Επιλογή Σελίδας


Του Βασίλη Σκουντή

Mας έχουν λείψει (αν και εδώ οι απόψεις ποικίλλουν και η σακούλα ελέγχεται, ελέω της αναπόδραστης έντασης) τα ντέρμπι των αιωνίων στην κεντρική σκηνή, αλλά καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια!

Καιρός έφερνε τη βεντέτα στους άνδρες, καιρός την κουβαλάει τώρα στις γυναίκες και το γαϊτανάκι καλά κρατεί!

Αμ’ το άλλο; Η χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στον πρώτο (αλλά κατ’ ουσίαν τρίτο) τελικό της Α1 γυναικών, συνέπεσε καθ’ όλα με την επέτειο της ημέρας.

Κυριακή, 12 Μαΐου του 2012 στο Sinan Erdem Dome της Κωνσταντινούπολης οι Πειραιώτες σόκαραν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στέφονταν πρωταθλητές Ευρώπης, με το buzzer beater πεταχτάρι του Γιώργου Πρίντεζη.

Και χθες, Πέμπτη, 22 Μάιου του 2021 στο βοηθητικό γήπεδο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, οι Πειραιώτισσες νίκησαν τον Παναθηναϊκό με 72-70 και πήραν το προβάδισμα στη σειρά, με το καλάθι της Εβίνας Σταμάτη στα ύστερα του ματς.

Εκτός όμως από τα ύστερα υπήρχαν και τα ύστατα στα οποία σκόραρε η Τσάστιτι Ριντ, αλλά οι διαιτητές εντέλει απεφάνθησαν ότι το καλάθι ήταν εκπρόθεσμο και τούτου δοθέντος το έφαγε η μαρμάγκα!

Από εκείνη τη στιγμή άρχισε ένας μεγάλος σαματάς για την εγκυρότητα όχι μόνο του καλαθιού, αλλά των μεθόδων τις οποίες εφάρμοσαν η Βάσω Τσαρούχα, ο Γιώργος Ανδρικόπουλος και ο Αργύρης Καλδίρης ώστε να θεωρήσουν ως εκπρόθεσμο το επίμαχο καλάθι.

Ο ΚΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΝΟΤΗΤΑ

Πήραν κι αυτοί, όπως λέει ο Τάσος Κάκος στις κυριακάτικες εκπομπές του OPEN TV (αρνούμενος να υιοθετήσει τον όρο των αμφισβητούμενων ή επίμαχων φάσεων) σοβαρές αποφάσεις!

Παρεμπιπτόντως Chastity (όπως είναι το βαπτιστικό όνομα της Ριντ) σημαίνει αγνότητα, αλλά με όλα όσα έχουν συμβεί από χθες το μεσημέρι, η συγκεκριμένη λέξη τελεί υπό αίρεσιν μέχρι να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο, με την ένσταση του Παναθηναϊκού και το ενδεχόμενο αναβολής του κυριακάτικου τελικού.


Το έργο που παίχθηκε χθες το μεσημέρι στο ΣΕΦ είναι πολλώ λογιώ déjà vu!

Οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, όπου την 1η Ιουνίου του 2003, στον πρώτο ημιτελικό των playoffs, το Περιστέρι νίκησε τον Παναθηναϊκό με 85-82, χάρη στο τρίποντο που έριξε ο Μιχάλης Πελεκάνος.

ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΛΟΥΑΙ

Όπως χθες (με την αλληλουχία της Σταμάτη με τη Ριντ) ομοίως και τότε στο καπάκι απάντησε με τρίποντο ο Ιμπραήμ Κουτλουάι σε μια αμφισβητούμενη φάση η οποία παρομοίως είχε εξελιχθεί σε casus belli!

Τον ρόλο που χθες υποδύθηκε άθελα του ο Γιώργος Νιφλής, ο οποίος σπίκαρε το ματς μέσω του YouTube είχε παίξει τότε ο Νίκος Παπαδογιάννης.

Μετέδιδε τον αγώνα για το SuperSport (νυν NOVA) και βρήκε τον μπελά του από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού οι οποίοι του χρέωσαν το νεύμα με το οποίο ο Λάρι Βορεάδης και ο Χρήστος Χριστοδούλου βεβαιώθηκαν ότι το σουτ του Ιμπο ήταν εκπρόθεσμο.

Τότε στις εξέδρες επικράτησε πανδαιμόνιο, έγιναν επεισόδια και μάλιστα τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός, ενώ σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό σκέλος παρέμεινε ως αποτέλεσμα το 82-85, αλλά ο Παναθηναϊκός απάντησε με δυο νίκες και προκρίθηκε στους ημιτελικούς.

Το φαινόμενο πάντως που συνέβη τότε στα Πατήσια και χθες στο Νέο Φάληρο δεν είναι σπάνιο.

Προτού εγκατασταθούν οι μηχανισμοί του Instant Replay, οι διαιτητές δεν είχαν πού αλλού να προστρέξουν και μάλιστα θυμάμαι στα πρόχειρα τον Νίκο Σώμο και τον Χρήστο Χριστοδούλου να σκαρφαλώνουν στα δημοσιογραφικά θεωρεία για να ξαναδούν και να εξιχνιάσουν ανάλογες φάσεις στο Βενετόκλειο γήπεδο της Ρόδου και στο Νick Gallis Hall της Θεσσαλονίκης.

ΟΙ ΕΞΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΒΟΛΕΣ

Ένα τέτοιο έργο παίχθηκε στις 6 Απριλίου του 2013 στα Τρίκαλα στο καθοριστικό (για την άνοδο στην Α1) ντέρμπι ανάμεσα στους Θεσσαλούς και στη Νέα Κηφισιά.

Οι φιλοξενούμενοι (με προπονητή τον Ηλία Παπαθεοδώρου) προηγήθηκαν με 71-64 μόλις τριάντα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, αλλά στο χρόνο που απέμενε αστόχησαν σε έξι βολές (όπως ο Θοδωρής Παπαλουκάς στο μπαράζ της Εθνικής με τη Γερμανία στο 2001 στο Εurobasket στην Αττάλεια) και είδαν τη νίκη να γλιστράει μέσα από τα χέρια τους.

Τρία δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, μετά τις τελευταίες δυο άστοχες βολές του Βαγγέλη Καράμπουλα και με το σκορ στο 71-71 πήρε το ριμπάουντ ο Σωτήρης Γκιουλέκας, έκανε δυο ντρίμπλες, πέταξε την μπάλα μπροστά και ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Εκεί βρισκόταν ο Λεωνίδας Τριανταφύλλου, τον οποίο είχε ρίξει στο ματς ο Γιάννης Τζήμας για να κάνει φάουλ και να σταματήσει τον χρόνο, αλλά έμελλε να γίνει ο απροσδόκητος ήρωας!

Έπιασε την μπάλα και σκόραρε με ένα ανάποδο λέι απ για το 73-71, ενώ ήταν φανερό ότι είχε κολλήσει το χρονόμετρο!

Με το που σκόραρε ο Τριανταφύλλου έγινε της κακομοίρας: οι μεν Τρικαλινοί πανηγύριζαν, διότι με αυτή τη νίκη ανέβαιναν στην Α1, οι δε Κηφισιώτες διαμαρτύρονταν και ζητούσαν από τους διαιτητές να δουν τη φάση στο replay.

Η ΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Ο αγώνας μεταδιδόταν από την ΕΡΤ, αλλά χωρίς σχολιαστή, λόγω απεργίας της ΕΣΗΕΑ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει monitor, οπότε ο Κυριάκος Ταβουλαρέας (που διαιτήτευε το ματς μαζί με την Δημήτρη Μπήτη και τον Γιώργο Κατραχούρα) ανέβηκε στην εξέδρα για να δει τη φάση από την κεντρική κάμερα!

Του έδωσε το replay ο σκηνοθέτης από το αυτοκίνητο των εξωτερικών μεταδόσεων και μέσα στον χαμό κατακύρωσε το καλάθι που σηματοδότησε τη νίκη των γηπεδούχων και την άνοδο τους στην Α1.

Την ίδια στιγμή κάπου στου Ζωγράφου ο Τάκης Ζήβας έσπαγε την… τηλεόραση του, διότι εάν είχαν ηττηθεί τα Τρίκαλα, τότε ο Φιλαθλητικός θα προαγόταν αυτομάτως στην Α1 και δεν θα έπαιζε την υπόθεση κορώνα γράμματα στο επιγενόμενο θρίλερ με την ΑΕΝΚ, που κρίθηκε στην τρίτη παράταση.

Σε εκείνο το ματς που συν τοις άλλοις αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ελληνικό μπάσκετ, η Νέα Κηφισιά νίκησε τον Φιλαθλητικό με 89-81 και σφράγισε in extremis το εισιτήριο της ανόδου, μαζί με τα Τρίκαλα, στην τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή!

ΑΧ ΡΕ ΚΩΣΤΑ, ΑΧ ΡΕ ΝΑΣΟ!

Πλάκα πλάκα η φάση με τον Γκιουλέκα και τον Τριανταφύλλου μοιάζει βγαλμένη από το καρμπόν εκείνης με πρωταγωνιστές τον Κώστα Παταβούκα και τον Νάσο Γαλακτερό στις 8 Αυγούστου 1990, στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας του αγώνα της πρεμιέρας του Μουντομπάσκετ στη Βίγια Μπαγεστέρ του Μπουένος Αιρες ανάμεσα στην Εθνική και στις ΗΠΑ, που εντέλει κρίθηκε στην παράταση με 103-95 (89-89) υπέρ των Αμερικανών.

Εκείνο το καλάθι που θα προσπόριζε τη νίκη στην Εθνική δεν μέτρησε με απόφαση του Ουρουγουανού κομισάριου Ράε και μολονότι έχουν περάσει 31 χρόνια από τότε, ο Νάσος ακόμη… σκούζει!

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This