Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

O παίκτης που σημάδεψε όσο κανείς τη σύγχρονη ιστορία της Σελεσάο και έγινε θρύλος στην Ευρώπη, έκανε τα πρώτα του βήματα στους δρόμους του Ρϊο. O Ρονάλντο γεννήθηκε στο Μπέντο Ριμπέιρο, στα προάστεια  της πόλης. Η πρώτη φορά που βρέθηκε σε ομάδα ήταν στα 12, όταν εντάχθηκε στη Σόσιαλ Ράμος και ξεκίνησε να παίζει φούτσαλ. Όπως πολλοί άλλοι σπουδαίοι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές, το «Φαινόμενο» έχει μιλήσει για τον ρόλο που έπαιξε το ποδόσφαιρο σάλας στην βελτίωση  του και το έχει χαρακτηρίσει ως την πρώτη του αγάπη. Αφού έσπασε κάθε ρεκόρ, σκοράροντας 166 γκολ σε μια σεζόν, ο θρύλος της Σελεσάο, Ζαϊρζίνιο, που τότε ήταν προπονητής στη Σάο Κριστοβάο τον εντόπισε και τον πήρε στην ομάδα του. Ήταν ο πρώτος σύλλογος, για τον οποίο ο Ρονάλντο έπαιξε σε μεγάλο γήπεδο, έστω και στις μικρότερες ηλικίες. Ο Ζαϊρζίνιο τον βοήθησε να εξελίξει το ταλέντο του για τρία χρόνια και όταν ήταν 16 ετών, τον πρότεινε στην πρώην ομάδα του, την Κρουζέιρο. Η ιστορία είχε αρχίσει να γράφεται.

Το 2012 η Σάο Κριστοβάο έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια του Ρίο που υποβιβάζεται στην τρίτη κατηγορία. Μια σειρά από προβλήματα, οι αναδιοργανώσεις των πρωταθλημάτων και οι επιπλοκές του κορωνοιού, την έφεραν στην πέμπτη κατηγορία της πολιτείας, με τη συμμετοχή της στο προσεχές πρωτάθλημα να είναι αμφίβολη. Παρόλα αυτά, με άξονα το ιστορικό γήπεδο της ομάδας, μια νέα ελπίδα γεννιέται. Και το γήπεδο αυτό έχει ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία: Ρονάλντο Ναζάριο.

Πριν από τρία χρόνια, σ’ ενα ματς με τη Βίβα Ρίο, οι άνθρωποι της ομάδας προσπαθούσαν να υπολογίσουν αν η κίτρινη κάρτα που πήρε ο Γουίλιαν ήταν η δεύτερη ή η τρίτη. Μια απλή επίσκεψη στο site της Ομοσπονδίας θα ήταν αρκετή, όμως υπήρχε ένα πρόβλημα. Ο σύλλογος δεν διέθετε internet. Πέραν της δεινής οικονομικής κατάστασης, οι ιθύνοντες είχαν να αντιμετωπίσουν και τους κλέφτες χαλκού, που είχαν ξηλώσει ό,τι καλώδιο σύνδεσης υπήρχε στην περιοχή, με αποτέλεσμα η Σάο Κριστοβάο να μην έχει ούτε internet, ούτε τηλέφωνο. Ο παίκτης και ο προπονητής αποφάνθηκαν ότι ήταν η δεύτερη, ο Γουίλιαν έπαιξε στο επόμενο ματς και η ομάδα του τιμωρήθηκε με αφαίρεση έξι βαθμών, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στον υποβιβασμό της.

Ένας νεαρός ονόματι Τιάγκο Βανσελότε, ο οποίος πλέον είναι εμπορικός διευθυντής, αποφάσισε ότι είχε έρθει ο καιρός να σταματήσει η παρακμή και πήρε πάνω του τις αλλαγές. Ο Βανσελότε αναζητούσε τρόπο να προσεγγίσει τη διοίκηση για να της μιλήσει για τις ιδέες του, όμως χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ, αυτό ήταν αδύνατο. Τελικά, βρήκε το προσωπικό τηλέφωνο ενός διοικητικού στελέχους μέσα από εταιρεία ένδυσης που συνεργαζόταν και κατάφερε να τους προσεγγίσει. Ανέλαβε τη δουλειά εθελοντικά και συνεχίζει, παίρνοντας μόνο ποσοστά από τις συμφωνίες. Έτσι, βρήκε δύο μεγάλους συνεργάτες, προκειμένου να βοηθήσουν σε δύο κομβικά ζητήματα. Ως αντάλλαγμα, θα προωθούσε το brand τους στις φανέλες, σε πινακίδες και στα Social Media.

Η αρχή έγινε με το δίκτυο. Εξασφαλίστηκε από  εταιρεία τηλεπικοινωνιών η χρηματοδότηση υπόγειων καλωδίων, ούτως ώστε να τελειώσει μια και καλή το θέμα με τις κλοπές. Μια δεύτερη συνεργασία, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή του χλοοτάπητα. Το χορτάρι ξεριζώθηκε, το έδαφος που έμοιαζε με χωράφι πατήθηκε εκ νέου και ο νέος τάπητας είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών. To γεγονός αυτό βοηθάει την ομάδα να νοικιάζει το γήπεδό της για διάφορα τουρνουά ή ακόμα και για χρήση από μεγαλύτερες ομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βάσκο ντα Γκάμα, που στο ξεκίνημα της περσινής χρονιάς έκανε εκεί μέρος της προετοιμασίας της. Ο σύλλογος σχεδιάζει τον Απρίλιο του 2021 να τρέξει διαδικτυακή καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων, προκειμένου να καταφέρει να προχωρήσει σε ό,τι εγκατάσταση χρειάζεται, ούτως ώστε να πάρει το “πράσινο φως” από την πυροσβεστική και το γήπεδο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επίσημα ματς. Συστήματα πυρόσβεσης, έξοδοι κινδύνου και ό,τι άλλο προβλέπεται.

Πλέον, ο Τιάγκο αναζητά έναν ισχυρό συμπαίκτη που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση προκειμένου το κλαμπ να αλλάξει επίπεδο και αγωνιστικά, την ώρα που υπομονετικά έχει συγκεντρώσει ένα δίκτυο υποστηρικτών-επιχειρηματιών της περιοχής, οι οποίοι βάζουν το λιθαράκι τους. Στο μεταξύ, είναι περήφανοι που το γήπεδο, το οποίο φέρει το όνομα του ενός εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών που έβγαλε η χώρα, είναι και πάλι αξιοπρεπές. Και σύντομα, θα θυμίζει με εντυπωσιακό τρόπο ότι εκεί πρωτόπαιξε μπάλα το μεγάλο εννιάρι τους.

Στον τοίχο που γράφει «εδώ γεννήθηκε ο Ρονάλντο», θα γίνει ένα εντυπωσιακό γκράφιτι από έναν πολύ γνωστό artist της χώρας. Χρειάστηκε να περάσουν κάποιοι μήνες μέχρι να δοθεί η συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, καθώς βρίσκεται σε κτίσμα που συνορεύει με το στάδιο. Η προηγούμενη διοίκηση είχε διαφορές μαζί του, εξού και η μεγάλη καθυστέρηση. Κι έπειτα, ο σύλλογος θέλει να εκθέσει ακόμα περισσότερο τη σχέση του με τον Ρονάλντο, να «πατήσει» πάνω της σε επίπεδο μάρκετινγκ και κουλτούρας και να χρησιμοποιήσει την αύρα του για να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

Υπολογίζεται ότι από την πώληση και τις μεταπωλήσεις του «Φαινόμενου», η Σάο Κριστοβάο έβγαλε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Το 2018, όταν ανέλαβε η νυν διοίκηση, δεν είχε ούτε κώνους για να κάνει προπόνηση…

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This