Επιλογή Σελίδας


Του Γιάννη Φιλέρη

Η Εθνική Ομάδα νίκησε την Κίνα, πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του προολυμπιακού τουρνουά όπου θα αντιμετωπίσει την Τουρκία, οι ελπίδες της για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένουν ακέραιες, δεν είναι το φαβορί, έχει όμως καλό κλίμα και διάθεση μέσα στην φούσκα της Βικτόρια, μια από τις ωραιότερες πόλεις του Καναδά, την οποία όμως δεν μπορεί να την απολαύσει. Τα μέλη της αποστολής βλέπουν καθημερινά τα πλοιάρια που πάνε τους τουρίστες εκεί όπου ζουν οι φάλαινες, αλλά δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Ας είναι. Για όλα φροντίζει ο Ρικ Πιτίνο, ο άνθρωπος που έτσι κι αλλιώς έχει κλέψει την παράσταση, σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Δεν είναι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι, όπου οι διεθνείς -μέχρι στιγμής- ανταποκρίνονται σε ό,τι ζητάει ο Αμερικανός προπονητής, ο οποίος δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο. Όλοι παίζουν, όλοι σουτάρουν, όλοι τρέχουν και για … όλους ο Ρικ, έχει κάτι να πει. Από την αρχή, άλλωστε, της παρουσίας του στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει να εγκωμιάζει τους παίκτες με κοσμητικά επίθετα, που μόνο αυτός μπορεί να βρει.

Θυμηθείτε τι έλεγε για τον Σπανούλη, ακόμη κι όταν ο αρχηγός ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει την ομάδα, τον Πρίντεζη και τον Σλούκα, πόσο θα’ θελε να’ χει δώδεκα Λαρεντζάκηδες, τον Μήτογλου που θα’ παιζε στο “3” και τη γενική εικόνα που έβγαζε προς τα έξω δηλώνοντας πανευτυχής ως κόουτς της Εθνικής Ελλάδος. Στο πρώτο παιχνίδι με τον Καναδά, υποστήριζε ότι είναι μια από τις ελάχιστες στιγμές στην καριέρα του που νιώθει υπερήφανος μετά από μια ήττα, ενώ μετά την εύκολη επικράτηση κόντρα στην Κίνα έλεγε πως θα προσπαθήσει να μην … ενθουσιαστεί, από την εξαιρετική εμφάνιση της ομάδας.

Χάσει-κερδίσει, ο Ρικ μοιράζει συγχαρητήρια. Κι έχει να πει κάτι καλό για όλους. Με την Κίνα ήταν η σειρά του Δημήτρη Κατσίβελη, ο οποίος ήταν μαζί του στην συνέντευξη Τύπου: “Ο Κατσίβελης ήταν ένας εξαιρετικός πόιντ-γκαρντ, παίζοντας πίσω από τον Καλάθη, σήμερα. Βγήκε μπροστά, όπως κι ο Λαρεντζάκης και με έχει εντυπωσιάσει με την άμυνα που παίζει, κάθε φορά στο γήπεδο. Έχει εξαιρετική νοοτροπία και μου αρέσει πάρα πολύ”.

Με κλασικό αμερικάνικο στυλ και μια εξωστρέφεια που επιτάσσει η φυσιογνωμία ενός ανθρώπου ο οποίος έχει φάει τα χρόνια του (και κάποιες φορές τα μούτρα του) στα γήπεδα του μπάσκετ, ο προπονητής της εθνικής είναι αναμφίβολα ο σταρ της ομάδας. Είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να … πειράξει τους συνεργάτες του (ειδικά τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, του οποίου έχει αφιερώσει ουκ ολίγα tweets), να αστειευτεί, να κρατήσει την ατμόσφαιρα χαλαρή, αλλά και ταυτόχρονα την ομάδα προσηλωμένη στον στόχο της.

Το αν θα πετύχει ή όχι είναι άλλο θέμα, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες σε αυτό το τουρνουά και δυσκολίες που ενδεχομένως να μην μπορέσει η ομάδα να τις ξεπεράσει. Σίγουρα, όμως, ο προπονητής της φτιάχνει τις … μέρες που, όταν δεν έχει αγώνα, περνάνε αργά στην φούσκα. Η ομάδα μένει αναγκαστικά στο ξενοδοχείο και υπάρχουν δυο ώρες “προαυλισμού” είτε σε μια αίθουσα ψυχαγωγίας, είτε σε γυμναστήριο.


Οι ατάκες του Πιτίνο είναι η μια καλύτερη από την άλλη

Μετά τον αγώνα με την Κίνα, περίμενε υπομονετικά να τελειώσει η συνέντευξη του Κινέζου κόουτς. Είχε περάσει κάνα 25λεπτο, όταν ο 68χρονος hall of famer, βλέποντας τη διαδικασία να καθυστερεί απεφάνθη: “Μα καλά τι λέει τόση ώρα; Εγώ, όταν χάνω, δεν έχω όρεξη να μιλήσω ούτε πέντε λεπτά. Λέω δυο-τρία τυπικά και φεύγω….”

Αλλά και στη διάρκεια της δικής του συνέντευξης Τύπου, όταν σε μια στιγμή, έπεσε το τραπέζι που βρισκόταν μπροστά του, δεν έχασε την ψυχραιμία και το χιούμορ του, λέγοντας “η FIBA προσπαθεί να κερδίσει χρήματα”

Είναι σε φοβερή φόρμα ο Αμερικανός που δείχνει να απολαμβάνει την εμπειρία, ίσως καλύτερα από την προηγούμενη φορά που προσπάθησε πάλι να πάρει εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την εθνική ομάδα του Π.Ρίκο: “Έφτιαξα την ομάδα όπως ήθελα εγώ: “Προσπάθησα να έχω 12 παίκτες που θα τους ένοιαζε το όνομα που λέει μπροστά η φανέλα και όχι αυτό που λέει πίσω και ξέρω ότι τα παιδιά θα παίξουν δυνατά με την Τουρκία”

Η ψηλή και γεμάτη ΝΒΑ Τουρκία

Η Τουρκία που με δυο νίκες στον άλλο όμιλο εξασφάλισε την πρώτη θέση, έρχεται (Κυριακή ξημέρωμα) σαν το πρώτο μεγάλο εμπόδιο για την πρόκριση στο Τόκιο. Αν νικήσουμε, πιθανότατα θα βρεθούμε ξανά κόντρα στον Καναδά, ο οποίος αντιμετωπίζει στον άλλο ημιτελικό την Τσεχία. Οι Τσέχοι νίκησαν την Ουρουγουάη 80-79 και προκρίθηκαν ακριβώς με την εκπνοή του αγώνα, όταν αστόχησε ο Τσέισον Γκρέιντζερ σε ελεύθερο σουτ τριών πόντων

Οι γείτονες έχουν κατεβάσει μια εξαιρετική ομάδα, γεμάτους ΝΒΑερ, θα ήθελαν να έχουν και τον Σέιν Λάρκιν, όμως ο Αμερικανός τραυματίστηκε, ή δήλωσε τραυματίας. Παρόλα αυτά, από την αντίπαλο της Εθνικής, πριν πάει στον τελικό για να διεκδικήσει τη θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν λείπει το ταλέντο και κυρίως το ύψος. Τα ψηλά κορμιά είναι το χαρακτηριστικό της ομάδας που κοουτσάρει ο έμπειρος Ορχούν Ενέ

Οι δίμετροι γκαρντ-φόργουορντ, που παίζουν στο ΝΒΑ, ηγούνται του τουρκικού συγκροτήματος. Ο Τσεντίν Οσμάν των Καβαλίερς έχει 19π, 5ρ και 5 ασίστ, εντυπωσιάζοντας με την “αμερικάνικη” σωματική διάπλαση του, ο Φουρκάν Κορκμάζ (των Σίξερς) ακολουθεί με 14π, 2.5ρ και 1.5 ασίστ και 50% τρίποντα (5/10), αλλά δεν είναι μόνοι τους. Ο πολύ έμπειρος και φορμαρισμένος Ερσάν Ιλιασόβα, άλλοτε συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς και φέτος μέλος των Γιούτα Τζαζ, είναι επίσης στον Καναδά, προσφέροντας 9π και 2ριμπ, κατά μέσο όρο και ένα γρίφο στο μαρκάρισμα του γιατί με 208 εκατοστά συνήθως εκτελεί από την περιφέρεια.

Ο MVP της τουρκικής λίγκας, Αλπερέν Σενγκούν (18, 2.11) είναι επίσης μέλος της τουρκικής ομάδας, έχοντας δείξει κάποια σοβαρά δείγματα του εξαιρετικού του ταλέντου, έχοντας στα δυο πρώτα ματς μ.ο 11π, 7ρ και 2.5 ασίστ. Ο Σερτάκ Σανλί, που από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές, πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα, δεσπόζει μέσα στη ρακέτα (7.5π, 3.8ρ), ενώ ο Μέλι Μαχμούτογλου της Φενέρ, προσφέρει εμπειρία Ευρωλίγκας και καλό σουτ από την περιφέρεια (5/7τρ στα δυο πρώτα ματς). Ο Ενέ χρησιμοποιεί και τον 23χρονο σέντερ (2.13), Ομέρ Γιουρτσεβέν, που έπαιξε σε δυο διαφορετικά κολέγια (Νορθ Καρολάινα Στέιτ και Τζορτζτάουν) και έχει υπογράψει συμβόλαιο στο Μαϊάμι

Οι υπόλοιποι προέρχονται από την τουρκική λίγκα κι αν θα έψαχνε κανείς για αδυναμίες, θα τις εντόπιζε στις θέσεις του πόιντ-γκαρντ, όπου οι δυο δικοί μας Καλάθης και Σλούκας έχουν πλεονέκτημα.

Η Τουρκία νίκησε πιο δύσκολα απ’ όσο δείχνει το σκορ την Ουρουγουάη με 95-86 (στο 35 ήταν μπροστά οι Ουρουγουανοί), αλλά επιβλήθηκε με άνεση της Τσεχίας στο ντέρμπι του γκρουπ με 87-70. Είναι μια ομάδα που κατά μέσο όρο είχε 91π και σούταρε με 46% τρίποντα (πολύ επικίνδυνη από μακριά). Είχε επίσης 55.8% δ, 70.7% β κι ακόμη 34.5 ριμπάουντ, 19.5 ασίστ και 9 κλ και 4 κοψίματα.

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα του αγώνα με την Τσεχία

Η δημιουργική Ελλάδα

Το ματς είναι χωρίς αμφιβολία δύσκολο, καθώς η ελληνική άμυνα πρέπει να προσαρμοστεί στα ύψη της Τουρκίας, να πιέσει την μπάλα (το κάνει με επιτυχία από το ξεκίνημα της προετοιμασίας) ώστε να σκοράρει στο τρανζίσιον και να εκμεταλλευτεί, βεβαίως, τον δημιουργικό οίστρο των δυο κορυφαίων γκαρντ, Νικ Καλάθη και Κώστα Σλούκα. Μαζί μοιράζουν 14 από τις συνολικά 25 (!) ασίστ που δίνει κατά μέσο όρο η Εθνική. Ο Σλούκας έχει 13π (44.4% τρ) και 5.5 ασίστ, ενώ ο Καλάθης 9.5 και 8.5 τελικές πάσες!

Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, που βγάζει στο παρκέ όλο το πάθος του. Με 14π, 2 ρ και 3.5 ασίστ, έχει μετατραπεί σε σπουδαίο όπλο για τον Ρικ Πιτίνο, όπως και ο Λεωνίδας Κασελάκης, που παίζει και στο “3” με δυο εξαιρετικές εμφανίσεις (11π-2.5ρ). Ο Κώστας Μήτογλου είναι το πολυεργαλείο της ομάδας (13π-8.5ρ), ενώ όλοι μαζί, έχουν προσφέρει το καλύτερο δυνατό κάνοντας τον Ρικ Πιτίνο να χαμογελάει και να ετοιμάζει τις επόμενες ατάκες του

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This