Επιλογή Σελίδας


Του Κωνσταντίνου Ζωγλοπίτη

Η FIA, από το 2026, προτίθεται να εφαρμόσει έναν καινούργιο κανονισμό ο οποίος θα αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχουν οι κινητήρες για τη Formula 1 από εκείνη τη χρονιά και έπειτα. Με αυτόν, σκοπεύει να κάνει πιο οικονομική την εξέλιξη και τη δημιουργία τους  για τις ομάδες αλλά και τους κινητήρες πιο απλούς και πιο βιώσιμους περιβαλλοντολογικά.

Βεβαίως, η αλλαγή αυτή έχει σκοπό να επιτρέψει την είσοδο στην Formula 1 και άλλων εταιρειών οι οποίες ως τώρα δεν έχουν εμπλοκή με το θεσμό, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων και το ενδιαφέρον γι’ αυτόν.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή μεταξύ των Κατασκευαστών στη Formula 1 σχετικά με αυτό το θέμα, παρόντες ήταν και στελέχη του Ομίλου VAG. Οι ιθύνοντες του γερμανικού Ομίλου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να λάβουν μέρος στον κορυφαίο θεσμό του παγκόσμιου μότορσπορ, καθώς στις τάξεις του περιλαμβάνονται οι Porsche και Audi, εταιρείες με διαχρονική εμπλοκή σε αγώνες αυτοκινήτων, σε διάφορα Πρωταθλήματα.

Με δήλωσή του ο κ. Toto Wolff, Διευθύνων Σύμβουλος, Αγωνιστικός Διευθυντής και συνιδιοκτήτης της ομάδας Mercedes-AMG Petronas F1, διευκρίνισε ότι η Mercedes-Benz θα μπορούσε να δεχτεί την κατάργηση του περίπλοκού συστήματος «MGU-H» («Motor Generator Unit-Heat») στον V6 κινητήρα που χρησιμοποιεί στα μονοθέσιά της. Χάρη σε αυτό ανακτάται ενέργεια και από τον υπερτροφοδότη και αποθηκεύεται μαζί με αυτή που ανακτάται κατά την πέδηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Wolff (φωτογραφία) δήλωσε: «Η μονάδα “MGU-H” πρόκειται να καταργηθεί εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε πολλά άλλα σημεία. Πιστεύω ότι είναι ένας συμβιβασμός. Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος άλλων, όμως στη Mercedes είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, με σκοπό να διευκολύνουμε την είσοδο (στη Formula 1) του Ομίλου Volkswagen. Αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό τότε πιθανότατα θα επανέλθουμε στο καθεστώς και θα ακολουθήσουμε τον Κανονισμό που θα αποφασίσει τόσο η FIA όσο και η FOM».

Με ανακοίνωσή της η FOM (Formula One Management), δηλαδή ο όμιλος που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και διαφημιστική προώθηση της Formula 1, τόνισε: «Η συζήτηση ήταν σε θετικό κλίμα και σημειώθηκε πρόοδος. Απομένει να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες και αναμένουμε να συμβεί αυτό εντός των επόμενων εβδομάδων». 

Πηγή: Car & Driver

Pin It on Pinterest

Shares
Share This