ο Σκουλάς που ήταν στο VAR. Γιατί αυτή η αλλαγή πλεύσης; Μάλλον γιατί θυμηθήκαμε ότι του Φωτιά του έχουμε μια υποχρέωση για το περσινό Ιωνικός – Εργοτέλης (2-1), το μπαράζ που έδωσε τη δυνατότητα στον Ιωνικό να ανεβεί κατηγορία. Να ξέρετε ότι εκείνο το ματς υπήρξε σημαντικό στην ιστορία του Κλάτενμπεργκ – τουλάχιστον με βάση τα όσα ξέρω. Ο Κλάτενμπεργκ έχει καλή σχέση με τον Φωτιά διότι ο διαιτητής μιλά άριστα αγγλικά χάρη στο μεταπτυχιακό του στην αστροφυσική: αυτό (και η δουλειά του στο Αστεροσκοπείο Αθηνών) είναι και ο λόγος που αποκαλείται «διαστημάνθρωπος» από πολλούς συναδέρφους του. Όταν έγινε το ματς Ιωνικός – Εργοτέλης ο Κλάτενμπεργκ ήταν στο εξωτερικό και δεν το είδε. Το είδαν οι συνεργάτες του και του περιέγραψαν τι συνέβη. Ο Αγγλος πίστευε ότι άκουγε υπερβολές. Είδε το ματς. Και τρόμαξε! Ενας άλλος θα έβγαζε τον Φωτιά από τους πίνακες, αλλά ο Αγγλος έχει άλλου είδους αντιλήψεις: σε εκείνη την απίθανη διαιτησία είδε απλά πιέσεις – γιγάντιες πιέσεις. Και συμπόνεσε τον διαιτητή του,που έχει κάνει και διεθνή, σε σημείο που να συνεχίζει και φέτος να του δίνει ματς κάθε αγωνιστική – την προηγούμενη του έδωσε δυο (τον έβαλε στο VAR στο Ιωνικός – Αρης και τον έστειλε και στο ΟΦΗ – ΑΕΚ). Ισως για να δείξει ότι είναι με τους διαιτητές και όχι με όσους τους πιέζουν. Εκείνο το ιστορικό Ιωνικός – Εργοτέλης , αν μου τα λένε καλά αυτοί που ξέρουν, στάθηκε κι ο λόγος που τον οδήγησε στο να μην θέλει κανένα Ελληνα πρώην διαιτητή στο νέο σχήμα της ΚΕΔ, στο οποίο υπάρχουν τέσσερις αρχιδιαιτητές, όλοι ξένοι. Ο νόων νοείτω.

Ολοι είναι τέλειοι

Ο Κλάτενμπεργκ χρησιμοποιεί το παιγνίδι της επικοινωνίας σε μια χώρα που όλοι μιλάνε για επικοινωνία, αλλά κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό. Δεν θυμάμαι να έχει δώσει μια συνέντευξη της προκοπής από τότε που είναι στην Ελλάδα, αλλά τι να την κάνει; Μιλάει με τον τρόπο του με τα βίντεο που παρουσιάζει μετά το τέλος κάθε αγωνιστικής. Η επιλογή των φάσεων είναι ένα αληθινό μήνυμα με πολλούς παραλήπτες: αυτό είναι επικοινωνία. Πρώτα από όλα δείχνει στους διαιτητές ότι τους προστατεύει: σπανιότατα αναφέρεται σε λάθη τους – αν δεις τα βίντεο του Κλάτενμπεργκ, από τη μέρα που ήρθε, νομίζεις ότι στην Ελλάδα όλοι οι διαιτητές είναι τέλειοι. Από την άλλη είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος του στα σεμινάρια: σε αυτά τσακώνεται με όλους για όλα – ένας καυγάς του με τον Σιδηρόπουλο έχει γράψει ιστορία! Κυρίως όμως ο Κλάτενμπεργκ χρησιμοποιεί τα βίντεο για να στέλνει μηνύματα στις ομάδες. Στο Βαλμπουενά είπε με το καλημέρα ότι πέφτει τόσο εύκολα, ώστε δεν θα πάρει πέναλτι ποτέ. Το πέναλτι – μαρς στον Τικίνιο στη Λαμία ούτε που το έδειξε: με τον Ολυμπιακό έχει κακές σχέσεις από πέρυσι και θα συνεχίσει να τις έχει και φέτος, γιατί δεν του αρέσει το πώς συμπεριφέρονται οι πάντες στο Καραϊσκάκη στους διαιτητές – και στα ευρωπαϊκά ματς. Αλλά το αριστούργημα του ήταν ότι δεν έβαλε στο βίντεο της Δευτέρας διάφορες αμφισβητούμενες φάσεις του ΟΦΗ – ΑΕΚ. Πιστεύω πως γνώριζε (και πολύ καλά) πως αυτό θα βγάλει πολλούς στην ΑΕΚ και στην ΕΠΟ από τα ρούχα τους. Κι αυτό ήθελε. Να τους δείξει πως αυτός και μόνο είναι αφεντικό. Κι αν κρίνω από τη γενικότερη υστερία το μήνυμα ελήφθη.

https://i0.wp.com/www.in.gr/wp-content/uploads/2020/07/0_Mark-Clattenburg-File-Photo-1-1-768x576.jpg?resize=995%2C746&ssl=1

Θα ζήλευε κι ο Καίσαρης

Λένε πως ο Αγγλος είναι αμετροεπής, συγκεντρωτικός, ίσως και αλαζόνας. Δεν τον έχω συναναστραφεί και δεν τον γνωρίζω: σίγουρα γουστάρει να είναι πρωταγωνιστής. Κατά τη διάρκεια του Euro το καλοκαίρι έκανε κριτική διαιτησίας σε real time και μόνο με τα ριπλέι της τηλεόρασης: ήταν μάλιστα στις ΗΠΑ και έκανε παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της περιγραφής των ματς τηλεφωνικά! Μπορεί εύκολα να μιλάει για τον οποιονδήποτε: τις προάλλες μιλούσε για τον Κλοπ. Εδώ δεν μιλάει για συμπεριφορές ποδοσφαιριστών ή προπονητών ή παραγόντων, αλλά κάνει κάτι άλλο: μιλάει με ανθρώπους που εμπιστεύεται (εννοώ Ελληνες), ενημερώνεται για τα πάντα και ξέρει πλέον καλά που βρίσκεται. Μου λεγε κάποιος από τον ΠΑΟ ότι το περασμένο καλοκαίρι έκανε μια έκθεση της κατάστασης για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα μιλώντας με ανθρώπους της UEFA «που θα τη ζήλευε κι ο μακαρίτης ο Καίσαρης καθώς υπήρχαν αναφορές για όλους και όλα» – μέχρι και για Γιαννάκηδες, που λέει ο Αλέξης Κούγιας! Πιθανότατα όλα αυτά τα ωραία να στοιχίζουν στις ελληνικές ομάδες και το βλέπουμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αλλά φταίει ο Κλάτενμπεργκ ή οι ίδιες που αντί να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ασχολούνται με τις Ενώσεις και τους καφετζήδες που τις διοικούν;

Θα ήθελαν να παραιτηθεί  

Ο Κλάτενμπεργκ πλέον μου αρέσει γιατί πάντα πίστευα ότι οι άνθρωποι μετράνε στο ποδόσφαιρό μας περισσότερο από θεσμούς, σχέδια, κτλ. Κάποιες κινήσεις του Αγγλου είναι εξαιρετικές: ότι πήρε την ΚΕΔ από το Γουδί και την πήγε στο Μαρούσι είναι σπουδαίο – πλέον κανείς αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας δεν μπορεί να περάσει (τυχαία πάντα…) από τα γραφεία της για να τσακωθεί με τον Τσαχειλίδη πχ όπως παλιότερα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι τον Αγγλο τον εντυπωσίασε η παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη με τον οποίο ήθελε να χτίσει μια σχέση ειλικρίνειας:δεν πίστευε όσους του έλεγαν πως θα φύγει σύντομα γιατί νόμιζε πως ως πρωταθλητής Ευρώπης θα είναι σεβαστός. Δεν είναι κουτός: ξέρει πως αυτοί που οδήγησαν τον Ζαγόρ σε παραίτηση, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να οδηγήσουν και τον ίδιο σε παραίτηση – δεν αποκλείω να τα καταφέρουν μολονότι το πανάκριβο του συμβόλαιο το υπερασπίζεται σθεναρά. Αν το κάνουν το «ξεπάτωμα» που θα μας ρίξει ως χώρα θα είναι άνευ προηγουμένου. Τώρα για το τι θα γίνει φέτος στη διαιτησία νομίζω πως όλα είναι απλά. Θεωρώ βέβαιο ότι σύντομα, εντελώς τυχαία, κάποια «πιστολιά» θα φάει ο Ολυμπιακός (ίσως και από ξένο διαιτητή), ενώ πιστεύω πως θα χει καλούτσικες διαιτησίες και φέτος ο ΠΑΟ και ο ΠΑΟΚ του οποίου η πολιτική στη διαιτησία νομίζω πως, δεδομένων των συνθηκών, είναι η καλύτερη.

Αλλά όσο υπάρχει ο Κλάτενμπεργκ θα γελάω κυρίως με όσους νομίζουν πως μπορεί να διοικούν την ελληνική διαιτησία με ένα τηλέφωνο, όπως κάποτε ο Θωμάς. Του οποίου τις ιστορίες δεν αποκλείω να τις γνωρίζει ο Κλάτενμπεργκ από τους Ελληνες φίλες του. Τον φαντάζομαι να τις ακούει. Και πίνοντας μια μπύρα να γελάει μαζί μας…

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This