Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Όπως και σε όλους τους μεγάλους αντιπάλους του κόσμου, υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα τόσο της Μπόκα Τζούνιορς, όσο και της Ρίβερ Πλέιτ.  Από τον Κλαούντιο Κανίγια και τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, μέχρι τον Λουτσιάνο Φιγκερόα και τον Αμπέλ Μπάλμπο. Ωστόσο, ο Μαϊδανά, ο οποίος επέστρεψε στα 35 του στη Ρίβερ, έχει κάτι το διαφορετικό. Και είναι ο μοναδικός εν ενεργεία, που έχει πραγματοποιήσει το δρομολόγιο από τη μία πλευρά στην άλλη. Συνολικά, έχει παίξει σε 20 επίσημα Superclasicos, αποδεικνύοντας ότι ιστορία δεν γράφουν μόνο τα δεκάρια κι οι γκολτζήδες, αλλά και οι μαχητές της άμυνας.

Η αρχή στο Μπομπονέρα

Γεννημένος στα προάστεια του Μπουένος Άιρες, ξεκίνησε την καριέρα του από την Λος Άνδες. Η Μπόκα τον ξεχώρισε μετά της καλές εμφανίσεις του στο Sudamericana K-20 και τον απέκτησε το 2005. Ο Κόκο Μπασίλε ήταν εκείνος που του χάρισε το ντεμπούτο του στο κέντρο της άμυνας και το 2007 ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Copa Libertadores, με προπονητή τον Μιγκέλ Άνχελ Ρούσο, ο οποίος πέρυσι, μετά από 13 χρόνια, επέστρεψε στον πάγκο των Σενέισες και στο πρώτο Superclasico του 2021 θα βρει τον Μαϊδάνα αντίπαλο!

Ο δυναμικός κεντρικός αμυντικός δεν ήταν βασικό  στέλεχος στην πορεία προς το Libertadoes, όμως καθιερώθηκε στη συνέχεια, αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων, στο οποίο η Μπόκα έχασε στον τελικό από τη Μίλαν και… ξεκίνησε τη συλλογή τίτλων! Πρωτάθλημα Clausura το 2006, Apertura το 2008, Sudamericana το 2005 και Recopa Sudamericana το 2006.

Από την Ευρώπη, στο Μονουμεντάλ

Το 2008, έπειτα από 66 αγώνες και ένα γκολ με τη χρυσομπλέ φανέλα, η ουκρανική Μέταλιστ προχώρησε στην απόκτησή του έναντι τριών εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Μαϊδάνα δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην Ευρώπη. Έπειτα από ενάμιση χρόνο στην παγωμένη Ουκρανία, γύρισε δανεικός στην πατρίδα του, για λογαριασμό της Μπάνφιλντ. Ξεκίνησε να βρίσκει τον καλό του εαυτό και για μια ακόμα φορά τράβηξε το ενδιαφέρον μιας μεγάλης του Μπουένος Άιρες. Μόνο που τούτη τη φορά, φορούσε ερυθρόλευκα.

To πρώτο του γκολ με τους Μιγιονάριος, έμελλε να ήταν απέναντι στην Μπόκα. Ήταν ένα Superclasico στις 16 Νοεμβρίου του 2010, όταν ο υψηλόσωμος αμυντικός βρήκε δίχτυα με κεφαλιά, σημειώνοντας μάλιστα το μοναδικό γκολ του ντέρμπι. O «τοίχος» ακολούθησε τη Ρίβερ Πλέιτ στη δεύτερη κατηγορία και εξελίχθηκε σε παίκτη-κλειδί για το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα, που κατάφερε να επιστρέψει στην Primera. Το γεγονός ότι έμεινε και το πάθος, του χάρισε μια θέση στην καρδιά των hinchas. H επιστροφή δεν ήταν όπως τη φανταζόταν, αφού τον Σεπτέμβριο του 2012 έκοψε τον χιαστό του και χρειάστηκε να μείνει εκτός γηπέδων για οκτώ μήνες. Όμως, ήταν αποφασισμένος να επιστρέψει πιο δυνατός από ποτέ και να συνδέσει το όνομά του με την τρομερή πορεία της Ρίβερ, μετά την επιστροφή της από τα τάρταρα.

Συλλέκτης τίτλων και στιγμών

Πρωτάθλημα και Κύπελλο με την ομάδα του Ραμόν Ντίας κι έπειτα δύο Libertadores, δύο Κύπελλα, δύο Σούπερ Καπ, ένα Sudamericana, δύο Recopas Sudamericanas και ένα πρωτάθλημα Suruga με την αρμάδα του Μαρσέλο Γκαγιάρδο. Στην πλειοψηφία των τίτλων αυτών, ήταν βασικός κεντρικός αμυντικός. Στον δεύτερο τελικό του Copa Libertadores του 2018, ο οποίος διεξήχθη στη Μαδρίτη και για πρώτη φορά στην ιστορία ήταν ανάμεσα στην Μπόκα και τη Ρίβερ, ο Μαϊδάνα ήταν αρχηγός των Μιγιονάριος, που έφτασαν στη νίκη με 3-1 στην παράταση. Ο Αργεντινός στόπερ έχει κάνει τατουάζ την ημερομηνία στο σώμα του. Το 2016, ο Τέβες έπεσε στο χορτάρι έπειτα από κουτουλιά του «Μουράγια» και ακολούθησε ο Τσάβες, πριν γενικευτεί η σύρραξη.

Έπειτα από 277 αγώνες με τη φανέλα της Ρίβερ και μια καριέρα γεμάτη συγκινήσεις, ο Μαϊδάνα αποχώρησε για το Μεξικό και την Τολούκα, στην οποία όλα έδειχναν ότι θα έκλεινε την καριέρα του. Όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Στα 35 του, επέστρεψε τον Φεβρουάριο του 2021 στο Μονουμεντάλ, για να κλείσει τον ποδοσφαιρικό του κύκλο στην ομάδα, με την οποία τελικά δέθηκε περισσότερο. Πιθανόν, η πορεία του στα Superclasicos να έχει ακόμα κι άλλα κεφάλαια, προτού ολοκληρωθεί…

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This