Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Η ΑΕΚ έκανε παρέλαση στο Ηράκλειο μέχρι το 78ο. Αν ολοκλήρωνε αυτό που έως εκείνο το σημείο φαινόταν περίπου δεδομένο, τότε θα είχε από πολύ νωρίς ισχυρή παράσταση νίκης στην διεκδίκηση του τίτλου.

Προφανώς κανένα πρωτάθλημα δεν τελειώνει στην δεύτερη αγωνιστική. Όμως η ΑΕΚ, με διπλό μέσα σε μια δύσκολη έδρα, με εχθρική διαιτησία και παίκτη λιγότερο από το 35ο λεπτό, θα έδειχνε ακόμα και στον πιο δύσπιστο οπαδό της ότι αγωνιστικά ανέβηκε πίστα και ότι διαθέτει την ποιότητα, την προσωπικότητα και την νοοτροπία να διεκδικήσει ξανά την κορυφή.

Τι άλλαξε με το τελικό 3-3;

Πρώτον, η ΑΕΚ έχασε δυο σχεδόν εξασφαλισμένους βαθμούς που ενδέχεται να στοιχίσουν στην τελική σούμα.

Δεύτερον έχασε και σε αυτοπεποίθηση – ειδικά οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο, όπως ο Πέτρος Μάνταλος και ήταν και πέρυσι στην ομάδα, επιβαρύνθηκαν κι άλλο ψυχολογικά και δεν ξέρω σε ποιο βαθμό μπορούν να το γυρίσουν.

Τρίτον, η διαχείριση του Μιλόγεβιτς προκάλεσε κάποιες απορίες για να το θέσω κομψά. Και τέταρτον, επιβεβαιώθηκε κάτι που πολλοί ουδέτεροι παρατηρητές έχουν ήδη επισημάνει: η μεγάλη και αδιαμφισβήτητη μεσοεπιθετική ποιότητα της ΑΕΚ βρίσκεται σε δυσαρμονία με την αμυντική της ποιότητα, όπου υπάρχουν ελλείψεις ειδικά στο κέντρο της άμυνας.

Ασφαλώς και για να μην υπεκφεύγω, η ΑΕΚ αδικήθηκε ξεκάθαρα από την διαιτησία. Για εμένα υπάρχει κόκκινη στον Καμάου, είναι σωστή η κόκκινη στον Λιβάι, ενώ υπάρχει και επιθετικό φάουλ του Ντουρμισάι στον Βράνιες πριν το κρίσιμο 1-3. Δεν ξέρω αν ο ΟΦΗ θα μπορούσε ποτέ να γυρίσει τέτοιο παιχνίδι χωρίς αυτά τα σφυρίγματα – υποψιάζομαι πώς όχι.

Ο οποίος ΟΦΗ σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερος από πέρυσι: την Κυριακή έδειξε επιμονή και σθένος, πάλεψε ως όφειλε μέχρι τέλους και νομίζω πως ειδικά στο «Γεντί Κουλέ» (το οποίο έκανε την μισή ανατροπή με την ώθηση που έδωσε στους παίκτες) θα αποτελέσει ξανά μια εξαιρετικά δυσκολοκατάβλητη ομάδα.

Του αξίζουν τα εύσημα για την τεράστια προσπάθεια.

Πλην όμως, όταν το 0-3, γίνεται 3-3, τότε δικαιολογημένα η συζήτηση επικεντρώνεται στην κατάρρευση εκείνου που προηγούνταν.

Τα σκαμπανεβάσματα και τα κενά στην απόδοση είναι λογικά στο ξεκίνημα της σεζόν για όλους. Πόσο μάλλον για την ΑΕΚ που έχει αλλάξει σχεδόν ολόκληρη την ενδεκάδα της.

Για αυτό τώρα είναι η εποχή των αποτελεσμάτων. Η νίκη και οι βαθμοί μετρούν απείρως περισσότερο από την καλή απόδοση (βασικά πάντα μετρούν περισσότερο από την απόδοση, απλώς υποτίθεται ότι στην πορεία θα συνδυαστούν).

Ο ΠΑΟΚ δεν βλεπόταν στην Τρίπολη αλλά κέρδισε. Αν συνεχίσει να μην βλέπεται, προφανώς θα συνεχίσει και να χάνει βαθμούς όπως στην πρεμιέρα με τον ΠΑΣ. Ωστόσο όσο μπορεί να παίρνει αποτελέσματα ενώ δεν παίζει καλά, τότε οι πιθανότητες να βελτιωθεί και να διεκδικήσει τίτλο ασφαλώς αυξάνονται. Κερδίζει χρόνο. Για να φτιάξει τι ακριβώς με αυτά τα υλικά, μένει να αποδειχθεί.

Ο Ολυμπιακός επίσης ήταν μέτριος στην Λαμία. Κέρδισε. Και απέκτησε περισσότερο χρόνο και ηρεμία για να εντάξει τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα στο παιχνίδι του.

Παναθηναϊκός και Άρης ήταν μέτριοι προς κακοί και δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε βαθμό.

Η ΑΕΚ έπαιξε πολύ καλά μέχρι το 78ο. Και έχασε δυο βαθμούς, βάζοντας πίεση στον εαυτό της, μια εβδομάδα μάλιστα πριν την Τούμπα.

Στο τέλος της φετινής κούρσας που μοιάζει ότι θα είναι περισσότερο αμφίρροπη από την περυσινή, αυτές οι χαμένες/κερδισμένες βραδιές των λεπτομερειών, ενδέχεται να μετρήσουν πολύ.

Καταλυτικό ρόλο θα παίξει και ο τρόπος διαχείρισης των κακών αποτελεσμάτων από τις ομάδες κορυφής.

Π.χ. : Στα επίσημα του «Γεντί Κουλέ» ο Παναγιώτης Κονέ, σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, ξέσπασε κατά τρόπο απαράδεκτο μετά το 0-2. Ας πούμε ότι δικαιολογείται πάνω στα νεύρα του για την κακή διαιτησία. Το να μιλάει όμως από εκεί και πέρα η διοίκηση της ΑΕΚ για «ελεεινή φιλοξενία» είναι γελοίο. Δηλαδή εμ κάνεις βλαχομαγκιές στην εξέδρα, μπροστά σε κόσμο, εμ ζητάς μετά και τα ρέστα;

Η διοίκηση του ΟΦΗ, επί Μάικ Μπούση, δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για κακή φιλοξενία. Συμβαίνει το αντίθετο: σχεδόν όλοι όσοι έρχονται στο Ηράκλειο την αποθεώνουν. Φανταστείτε ότι πολλοί σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Ομίλου, την κατηγορούν για υπερβολικό πολιτισμό απέναντι στους φιλοξενούμενους και για «φλωριά».

Δεν νομίζω λοιπόν ότι έπραξε κάτι διαφορετικό από το σύνηθες την Κυριακή. Και σε κάθε περίπτωση, με αντίστοιχη συμπεριφορά σε άλλο γήπεδο, ο Κονέ θα είχε σοβαρότερα προβλήματα από την αλλαγή εξέδρας που του επέβαλλε η αστυνομία.

Άρα, η αντίδραση της ΑΕΚ συνολικά μετά το 3-3 δείχνει πανικό, νευρικότητα και μάλλον ψυχολογικά κατάλοιπα από τις πρόσφατες αποτυχημένες χρονιές της ομάδας.

Τίποτα από αυτά δεν είναι καλός σύμβουλος για την συνέχεια σε μια σεζόν που αναμένεται έτσι κι αλλιώς να είναι ψυχοφθόρα. 

Πηγή: sdna.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This