Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Παπαδημητρίου

Η 4η Ιουνίου του 2021 είναι μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη στους πάντα παθιασμένους φίλους της Κολόν ντε Σάντα Φε. Η ομάδα του Εδουάρδο Ντομίνγκες, ο οποίος σημείωσε εκατό παιχνίδια στον πάγκο της, επικράτησε με 3-0 της Ράσινγκ Κλουμπ στον τελικό του Copa de la Liga Profesional και με αυτόν τον εμφατικό τρόπο κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας των «ράσα».

Τα 90 ονειρεμένα λεπτά του τελικού για τους «Σανταφεσίνος»

Οι «Σαμπαλέρος» ήταν καλύτεροι από την «Ακαδημία» και με μια τρομερή εμφάνιση, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο σημείωσαν τρία γκολ κι έφτασαν στον τίτλο. Ο Αλιένδρο στο 56′ άνοιξε το σκορ του τελικού στο Σαν Χουάν, στο γήπεδο «Βισεντενάριο». Ο Μπερνάρδι στο 72′ διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του Σάντα Φε, πριν ο Κάστρο στο 86′ να βάλει «το κερασάκι στην τούρτα» για το εμφατικό 3-0. Να σημειωθεί, πως η Ράσινγκ του Χουάν Αντόνιο Πίτσι, απέκλεισε στον ημιτελικό την Μπόκα Τζούνιορς στην διαδικασία των πέναλτι με 4-2 ενώ η Κολόν απέκλεισε την Ιντεπεντιέντε με σκορ 2-0.

Ο δημιουργός της επιτυχίας ακούει στο όνομα Εδουάρδο Ντομίνγκες

Ο 42 ετών τεχνικός της Κολόν, Εδουάρδο Ντομίνγκες, γεννήθηκε στα Νότια του Μπουένος Άιρες, στο προάστιο της Λανούς. Είναι παντρεμένος με την κόρη ενός από τους ιστορικότερους προπονητές του ποδοσφαίρου της Αργεντινής, Κάρλος Μπιάνκι, την Μπρέντα. Δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως ο «νέος Κάρλος Μπιάνκι» των πάγκων, καθώς θυμίζει σε πολλά τον πρώην τεχνικό των Ρεν, Νις, Βέλες, Ρόμα, Ατλέτικο Μαδρίτης, και της Μπόκα. Στα ποδοσφαιρικά του χρόνια, ήταν κεντρικός αμυντικός και ξεκίνησε από την Βέλες το 1996. Είχε μια πλούσια καριέρα σε αρκετές σπουδαίες ομάδες της Αργεντινής, όπως, η Ιντεπεντιέντε, η Ράσινγκ και η Ουρακάν.

Το 2015 αποχώρησε από την ενεργό δράση, φορώντας την φανέλα της Ουρακάν, για να αναλάβει την τεχνική της ηγεσία. Η συμβουλή του Κάρλος Μπιάνκι στον Εδουάρδο, ήταν η εξής: «πίστεψε στον εαυτό σου, μπορείς να υιοθετήσεις πράγματα και από άλλους, αλλά τα δικά σου πιστεύω και η δική σου φόρμουλα είναι τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας». Παρέμεινε στον πάγκο της για ένα χρόνο, μέχρι και την παραίτηση του εξ αιτίας κάποιων διαφορών με τον τότε πρόεδρο, Αλεχάνδρο Ναδούρ. Κάπου εκεί ξεκίνησε το ταξίδι του στην Κολόν. Ανέλαβε την ομάδα το 2017 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 2019, όταν και δοκίμασε την τύχη του στον πάγκο της Νασιονάλ από την Ουρουγουάη. Σε οκτώ παιχνίδια δεν ήρθαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και κάπως έτσι επέστρεψε στην Αργεντινή για την Κολόν το 2020. Η ιστορία γράφτηκε με τον δικό του τρόπο.

Ο «μάγος» της Κολόν, Λουίς Μιγέλ «Πούλγα» Ροδρίγκες

Ανάμεσα στις φιγούρες της πρωταθλήτριας, ξεχωρίζει εκείνη του αρχηγού της, Μιγέλ Ροδρίγκες. Ο επιθετικός από το Τουκουμάν, πήρε από το χέρι την Κολόν και την οδήγησε στον τίτλο, πετυχαίνοντας κάποια κομβικά και ταυτόχρονα φανταστικά γκολ. Ποτέ του δεν φανταζόταν ότι θα πραγματοποιήσει την καριέρα που έχει κάνει έως σήμερα. Στα εφηβικά του χρόνια δούλευε ως οικοδόμος και μπογιατζής για να βοηθάει την οικογένεια του και τα άλλα οκτώ αδέλφια του. Μία οικογένεια που ζούσε στα όρια της φτώχειας, μέχρι που ο «Πούλγα» τους πρόσφερε σιγά σιγά μια πιο άνετη ζωή.

Η συμβουλή που του έδωσε ο πατέρας του ήταν, «όταν κάποιος υποφέρει στην παιδική του ηλικία, αυτό που κερδίζει αργότερα το εκτιμάει δύο φορές περισσότερο». Έκανε το ντεμπούτο του το 2004 στην Ράσινγκ της Κόρδοβα και στην συνέχεια πήρε μεταγραφή στην ομάδα της καρδιάς του, την Ατλέτικο Τουκουμάν. Ένα μικρό πέρασμα από την Νιούελς το 2010 και ξανά επιστροφή στην Τουκουμάν, έναν χρόνο αργότερα. Το 2018 πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Σάντα Φε για χάρη της Κολόν και δικαιώθηκε, αφού κατέκτησε το πρώτο του τρόπαιο, το πρωτάθλημα, στο οποίο και τερμάτισε ως πρώτος σκόρερ. Όπως δήλωσε μετά τον τελικό, «πολλοί μπορεί να πουν πως έχουμε ένα βραβείο για να γίνουμε πρωταθλητές, τα χρήματα, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα που να αξίζουν αυτήν την δόξα. Η δόξα δεν μπορεί να αγοραστεί. Δεν υπάρχουν χρήματα που να αγοράζουν αυτήν την ευτυχία». Ο Μιγέλ Ροδρίγκες είναι αναμφισβήτητα ένα από τα τελευταία ρομαντικά «δεκάρια» του ποδοσφαίρου!

Οι πανηγυρισμοί του τίτλου εν μέσω αυστηρού lockdown

Όπως σε κάθε τίτλο που κερδίζουν οι ομάδες στην Αργεντινή, έτσι και στις τάξεις των φίλων της Κολόν, το πρωτάθλημα πανηγυρίστηκε δεόντως. Οι χάρες και τα πανηγύρια κράτησαν για αρκετά 24ωρα στην πόλη της Σάντα Φε. Μια πόλη, που αριθμεί περίπου 526.000 κατοίκους. Χιλιάδες φίλοι των «Σαβαλέρος» ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης της Σάντα Φε με τα αυτοκίνητα τους, τηρώντας η πλειοψηφία τους, τα μέτρα της κυβέρνησης του Αλμπέρτο Φερνάντες.

Δηλωμένος φίλος της Αρχεντίνος Τζούνιος, ο πρωθυπουργός της Αργεντινής, ο οποίος με την σειρά του, συνεχάρη την Κολόν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, στα κοινωνικά του δίκτυα. «Τα συγχαρητήριά μου στην Κολόν και τους φίλους της, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2021. Το έργο μιας ομάδας που έπαιξε θαυμάσιο ποδόσφαιρο. Σας στέλνω την αγκαλιά μου»! Ο τίτλος της Κολόν δείχνει πως ακόμα υπάρχει χώρος για όνειρα, στο μαγικό λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο!

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This