Επιλογή Σελίδας

Υπάρχουν δεκάδες λόγοι γιατί οι Γκλέιζερς είναι οι πιο τοξικοί ιδιοκτήτες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ναι, είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για το αγγλικό ποδόσφαιρο από τους οπαδούς που μπήκαν στο Ολντ Τράφορντ για να διαμαρτυρηθούν. Η παράδοση ενός τεράστιου συλλόγου και η κληρονομιά που άφησε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον χάνονται στην αναζήτηση του κέρδους.

Η οργή και η απογοήτευση ξεχείλισαν, με τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ να φωνάζουν «Αρκετά, μέχρι εδώ». Τα συνθήματα, το ντου, οι διαμαρτυρίες 10.000 οπαδών έξω από το Ολντ Τράφορντ ήταν αποτέλεσμα αυτής της… τοξικής σχέσης που καθιέρωσε η οικογένεια Γκλέιζερ ουσιαστικά την τελευταία δεκαετία. «Οι διαμαρτυρίες δεν οφείλονται στην έλλειψη τίτλων, αλλά στην τοξική σχέση μεταξύ ιδιοκτησίας και οπαδών. Δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά επιδεινώθηκε με την απόφασή τους να στείλουν την ομάδα στη Super League, αγνοώντας την αγάπη μας για τον σύλλογο» τονίζει ο Ντέιβ Σκοτ, ο οποίος έχει 30 χρόνια εισιτήριο διαρκείας στο Ολντ Τράφορντ.

Το 2005, όταν και η οικογένεια ανέλαβε τον έλεγχο του συλλόγου οι διαδηλώσεις των οπαδών ήταν έντονες, ενώ κανείς δεν θα ξεχάσει το κρεμασμένο ομοίωμα του Μάλκομ Γκλέιζερ έξω από το γήπεδο, αλλά και συνθήματα που… σόκαραν. Οι οπαδοί ήταν σίγουροι πως θα αποτρέψουν την αγορά του συλλόγου από τον Αμερικάνο δισεκατομμυριούχο, όπως είχαν κάνει και έξι χρόνια νωρίτερα με τη SkyTV. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να βάλουν φρένο στην αγοραπωλησία, μιας και οι Αμερικανοί φάνηκαν αρκετά έξυπνοι και δεν παραβίασαν κανέναν από τους κανόνες της Premier League.

Απογοητευμένοι από την αποτυχία τους να αποτρέψουν αυτό που είδαν ως παρασιτικό νέο ιδιοκτήτη, μια ομάδα οπαδών δημιούργησε το δικό τους σύλλογο, την FC United του Μάντσεστερ, ώστε να εφαρμόσουν τις αξίες των οπαδών που πίστευαν ότι διαβρώνονται από τους Γκλέιζερς.

Πέντε χρόνια μετά το τεράστιο deal, οι αριθμοί προκαλούσαν… σοκ, μιας και το χρέος είχε φτάσει στα 716.5 εκατ. λίρες, αντίθετα τα μερίσματα που αντλούσε η οικογένεια κάθε χρόνο συνέχισαν να αυξάνονται!

Η Γιουνάιτεντ φαινόταν πως είχε μετατραπεί στην προσωπική μηχανή μετρητών των ιδιοκτητών που δεν εμφανίζονταν στο Ολντ Τράφορντ. Στον τελικό του Carling Cup το 2010, οι οπαδοί της ομάδας έστελναν μήνυμα απογοήτευσης φορώντας πράσινα και χρυσά, τα χρώματα της ιστορικής ομάδας, Newton Heath. Οι οπαδοί φώναζαν πως οι Γκλέιζερς… κακοποιούσαν έναν σύλλογο που που σφυρηλατήθηκε με τις αξίες της εργατικής τάξης του Μάντσεστερ. Γιατί δεν υπήρξε τότε η έκρηξη; Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, προσπαθούσε να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα σε οπαδούς και διοίκηση. Μάλιστα, ο Σκωτσέζος σε αρκετές περιπτώσεις είχε υπερασπιστεί τους ιδιοκτήτες, ίσως για να τους πείσει πως έπρεπε να επενδύσουν πολλά για να διατηρήσουν την αξία του περιουσιακού τους στοιχείου. Βέβαια, το χρέος παρέμενε τεράστιο κι επιβάρυνε μόνο την ομάδα και όχι τους Γκλέιζερς!

Ο κόσμος συνέχιζε να παραπονιέται για τους ιδιοκτήτες και η οργή άρχισε να γίνεται εντονότερη μετά την αποχώρηση του Σερ Αλεξ. Η έλλειψη οικονομικής δέσμευσης, αλλά και η απουσία ενός συνδετικού κρίκου έκανε την κατάσταση χειρότερη.

Την ώρα που Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ και άλλοι επένδυαν σε μεγάλο βαθμό σε υποδομές, η Γιουνάιτεντ δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει, να φανεί συνεπής με το ποδοσφαιρικό μέλλον.

«Η ομάδα που αγόρασαν ήταν στην πρώτη γραμμή των πάντων στο αγγλικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τώρα που είμαστε; To γήπεδο δεν διαφέρει πολύ με τις εγκαταλελειμμένες αποθήκες στο Trafford Park» τονίζει ο οπαδός της Γιουνάιτεντ.

Αλλωστε, δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στη μεγαλύτερη μερίδα των φιλάθλων της Μάντσεστερ το γεγονός πως ο Γκλέιζερ ήταν στους πρωτεργάτες για τη σύσταση της European Super League. Εξάλλου, εδώ και πολύ καιρό επέμεναν ότι η παράδοση, η κληρονομιά και το ανταγωνιστικό πνεύμα είχαν… θυσιαστεί στην επιδίωξη του κέρδους.

Στερούμενοι της ευκαιρίας να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους από τις εξέδρες, οργάνωσαν μια πορεία διαμαρτυρίας. Δεν ήταν δύσκολο να πεισθεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός για να εμφανιστεί έξω από το Ολντ Τράφορντ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά την κατάρρευση της ιδέας της Super League, ο Τζόελ Γκλέιζερ είχε τονίσει πως είναι αποφασισμένος να ακούσει τους οπαδούς. Ωστόσο, η οργή είχε ξεχειλίσει, αισθανόντουσαν πως δεν τους δινόταν η προσοχή. Δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τη σιωπηλή διαμαρτυρία, το… φώναζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και, όταν οι χιλιάδες αγανακτισμένοι έφτασαν στο Ολντ Τράφορντ τίποτα δεν τους σταματούσε. Ο ενθουσιασμός της απροσδόκητης εισόδου τους ήταν εμφανής στα πρόσωπα τους. «Ηταν εκεί άνθρωποι που ποτέ δεν πίστευαν πως θα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις. Πριν δέκα χρόνια πολλοί από αυτούς δεν θα ήταν. Ωστόσο, όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πως οι Γκλέιζερς δεν τα κάνουν σωστά. Νομίζουν πως μπορούν να ξεφύγουν απ΄ όλα όσα κάνουν. Λοιπόν, δείξαμε πως δεν μπορούν» τονίζει ο Μπόιλ, θερμός υποστηρικτής του συλλόγου. Αν και πολλοί παρατηρητές τόνιζαν ότι η εισβολή ήταν ένα βήμα πολύ μακριά, η μεγάλη διαμαρτυρία συγκέντρωσε σημαντική υποστήριξη.

«Η διαδήλωση πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο. Ολόκληρη η ιδέα της διαδήλωσης ήταν να προκαλέσει αναστάτωση και πιστεύω ότι αυτό έχει επιτευχθεί. Η ατμόσφαιρα ήταν εξωπραγματική, εγώ ο ίδιος πέρασα τη ζωή μου για να υποστηρίζω αυτόν τον σύλλογο, όμως ο τρόπος με τον οποίο οι Glazers χρησιμοποίησαν τον σύλλογο με έχει εξοργίσει και με απογοητεύσει» τόνισε ένας από τους οπαδούς που βρέθηκε στο Ολντ Τράφορντ.

«Όταν έπαιζα στη Γιουνάιτεντ νιώθαμε ότι το ποδόσφαιρο ήταν η Νο. 1 προτεραιότητα. Ομως οι οπαδοί αισθάνονται ότι το ποδόσφαιρο είναι πλέον τρίτη ή τέταρτη επιλογή. Από εκεί προέρχεται η απογοήτευση» τόνιζε ο Ρόι Κιν με τον Γκάρι Νέβιλ να συμφωνεί και να προσθέτει πως: «Όλοι οι οπαδοί του ποδοσφαίρου πρέπει να είναι ενωμένοι μετά από αυτό που έχουν κάνει οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, γιατί αυτό που συνέβη πριν από δύο εβδομάδες ήταν πραγματικά επικίνδυνο για το αγγλικό ποδόσφαιρο».

Στην πραγματικότητα, η διαμαρτυρία είναι απίθανο να αλλάξει κάτι. Σε τελική ανάλυση, στα 16 χρόνια παρουσίας της οικογένειας δεν υπήρξε καμία προσέγγιση με τους φιλάθλους. Οι οπαδοί απαντούν «Η Κυριακή ήταν η πιο περήφανη μέρα μας ως οπαδοί εδώ και πολύ καιρό».

Πηγή: Telegraph

Pin It on Pinterest

Shares
Share This