Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

«Παίκτης εθνικής». Είναι ένας χαρακτηρισμός, τον οποίο έχουν λάβει αρκετοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δείχνουν να μεταμορφώνονται όταν φορούν τη φανέλα με το εθνόσημο. Ακόμα κι αν προέρχονται από μια κακή χρονιά σε συλλογικό επίπεδο, η απόδοσή τους αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Στη Λατινική Αμερική, όπου οι δεσμοί των ποδοσφαιριστών με τις εθνικές τους παραμένουν ισχυρότεροι ως επί το πλείστον από αυτούς των Ευρωπαίων, αντίστοιχα δείγματα παρατηρούνται συχνά.

Ο Εδουάρδο Βάργκας είναι μια τέτοια περίπτωση. Ένα ποδοσφαιριστής σήμα-κατατεθέν για τη σκληροτράχηλη Χιλή, η οποία για μια ακόμα φορά δεν έχασε από την Αργεντινή, στην τρίτη σερί ισοπαλία των δύο ομάδων. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν σε ποια ομάδα αγωνίζεται, όμως όταν φορά την κόκκινη φανέλα, γίνεται αμέσως σημείο αναφοράς!

Πρώτος σκόρερ της Χιλής στα Copa America

Ο Βάργκας ξεκίνησε τη χρονιά στην Τίγκρε του Μεξικού και στα μέσα της σεζόν μετακόμισε στη Βραζιλία, για λογαριασμό της Ατλέτικο Μινέιρο, με τη φανέλα της οποίας πέτυχε δύο γκολ σε έξι συμμετοχές στο Λιμπερταδόρες και δύο σε οκτώ συμμετοχές στο πολιτειακό πρωτάθλημα. Ελάχιστα, πράγματα, δηλαδή. Στην πρεμιέρα του Copa America όμως ήταν εκεί, δίπλα στους υπόλοιπους μπαρουτοκαπνισμένους guerreros της Χιλής, για να αποδείξουν πως μόνο τελειωμένοι δεν είναι, παρότι οι περισσότεροι έχουν περάσει το 30ο έτος της ηλικίας τους. To τέρμα που σημείωσε απέναντι στην Αργεντινή ήταν το 39ο με το εθνόσημο.

Ο «Turbo» είναι δεύτερος συνολικά σκόρερ της Roja, πίσω από τον Αλέξις Σάντσες που έχει 46, όμως έγινε ο κορυφαίος «κανονιέρης» της χώρας του στα Copa America. Ο τρόπος που υποδεχόταν την μπάλα, που την κρατούσε για να τη «σπάσει» στους συμπαίκτες του, οι κινήσεις του, η αντοχή στο «ξύλο», οι μάχες με τους αμυντικούς ανέδειξαν ξανά πως σε όποια ομάδα κι αν αγωνίζεται, με την εθνική θα είναι πάντα πρωταγωνιστής. Η εμπειρία, η αυτοπεποίθηση και η προσωπικότητα του είναι στοιχεία κατατεθέν για το παιχνίδι του.

Στο πλευρό του Μπατιστούτα

Η καλύτερη σεζόν του Βάργκας σε συλλογικό επίπεδο ήταν το 2011 με την Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε, όταν σημείωσε 17 γκολ. Έκανε ντεμπούτο στην Ευρώπη με τη φανέλα της Νάπολι, ενώ έπαιξε ακόμα στη Βαλένθια, στην ΚΠΡ και στη Χόφενχαϊμ, χωρίς να καταφέρει να επαναλάβει τη συγκομιδή της Ουνιβερσιδάδ, που του έδωσε το εισιτήριο για την Ευρώπη. Το 2013 έπαιξε για λίγο δανεικός στην Γκρέμιο, ενώ επέστρεψε φέτος στη Βραζιλία για λογαριασμό της Ατλέτικο Μινέιρο. Είχε προηγηθεί μια τριετία στο Μεξικό, με την Τίγκρες, όπου και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Απερτούρα και ένα Κλαουσούρα. Έχει χτυπηθεί από τραυματισμούς, όμως ποτέ δεν το έβαλε κάτω.

Ο Βάργκας, φυσικά, ήταν «παρών» στη διετία της κυριαρχίας της Χιλής στα Copa America, το 2015 και το 2016. Έχει συνολικά 13 γκολ σε 19 εμφανίσεις και θέλει ένα ακόμα, για να «πιάσει» τον Πάολο Γκερέρο στην 5η θέση των σκόρερ όλων των εποχών στην αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση εθνικών ομάδων του κόσμου. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το επίτευγμά του, έχει τον ίδιο αριθμό γκολ με τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ ισοβαθμούν ο Αργεντινός Νορμπέρτο Μέντες με τον Βραζιλιάνο Ζιζίνιο, οι οποίοι έχουν 17. Χρειάζεται, δηλαδή, τέσσερα για να τους φτάσει!

Έτοιμος για την κορυφή

«Για μένα είναι ένα επίτευγμα πολύ σημαντικό. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην πρώτη δεκάδα των σκόρερ της Λατινικής Αμερικής. Μου μένουν 4 ή 5 ματς, αν προκριθούμε, για να συνεχίσω να σκοράρω. Θα μου άρεσε να είμαι στην πεντάδα. Ή ίσως και στην πρώτη θέση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, δείχνοντας τη μεγάλη δίψα του να μείνει για πάντα στα βιβλία της ιστορίας του Copa Libertadores. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 13 αυτά τέρματα του «Έντου», τα έξι ήταν σε μία διοργάνωση! Στο Copa America του 2016, όταν στο τουρνουά των ΗΠΑ σκόραρε τέσσερις φορές στο 7-0 επί του Μεξικού, στην πιο «βαριά» ήττα των Αζτέκων στη διοργάνωση. Ήταν, φυσικά, ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά.

Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον «Turbo», είναι ο τρόπος που ξεκίνησε την καριέρα του. Ο Βάργκας μπήκε σε ένα reality με 31 ακόμα ποδοσφαιριστές, με έπαθλο έναν μήνα στη Ρεάλ Μαδρίτης των Ζιντάν, Φίγκο, Ρονάλντο, Ραούλ και Μπέκαμ. Στους «Μερένγκες» των Γκαλάκτικος. Ο επιθετικός της Χιλής δεν νίκησε, όμως έδειξε το ταλέντο του, με αποτέλεσμα να του ανοίξει ο δρόμος για την Κομπρελόα και να ξεκινήσει μια καριέρα, ταυτόσημη με τη Roja. Ένας πολεμιστής της επίθεσης, που είναι πάντα έτοιμος να προσφέρει τα πάντα για τη Seleccion, χωρίς να νοιάζεται για ό,τι έχει προηγηθεί…

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This