Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Παπαδημητρίου

Ο «pibe» από τη Βολιβία έγραψε το δικό του ρεκόρ στο ποδόσφαιρο της Λατινικής Αμερικής, καθώς έπαιξε επαγγελματικά σε ηλικία 12 ετών, όμως η μέρα εκείνη έμελλε να τον στοιχειώνει για πάντα.

Στις 22 Ιουλίου, ο Μαουρίσιο Μπαλδιβιέσο έγινε 25 ετών. Ο μικρός Μαουρίσιο, έκανε το ντεμπούτο του με την φανέλα της Aurora εναντίον της La Paz στις 19 Ιουλίου 2009 και έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έπαιξε επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Νότια Αμερική!

Ήταν μόλις 12 ετών. Πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή και η ομάδα του έχασε στον αγώνα με σκορ 1-0. Προπονητής της ομάδας της Aurora ήταν ο Χούλιο Σέσαρ Μπαλδιβιέσο, ο μπαμπάς του Μαουρίσιο, οποίος με την σειρά του, έβαλε το δικό του λιθαράκι στην ιστορική εκείνη ημέρα! Το ρεκόρ είχε μέχρι πρότινος, ο Φερνάντο Γκαρσία, που έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στο Περού, λίγο πριν όμως από τα 14 του.

Υπό τις οδηγίες του πατέρα του

Κάτω από την προσεκτική, αλλά και ταυτοχρόνως απαιτητική καθοδήγηση του πατέρα του, του πασίγνωστου τεχνικού της Βολιβίας, Χούλιο Σέσαρ Μπαλδιβιέσο, ο «pibe» Μαουρίσιο, μπήκε βαθιά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ενώ ήταν ακόμη παιδί. Παρά τα τρυφερά του χρόνια, ο πατέρας του εμπιστεύτηκε την ικανότητα του γιου του τόσο πολύ, που του έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία της Βολιβίας στις 19 Ιουλίου 2009. Mία ημέρα, που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία του Νοτιοαμερικάνικου ποδοσφαίρου.

Μία κίνηση που… Στοίχησε και στους δύο

Η “τρέλα” και η «τόλμη» αυτής της κίνησης, έκανε τον σύλλογο της Βολιβίας, να απαγορεύσει στον προπονητή να χρησιμοποιεί τον γιο του σε μελλοντικά παιχνίδια, οδηγώντας και τους δύο να εγκαταλείψουν το κλαμπ λίγο αργότερα. Ωστόσο, μόλις κατάλαβαν ότι είχαν πάρει την απόφασή τους βιαστικά, ο Μαουρίσιο αποφάσισε να επιστρέψει πρώτος στο σύλλογο, ακολουθούμενος φυσικά από τον πατέρα του. Η ομάδα υποβιβάστηκε, παρόλα αυτά ο Μαουρίσιο συνέχισε να αγωνίζεται με την φανέλα της και το 2012, στα 15 του, σε 23 εμφανίσεις πέτυχε 3 γκολ. Όλα τα φώτα είχαν αρχίσει να στρέφονται πάνω του, με τα Μέσα της χώρας να ασχολούνται μαζί του αποκαλώντας τον «η ελπίδα του ποδοσφαίρου της Βολιβίας».

Τα δύσκολα χρόνια, μόλις είχαν…

Ο μικρός ακόμη Μαουρίσιο, αποχώρησε από την Aurora το 2013 σε ηλικία 16 ετών και μετακόμισε στην Nacional Potosi, ομάδα μεγαλύτερου βεληνεκούς. Δύο χρόνια αργότερα, φευγάτος και πάλι, χωρίς να αποδώσει τα αναμενόμενα, υπέγραψε στην Universitario de Sucre όπου έκανε μόλις τρεις εμφανίσεις, δίχως κάποιο γκολ. Η δεύτερη μετακίνηση το 2015 ήταν για λογαριασμό της Jorge Wilstermann με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα. Για άλλη μια φορά, απέτυχε να κάνει κάτι αξιοσημείωτο, πραγματοποιώντας μόλις οκτώ εμφανίσεις και σημειώνοντας ένα μόλις γκολ. Το 2016, υπέγραψε στη Σαν Χοσέ, όπου έκανε μόλις 13 εμφανίσεις. Εν τέλει, η ποδοσφαιρική «κοινότητα» στην Βολιβία θα τον θυμάται μονάχα για το ιστορικό ρεκόρ που έγραψε πριν από 12 χρόνια και κρατάει μέχρι και σήμερα.

Η κατάληξη του Μαουρίσιο

Παρότι βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μεγάλης διαφημιστικής εκστρατείας από νεαρή ηλικία, ο Μπαλδιβιέσο, ο οποίος είχε στόχο να γίνει αστέρι και όπως κάθε νεαρός παίκτης στη Νότια Αμερική να παίξει κάποια στιγμή στην Ευρώπη, βρέθηκε «κολλημένος» και στάσιμος ποδοσφαιρικά, στο ποδόσφαιρο της Βολιβίας. Ο νεαρός δεν έχει ακόμη την ευκαιρία να παίξει στο εξωτερικό. Ο Μπαλδιβιέσο, απέτυχε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Με λίγα λόγια, η καριέρα του δείχνει να χάλασε από εκείνη την μοιραία μέρα του 2009. Τα βάρη και οι πιέσεις τον ταλαιπώρησαν από μικρή ηλικία, όμως είναι ακόμα 24 ετών. Ο χρόνος είναι στο πλευρό του….

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This