Επιλογή Σελίδας


Της Γιολάντας Ζύκα

Η ΑΕΚ στην κορυφή της Ευρώπης. Η ομαδάρα του Δημήτρη Δημητρούλια κατέκτησε την πρώτη της Ευρωπαϊκή κούπα επικρατώντας με 20-24 της Ίσταντς στον δεύτερο τελικό του EHF Cup στο κλειστό της Κανήθου στη Χαλκίδα. Μετά και το 30-26 του πρώτου αγώνα, η «Ένωση» διπλασίασε τις νίκες της και κατέκτησε πανάξια το φετινό EHF European Cup. Σε έναν συγκλονιστικό αγώνα οι παίκτες της ΑΕΚ τα έδωσαν όλα και έφεραν στη Νέα Φιλαδέλφεια το πρώτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο. Η ομάδα που «έχτισαν» οι Σταμάτης Παπασταμάτης και Δημήτρης Δημητρούλιας με την ψυχή και το πάθος της, ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και επιβεβαίωσε γιατί είναι η καλύτερη ομάδα που έχει περάσει ποτέ από το ελληνικό χάντμπολ. Μια απίστευτη πορεία με σπουδαίες νίκες, μεγάλες ανατροπές  ολοκληρώθηκε με την ΑΕΚ στην κορυφή.

Αποθέωση για τους «μάγκες» από τον κόσμο που γέμισε μέσα και έξω το κλειστό της Κανήθου και στο τέλος όλοι μαζί πανηγύρισαν την κορυφαία μέχρι τώρα επιτυχία στην ιστορία του τμήματος.

Με πολύ καλή αμυντική λειτουργία, υπομονή στο παιχνίδι της και έναν Μυλωνά να πετάει «φωτιές» στην επίθεση η ΑΕΚ πήρε γρήγορα τον έλεγχο στο παιχνίδι. Η «Ένωση» προσπάθησε να κρατήσει το σκορ σε χαμηλά επίπεδα και το κατάφερε σε γενικές γραμμές καθώς το πρώτο πεντάλεπτο βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 1-1. Η Ίσταντς πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 2-1 στο 6′ αλλά ο Μυλωνάς με δύο εντυπωσιακά τέρματα και ο Πέντερσεν έκαναν γρήγορα το 2-4. Στο δεκάλεπτο οι Σουηδοί μείωσαν σε 3-4. Εξαιρετικός σε ένα ακόμη παιχνίδι ο Τόμας Μπάουερ που είχε τρεις αποκρούσεις στα πρώτα επτά. Ακολούθησε ένα εντυπωσιακό δεκάλεπτο για την ομάδα του Δημήτρη Δημητρούλια που ήταν και το πιο παραγωγικό. Ο Λέμος έκανε το 3-5 με ωραία προσπάθεια ενώ ο ασταμάτητος Μυλωνάς ανέβασε την διαφορά σε 5-8 για να έρθει ο Χίκερουντ να προσθέσει ένα ακόμη όμορφο τέρμα. Κάπου εκεί οι «κιτρινόμαυροι» χαλάρωσαν, με τα αρκετά βεβιασμένα λάθη να τους κρατούν μακριά από το γκολ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ίσταντς να ισοφαρίσει σε 10-10 και να περάσει για πρώτη φορά μετά το 6′ μπροστά στο σκορ με 11-10 στο 28′. Ο Πέντερσεν έδωσε την λύση που χρειαζόταν η ΑΕΚ σκοράροντας για το 11-11 μετά από εφτά λεπτά χωρίς γκολ. Σε νεκρό χρόνο η Ίσταντς κέρδισε πέναλτι αλλά ο Μπάουερ ήταν εκεί με το 11-11 να είναι το σκορ ημιχρόνου.

Παιχνίδι άμυνας και το δεύτερο ημίχρονο με την Ίσταντς να προηγείται δύο φορές στο 4ο δεκάλεπτο και την ΑΕΚ να ισοφαρίζει σε 13-13 και 14-14 με τους Κεδέρη και Δομπρή. Ο δεύτερος στο 43′ με πέναλτι έδωσε ξανά το προβάδισμα στην ομάδα του.  Η Ίσταντς αποφάσισε να ρισκάρει παίζοντας με εφτά παίκτες γηπέδου και χωρίς τερματοφύλακα σε κάθε δίλεπτη, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η ΑΕΚ για να κάνει το 15-17 με τον Κεδέρη στον αιφνιδιασμό. Στο 50′ ο Μυλωνάς ανέβασε ξανά την διαφορά σε 16-19 φέρνοντας πιο κοντά την ομάδα του στην κούπα.  Ο Μπάουερ ήταν ανίκητος και ο Μπουνέτα στην επόμενη φάση έκανε το 16-20 μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.  Η Ίσταντς κάπου εκεί παραδόθηκε και το πάρτι στις εξέδρες του γηπέδου είχε ήδη ξεκινήσει. Ο Αραπακόπουος έκανε το 16-22 και ο Χίκερουντ το 18-24 δύο λεπτά πριν το τέλος. Το τελικό 20-24 βρήκε διοίκηση, παίκτες, κόσμο να πανηγυρίζουν ξέφρενα την τεράστια επιτυχία.

Διαιτητές: Βέσοβιτς- Μίσοβιτς (Γαλλία).
Delegate: Κοεν (Ισραήλ).

Δίλεπτα: 5/4.
Πέναλτι
: 1/1 – 6/4.

Πεντάλεπτα: 2-1, 2-4, 4-6, 8-9, 9-10, 11-11 (ημ.), 12-12, 14-14, 15-16, 16-19, 16-21, 20-24.

Ίσταντς (Καρλέν): Κραφτ, Χάλμπακ 2, Λ. Σβένσον 3, Χούγκοσον 3, Νίγκρεν 5, Έρνστ, Χ. Άντερσον, Μπρόμαν, Μπάλσταντ 1, Πέτερσον, Νταλίν 4, Λάρσεν, Γένσεν, Τ. Άντερσον 2, Πάλμαρ, Τ. Σβένσον.

ΑΕΚ (Δημητρούλιας): Μπάουερ, Αραμπατζής , Χίκερουντ 2, Τζηράς 1, Δομπρής 4, Νικολαϊδης, Κοσάνοβιτς, Μυλωνάς 5, Πέντερσεν 2, Λέμος 2, Παπαδιονυσίου 1, Νούιτς, Αραπακόπουλος 1, Καλόμοιρος 1, Μπουνέτα 1, Κεδέρης 4..

Πηγή: Ένωση

Pin It on Pinterest

Shares
Share This