Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ο Ολυμπιακός κατεβαίνει απόψε στη ρεβάνς με τη Νέφσκι έχοντας το αβαντάζ ενός γκολ από το πρώτο ματς – αβαντάζ πολύ μικρό για δυο λόγους. Πρώτον γιατί έχει αλλάξει ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ: πέρυσι αν απόψε σημείωνε ένα, οι πιθανότητες πρόκρισης θα ήταν πολλές περισσότερες, αφού για να αποκλειστεί θα πρεπε να δεχτεί τρία. Και δεύτερον γιατί πάει εκεί χωρίς εννέα παίκτες και με μερικούς που ήταν για μέρες εκτός προπονήσεων. Ειλικρινά δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο να έχει τύχει σε ελληνική ομάδα. Κάτι μου λέει πως φέτος η αντιμετώπιση των προβλημάτων από κορωνοϊό θα είναι δυσκολότερη από τις ομάδες, γιατί όλα είναι ανοιχτά και οι παίκτες δεν ζουν σε μοναστήρια. Αλλά αυτό είναι μια εικασία – ας πούμε δυο πράγματα για το αποψινό ματς.

Τώρα τα είπε αλλιώς

Αντίθετα με την τακτική που ακολούθησε πριν το πρώτο ματς με την Νέφσκι ο Μαρτίνς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου προτίμησε τη γλώσσα της αλήθειας μιλώντας για μεγάλες απουσίες. Το γιατί είναι απλό. Αυτή τη φορά ξέρει πως ο αντίπαλος που έχει μπροστά του δεν είναι εύκολος και καταλαβαίνει ότι τον Ολυμπιακό απόψε τον περιμένει μια μάχη. Όχι χαμένη, αλλά λόγω των απουσιών άνιση. Πριν το πρώτο ματς πίστευε πως εύκολα ή δύσκολα η δουλειά με τη Νέφσκι θα γίνει. Απόψε δεν υπάρχουν τέτοιες σιγουριές.  

«Η αλήθεια είναι πως έχουμε αρκετές απουσίες. Του Κρίστινσον, του Μπουχαλάκη, του Σωκράτη, του Ανδρούτσου, του Ντρέγκερ, του Μαντί Καμαρά, του Ρέαμπτσιουκ, του Αγκιμπού Καμαρά και του Εμβιλά» είπε ο κόουτς. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας του είναι ότι έβαλε στις απουσίες κι αυτή του Ντρέγκερ, που είναι εκτός ευρωπαϊκής λίστας, αλλά τον ανέφερε γιατί πέρασε μέρες με τη σκέψη ότι απόψε θα τον χρειαζόταν. Ο κόουτς δεν θέλησε με την αναφορά αυτή να δώσει στην ομάδα του κάποιο άλλοθι κακής εμφάνισης: «έχουμε κάνει πολύ καλή προετοιμασία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έχουμε σιγουριά πως θα τα καταφέρουμε. Ταξιδεύουμε στο Αζερμπαϊτζάν για να πάρουμε τη νίκη και όχι την ισοπαλία» τόνισε. Δεν έχω καταλάβει – ομολογώ – αν όλα αυτά μαρτυρούν αισιοδοξία ή είναι απλά ευχές: θα το ξέρουμε μετά το ματς.

https://i0.wp.com/www.tanea.gr/wp-content/uploads/2021/06/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-3-768x465-1-768x465.jpg?resize=823%2C498&ssl=1

Και δύσκολες παρουσίες

Στις απουσίες πρέπει να προσθέσουμε και κάποιες παρουσίες παικτών που είναι ανέτοιμοι, αλλά βρίσκονται στην αποστολή. Ο Ελ Αραμπί δεν έχει προπονηθεί εδώ και οκτώ μέρες: σε κανονικές συνθήκες δεν θα ταξίδευε καν. Ο τερματοφύλακας Βάτσλικ πάει στο Μπακού χωρίς να έχει παίξει ένα ημίχρονο έστω με τη νέα του ομάδα. Ο Μπα γυρίζει μετά από μήνες απουσίας κι ο Σισέ δεν είχε παίξει λεπτό σε φιλικό ματς – στο προηγούμενο παιγνίδι μπήκε στο γήπεδο για πρώτη φορά φέτος. Λόγω του αντίο του Χολέμπας δεν υπάρχει αριστερό μπακ και φυσικά θα λείψει κι ο Φορτούνης στον οποίο ο προπονητής δεν αναφέρθηκε, γιατί η απουσία του θα είναι δεδομένη για μήνες. Σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα θα μιλούσαμε για «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου»: από την περσινή βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού απόψε θα δούμε στο γήπεδο δυο ή τρεις παίκτες! Τι επιτρέπει μια κάποια αισιοδοξία; Ότι ο Μαρτίνς ξέρει την ομάδα και ίσως βρει λύσεις που αποδειχτούν κατάλληλες για την περίσταση.

 Περσινές ανάλογες καταστάσεις

«Η δουλειά μου είναι να βρίσκω λύσεις και μου αρέσει να βρίσκω λύσεις. Μπορεί να προέκυψαν πολλά θέματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όμως έχουμε παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε δυσκολία» είπε ο κόουτς χθες, όχι μόνο γιατί έτσι όφειλε να πει, αλλά και γιατί έχει δείξει σε άλλες περιπτώσεις πως μπορεί να διαχειρίζεται καταστάσεις ανάλογες. Πέρυσι υπήρξαν δυο ματς που αντιμετωπίστηκαν επιτυχημένα σε συνθήκες ανάλογες. Ο Ολυμπιακός κέρδισε την ΑΕΚ στον τελικό του κυπέλλου χωρίς καμία από τις περσινές του μεταγραφές και χωρίς τον Σα. Ο Μαρτίνς έπαιξε με μια πειραματική άμυνα με βασικούς τον Τζολάκη και τον Τοροσίδη και τον Μπρούνο ακραίο μπακ. Στη συνέχεια της σεζόν ο Μαρτίνς έπαιξε ένα ντέρμπι με τον ΠΑΟ (το πρώτο) χωρίς Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά, Μπα, Χολέμπας, Χασάν και Μπρούμα. Το κέρδισε 1-0 με το Φορτούνη «ψεύτικο  εννιάρι» – ο αρχηγός του σκόραρε κιόλας. Αλλά στον τελικό κυπέλλου είχε παρόντες τους μεσοεπιθετικούς του (και την πολυτέλεια να χει το Φορτούνη στον πάγκο) ενώ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ είχε μια άμυνα με διαχειρίσιμες απουσίες και μια μεσαία γραμμή πλήρης (Εμβιλά, Καμαρά και Μπουχαλάκης ήταν παρόντες). Απόψε πληρότητα δεν υπάρχει σε καμία γραμμή.

 Ποιότητα και αυτοπεποίθηση  

«Όσοι παίκτες βρίσκονται στον Ολυμπιακό, βρίσκονται γιατί έχουν ποιότητα και γιατί μπορούν να ανταπεξέθλουν σε όλες τις περιστάσεις. Έχουμε αυτοπεποίθηση» είπε ο κόουτς. Δεν χωρά αμφιβολία πως ο ίδιος έχει εμπιστοσύνη στους παίκτες του κι από κάποιους απόψε θα ζητήσει να κάνουν πολλά παραπάνω από όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κάποιος από δαύτους την δεδομένη στιγμή της σεζόν. Ο Τζολάκης πρέπει να κάνει το καλύτερο ματς της καριέρας του. Ο Σουρλής πρέπει να κάνει κάτι που θα το θυμόμαστε χρόνια. Ο Μάρκοβιτς και ο Κουντε πρέπει να δείξουν πιο έτοιμοι από όσο ήταν μια εβδομάδα πριν. Ο Βρουσάι, που κατά πάσα πιθανότητα θα παίξει πολύ μόνος στο πλάι δεξιά αν ο Μαρτίνς προτιμήσει το 3-4-3 για να έχει τρεις έμπειρους αμυντικούς (Σεμέδο, Μπα και Σισέ), θα πρέπει να δείξει τακτική ωριμότητα. Κι ο Λαλά (που ο κόουτς δεν περιβάλει με εμπιστοσύνη) πρέπει να καλύψει το πρόβλημα στα αριστερά δείχνοντας πως έχει θέση στην ομάδα.

https://i0.wp.com/i1.prth.gr/images/963x541/files/2020-08-22/Tzolakis.jpg?w=1080&ssl=1

Καλές μονάδες, πολύ πείσμα  

Ο Ολυμπιακός θα βρει απέναντί του μια ομάδα με καλούς παίκτες και χωρίς άγχος. Στο Καραϊσκάκη η Νέφσκι έπαιξε καλή άμυνα χωρίς να καταφέρει να γίνει απειλητική: απόψε όλα θα ναι τελείως διαφορετικά. Η Νέφσκι απέκλεισε τη Δυναμό Τιφλίδας με δυο νίκες με 2-1 και κέρδισε το πρωτάθλημα πέρυσι με ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό του τελευταίου αγώνα της σεζόν: είναι ομάδα πεισματάρα, εκτός από πρωταθλήτρια κι έχει μερικές μονάδες εξαιρετικές – ο Λαουάλ και ο Σεζάρ Μέσα Κολί μια χαρά θα χωρούσαν και στον Ολυμπιακό –με αυτούς θα επιχειρήσουν κυρίως να χτυπήσουν οι Αζέροι στις πλάγιες γραμμές. Πέρα από την προφανέστατη ανάγκη αυτοί να αντιμετωπισθούν χρειάζονται φυσικά και τρια ακόμα πράγματα. Πρώτον να κάνει ένα σπουδαίο ματς ο Τζολάκης – μακριά από το Καραϊσκάκη του συμβαίνει σπάνια. Δεύτερον να μην ξαναδούμε επιπολαιότητες στην άμυνα που βλέπαμε πέρυσι στα ευρωπαϊκά ματς, όταν ο Ολυμπιακός δεχόταν σχεδόν πάντα γκολ από πέναλτι ή από κόρνερ ή από λάθος στο build up. Και τρίτον να προσέξει ο Ολυμπιακός να μην βρεθεί στην ανάγκη να κυνηγάει σκορ – με τους μέσους που έχει ο Μαρτίνς στα χέρια του η παραγωγή παιγνιδιού δεν θα είναι απλή υπόθεση.    

Ένα ματς μυστήριο

Όταν έγινε η κλήρωση υπήρχε μια γενική παραδοχή ότι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος από τη Νέφσκι: αυτό ισχύει για τον πλήρη Ολυμπιακό. Ο αποψινός είναι άλλο πράγμα. Και το ματς είναι ένα τεράστιο μυστήριο. Όχι γιατί είναι άγνωστη η Νέφκι: το μυστήριο είναι ο Ολυμπιακός… 

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This