Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Παπαδημητρίου

Η εβδόμη Μαρτίου του 2021 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ένδοξη ιστορία της Εστουδιάντες, καθώς ο Ντέιαν Βερόν έκανε ντεμπούτο με την ερυθρόλευκη φανέλα που τίμησαν κατά το παρελθόν τόσο ο παππούς του, Χουάν Ραμόν Βερόν, όσο και ο πατέρας του, Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν.

Χουάν Ραμόν Βερόν: Η πρώτη «μάγισσα»

Ο «μπρούχα» γεννήθηκε στη Λα Πλάτα στις 17 Μαρτίου του 1944 και πολύ γρήγορα φάνηκε το ταλέντο του. Τα «λαγωνικά» της Εστουδιάντες τον ανακάλυψαν αμέσως και τον πήραν κοντά τους. Λίγο μετά, το 1967, οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του αργεντίνικου πρωταθλήματος και την επόμενη στην κατάκτηση του Copa Libertadores, ενώ το 1968 κατέκτησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, αντιμετωπίζοντας σε διπλό τελικό την πρωταθλήτρια, Ευρώπης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-0, 1-1). Ο Βερόν ήταν εκείνος που στη ρεβάνς στο Μάντσεστερ σημείωσε στο 7΄ με κεφαλιά το γκολ για την Εστουδιάντες.

Η περιπλάνηση του στην Ευρώπη έμελλε να τον φέρει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Το 1972 ήρθε στη χώρα μας και έκατσε μέχρι το 1975. Ήταν τότε που η χούντα των συνταγματαρχών επέτρεπε να φέρνουν οι ελληνικές ομάδες σωρηδόν ξένους παίκτες, προκειμένου να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον του κόσμου ώστε να καλύπτει τα εγκλήματά της. «Ήταν από τους παίκτες που με δυσκόλεψαν περισσότερο» είχε δηλώσει ο παλαίμαχος διεθνής αμυντικός του Ολυμπιακού Γιάννης Γκαϊτατζής. «Ήμουν στην Ελλάδα για τρία χρόνια, έπαιξα στον Παναθηναϊκό και πέρασα πολύ όμορφα εκεί. Μια μεγάλη ομάδα που είχε ήδη πραγματοποιήσει μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, χάνοντας στον τελικό από τον Άγιαξ. Έπαιξα αρκετά παιχνίδια και τουρνουά εκεί και πραγματικά το απόλαυσα» δήλωσε πρόσφατα ο Χουάν Ραμόν.

Συνολικά, στους «πράσινους» ο Βερόν αγωνίστηκε τρεις σεζόν (1972-75) και σε 57 παιχνίδια πρωταθλήματος σημείωσε 23 γκολ, ενώ φόρεσε τέσσερις φορές τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής. Το 1976 πήρε μεταγραφή στην Τζούνιορ της Κολομβίας, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1977. Στη συνέχεια, πήγε στην Κούκουτα Ντεπορτίβο. Το 1980 επέστρεψε και πάλι στην Εστουδιάντες, όπου έκλεισε μετά από ένα χρόνο την καριέρα του. Έκανε επιτυχημένη καριέρα ως προπονητής στην Κεντρική Αμερική. Τώρα είναι σύμβουλος της Εστουδιάντες.

Η σκυτάλη στον υιό του, Χουάν Σεμπαστιάν

Ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός δημιουργός. Στην καριέρα του έπαιξε μεταξύ άλλων στην Μπόκα, την Πάρμα, την Σαμπντόρια, την Λάτσιο, την Ίντερ, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι. Πήρε το παρατσούκλι «μπρουχίτα», δηλαδή η μικρή μάγισσα, ως συνέχεια του προσωνύμιου που είχε ο πατέρας του.

Με τα ερυθρόλευκα της Εστουδιάντες όμως κατάφερε να κάνει τρομερά πράγματα. Αρχικά, το 1993 κέρδισε την άνοδο από την Β’ κατηγορία στην Α’ και το 2009 κατέκτησε το Copa Libertadores κόντρα στην Βραζιλιάνικη Κρουζέιρο σε διπλούς τελικούς. Κρέμασε τα παπούτσια του το 2017 όταν και είχε παίξει 5 παιχνίδια στην φάση των ομίλων του Copa Libertadores, όντας ταυτόχρονα αρχηγός και πρόεδρος της ομάδας σε ηλικία 42 ετών!

Στις 4 Οκτωβρίου 2014, πέντε μήνες μετά την πρώτη του αποχώρησή από την ενεργό δράση, επικράτησε στις εκλογές των «πιντσαράτας» και έγινε πρόεδρος του συλλόγου. Το 2017, επανεξελέγη στη θέση του για τρία έτη έως το 2020. Η προεδρία του χαρακτηρίζεται από πολλά ορόσημα στην ιστορία του συλλόγου, όπως τα εγκαίνια του νέου γηπέδου, χωρητικότητας 30.018 θέσεων, η ενσωμάτωση πολιτικών σε θεσμικό επίπεδο και η υποχρέωση συνέχισης των σπουδών για παίκτες στα τμήματα νέων του συλλόγου. Από τις αρχές του 2021, είναι ο αντιπρόεδρος της Εστουδιάντες ενώ πρόεδρος είναι ο Μαρτίν Γκοροστέγι.

Παράλληλα με τον Χουάν Σεμπαστιάν, μπάλα έπαιξε και ο έτερος γιος του Χουάν Ραμόν, ο Ιάνι, ο οποίος δεν έκανε την καριέρα του αδερφού του. Ξεκίνησε, φυσικά, στην αγαπημένη της οικογένειας Εστουδιάντες, ενώ ταξίδεψε στην Ευρώπη για την ουγγρική Φερεντσβάρος και τη ρουμανική Φλακάρα.

Η «κληρονομιά» βρίσκεται στα χέρια του Ντέιαν

Τώραμ αυτός που έχει την μπάλα στα πόδια του με σκοπό να σηνεχίσει την κληρονομιά που του άφησαν παππούς και πατέρας, είναι ο Ντέιαν Βερόν. O 21χρονος επέλεξε την φανέλα με το νούμερο 11, όπως ο πατέρας του κατά το παρελθόν. Mετά το ντεμπούτο του στο νικηφόρο 5-0 εναντίον της Άρσεναλ Σαραντί, στις 7 Μαρτίου, ο Ντέιαν δήλωσε συγκινημένος. «Είναι ένα τεράστιο συναίσθημα, τώρα ξεκινάει μια νέα ιστορία, η οποία μπορεί να απογειώσει το επίθετο μας στην ιστορία της Εστουδιάντες, η δυναστεία συνεχίζεται».

Ο νεότερος Βερόν, ο οποίος φέρεται να πήρε το όνομα Ντέιαν λόγω της φιλίας του πατέρα του με τον Ντέγιαν Στάνκοβιτς, περιμένει τις ευκαιρίες του, θέλοντας να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του!

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα ακόμα μέλος της ευρύτερης οικογένειας, που φόρεσε τη φανέλα της Εστουδιάντες. Ο λόγος για τον Πέδρο Βέρδε, ο οποίος παντρεύτηκε την αδερφή του Χουάν Ραμόν Βερόν και έγινε θείος του Χουάν Σεμπαστιάν! Έπαιξε στους «πιντσαράτας» για τέσσερα χρόνια, ενώ έκανε καριέρα στην Ισπανία και φόρεσε τη φανέλα της Σέφιλντ στην Αγγλία.

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This