Επιλογή Σελίδας

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία γνωστοποίησε το υγειονομικό πρωτόκολλο κατά της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού, που ισχύει για τους φιλάθλους φέτος από τη Γ’ Εθνική έως την τελευταία κατηγορία του Ερασιτεχνικού πρωταθλήματος. Όμως δημιουργούνται αρκετά ερωτηματικά για πώς θα τηρηθούν τα μέτρα.

Καταρχήν στα γήπεδα θα επιτρέπεται η είσοδος ενήλικων φιλάθλων μόνο με πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης το τελευταίο εξάμηνο. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ενήλικες με βεβαίωση αρνητικού ελέγχου με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου rapid test, PCR ή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Ακόμη αναφορικά με την είσοδο των ανήλικων φιλάθλων, για όσους ανήκουν στο ηλικιακό όριο 13-17 ετών, η είσοδος θα επιτρέπεται με τη βεβαίωση αρνητικού ελέγχου με PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα, ενώ για τους 12 ετών και κάτω, επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό self – test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα. Τέλος το ποσοστό των θεατών σε κάθε γήπεδο ή στάδιο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 60% επί της συνολικής χωρητικότητας της εγκατάστασης. Παράλληλα το ανώτατο όριο είναι 10.000 θεατών, ενώ το ποσοστό 60% επί της συνολικής χωρητικότητας ισχύει ανά θύρα. Στη Γ’΄Εθνική τα συγκεκριμένα μέτρα σαφώς και μπορεί να εφαρμοστούν, αφού οι ομάδες έχουν έδρες με κερκίδες, αλλά στο Ερασιτεχνικό πώς θα εφαρμοστούν;

Αναλυτικά:

Οι εμβολιασμένοι (πλήρως) θα αγωνίζονται προσκομίζοντας απλώς με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι νοσήσαντες θα αγωνίζονται με το πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά την νόσηση).

Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες (18 ετών και άνω) για να αγωνίζονται πρέπει να έχουν υποβληθεί σε PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών.

Σε ανεμβολίαστους αθλητές έως και 17 ετών, για να αγωνιστούν, εκτός από την διενέργεια εργαστηριακών τεστ (RT- PCR & Rapid Antigen Tet, RAT) έως 48 ωρών παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής Self-Test παρουσία του υπεύθυνου Covid-19 της ομάδας την ημέρα του αγώνα.

Απαγορεύονται οι πανηγυρισμοί με σωματική επαφή, εναγκαλισμοί και χειραψίες.

Επιβάλλεται να τηρούνται οι κανόνες σωστής υγιεινής συμπεριφοράς σε περίπτωση βήχα, φτερνίσματος (χρήση χαρτομάντιλου, χρήση του αγκώνα του χεριού για το βήξιμο), πλύσιμο χεριών με σαπούνι (τουλάχιστον για 30 δευτερόλεπτα) ή και απολύμανση χεριών, ενώ πρέπει να αποφεύγονται φτυσίματα και απέκκριση υγρών από τη μύτη στους αθλητικούς χώρους.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους, εκτός των αθλητών.

Η θερμομέτρηση είναι υποχρεωτική για κάθε εισερχόμενο στο γήπεδο και με θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος.

Ανεμβολίαστοι διαιτητές, παρατηρητές και όσοι εισέρχονται στο γήπεδο υποχρεωτικά θα υποδεικνύουν ταυτότητα και αρνητικό μοριακό (RT-PCR) 24-48 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα.

Αντίστοιχα οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες διαιτητές και παρατηρητές δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ.

Κρούσματα και αναβολές

Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος αναφέρει συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου, ανοσμίας ή υπέρμετρης κόπωσης, δε θα του επιτρέπεται η είσοδος στο γήπεδο. Παράλληλα θα του δίνονται συστάσεις επικοινωνίας με τον γιατρό της ομάδας του ή με τον ΕΟΔΥ εφόσον αφορά άλλο προσωπικό. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και όταν υπάρχουν παρόμοια συμπτώματα και σε μέλη του στενού περιβάλλοντος των παραβρισκόμενών στο γήπεδο. Εάν υπάρξει θετικό τεστ, ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που εφαρμόζονται από τις υγειονομικές υπηρεσίες. Επιβάλλεται καραντίνα 10 ημερών για το άτομο με το θετικό τεστ. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση θετικού τεστ ατόμου του στενού περιβάλλοντος των παραβρισκόμενών στο γήπεδο.

Αναβολή αγώνα γίνεται μόνο όταν στο προγραμματισμένο έλεγχο 24 ή 48 ώρες πριν τον αγώνα διαπιστωθούν πάνω από πέντε θετικά κρούσματα σε αθλητές. Όμως, προηγούμενα κρούσματα σε αθλητές σε ελέγχους μέσα στην εβδομάδα λόγω συμπτωμάτων ή στενής επαφής με κρούσμα βάζουν την ομάδα σε αυξημένη επιτήρηση αλλά δεν προσμετρώνται για αναβολή αγώνα.

Κρούσματα σε προπονητές, ιατρικό και λοιπό τεχνικό προσωπικό που θεωρούνται προστατευμένες επαφές, αντιμετωπίζονται με απομόνωση χωρίς να επηρεάζουν την ομάδα.

Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος ο γιατρός της ομάδας θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, για κάθε ύποπτο σύμπτωμα (πχ πυρετό, κόπωση, βήχα, δύσπνοια, ανοσμία) αθλητή ή προσωπικού ή παράγοντα ή μέλους οικογένειας των  προηγουμένων κρούσματος και να ακολουθούνται οι νέες οδηγίες της ΓΓΑ όπως αυτές εκπονήθηκαν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Για την επάνοδο αθλητή στις αθλητικές δραστηριότητες μετά την καραντίνα χρειάζεται γνωμάτευση καρδιολόγου ότι μπορεί να αθληθεί κανονικά και να εκδίδεται νέα Κάρτα Υγείας Αθλητή από ειδικευμένο καρδιολόγο.

Επιπροσθέτως θα πρέπει να τηρούνται οι Οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την επιστροφή των αθλητών μετά από λοίμωξη από τον ιό.

Ακόμη από την ΕΠΟ για τις ομάδες από τη Γ’ Εθνική και κάτω γνωστοποιήθηκε ότι ισχύουν τα εξής:

Υποχρεωτικός εβδομαδιαίος προληπτικός έλεγχος με test αντιγόνου για Covid-19 από διαπιστευμένα εργαστήρια πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις.

Στις ομαδικές μετακινήσεις συστήνεται η χρήση διπλής μάσκας.

Ορισμός από τις ομάδες υπεύθυνου Covid-19 που θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου και λεπτομερείς ενημέρωση-εκπαίδευση όλων των αναμειγνυομένων (ποδοσφαιριστών, προπονητών, βοηθητικού προσωπικού, παραγόντων) για την τήρηση των κανόνων του πρωτοκόλλου. Η ενημέρωση επεκτείνεται και στα μέλη της φιλοξενούμενης ομάδας αναφορικά με ιδιαιτερότητες της έδρας των γηπεδούχων.

Οι ομάδες θα αποστέλλουν στην Ομοσπονδία, σε συγκεντρωτικό πίνακα τα εβδομαδιαία τεστ που διενεργήθηκαν, και η Ομοσπονδία θα ενημερώνει κάθε εβδομάδα την ΓΓΑ και την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή για το σύνολο των τεστ που διενεργήθηκαν, αποστέλλοντας συγκεντρωτικό πίνακα για όλες τις ομάδες, ανά κατηγορία/πρωτάθλημα.

Οι ομάδες πρέπει να έχουν συγκεκριμένο ωράριο προπόνησης και να κάνουν μόνο μία προπόνηση την ημέρα. Επίσης πρέπει να έχουν συγκεκριμένο μοναδικό χώρο προπόνησης.

Σε κάθε προπόνηση πρέπει να υπάρχει ονομαστική λίστα παικτών-προπονητών -τεχνικού προσωπικού (έως 25 άτομα συνολικά ).

Το κάθε γήπεδο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο σε όλες τις εισόδους και εξόδους με κατάλληλα μέσα για πλύσιμο των χεριών ή απολύμανση.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ

Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή καθαρισμός τους με αντισηπτικό, πριν την προσέλευση στο γήπεδο και αμέσως μετά την αποχώρηση τους.

Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μάσκας (μύτη, στόμα, μάτια) με άπλυτα χέρια, ιδίως αν προηγουμένως υπήρξε επαφή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει άλλα άτομα (π.χ. πόμολα, διακόπτες κ.λ.π. σε κοινόχρηστους χώρους).

Άμεσο πλύσιμο των χεριών ή χρήση αντισηπτικού σε περίπτωση επαφής με άλλο πρόσωπο.

Τήρηση απόστασης του 1,5 μέτρου από άλλα άτομα κατά την άφιξη και την αποχώρηση από το γήπεδο.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους τους θεατές κατά την παραμονή τους στις κερκίδες, στους προαύλιους χώρους καθώς και κατά την προσέλευση ή αποχώρηση τους.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φίλαθλος παρουσιάσει-είτε ο ίδιος είτε ακόμα και άτομο του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος με το οποίο έρχεται σε επαφή – συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου, ανοσμίας ή υπέρμετρης κόπωσης, δε θα πρέπει προσέλθει στο γήπεδο και άμεσα να ενημερώνει τηλεφωνικά τον προσωπικό του γιατρό.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φίλαθλος, ο οποίος έχει παραστεί πρόσφατα σε αγώνα βρεθεί θετικός στον Covid-19 να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και τη γηπεδούχο ομάδα και να ακολουθήσει τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This