Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Παπαδημητρίου

Ένας Παραγουανός τερματοφύλακας έγραψε ιστορία πριν από 24 χρόνια. Στο clásico της Βέλες Σάρσφιλντ κόντρα στην Φέρο, για την πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος Αργεντινής. Ο λόγος για τον αξεπέραστο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ, έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία της Παραγουάης και εκ των πιο σπουδαίων τερματοφυλάκων στο ποδόσφαιρο της Νότιας Αμερικής. Ο Τσιλαβέρτ δεν είχε ως όνειρο και στόχο μόνο να προστατεύει τα δικά του δίχτυα αλλά εκτός αυτού, ήθελε να καταστρέφει τα αντίπαλα, σκοράροντας πολλά τέρματα στην καριέρα του.

Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ: Όταν άρχισαν όλα

Όλα ξεκίνησαν στις 27 Ιουλίου 1965, όταν γεννήθηκε στο Λούκε, 8 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Ασουνσιόν. Ζούσε σε μία φτωχή οικογένεια, με συνέπεια να αναγκαστεί από τα 5 του να αρμέγει αγελάδες και να πουλάει το γάλα τους στη γειτονική Νιου Γκουασού. Ο πατέρας του, Καταλίνo, ήταν δημόσιος υπάλληλος και η μητέρα του, Νικολάσα, φρόντιζε τον ίδιο και τα τρία αδέρφια του, με συνέπεια το οικογενειακό εισόδημα να είναι «ασήμαντο».

Ο ίδιος έπαιζε ποδόσφαιρο δίχως παπούτσια λόγω αδυναμίας των γονιών του να του παρέχουν αυτή τη πολυτέλεια. Η θέση που προτιμούσε ήταν η επίθεση, όμως επειδή είχε το μικρότερο παρουσιαστικό από τα τέσσερα αδέρφια, τον γύρισαν πίσω στη θέση του τερματοφύλακα. Έβαζε στοιχήματα για τα φάουλ. Η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο άρχισε με την Σπορτίβο Λουκένιο, ομάδα γνωστή για τις ακαδημίες της, καθώς έχει βγάλει αρκετούς αστέρες του ποδοσφαίρου της Παραγουάης, κυρίως τη δεκαετία του ’80. Παρ’ όλα αυτά, λίγο έλειψε να εγκαταλείψει το άθλημα λόγω σπουδών. Επέστρεψε οριστικά το 1984, όταν έκανε ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος σε ηλικία μόλις 19 ετών.

Ο δρόμος προς την Αργεντινή

Οι εμφανίσεις του τον οδήγησαν στην Γκουαρανί, έναν εκ των «γιγάντων» του ποδοσφαίρου της χώρας μαζί με τις Ολίμπια, Σέρο Πορτένιο και Λιμπερτάδ, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1984. Οι μετοχές του ανέβηκαν τόσο, που το 1985 τον βρήκε στην Αργεντινή να υπερασπίζεται την εστία της πέμπτης δύναμης της χώρας, Σαν Λορέντσο.

Η μετανάστευση στην Αργεντινή μοιάζει φυσιολογική για έναν Παραγουανό, αφού υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 συμπατριώτες του ζούσαν εκεί την ίδια εποχή. Ήταν τότε, που η Αργεντινή έμοιαζε να είναι η γη της επαγγελίας. Το πρόβλημα ήταν ότι οι ντόπιοι τους συμπεριφέρονταν με υποτίμηση, προσφέροντάς τους δουλειές καθαριστή, οικοδόμου ή καρτονέρο (οι άνθρωποι που μαζεύουν χαρτιά από τους κάδους απορριμμάτων αφήνοντας τους κέρδος μόλις 2 ευρώ ημερησίως), με συνέπεια να δημιουργηθεί κόντρα μεταξύ των δύο χωρών.

Η πορεία του Τσιλαβέρτ στην Σαν Λορέντσο

Ο Τσιλαβέρτ πραγματοποιούσε καλές εμφανίσεις, ωστόσο δεν απέφυγε τα παρατράγουδα, παίρνοντας διαρκώς το μέρος των συμπατριωτών του. Πολλές φορές έκανε δηλώσεις εναντίον της Αργεντινής, άλλες έπαιζε και ξύλο, δείχνοντας ότι η καριέρα του θα ήταν, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα και σε έξω-αγωνιστικό επίπεδο.

Στην ομάδα του Μπουένος Άιρες, όμως, ανέπτυξε ακόμα μία πτυχή του εαυτού του. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Μπόρα Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος έβαζε συχνά στοιχήματα με τον Παραγουανό με κέρδος κουτάκια coca cola! Το στοίχημα ήταν διαγωνισμός στις εκτελέσεις φάουλ, με τον Σέρβο να είναι συνήθως ο νικητής, αφού μπορούσε να εκτελέσει και με τα δύο πόδια, σε αντίθεση με τον Τσιλαβέρτ που είναι μόνο αριστεροπόδαρος. Μπορεί η ομάδα από το «Μποέδο» να ήταν η μοναδική ομάδα με την οποία δεν σκόραρε στην καριέρα του (ήδη είχε τέσσερα γκολ με την Σπορτίβο Λουκένιο και ένα με την Γκουαρανί), ωστόσο, με τη φανέλα της τελειοποίησε τις εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι, κάτι που αξιοποίησε στη συνέχεια και  στην Ευρώπη.

Η ιστορία γράφτηκε στο Χοσέ Αμαλφιτάνι

Ήταν στο Clásico del Oeste, το ντέρμπι του δυτικού Μπουένος Άιρες με αντίπαλο την Φέρο Καρίλ Οέστε για το πρωτάθλημα. Η Βέλες ήταν η πρωταθλήτρια της Clausura και η διαφορά επιπέδου με τη Φέρο ήταν μεγάλη. Ο Τσιλαβέρτ την έκανε ακόμα  μεγαλύτερη. Με εύστοχο πέναλτι στο 45′, στο 75′ και στο 82′, το τελευταίο και με τη βοήθεια του δοκαριού, ο Παραγουανός τερματοφύλακας σημείωσε χατ-ρικ και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη 6-1 της ομάδας του στο ντέρμπι.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας τερματοφύλακας σημειώνει χατ-ρικ σε επαγγελματικό επίπεδο, κάτι που δεν κατάφερε ούτε ο μοναδικός τερματοφύλακας που ξεπέρασε στο σκοράρισμα τον Τσιλαβέρτ, ο βραζιλιάνος Ροζέριο Σένι των 131 τερμάτων, θρύλος της Σάο Πάολο!

Η καριέρα του Παραγουανού συνολικά

12 τρόπαια, πολυάριθμες ατομικές διακρίσεις και 67 γκολ σε 802 αγώνες με Σπορτίβο Λουκένιο, Γκουαρανί, Σαν Λορένσο, Σαραγόσα, Βέλες, Στρασμπούρ, Πενιαρόλ και εθνική Παραγουάης. Ο Τσιλαβέρτ είπε «αντίο» σε μία σπουδαία καριέρα που όσα επεισόδια και τιμωρίες, ακόμα και ποινές φυλάκισης κι αν περιλάμβανε, θα έχει πάντα εκείνο το χατ-ρικ κόντρα στη Φέρο στο clásico.

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This