Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

«Το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας. Με χωριστές “γειτονιές” για την προπόνηση των αθλητών μας, των πρωταθλητών μας. Αλλά ανοιχτό και διαθέσιμο για την ατομική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος, λοιπόν, πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού».

Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνέγραψε ουσιαστικά την επικεφαλίδα της… εξόδου του Ολυμπιακού Σταδίου από μια πολυετή περίοδο εγκατάλειψης και εξαθλίωσης. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα θετικά. Επιτέλους, μια κυβέρνηση μοιάζει να ασχολείται σοβαρά με τη σωτηρία της μεγαλύτερης αθλητικής εγκατάστασης της Ελλάδας. Ενός χώρου που έπρεπε να λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες (από το 2004 και μετά) ως αθλητικός, πολιτιστικός και τουριστικός πόλος έλξης για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της πρωτεύουσας και φυσικά για τους ίδιους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Όλα αυτά τα σχέδια επί χάρτου, λοιπόν, όλες οι ειλημμένες αποφάσεις, όλα τα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί, μοιάζουν ως απαραίτητο GPS, προκειμένου το ΟΑΚΑ να αφήσει επιτέλους πίσω του το αδιέξοδο της αδιαφορίας. Ωστόσο, από το πλάνο σωτηρίας της εγκατάστασης, μοιάζει να λείπει το πιο σοβαρό κομμάτι του παζλ: Η καρδιά του, η ψυχή του. Ποια είναι αυτή; Ο αθλητικός σύλλογος που θα τροφοδοτεί καθημερινά με αίμα τις φλέβες της!

Καμιά μεγάλη αθλητική εγκατάσταση στον πλανήτη δεν μπορεί να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί, χωρίς την παρουσία σε αυτή ενός δημοφιλούς συλλόγου. Το κορυφαίο αθλητικό Πάρκο του πλανήτη να δημιουργηθεί στο Μαρούσι, είναι σχεδόν αδύνατο να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα έσοδα που θα βοηθήσουν στη μακροχρόνια επιβίωση της εγκατάστασης.

Τα μεγαλύτερα ολυμπιακά στάδια του πλανήτη, έχουν παραχωρηθεί σε αθλητικούς συλλόγους με πολυετή ενοικιοστάσια. Μόνο η παρουσία μιας μεγάλης ομάδας μπορεί να εγγυηθεί τα έσοδα που απαιτεί η συντήρηση οποιασδήποτε μεγάλης αθλητικής εγκατάστασης.

Θέλετε να δούμε πως αξιοποιούνται αυτή τη στιγμή ορισμένα από τα πλέον ξακουστά Ολυμπιακά Στάδια του κόσμου που φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες;

Tα δύο μεγαλύτερα στάδια του Ρίο Ντε Τζανέιρο που φιλοξένησαν τις τελετές έναρξης και λήξης αλλά και τα αγωνίσματα του στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, έχουν… ποδοσφαιρικούς ενοικιαστές: Το στάδιο «Ολίμπικο Νίλτον Σάντος» αποτελεί έδρα της Μποταφόγκο, ενώ στο θρυλικό «Μαρακανά» αγωνίζονται τόσο η Φλαμένγκο, όσο και η Φλουμινένσε.

Πάμε οκτώ χρόνια πιο πίσω; Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνου. Οι Άγγλοι είχαν προνοήσει πριν καν από την έναρξη των αγώνων για τη μεταολυμπιακή χρήση του Ολυμπιακού τους Σταδίου, υπογράφοντας την παραχώρηση του για 99 χρόνια στη Γουέστ Χαμ, με τα «Σφυριά» να έχουν μετακομίσει εκεί από το 2016.

Τα παραδείγματα είναι πολλά: Η Χέρτα Βερολίνου αποτελεί εδώ και δεκαετίες την «ψυχή» του Ολυμπιακού Σταδίου της γερμανικής πρωτεύουσας. To Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης (το μεγαλοπρεπές «Ολίμπικο») φιλοξενεί τη Ρόμα και τη Λάτσιο. To Ολυμπιακό Στάδιο του Σίδνεϊ χρησιμοποιείται ως έδρα από δύο εξαιρετικά δημοφιλείς ομάδες ράγκμπι της Αυστραλίας!

Και επειδή σε κάθε κανόνα υπάρχει και η εξαίρεση που απλά τον επιβεβαιώνει, μόνο οι Κινέζοι κατάφεραν να μετατρέψουν τη «Φωλιά του Πουλιού», το μεγαλοπρεπές στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 σε πολυχώρο αθλητικής και τουριστικής ψυχαγωγίας. Μην επιχειρήσουμε, όμως, να συγκρίνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας με αυτούς της Ελλάδας σε οποιονδήποτε τομέα, γιατί… θα μας πάρουν με τις πέτρες!

Χωρίς ενεργό ρόλο του Παναθηναϊκό στην επόμενη μέρα του ΟΑΚΑ, είναι σχεδόν αδύνατον να έχουν αίσιο τέλος, όσες προσπάθειες κι αν καταβληθούν για την επιβίωση και τη σωτηρία του…

Μετά από αυτό το σύντομο… τουρ στα Ολυμπιακά Στάδια του κόσμου, επιστρέφουμε στο δικό μας. Όσο καλές προθέσεις κι αν έχουν ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΚΑ, «κλειδί» για τη σωτηρία της εγκατάστασης πρέπει να αποτελέσει η στενή συνεργασία με ένα μεγάλο σύλλογο. Κι αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ο Παναθηναϊκός!

Το ΟΑΚΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία του «τριφυλλιού». Ναι, αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει το συναισθηματικό δέσιμο που φυσιολογικά υπάρχει με το «Απόστολος Νικολαϊδης», ωστόσο στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις μεγαλούργησε η κορυφαία (βάσει διεθνών τίτλων) ομάδα που γνώρισε ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός (ο «εξάστερος» Παναθηναϊκός), ενώ και η ποδοσφαιρική ομάδα έχει ζήσει εκεί τις μεγαλύτερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της μετά το Γουέμπλεϊ: Τόσο το δρόμο προς τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1984, όσο και την «παραμυθένια» πορεία του 1996 μέχρι τους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Βέβαια, με την κατασκευή του Βοτανικού να βρίσκεται – θεωρητικά – στα σκαριά, δεν ξέρω πόσο εφικτή είναι πλέον η υλοποίηση της μοναδικής σωτήριας πρότασης που έχει κατατεθεί τα τελευταία χρόνια για το ΟΑΚΑ. Αναφέρομαι στο σχέδιο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, για τη δημιουργία «Πράσινης Πολιτείας» στο Ολυμπιακό Στάδιο. Με εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων εγκαταστάσεων, με μετατροπή της κεντρικής αρένας για να πληροί τις σύγχρονες ανάγκες ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, με τη δημιουργία χώρων αναψυχής, μουσείων, ξενοδοχειακών μονάδων.

Ειλικρινά, όμως, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα εκπονηθεί σχέδιο σωτηρίας του ΟΑΚΑ, χωρίς ενεργή συμμετοχή του Παναθηναϊκού στο project. Στα δικά μου μάτια δεν αρκεί η παραχώρηση του κλειστού στους «πράσινους» για 99 χρόνια. Θα είναι ένα επιβεβλημένο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν ξέρω αν θα αποδειχτεί αρκετό.

Για να στεφθούν από επιτυχία τα όποια κυβερνητικά πλάνα για το μέλλον του Ολυμπιακού Σταδίου, θα πρέπει η «Πράσινη πολιτεία» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να συναντήσει στο δρόμο όποιο άλλο σχέδιο υπάρχει για την αξιοποίηση της εγκατάστασης. Θα μπορούσε να υπάρξει «πράσινη πολιτεία» χωρίς ποδοσφαιρικό γήπεδο; Υποθέτω πως όχι…

Χωρίς τον Παναθηναϊκό, όμως, ενεργό με οποιονδήποτε ρόλο στο project αδυνατώ να διακρίνω στον ορίζοντα οποιοδήποτε υγιές μέλλον για τη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας!

ΥΓ: Είναι αυτονόητο ότι αναφέρομαι αποκλειστικά στον Παναθηναϊκό, γιατί ο Ολυμπιακός χτίζει τη δική του «ερυθρόλευκη» πολιτεία στο Νέο Φάληρο με αιχμή του δόρατος Καραϊσκάκη και ΣΕΦ, η ΑΕΚ δρομολογεί τα πλάνα της για τη μετακόμιση σε Αγιά Σοφιά και Λιόσια και φυσικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν… μικρομεσαίες Γουέστ Χαμ, να αντέξουν το βάρος μιας τόσο «δυσβάσταχτης» οικονομικά εγκατάστασης. Επαναλαμβάνω στα δικά μου μάτια το πλάνο της «Πράσινης Πολιτείας» θα ήταν σωτήριο και για τον Παναθηναϊκό και για το ΟΑΚΑ. Αρκεί, βέβαια, οι απαιτήσεις των «πράσινων» για τη μετατροπή όλων των εγκαταστάσεων να αντιμετωπίζονταν ως «κορωνίδα» του αναπτυξιακού σχεδίου και όχι ως… αναγκαίο κακό!

Πηγή: Sport Day

Pin It on Pinterest

Shares
Share This