Επιλογή Σελίδας


Της Μαρίας Καούκη

Υπήρξε ένα από τα θρυλικά πεντάρια της Ελλάδας. Το σκουφάκι με το “5” φορέθηκε από βαριά χαρτιά της ελληνικής υδατοσφαίρισης. “Και της ευρωπαϊκής. Ο Μανουέλ Εστιάρτε, ο Ίγκορ Μιλάνοβιτς”, έσπευσε να προσθέσει. “Έπαιξα και μπάσκετ, μικρός. Έφτασα μέχρι την Εθνική παίδων. Ήμουν πολύ καλός τερματοφύλακας στο χάντμπολ, τρίτος στην Ελλάδα με τον ΑΝΟΓ. Ο σύλλογός μου είχε πολλά σπορ και μού έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσω διάφορα στοιχεία από αυτά”.

Ο Κυριάκος Γιαννόπουλος υπήρξε πολίστας και του Ολυμπιακού, για τον οποίο εξέδωσε την πρώτη κατά σειρά συγχαρητήρια ανακοίνωση της προεδρικής θητείας του για την κατάκτηση του τροπαίου στη Euroleague των γυναικών. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες ανακοινώσεις για την ελληνική -πιστή στις διακρίσεις- ελληνική υδατοσφαίριση.

Ο πρώην αθλητής και προπονητής και νυν πρόεδρος της κολυμβητικής ομοσπονδίας, Κυριάκος Γιαννόπουλος είναι σαν χρωματιστή ατελείωτη βεντάλια. Ανοίγεις φύλλο – φύλλο και βλέπεις μια ακόμη παράσταση. Τώρα, αρχίζει μία νέα. Ετοιμάζει την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της ΚΟΕ.

“Η παρέα μας πέρασε από όλα τα σπορ και αυτό με βοήθησε πολύ γενικά, αλλά και στο πόλο. Η οπτική γωνία που έβλεπα τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετική. Ως τερματοφύλακας, ως παίχτης του μπάσκετ, του βόλεϊ. Τίποτε, δεν είναι τυχαίο στη ζωή”. Αυτή ήταν η τελευταία κουβέντα του Κυριάκου Γιαννόπουλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24. Πράγματι, “τίποτε δεν είναι τυχαίο”, όπως η λέξη ”παρέα” την οποία χρησιμοποίησε. Πάντα, λειτουργούσε εντός συνόλου. Συχνά επικεφαλής (είτε ως προπονητής είτε αργότερα ως διευθυντής), αλλά μέσα στο σύνολο και αυτό ήταν ένα από τα δυνατά χαρτιά που είχε στα χέρια του, προεκλογικά. Κράτησε την ομάδα που κατέβασε ενωμένη, δεν ”έσπασαν” ψήφοι και δούλεψε ο ένας για τον άλλο.

Ο νέος πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος στη συνέντευξη στο SPORT 24

Σήκωσε αμέσως μανίκια, από την πρώτη μέρα της εκλογής του. Πιο σωστά ήταν ήδη σηκωμένα “επειδή προετοιμαζόμουν για τις εκλογές πολύ καιρό. Πήραν δύο αναβολές και είχαμε περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούμε καλύτερα. Ήμασταν έτοιμοι από καιρό ως ομάδα. Οι συγκυρίες με τις αναβολές μάς βοήθησαν. Από την άλλη, οι αντίπαλοί μας θεωρούσαν δεδομένη τη νίκη τους και αυτό αυτό ουσιαστικά απέτρεψε την προσπάθειά τους να προετοιμαστούν καλύτερα”. Ο συνδυασμός του Κυριάκου Γιαννόπουλου διέφερε από τους υπόλοιπους που εμφανίστηκαν στις εκλογές των ομοσπονδιών. Παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Είχε αφήγημα. “Είναι αλήθεια. Για πρώτη φορά παρουσιάσαμε πρόταση σε εκλογές. Ήταν αποτέλεσμα δουλειάς πολλών μηνών. Συνδυάσαμε τη γνώση και την εμπειρία. Ήταν κάτι μοναδικό στην εκλογική διαδικασία και πιστεύω θα αφήσει το στίγμα του για τις μελλοντικές εκλογές των ομοσπονδιών”.

Κινήθηκε και με στρατηγική. Οι υποψήφιοί του κάλυψαν σχεδόν όλο τον άξονα της Ελλάδας, δεν ήταν εγκλωβισμένοι στην Αττική και ως εκ τούτου δεν “σφάχτηκαν” μεταξύ τους για τα “κουκιά”.

“Διαλέξαμε τους καλύτερους και θέλω να τους ευχαριστήσω, επειδή όλο αυτό ήταν σαν να χτυπούσαμε μπουνιά στο μαχαίρι. Υπήρχε φόβος στα σωματεία, τόσο για να εκδηλωθούν όσο και για να βγουν μπροστά. Καταφέραμε με την πειθώ και με το πρόγραμμά μας, να τούς πείσουμε ότι αξίζει τον κόπο να κάνουν την προσπάθεια και να έρθουν μαζί μας. Τελικά, δικαιωθήκαμε όλοι. Και όσο περνάει ο καιρός θα έρχονται περισσότεροι, αν και δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα μέσα στο Δ.Σ.”.

Η ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΛΟΧΟΥ

Ο ίδιος αρχικά ήταν υποψήφιος για τη θέση του εκπροσώπου στην Ολυμπιακή Επιτροπή, όμως έκανε ένα βήμα πίσω και έριξε στη μάχη τον βετεράνο κολυμβητή Νίκο Ξυλούρη, ο οποίος εξελέγη και άφησε εκτός νυμφώνος τον πρώην πρόεδρο της ΚΟΕ, Δημήτρη Διαθεσόπουλο. “Σε πολλά θέματα λειτούργησε και η τακτική. Εκεί, επικρατήσαμε κατά κράτος. Θυμάσαι πολύ καλά πως έτσι λειτουργούσα και ως αθλητής. Ο Ξυλούρης ήταν μία επιλογή, η οποία εμπεριείχε και ένα ρίσκο, καθώς είχε απέναντί του το πιο προβεβλημένο στέλεχος της ελληνικής κολυμβητικής οικογένειας τα τελευταία 37 χρόνια. Είχε ένα βαθμό δυσκολίας, αλλά ήταν μια καλή επιλογή. Ο Νίκος είναι ένα καταπληκτικό παιδί, γνωρίζει τα Ολυμπιακά δρώμενα εξαιρετικά και απεδείχθη ότι ο κόσμος ήθελε αλλαγή και σε αυτό το σκέλος.

Την αλλαγή που ήθελαν την κατάλαβα νωρίς, γι’ αυτό και άλλαξα τακτική σ’ ένα σημείο της προεκλογικής περιόδου. Τα σχέδια αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το πώς θες να κινηθείς. Αιφνιδίασε αυτή η αλλαγή. Είχαμε ανακοινώσει άλλο υποψήφιο, εμένα. Κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσα να έχω δύο καρπούζια σε μία μασχάλη. Άλλωστε, δεν είμαι άνθρωπος που του αρέσουν οι καρέκλες. Έχω χορτάσει. Και η θέση του εκπροσώπου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει πολλές υποχρεώσεις. Όπως και να το κάνουμε, εμείς είμαστε εθελοντές και δεν μπορούμε να καταναλώνουμε όλο το χρόνο μας στο αθλητικό γίγνεσθαι. Μου αρέσει να μοιράζω ρόλους. Αυτό έκανα πάντα. Θέλω όλοι οι άνθρωποι που είναι μαζί μου να είναι ευχαριστημένοι και να αναδεικνύω το ταλέντο τους. Πρέπει να προσφέρουμε και πρέπει να κάνουμε την ΚΟΕ μια σύγχρονη, μοντέρνα ομοσπονδία με τελείως διαφορετική νοοτροπία και σκεπτικό”.

Το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας στην ΕΟΕ προέρχεται από την κολύμβηση έχει τη σημειολογία του. “Είναι το πιο σοβαρό σπορ και η αιχμή του δόρατος της ομοσπονδίας. Είναι η καρδιά της ομοσπονδίας, η μάνα του λόχου. Έπρεπε να έχουμε υποψήφιο έναν άνθρωπο που να προέρχεται μέσα από το κολύμπι και αυτό φάνηκε και με την Κέλυ Αραούζου, η οποία είναι η εκπρόσωπος των αθλητών μέσα στο ΔΣ. Υπήρχε τακτική ναι μεν, αλλά παράλληλα ήταν και ένα πιστεύω που δεν γίνεται να αμφισβητηθεί, ούτε να αγνοηθεί”.

Ο νέος πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος στη συνέντευξη στο SPORT 24

Έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει μηνύματα από τα σωματεία. Έμαθε τα θέλω τους μέχρι τις εκλογές και εξακολουθεί να τα ακούει: “Τα σωματεία ήθελαν αλλαγή νοοτροπίας και την ομοσπονδία δίπλα τους, όχι απέναντί τους. Κουράστηκαν από την αλαζονεία που εξέπεμπε η ΚΟΕ και ήθελαν κάτι προσιτό και ανθρώπινο. Εμείς, αυτό το έχουμε δείξει σε όλη τη ζωή μας και το εισέπραξαν τα σωματεία. Απόδειξη; Το αποτέλεσμα των εκλογών. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να σκέφτομαι ποιος μας ψήφισε και ποιος όχι. Για μένα τα σωματεία είναι τα 202 και είναι ίσα. Θέλω να περάσω το μήνυμα ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει και πλέον ο αγώνας είναι κοινός. Τώρα, είμαστε μαζί. Αν μας ψήφισαν ή όχι δεν με απασχολεί. Το ίδιο μήνυμα θέλω να περάσω στο συμβούλιο. Δεν τα έχω καταφέρει στο 100%, ακόμη”.

Μετά την εκλογή του εξέφρασε ενωτικό λόγο. “Τον Σπύρο Γιαννιώτη δεν τον θεώρησα αντίπαλο με την έννοια του αντιπάλου. Είχαμε μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των εκλογών. Το γεγονός ότι ήμασταν και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία δεν μας καθιστά εχθρούς. Ο Σπύρος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον υγρό στίβο. Περιμένω ότι θα βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί και νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει και πολύ. Βέβαια, ο καθένας κάνει τις επιλογές του και εμείς θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι ό,τι είπαμε στα σωματεία να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Αμέσως, ξεκίνησε η διαδικασία με τις Ολυμπιακές ομάδες και όσους προκρίθηκαν στο Τόκιο. Αυτός ο σχεδιασμός τελείωσε, μέχρι και την ημέρα που θα μπουν στον Ολυμπιακό Χωριό. Θα γίνει και η προσπάθεια για τα παιδιά που στοχεύουν στην πρόκρισή τους στο Τόκιο σε όλα τα αθλήματα της ομοσπονδίας. Ο δεύτερος στόχος είναι πώς θα χωρέσουμε στο καλεντάρι τις διοργανώσεις που δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα. Πρέπει να μαζευτεί το πρόγραμμα και πρέπει να γίνουν οι διοργανώσεις, καθώς πολλά παιδιά έχουν επενδύσει στους αγώνες. Δούλεψαν σκληρά για να μπουν στο πανεπιστήμιο. Εμείς δεν το παραβλέπουμε αυτό. Παράλληλα, υπάρχουν και πολλές διεθνείς διοργανώσεις”.

Το Τόκιο το βλέπει ως: “Ένα μεγάλο στοίχημα για την οργανωτική επιτροπή, τη ΔΟΕ, την τηλεόραση, τους αθλητές και τους προπονητές. Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλοι. Δεν πρέπει να χαθεί. Αλλά, μην περιμένουμε να απολαύσουμε Αγώνες όπως ήταν οι προηγούμενοι. Η ζωή μας άλλαξε. Με συγκινούν ακόμα οι Αγώνες. Ακούω των Ολυμπιακό ύμνο και δακρύζω. Έχω αγωνιστεί τέσσερις φορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όσοι αγαπάμε το Ολυμπιακό κίνημα πρέπει να δώσουμε το καλύτερό μας εαυτό και να μειώσουμε λίγο τον εγωισμό μας, για να γίνουν καλοί Ολυμπιακοί Αγώνες”.

ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

Κομβικό ρόλο στην ΚΟΕ θα έχει ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Γιαννουρής. “Θα συνεργαστεί με όλα τα τμήματα της ομοσπονδίας. Είμαστε αρκετά τυχεροί, καθώς το έμψυχο δυναμικό της ομοσπονδίας είναι από τα πολύ καλά. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Ο Γιάννης θα έχει την επίβλεψη της οργάνωσης και της λειτουργίας στο διοικητικό και αγωνιστικό τομέα. Έχουμε τον καλύτερο! Θα μας βοηθήσει σε κάθε τι που σχετίζεται με την οργάνωση και την ανάπτυξη, όπως και στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Είναι βαρύ το φορτίο, αλλά θα τα καταφέρει. Δίπλα του έχει επίσης εξαίρετα στελέχη που γνωρίζουν λεπτομερώς όσα συμβαίνουν στην ομοσπονδία και θα τον βοηθήσουν. Η επιλογή των ανθρώπων θα συνεχιστεί. Δεν σταματάμε.

Πιστεύω περισσότερο στην ομαδική δουλειά και θα αφήσουμε το στίγμα μας για τις επόμενες γενιές. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Γυρίζω πίσω όσα απλόχερα μου έδωσε ο υγρός στίβος. Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι μέλος μιας ομάδας από το να σκέπτεσαι μόνο τον εαυτό σου. Έχεις άλλα βιώματα, μεγαλώνεις αλλιώς. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε θα μείνει κληρονομιά στην ομοσπονδία. Τα σωματεία θα είναι σημαιοφόροι μας. Αν δεν υπήρχαν δεν θα λειτουργούσε η ομοσπονδία. Αν δεν υπήρχαν σωστοί προπονητές και αν δεν βοηθούσαν τα σωματεία, θα μπορούσε ο Ανδρέας Βαζαίος να διαπρέψει μόνο με την ομοσπονδία;

Το σωματείο είναι η πηγή. Η ομοσπονδία πρέπει να κάνει σωστές επιλογές στους ομοσπονδιακούς προπονητές. Η ομοσπονδία μας είναι πολύ μεγάλη και θέλει τους καλύτερους, για να λειτουργήσει. Η επιλογή θα γίνει αξιοκρατικά και με πρωτοποριακά συστήματα για την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο ομοσπονδιακών όσο και σε καίριες θέσεις. Θα υπάρξει επιτροπή που θα αξιολογεί το ειδικό βάρος του κάθε βιογραφικού. Αυτό γίνεται στη σύγχρονη κοινωνία και σε όλες τις ομοσπονδίες στο εξωτερικό. Εμείς τι είμαστε; Φτωχοί συγγενείς;”.

Ο νέος πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος στη συνέντευξη στο SPORT 24

Ήδη, δημιούργησε θέση marketing και ερωτηθείς τι έκρινε ότι έλειπε και αποφάσισε να φτιάξει αυτό το νέο τμήμα στην ΚΟΕ, απάντησε: “Έλειπε το σχέδιο. Υπάρχει η αντίληψη ότι “αυτή τη στιγμή η κοινωνία δεν αντέχει οικονομικά” και “ποιος είναι ο τρελός, ο οποίος θα δώσει τα χρήματά του για τον υγρό στίβο;”. Εγώ ξέρω ότι πάντα υπάρχουν ευκαιρίες χορηγιών, αλλά για να τις προσεγγίσεις πρέπει να είσαι οργανωμένος. Να ξέρεις τι θα πουλήσεις. Όταν τον πείσεις με επιχειρήματα -και δόξα τω Θεώ η ΚΟΕ έχει πολλά επιχειρήματα- τότε αλλάζουν τα δεδομένα. Όταν, οργανωθούμε θα έχουμε τις ευκαιρίες που αρμόζουν στο ειδικό βάρος της ομοσπονδίας”.

Τις πρώτες μέρες γίνεται πάντα αναγνώριση του νέου εδάφους. “Ακούμε τους ανθρώπους της ομοσπονδίας. Έκαναν παρουσιάσεις, για να δούμε πού βρισκόμαστε, πού πατάμε και ποιες είναι οι διορθωτικές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση οι συνεργάτες μας να έχουν την εντύπωση ότι μπήκε κάποιος εδώ και θέλει να τους ”καθαρίσει”. Μπήκαμε για να συνεργαστούμε με το σκεπτικό που εμείς έχουμε. Αν κάποιος ταιριάζει σε μας, 100% θα μείνει. Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί, λυπάμαι πάρα πολύ.

Μίλησα προχθές με έναν προπονητή. Τον ρώτησα ”πόσα χρόνια είσαι στην ομοσπονδία;”. Μου απάντησε: 24. ”Ωραία, και τι άλλο θέλεις να προσφέρεις που δεν έχεις προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια;”. Δεν πρέπει να υπάρχει ανανέωση σε πρόσωπα σε ιδέες; Πότε θα πάρει η νέα γενιά τις ευκαιρίες της; Είναι ένα κλίμα ανανέωσης αυτό. Όταν θεώρησα ότι έκλεισε ο κύκλος μου ως συντονιστής στο ΟΑΚΑ, παραιτήθηκα. Ήμουν ο μόνος που παραιτήθηκε. Και ως αθλητής το ίδιο έκανα. Είχα πει ότι θα είμαι μέχρι τότε στην Εθνική ομάδα. Κάποια στιγμή το μυαλό δεν είναι το ίδιο δημιουργικό με πριν. Τη δημιουργία τη φέρνει το νέο αίμα”.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν από τα σωματεία που είχε με το μέρος του στις εκλογές. Αυτό σχολιάστηκε περισσότερο μετεκλογικά, παρά προεκλογικά. Ο Κυριάκος Γιαννόπουλος έσπευσε να σβήσει τις φιτιλιές που ανάβουν όσοι υποστηρίζουν ότι θα είναι απέναντι με τους “ερυθρόλευκους”. “Αλίμονο αν σκεφτώ έτσι! Όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι ντροπή να το λένε. Θα αφήσουμε το μεγαλύτερο κλαμπ της Ελλάδος στο χώρο του υγρού στίβου απέναντι; Μα για όνομα του Θεού! Ποιος μπορεί να το σκεφτεί αυτό; Ούτε ως σκέψη μπορεί να περάσει κάτι τέτοιο από ένα λογικό άνθρωπο. Όχι, ξεκάθαρα! Ο Ολυμπιακός στις εκλογές έκανε την επιλογή του. Αυτό το σέβομαι. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει ενωμένους.

Έχω μιλήσει με πολλούς φίλους μου στον Πειραιά. Όπως και να το κάνεις το πέρασμά μου από εκεί άφησε φιλίες ζωής. Είμαστε κοινωνικοί άνθρωποι. Όχι, όχι, όχι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί και θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Να σου πω και κάτι; Εγώ επέλεξα αθλήτρια του Ολυμπιακού υποψήφια για εκπρόσωπο των αθλητών. Αν είχα την παραμικρή σκέψη θα προχωρούσα σε τέτοια κίνηση; Για κανένα σωματείο δεν σκέφτομαι έτσι, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό”.

Πότε θα πει ότι πέτυχε ως πρόεδρος; “Θα έχω πετύχει μόνο όταν φύγω από την ομοσπονδία και ο επόμενος πρόεδρος πει ”ούτε που μπορούσα να φανταστώ πόσο οργανωμένη είναι μια ομοσπονδία και ο υγρός στίβος στην Ελλάδα!”. Θα τού βάλω δύσκολα. Σε κάθε περίπτωση θα φύγω ως φίλος, αλλά πρώτα θα κάνω όσα έχω σχεδιάσει με τους συνεργάτες μου. Και θα τα κάνω με κάθε κόστος”.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This