Επιλογή Σελίδας


Του Γιάννη Φιλέρη

Οι Μιλγουόκι Μπακς έμειναν ζωντανοί, αφού η σειρά πήγε, εν τέλει, στο 2-1, πολύ διαφορετικό σκορ από ένα 3-0 υπέρ των Νετς, που ουσιαστικά θα προδίκαζε ένα πρόωρο τέλος για τη μονομαχία των δυο ομάδων. Η ανάσα που πήραν τα “ελάφια” μετά την νίκη τους ήταν πολύ βαθιά, γιατί κάποια στιγμή ο φοβερός και τρομερός Κέβιν Ντουράντ, έδειχνε να ξεφεύγει από την πιεστική άμυνα και τους τσαμπουκάδες του Πι Τζέι Τάκερ, απειλώντας ότι θα πάρει μόνος του το ματς.

Όμως οι Μπακς μετατρέποντας το ματς σε ροντέο, κρατήθηκαν όρθιοι και πήραν αυτό που ήθελαν: “Στο τέλος μετράει η νίκη, έτσι δεν είναι είναι” ρώτησε ρητορικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, μετά το ματς. Είχαν προηγηθεί 33 πόντοι (και 14 ριμπάουντ) από τον Έλληνα άσο, πάνω στο παρκέ. Μόνο, που αυτή τη φορά δεν ήταν μόνος του. Ο Κρις Μίντλετον που σε κάθε ήττα ακούει τα χίλια μύρια, αποδείχθηκε ιδανικός παρτενέρ του Γιάννη, σκόραρε 35 πόντους (με 15 ριμπάουντ) και το δίδυμο έκανε θραύση.

Μαζί σημείωσαν το 79% των πόντων των Μπακς, που αποτελεί και ρεκόρ στην ιστορία των πλέι-οφ του ΝΒΑ, από δυο παίκτες.

Πρώτα λοιπόν, οι Μπακς βρήκαν ένα ιδανικό συμπαραστάτη για τον Αντετοκούνμπο, προσαρμόζοντας μάλιστα το παιχνίδι τους στην άμυνα των Νετς. Αν εξαιρέσει κανείς ότι ο Γιάννης επέμενε υπερβολικά να εκτελεί άστοχα τρίποντα (ο ίδιος έδωσε την απάντησή του) η απόφαση του Στιβ Νας να κρατάει τον αντίπαλο του Έλληνα σταρ, βαθιά μέσα στη ρακέτα των Νετς (ώστε να αποφύγει τα θανατηφόρα ντράιβ του) έδωσε στους ένα άλλο πλεονέκτημα.


Ο Αντετοκούνμπο έστηνε διαρκώς σκριν (κάτι που κάνει κατά κόρον στη φετινή χρονιά) για τον Μίντλετον, που είχε … κενό χώρο να εκτελέσει, καθώς στις αλλαγές της άμυνας των Νετς ο αντίπαλος του Γιάννη, συνήθως ο Μπλέικ Γκρίφιν, δεν έβγαινε να μαρκάρει. Αν μάλιστα, ο Τζρου Χολιντέι ήταν πιο εύστοχος (4/14 σουτ) ενδεχομένως οι Μπακς να εξασφάλιζαν τη διαφορά, πιο άνετα και όχι με τόσο κόπο, όπως συνέβη στα τελευταία δυο λεπτά. Ο άστοχος Χολιντέι πέτυχε το καθοριστικό καλάθι, με κίνηση Αντετοκούνμπο και ο Μίντλετον με δυο βολές, υποχρέωσε εν τέλει τον Ντουράντ σε τρίποντο από μακριά (που θα ισοφάριζε το ματς).

Αν δει πάντως κανείς το τελικό σκορ (89-86) θα καταλάβει εύκολα που πήγε το ματς. Θύμισε μια κλασική μάχη πλέι-οφ, όπου κάθε καλάθι μπαίνει με ιδρώτα και αίμα. Σε αυτό συμφώνησε και ο Νας μετά τον αγώνα, δίνοντας έμφαση στα πολύ κακά ποσοστά και των δυο ομάδων. Το Μιλγουόκι, από κάποιο σημείο και μετά, επέλεξε συνειδητά αυτό το στυλ, αποφασίζοντας να παίξει … ξύλο, για να επιβιώσει!

Οι Νετς τελείωσαν το ματς με 83 πόντους, έχοντας 36.2% στα σουτ και μόλις 25% στα τρίποντα. Στους δυο πρώτους αγώνες, που νίκησαν με άνεση, έμοιαζαν να κάνουν παρέλαση. Στο Game 1, πέτυχαν 115 πόντους με 46.9% σουτ και 38.5%τρ. Ακόμη καλύτεροι ήταν στο Game 2, με συνολικά 125 πόντους, 53.1% σουτ και 50% τρίποντα.

“Πρώτα υπάρχει η άμυνα” είπε ο Τζρου Χολιντέι, που είναι και ένας σπεσιαλίστας αμυντικός και επανέλαβε ένα από τα πιο γνωστά μπασκετικά κλισέ: “Η άμυνα φέρνει νίκες και πρωταθλήματα. Ακόμη και ότι τους υποτάξαμε στα τελευταία δευτερόλεπτα, σημαίνει πολλά. Σκόραραν μόλις 83 πόντους και οφείλεται στην άμυνά μας. Αυτή που μας αρέσει πολύ να παίζουμε”

Άμυνα, λοιπόν. Σαν αυτή που έβγαλε, πάνω στον Μάικ Τζέιμς, ο Θανάσης Αντεκούνμπο που μπήκε για μισό λεπτό στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, κατάφερε όμως να ξεσηκώσει όλο το γήπεδο, που αυτή τη φορά είχε 16.000 κόσμο στο πλευρό των Μπακς.

Τέτοιες φάσεις ήταν καθοριστικές. Αν δηλαδή ο Γιάννης με τον Μίντλετον τράβηξαν όλο το κουπί στην επίθεση, αν ο Χολιντέι έβαλε το τελευταίο καλάθι, υπήρξαν δυο παίκτες των Μπακς που έκαναν την βρώμικη δουλειά.

Ο Πι Τζέι Τάκερ, ο ένας. Κόλλησε σαν βδέλλα πάνω στον Ντουράντ, του έβγαλε το λάδι, τον εκνεύρισε, του έβαλε το πρόσωπο πάνω στο δικό του. Ο KD τελείωσε το ματς με 30 πόντους, τελείωσε το ματς όμως με 11/28 σουτ.

Κι ο άλλος ο Μπρουκ Λόπεζ. Σημείωσε μόλις ένα πόντο, στην αρχή φάνηκε ολότελα εκτός κλίματος, κάποια στιγμή όμως θυμήθηκε ότι πριν από ένα χρόνο συμπεριλήφθηκε στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος. Με 11 ριμπάουντ και κυρίως 6 κοψίματα, ήταν ένας σπουδαίος rim protector για τους Μπακς, αφού αλλοίωσε και σχεδόν άλλα τόσα σουτ, ανάμεσά τους και το τελευταίο του Μπράουν.

Το κοντό σχήμα του Νας και ο καφές του Γιάννη

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο Στιβ Νας επιμένει να παίζει με Ντουράντ-Γκρίφιν, μέσα στη ρακέτα, θέλοντας κατ’ αρχήν να αντιμετωπίσει τον Γιάννη, υποστηρίζοντας ότι εν όψει του τέταρτου αγώνα ενδέχεται να σκεφτεί τη λύση του Ντεάντρε Τζόρνταν.

Ο ψηλός όμως δεν μπορεί να μαρκάρει τον Αντετοκούνμπο. Η άμυνα των Νετς είναι επικεντρωμένη πάνω στον Γιάννη, τον οποίο προκαλεί διαρκώς να σουτάρει. Ο Greak Freak τελείωσε το ματς με 1/8 τρίποντα. Κάποια στιγμή έδειξε να επιμένει πεισματικά (ευστόχησε στο έβδομο κατά σειρά, που επιχείρησε) αν και αργότερα έδινε την δική του εξήγηση: “Όλα είναι θέμα ενστίκτου. Αν σου πει ότι πήρες τη σωστή απόφαση, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα ζήσεις με αυτό, δε γίνεται αλλιώς. Είναι όπως συμβαίνει στον καθένα, κάθε πρωί. Σηκώνεσαι από το κρεβάτι και πιστεύεις ότι πρέπει να πιεις ένα καφέ. Αυτό λέει το ένστικτό σου, αυτό υπαγορεύει η συνείδηση σου. Δεν σε νοιάζει τι θα συμβεί μετά, γιατί απλά έχεις πάρει την απόφαση σου. Κι εγώ αυτό έκανα. Στις συγκεκριμένες στιγμές πίστευα ότι η πιο σωστή απόφαση ήταν να σουτάρω για τρεις. Σήμερα έκανα οκτώ προσπάθειες. Στο επόμενο, μπορεί να μη σουτάρω καμιά, αν αυτή είναι η απόφασή μου…”

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This