Επιλογή Σελίδας

Η FIFA παρουσίασε το “ReachOut” μια καμπάνια για την Ψυχική Υγεία, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια όταν την χρειάζονται. Σε σχετικό video προσωπικότητες του ποδοσφαίρου προτρέπουν όσους παρουσιάζουν ακόμη και απλές διαταραχές όπως η αϋπνία και η νευρικότητα να μιλήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους και με ειδικούς.

Οι θρύλοι του ποδοσφαίρου Aline, Vero Boquete, Cafu, Laura Georges, Luis García, Shabani Nonda, Patrizia Panico, Fara Williams and Walter Zenga, όλοι τους άνθρωποι που βίωσαν την κατάθλιψη σε κάποια στιγμή της ζωής τους, διαδίδουν το σύνθημα “Ζήτα Βοήθεια”.

Ο πρόεδρος της FIFA Giani Infantino τόνισε σχετικά: “Η καμπάνια είναι πολύ σημαντική για την ενημέρωση σχετικά με την Ψυχική Υγεία. Ενθαρρύνει το να συζητάμε το πρόβλημα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σώσει μια ζωή! Το πλάνο της FIFA για το διάστημα 2020-23 περιλαμβάνει τη δέσμευση το ποδόσφαιρο να προσφέρει στην κοινωνία. Ευχαριστώ όσους συμμετείχαν. Η κατάθλιψη και το άγχος επηρεάζουν εκατομμύρια συνανθρώπους μας και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες είναι από τις πιο ευάλωτες. Μία συζήτηση με τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους μας και με ειδικούς Ψυχικής Υγείας, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη λύση του προβλήματος. Είμαστε περήφανοι γι αυτή την προσπάθεια, η οποία υποστηρίχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας”.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, περισσότεροι από 260 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη, τα ψυχικά νοσήματα ξεκινούν από την ηλικία των 14 ετών, ενώ η αυτοκτονία αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 15 έως 29. Ανάμεσα στους/στις ενεργούς ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες, το 9% πάσχει από κατάθλιψη και το 7% έχει παρουσιάσει κρίσεις άγχους. 

Επίσης αναφέρεται ότι η ανεργία, η τηλεργασία, το κλείσιμο των σχολείων και η κοινωνική απομόνωση αυξάνουν τα ψυχικά νοσήματα, οπότε η ανάγκη για ενημέρωση είναι ακόμη μεγαλύτερη στην εποχή του Covid-19 και το μήνυμα “ReachOut” αποκτά ιδιαίτερη σημασία. 

Το video της FIFA για την καμπάνια #ReachOut.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο των δράσεων Κοινωνικής ευθύνης, υλοποίησε το 2019, σε συνεργασία με την «ΕΔΡΑ» – Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων, το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψυχικής Υγείας.

Στο εν λόγω Πρωτάθλημα συμμετείχαν περισσότερες από είκοσι ομάδες φορέων ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα, απαρτιζόμενες από λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και επαγγελματίες – ειδικούς ψυχικής υγείας. Οι συμμετέχοντες φορείς παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Η Ε.Π.Ο. έχει μάλιστα λάβει διακρίσεις για τη διοργάνωση, όπως τη βράβευση από τα ετήσια Event Awards.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η ΕΔΡΑ έχουν ήδη προγραμματίσει και το 2ο Πρωτάθλημα Ψυχικής Υγείας, που θα διεξαχθεί την ποδοσφαιρική σεζόν 2021-22.

Η Ε.Π.Ο. έχει υλοποιήσει και άλλα προγράμματα που σχετίζονται με το ζήτημα της Ψυχικής Υγείας, όπως το πρόγραμμα Football is Medicine (Το ποδόσφαιρο είναι υγεία), ενώ στο διάστημα των lockdown λόγω του Covid-19 πρόσφερε video με οδηγίες για άσκηση στο σπίτι με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη μείωση των καταστάσεων άγχους. 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This