Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται δέκα από τις πιο συγκλονιστικές ρεβάνς, που έχουν πραγματοποιηθεί στα ημιτελικά του Champions League.

2018-19: Λίβερπουλ – Μπαρτσελόνα 4-0
Όλοι οι οιωνοί ήταν υπέρ των «μπλαουγκράνα». Όχι μόνο είχαν το υπέρ τους 3-0 από το πρώτο παιχνίδι στο Καμπ Νου, αλλά οι «κόκκινοι» αγωνίζονταν χωρίς τους Σαλάχ και Φιρμίνο. Ωστόσο, στο Άνφιλντ η Λίβερπουλ… δεν αγωνίζεται ποτέ μόνη. Με τον Οριγκί να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα λάθη στην άμυνα της Μπαρτσελόνα και να πετυχαίνει δύο γκολ και τον Βαϊνάλντουμ να προσθέτει άλλα τόσα, η ομάδα του Κλοπ έφτασε στο τελικό 4-0, σε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές όλων των εποχών. Όπως είχε κάνει ξανά η Λίβερπουλ στον τελικό της Κωνσταντινούπολης και όπως την είχε πατήσει ένα χρόνο νωρίτερα η Μπάρτσα από τη Ρόμα.

2018-19: Άγιαξ – Τότεναμ 2-3
Εκτός της ανατροπής της Λίβερπουλ επί της Μπαρτσελόνα, την ίδια σεζόν και ο έτερος ημιτελικός ήταν συγκλονιστικός στη ρεβάνς. Και κρίθηκε, επίσης, με ανατροπή. Το νεανικό σύνολο του Άγιαξ είχε νικήσει με 1-0 στο Λονδίνο, ενώ στον επαναληπτικό του Άμστερνταμ προηγήθηκε νωρίς με 2-0. Τίποτα δεν έδειχνε ικανό να σταματήσει την πορεία του «Αίαντα» προς τον τελικό, όμως ο Λούκας Μόουρα είχε αντίθετη άποψη. Ο Βραζιλιάνος έκανε το παιχνίδι της ζωής του στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» και αφού ισοφάρισε το ματς μέσα σε διάστημα τεσσάρων λεπτών, στο 96’ (!) έδωσε τη χαριστική βολή στους Ολλανδούς. Διαμόρφωσε το τελικό 2-3, στέλνοντας την Τότεναμ στον τελικό και αφήνοντας τον Άγιαξ με… άδεια χέρια σε «νεκρό» χρόνο.

2014-15: Ρεάλ Μαδρίτης – Γιουβέντους 1-1
Η «βασίλισσα» την είχε… πατήσει ξανά από ένα δικό της παιδί, τον Φερνάντο Μοριέντες, τη σεζόν 2003-04. Έντεκα χρόνια μετά ήταν η σειρά του Άλβαρο Μοράτα να πληγώσει την πρώην ομάδα του και να της στερήσει τη συμμετοχή στον τελικό. Η Γιουβέντους είχε επικρατήσει με 2-1 στο πρώτο παιχνίδι, όμως το γκολ-πέναλτι του Ρονάλντο στον επαναληπτικό έδινε την πρόκριση στους Μαδριλένους. Η Ρεάλ, όμως, υπολόγιζε χωρίς τον Άλβαρο Μοράτα. Ο πρώην άσος της «βασίλισσας» σκόραρε απέναντι στην παλιά του ομάδα (μετέπειτα επέστρεψε στη Ρεάλ) και «πάγωσε» το Μπερναμπέου. Το τελικό 1-1 έδωσε στη «Μεγάλη Κυρία» την πρόκριση σε τελικό, έπειτα από δώδεκα χρόνια.

2011-12: Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν 2-1 (1-3 πεν.)
Αποτελεί ένα από τα δύο ζευγάρια (το άλλο είναι το Τσέλσι-Λίβερπουλ), που έφτασε μέχρι τη διαδικασία των πέναλτι στα ημιτελικά του Champions League. Το 2-1 του πρώτου αγώνα στο Μόναχο ισοφαρίστηκε νωρίς στον επαναληπτικό του Μπερναμπέου. Μέχρι το τέλος δεν άλλαξε τίποτα, ούτε στην παράταση, με τις δύο ομάδες να λύνουν τις διαφορές τους στη «ρώσικη ρουλέτα». Ο Μάνουελ Νόιερ εξελίχθηκε σε μεγάλο πρωταγωνιστή των Βαυαρών, καθώς απέκρουσε δύο πέναλτι, με τον Σβαϊνστάιγκερ να ευστοχεί στη δική του εκτέλεση και να δίνει την πρόκριση στους Γερμανούς.

2009-10: Μπαρτσελόνα – Ίντερ 1-0
Ίσως η πιο «γλυκιά» ήττα στην καριέρα του Ζοσέ Μουρίνιο. Το 3-1 του πρώτου αγώνα έδινε προβάδισμα στην Ίντερ, όμως στον επαναληπτικό το Καμπ Νου… έγειρε. Ειδικά μετά την αποβολή του Μότα στο πρώτο ημίχρονο, η Μπαρτσελόνα έκλεισε τους «νερατζούρι» στα καρέ τους. Με μεγάλη αυταπάρνηση και τέλεια αμυντική προσήλωση, η Ίντερ άντεξε στην πίεση, με το γκολ του Πικέ στο φινάλε να μην αρκεί στους Καταλανούς. Και το σφύριγμα της λήξης να βρίσκει τον “Special One” να πανηγυρίζει έξαλλα και… προκλητικά στον αγωνιστικό χώρο.

2008-09: Τσέλσι – Μπαρτσελόνα 1-1
Μπορεί τέσσερις μέρες νωρίτερα να είχε συντρίψει τη Ρεάλ Μαδρίτης με 6-2 στο Μπερναμπέου, όμως η Μπαρτσελόνα τα βρήκε «σκούρα» απέναντι στην Τσέλσι στο Champions League. Μετά τη λευκή ισοπαλία στο πρώτο παιχνίδι στο Καμπ Νου, οι «μπλε» προηγήθηκαν με τον Εσιέν στον επαναληπτικό και κρατούσαν μέχρι τις καθυστερήσεις την πρόκριση. Μάλιστα, διαμαρτυρήθηκαν και έντονα για τέσσερα (!) πέναλτι από το διαιτητή της αναμέτρησης. Η αγγλική ομάδα δεν κατάφερε να «καθαρίσει» το ματς και στο 93’ το πλήρωσε. Ένα σουτ του Ινιέστα έγραψε το τελικό 1-1 και έδωσε στην Μπαρτσελόνα (των δέκα ποδοσφαιριστών) μία συγκλονιστική πρόκριση.

2004-05: Λίβερπουλ – Τσέλσι 1-0
Για μια πενταετία (2004-2009) οι μάχες τους είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στο Champions League. Και μπορεί σε ημιτελικά να έχουν τεθεί αντιμέτωπες συνολικά τρεις φορές, όμως η πρώτη έμεινε στην ιστορία. Έστω κι αν οι δύο επόμενες κρίθηκαν σε πέναλτι και παράταση, ενώ η πρώτη στα δύο 90λεπτα. Μετά το 0-0 στο Στάμφορντ Μπριτζ, ένα γκολ του Λουίς Γκαρσία έδωσε στη Λίβερπουλ την πρόκριση στον τελικό. Ωστόσο, η εγκυρότητα του τέρματος αμφισβητήθηκε έντονα από την Τσέλσι (αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή ή όχι), με τον Ζοσέ Μουρίνιο να το χαρακτηρίζει «γκολ-φάντασμα». Οι διαμαρτυρίες και το τρίτο ημίχρονο του ημιτελικού συνεχίστηκαν, τότε, για πολύ καιρό.

2002-03: Ίντερ – Μίλαν 1-1
Ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθη “Derby della Madonnina” στη διοργάνωση του Champions League. Μόνο για μία ομάδα υπήρχε θέση στον τελικό, με τη Μίλαν να είναι η μεγάλη νικήτρια, έστω κι αν δε χρειάστηκε να νικήσει τη μισητή της συμπολίτισσα. Μετά το 0-0 στον πρώτο ημιτελικό με τυπικά γηπεδούχους τους «ροσονέρι», ο επαναληπτικός κρίθηκε στο εκτός έδρας γκολ. Αυτό το πέτυχε ο Σεφτσένκο για τη «φιλοξενούμενη» Μίλαν και της έδωσε την πρόκριση. Η Ίντερ μπορεί να ισοφάρισε με τον Μάρτινς, όμως δεν κατάφερε να φτάσει στην ανατροπή και να πάρει εκείνη την πρόκριση.

1998-99: Γιουβέντους – Μάντσεστερ Γιουν. 2-3
Ένα γκολ του Γκιγκς στις καθυστερήσεις είχε διαμορφώσει το τελικό 1-1 στο πρώτο παιχνίδι στο Ολντ Τράφορντ, κρατώντας «ζωντανή» τη Γιουνάιτεντ στο κόλπο της πρόκρισης. Τα δύο γρήγορα τέρματα του Ινζάγκι στον επαναληπτικό του Τορίνο έβαλαν σε θέση οδηγού τη Γιουβέντους και έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των «μπέμπηδων». Ωστόσο, οι ανατροπές ήταν τότε το σήμα κατατεθέν της ομάδας του Φέργκιουσον και με μία τέτοια (Κιν, Γιορκ, Κόουλ) πήραν την πρόκριση στον τελικό της Βαρκελώνης. Όπου έκαναν μία ακόμη – τη μεγαλύτερη – και έφτασαν στο τρεμπλ.

1995-96: Παναθηναϊκός – Άγιαξ 0-3
Μία ανάσα από τη δεύτερη συμμετοχή τους σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών, μετά το 1971, βρέθηκαν οι «πράσινοι». Το γκολ του Βαζέχα είχε «παγώσει» το Άμστερνταμ και η ελληνική ομάδα βρέθηκε κοντά σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Στον επαναληπτικό, 75 χιλιάδες φίλαθλοι γέμισαν ασφυκτικά τις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου, όμως τα «μωρά» του Λουίς Φαν Χααλ έφτασαν στην ολική ανατροπή. Τα δύο γκολ του Λιτμάνεν και το ένα του – μετέπειτα «πράσινου» – Βόουτερ χάρισαν στον Άγιαξ τη νίκη-πρόκριση με σκορ 3-0.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This