Επιλογή Σελίδας

Έργα και κατορθώματα του Άγγλου αστέρα των «κιτρινόμαυρων» από τη Βεστφαλία, για τον οποίο ερίζουν οι κορυφαίοι σύλλογοι της Premier League.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Οι ρίζες του προδίδουν κάτι αρτίστικο. Η μητέρα του Jadon Sancho αναγνώρισε νωρίς το ταλέντο του μικρού. «Πάντα μου έλεγε πόσο καλός χορευτής θα γινόμουν», θυμάται ο βιρτουόζος μέσος της Ντόρτμουντ. Οι χορευτικές κινήσεις είναι χάρισμα. Τις κράτησε εν τέλει για τους δρόμους του Λονδίνου και τις τελειοποίησε στα κορυφαία γήπεδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πάτησε τα 21 χρόνια του ο Sancho, διανύει την 4η σεζόν του στην Μπορούσια και πρόσφατα την οδήγησε το 5ο Κύπελλο της ιστορίας της, χάρη και στα δύο δικά του γκολ.

Βέβαια βρήκε τη Λειψία σε ευάλωτο σημείο και στο προ ημερών ματς πρωταθλήματος. Άλλα δύο γκολ για τον Άγγλο σταρ κόντρα στους «ταύρους».

Από νωρίς στο προσκήνιο…

Το story του, πάνω-κάτω, γνωστό. Μεγάλωσε στο Νότιο Λονδίνο, με γονείς από το Τρίνινταντ&Τομπάγκο. Παιδικό ίνδαλμά του ο Ροναλντίνιο. Πριν κλείσει τα 15 του χρόνια, κόστισε στη Μάνστεστερ Σίτι 172 χιλιάδες ευρώ για να τον αρπάξει από τις Ακαδημίες της Γουότφορντ. Σκοράρει 13 γκολ σε 15 ματς στην U18 Premier League το 2016. Ήδη διεθνής με τις μικρές Εθνικές ομάδες, του χτυπά την πόρτα – τον Αύγουστο του ’17 – η Ντόρτμουντ. Ο Τζέιντον είναι 17 ετών και κοστίζει στους Βεστφαλούς 7,8 εκατ. ευρώ!

SANCHO_KID3.jpg

Χάιλαιτ της (αρχικής) καριέρας του η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου U17 με την Αγγλία το 2017. Συμπαίκτες του τότε, οι νυν (επίσης) αστέρες: Phil Foden, Emile Smith Rowe, Callum Hudson-Odoi. Δεν αργεί να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στη «μεγάλη» Εθνική Ανδρών. Οκτώβριος του 2018Nations League κόντρα στην Κροατία και ο μικρός Jadon παίρνει το βάπτισμα του πυρός (σήμερα μετρά: 18 συμμετοχές, 3 γκολ με τα «λιοντάρια»).

Τα ρεκόρ του Σάντσο

Από μικρός στα βάσανα, που λέει και ο λαός. Πιο πρόσφατο από τα ρεκόρ του, το βράδυ τη Πέμπτης (12/05) στο Βερολίνο. Δύο γκολ σε ένα ημίχρονο, στον τελικό, κόντρα στη Λειψία. Γίνεται ο νεότερος παίκτης που καταφέρει να σκοράρει δις σε ένα τόσο σημαντικό ματς. Είναι 21ος ετών και 49 ημερών. Ξεπερνά τον θρύλο Γκερντ Μίλερ. Έλα, όμως, που ο Erling Haaland είναι πιο νεαρός από εκείνον και ακολούθησε με 2ο γκολ προς το τέλος, για να του… αρπάξει αυτό το ρεκόρ. Μην ανησυχείτε, δεν έβαλε τα κλάματα ο Jadon. Από ατομικές διακρίσεις, άλλωστε, άλλο τίποτα…

  • 18 ετών, 336 ημερών: νεότερος παίκτης στην Bundesliga που φτάνει τα 9 γκολ
  • 19 ετών, 19 ημερών: νεότερος παίκτης στην Bundesliga που σκοράρει σε δύο ματς, τουλάχιστον από δύο γκολ, σε μία σεζόν
  • 19 ετών, 151 ημερών: νεότερος παίκτης στην Bundesliga που φτάνει τα 15 γκολ
  • 19 ετών, 267 ημερών: νεότερος παίκτης στην Bundesliga που φτάνει τα 22 γκολ
  • 19 ετών, 315 ημερών: 1ος παίκτης κάτω των 20 ετών στην Bundesliga που σκοράρει 25 γκολ
  • 20 ετών, 332 ημερών: Φτάνει τις 50 ασίστ σε 99 ματς Bundesliga (106 ματς χρειάστηκε ο Φρανκ Ριμπερί)
  • 20 ετών, 339 ημερών: Νεότερος παίκτης στην Bundesliga με 50 ματς

SANCHOSTATS.jpg

Τα φετινά δεδομένα

Υποτίθεται η σεζόν 2020-21 δεν είναι από τις καλύτερές του. Βαρομετρικό χαμηλό για τον ηγέτη της Μπορούσια. Φρόντισε σε μικρή ηλικία να αναλάβει δράση, να προσαρμοστεί, να δείξει την κλάση του και εν τέλει, να απαιτούν άπαντες περισσότερο από εκείνον. Η σταδιοδρομία του στην Ντόρτμουντ, σταθερά εντυπωσιακή.

* 2017-18: 5 goals, 7 assists
* 2018-19: 13 goals, 20 assists
* 2019-20: 20 goals, 20 assists
* 2020-21: 16 goals, 19 assists

Μην ξεχνάμε πως έλειψε λόγω τραυματισμού όλο το Μάρτιο και ένα μέρος του Απριλίου. Και πάλι, έφτασε για 2η σερί σεζόν 15+ γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και ίσως προκύψει και νέο ρεκόρ στις ασίστ. Μέσα στο 2021 ειδικά (παρά την απουσία); Τρομακτικός. 18 επίσημα ματς, 12 γκολ+10 ασίστ. Τέτοια στατιστικά, με το συμπάθειο, δεν τα καταγράφουν… ντεφορμέ παίκτες. Απλά, wow!
STATS4.jpg

Ξεχασμένα τα ακατάλληλα ραντεβού με προσωπικούς κομμωτές από το Λονδίνο. Ξεχασμένες οι παραπάνω ημέρες παραμονής στην Αγγλία έπειτα από διεθνείς υποχρεώσεις. Σταριλίκι. Ναι, αλλά το ανταποδίδει στο γήπεδο. Ανάγκασε ακόμα και τον «πολύ» Gary Lineker να υπενθυμίσει στους Αγγλόφιλους, ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί ο Sancho ενόψει Euro.

Η Ντόρτμουντ ελέγχει την κατάσταση

Δύο γκολ στο ένα, δύο γκολ στο άλλο. Ε, δεν θέλει και πολύ να «ζεσταθεί» και πάλι το μεταγραφικό παζάρι γύρω από το όνομα του Sancho (συμβόλαιο έως το 2023 με τους «κιτρινόμαυρους»).

Ας δούμε τη θέση της Ντόρτμουντ. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος είναι διατεθειμένη να πουλήσει τον Άγγλο μέσο. Αν το προηγούμενο καλοκαίρι το απαιτούμενο ποσό ήταν 120 εκατ. ευρώ, στο ερχόμενο, το ταβάνι της Μπορούσια είναι τα 100 εκατ. ευρώ (ελέω πανδημίας γαρ). Η πρόσθετη πινελιά που θέτει ο CEO της Μπορούσια, Hans-Joachim Watzke: «αποκλείω το ενδεχομένο να φτάσουμε στις τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου, για να διαπραγματευτούμε τη μεταγραφή του Jadon».

Ο τεχνικός διευθυντής, Michael Zorc ξεκαθαρίζει την υπόθεση Sancho: «έχουμε μία συμφωνία… κυρίων με την πλευρά του Jadon. Αυτό σημαίνει πως αν θα γίνει η πώλησή του, θα πρέπει να γίνει στο ποσό που θα μας ικανοποιήσει και σε χρονική στιγμή που δεν θα επηρεάσει τα μελλοντικά πλάνα μας».
Τουτέστιν, στην ιδανικότερη περίπτωση η Ντόρτμουντ θα ήθελε πριν από την έναρξη του Euro να γνωρίζει, αν η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ – η κύρια ομάδα που φλερτάρει με τον 21ος ετών ποδοσφαιριστή – επιθυμεί την απόκτησή του. Αν όχι, τότε προφανώς deadline συνομιλιών και διαπραγματεύσεων, θα είναι τα τέλη Ιουλίου. Σε περίπτωση που μπει ο Αύγουστος και ο Σάντσο παραμένει στο ρόστερ των Βεστφαλών, τα ποσοστά μετακίνησής του εκμηδενίζονται.

Η πλευρά της Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ

Το γεγονός ότι ο Έντινσον Καβάνι ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιό του με τους «κόκκινους διαβόλους», δεν αποτελεί τροχοπέδη στο ενδεχόμενο απόκτησης του Άγγλου άσου της γερμανικής ομάδας. Άλλωστε, δεν αγωνίζονται στην ίδια θέση.

Περισσότερο οι fans της Γιουνάιτεντ είναι ανήσυχοι, για δύο λόγους. Πρώτον, παρ’ ότι συμπατριώτης τους ο Sancho, επιθυμούν την πρόοδο και την καθιέρωση του γηγενή Mason Greenwood στο βασικό σχήμα. Δεύτερον, απ’ όσο διαπίστωσαν άπαντες στο 2-4 με τη Λίβερπουλ, η θέση του κεντρικού αμυντικού και του αμυντικού μέσου «καίνε» περισσότερο την ομάδα του Ole Gunnar Solskjaer. Εξ’ ου και τα έντονα βλέμματα προς Ντόρτμουντ μεριά, για την (εξαιρετική) περίπτωση, ωστόσο, του Jude Bellingham.

Δημοσιεύματα από την Αγγλία φέρνουν τη Γιουνάιτεντ έτοιμη να… παζαρέψει το ποσό της μεταγραφής, με πιθανή εμπλοκή του Jesse Lingard ως αντάλλαγμα. Αναγεννημένος ο Άγγλος εξτρέμ στη Γουεστ Χαμ. Μπορεί να παίξει το ρόλο-κλειδί στο εν λόγω μεταγραφικό σενάριο, που σίγουρα θα αποτελέσει ένα από τα πιο hot του καλοκαιριού.

Άλλες αγγλικές ομάδες αυτήν τη στιγμή, που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να εξετάσουν την περίπτωση του; Η Λίβερπουλ, μόνο, όμως, αν αποφασίσει πρώτα να εισπράξει έναν σημαντικό πακτωλό χρημάτων, για έναν εκ των Σαλάχ ή Μανέ.
KIDSSSSSSSSSS.jpg

Εν κατακλείδι…

Τι κρατάμε απ’ όλα αυτά; Ο Sancho περνάει καλά στο Ντόρτμουντ. Πιθανό το ενδεχόμενο να κερδίσει ξανά το εισιτήριο της εξόδου στο UEFA Champions League, η αρμάδα από τη Βεστφαλία, ήτοι θα παραμείνει και ο Erling Haaland στην ομάδα. Αυτοί οι δύο, μαζί με τους BellinghamZagadou, Reyna, Morey, Moukoko, όπως και την παλιοσειρά των «κιτρινόμαυρων» αποτελούν μία καλή μίξη.

Ο υψηλότερος ανταγωνισμός της Premier Lveague αποτελεί και δέλεαρ και ειδικό βάρος για έναν ποδοσφαιριστή της ηλικίας του. Οι επιλογές του Jadon Sancho είναι είτε να παραμείνει άλλη μία σεζόν στην Ντόρτμουντ, είτε να κάνει το μεγάλο βήμα για το Νησί. Στη δεύτερη περίπτωση θα παίξουν ρόλο το χρήμα και το τάιμινγκ, ώστε να μείνει ικανοποιημένη η Ντόρτμουντ, αλλά και ο ίδιος. Ο Άγγλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πιέζει (και φέτος) τον ατζέντη του, ώστε να κλείσει το deal, ώστε να ετοιμάσει τις βαλίτσες του προς Μάνστεστερ μεριά.

Πηγή: Banking News

Pin It on Pinterest

Shares
Share This