Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Ο ΠΑΟΚ έχει πάρει τον αέρα της ΑΕΚ. Οι τέσσερις νίκες σε ενάμιση μήνα αποτελούν στατιστικό παράδοξο – πολύ σπάνια δυο ομάδες θα αγωνιστούν τέσσερις συνεχόμενες φορές και θα νικήσει η ίδια όλα τα ματς, ακόμα κι αν η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσά τους είναι μεγάλη. Ο ΠΑΟΚ το έκανε. Νίκησε και τα τέσσερα παιχνίδια. Δεν έχασε από την ΑΕΚ σε έξι αναμετρήσεις φέτος. Συνολικά, από εκείνο το βράδυ της 18ης Μαρτίου του 2018 στην Τούμπα με το περιβόητο ακυρωθέν γκολ του Βαρέλα, οι Θεσσαλονικείς έχουν μόλις μία ήττα από την Ένωση, πέρυσι στα πλέι – οφ. Ο συνολικός απολογισμός αυτήν την τριετία είναι 8 νίκες για τον ΠΑΟΚ, 5 ισοπαλίες, μια νίκη για την ΑΕΚ. Στις 8 νίκες για τους «Ασπρόμαυρους» συμπεριλαμβάνονται και δυο συνεχόμενοι τελικοί κυπέλλου, στο ΟΑΚΑ, το 2018 και το 2019 (ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει και στον τελικό του 2017).

Τα παραπάνω αποτελούν ήδη αφορμή για μέγιστη καζούρα στα social media. Πράγμα όχι απλώς θεμιτό, αλλά μέχρι ενός ορίου και απαραίτητο. Το βασικό μοτό των ΠΑΟΚτσήδων είναι το «θα εύχεστε να είχε μετρήσει». Μιλούν για το γκολ του Βαρέλα. Η φράση έχει γεννήσει πολλά αστεία και memes. Στο επίπεδο του χαβαλέ, έχει την πλάκα της. Στην πραγματικότητα βέβαια άπαντες γνωρίζουν ότι δεν ισχύει. Επειδή δεν μέτρησε το γκολ (και φυσικά εξαιτίας όσων ακολούθησαν), η ΑΕΚ πήρε πρωτάθλημα. Υπάρχει άραγε έστω κι ένας ΑΕΚτσής που θα προτιμούσε να έχει χαθεί εκείνος ο τίτλος ώστε η ομάδα του να έχει καλύτερα αποτελέσματα με τον ΠΑΟΚ, από το 2018 κι έπειτα; Άντε να είχε πάρει και κανένα κύπελλο; Μπα, δεν το πιστεύω. Αλλά είπαμε, η καζούρα είναι θεμιτή και δεν χρειάζεται να πατάει στον ρεαλισμό για είναι και επιτυχημένη.

Εκείνο που προσωπικά βρίσκω αθέμιτο και πάντα με ενοχλούσε, αφορά στην υποτίμηση τους ενός από τον άλλο, σε επίπεδο οπαδών και δημοσιογράφων. Παρότι το κλίμα έχει φτιάξει κάπως, μετά από μια ψυχροπολεμική διετία, είναι (τουλάχιστον σε εμένα) προφανές ότι πολλοί, κυρίως ΑΕΚτσήδες, αδυνατούν να χωνέψουν ότι τους έχει πιάσει πελάτες το…ΠΑΟΚάκι. Και βγάζουν χολή. Στην οποία οι ΠΑΟΚτσήδες συχνά απαντούν με χαζομάρες περί «Κούλας» και «Χάρτινης». Αν αυτά έμεναν στο επίπεδο των φανατισμένων τρολ του διαδικτύου, μικρό το κακό. Κάποιες φορές τα βλέπω να διαπερνούν (ως νοοτροπία) εμμέσως πλην σαφώς και δημοσιογραφικά κείμενα.

Το έχω γράψει πολλές φορές: ο ΠΑΟΚ δεν έχει να αποδείξει τίποτα, σε κανέναν. Όσοι δεν τον σέβονται, είναι κατά κανόνα εγκλωβισμένοι σε δικά τους, βαθιά συμπλέγματα που δεν τους επιτρέπουν να δουν την αλήθεια. Αλλά ακριβώς επειδή έχει βρεθεί πολλές φορές στο άλλο άκρο της υποτίμησης, δεν επιτρέπεται να κάνει το ίδιο. Κι αν η ΑΕΚ είναι σήμερα πεσμένη και του χεριού του, ο ΠΑΟΚ οφείλει να την σεβαστεί δέκα φορές περισσότερο. Όχι μέσα στο γήπεδο, όπου θα παίζει πάντα για να την νικήσει. Έξω από αυτό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς όταν πέρυσι η Ένωση και ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχαν την ευκαιρία να πάρουν την δεύτερη θέση με μια απλή ένσταση, δεν το έκαναν. Και ο ΠΑΟΚ, παίζοντας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και αποκλείοντας Μπεσίκτας και Μπενφίκα, έβγαλε από πάνω του σε μεγάλο βαθμό τον βραχνά του Financial Fair Play.

Κι αν τα παραπάνω δεν αρκούν, ας σκεφτούν ΠΑΟΚτσήδες και ΑΕΚτσήδες, δημοσιογράφοι, παράγοντες και οπαδοί, κάτι απλό που έχει φανεί ξεκάθαρα και την τελευταία τριετία, ειδικά σε αυτό το ζευγάρι: όποιος υποτιμάει τον άλλο, τις περισσότερες φορές το βρίσκει μπροστά του.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This