Επιλογή Σελίδας


Του Δημήτρη Καρύδα

Η Ούνικς Καζάν επιστρέφει την επόμενη σεζόν στην Ευρωλίγκα αλλά για την (τυπικά) τέταρτη συμμετοχή της και την πρώτη από το 2017. Η Ρωσική ομάδα είναι γνωστό ότι αποτελεί μια μίνι Ελληνική παροικία και το πιθανότερο είναι ότι του χρόνου (είτε με δεδομένη την παραμονή του Πρίφτη, είτε όχι) δεν θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα. Για την Ούνικς όμως που βρίσκεται κοντά ή στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού μπάσκετ εδώ και 25 περίπου χρόνια τα πράγματα δεν ήταν πολύ διαφορετικά και παλαιότερα.

Το μπάσκετ στην πόλη του Καζάν είναι παλιά υπόθεση. Οι ρίζες της ομάδας πρέπει να αναζητηθούν στο παλιό σωματείο Μουρεβέστνικ που είχε μόνο ομάδες εφήβων και φοιτητών και ξεκίνησε τη δράση του γύρω στο 1965 αποκτώντας γρήγορα τη φήμη ως το καλύτερο ‘’σχολείο’’ για την ανάδειξη παλαιών μπασκετμπλιστών στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Εκείνη η ομάδα αποτελούσε στην ουσία την αθλητική βερσιόν του τοπικού πανεπιστημιακού κολεγίου της πόλης. Χρειάστηκε όμως να πέσει το τείχος του Βερολίνου, να έρθει η περίοδος της περεστρόικα στη χώρα για να εμφανιστεί στο προσκήνιο η Ούνικς Καζάν που δημιουργήθηκε το 1991 και για 7-8 χρόνια έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα στα μικρά πρωταθλήματα της Ρωσίας. Παρότι βρέθηκε γρήγορα στην πρώτη κατηγορία του Ρωσικού πρωταθλήματος και έπαιξε έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση (Κύπελλο Κόρατς) θα χρειαζόταν να περάσει περίπου μια δεκαετία πριν εμφανιστεί στο προσκήνιο ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία της.

Ο Εβγκένι Μπογκάσεφ, ιδιοκτήτης μεγάλης τράπεζας του Ταταρστάν, βρέθηκε στη θέση του προέδρου και γρήγορα ο σύλλογος άλλαξε ρότα…

Η κατάκτηση δύο Ευρωπαϊκών τροπαίων (FIBA Europe Cup το 2004 και ULEB Eurocup επτά χρόνια αργότερα) είναι τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της ομάδας στο διεθνές στερέωμα. Στον εσωτερικό ανταγωνισμό κέρδισε τρεις φορές το Ρωσικό Κύπελλο και έχει καταφέρει 12 φορές να τερματίσει στην πρώτη τριάδα της VTB League και τρεις απ΄ αυτές να παίξει και στον τελικό των πλέι οφ.


Στην Ευρώπη εμφανίστηκε το 1997 παίζοντας στο παλιό Κύπελλο Κόρατς χωρίς μάλιστα να έχει στις τάξεις σε εκείνη την παρθενική παρουσία ούτε ένα ξένο παίκτη. Στα επόμενα 25 χρόνια θα αλλάξουν πολλά αφού όχι μόνο θα αρχίσει να ανοίγεται στη διεθνή αγορά αλλά τη φανέλα της θα φορέσουν αρκετοί παίκτες που έχουν συνδεθεί με το Ελληνικό μπάσκετ.

Ο πρώτος ξένος παίκτης στην ιστορία της που έπαιξε σε Ευρωπαϊκό αγώνα ήταν ο Σέρβος Σλόμπονταν Σλιβάντσανιν.

Το 2001 η Ούνικς βρέθηκε ένα βήμα πριν τον πρώτο Ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας της έχοντας στο ρόστερ της τον πρώτο Αμερικάνο (Γκλεν Γουίσμπι) και τον Καναδό –με Γερμανικό διαβατήριο- Μάικλ Μικς. Έπεσε όμως πάνω στο Μαρούσι και αποκλείστηκε στα ημιτελικά κερδίζοντας με 8 πόντους στο Καζάν και χάνοντας με 12 στο κλειστό του Αγίου Θωμά με την Ελληνική ομάδα να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης στον οποίο τελικά κέρδισε τη Γαλλική Σαλόν κατακτώντας το τρόπαιο.

Την επόμενη χρονιά άρχισαν οι μαζικές αφίξεις ξένων με πρώτους τον Εσθονό Μάρτιν Μούουρσεπ (ΑΕΚ, Αρης) και τον Σέρβο Ολιβερ Πόποβιτς που αργότερα έπαιξε με το Μαρούσι στην Ευρωλίγκα.

Το 2004 θα πάρει ρεβάνς από το Μαρούσι (που είχε πλέον τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο του και τον Βασίλη Σπανούλη στα πρώτα του μπασκετικά βήματα) κερδίζοντας το στον τελικό του φάινακ φορ του Eurochallenge που φιλοξενήθηκε στο Καζάν με 87-63 έχοντας πάλι τον Μοουρσεπ στις τάξεις της. Το 2005 παίζει για προτελευταία φορά σε διοργάνωση της ΦΙΜΠΑ (Eurochallenge) με τον Σέρβο Στέφαν Νατσφέι (αργότερα στον Πανελλήνιο) στις τάξεις της. Από τότε είναι μόνιμη είτε στο Eurocup, είτε στην Ευρωλίγκα. Oι παίκτες που τη συνδέουν με την Ελλάδα πληθαίνουν: Το 2006 είναι οι Τζαρόντ Στίβενσον (Μαρούσι), Αλεξάντερ Μεσεριάκου (Μακεδονικός-Άρης), την επόμενη ο Νικολάι Πάντιους (Άρης-Μαρούσι) και ο Μαρκ Τζάκσον (Ολυμπιακός).

Το 2010 παίρνει την πρώτη γεύση από….Ευρωλίγκα παίζοντας στον προκριματικό γύρο αλλά χάνει την ευκαιρία να μπει σε ομίλους αφού την απέκλεισε με 2 πόντους διαφορά η Βελγική Σαρλερουά. H ώρα να παίξει στην Ευρωλίγκα θα έρθει το 2011 μετά την κατάκτηση του Eurocup.

Η πορεία της ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Περνάει τον πρώτο γύρο, προκρίνεται από όμιλο του TOP-16 παρέα με τον Παναθηναϊκό και τελικά χάνει την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Πόλης στα πλέι οφ από τη Μπαρτσελόνα με τους Καταλανούς να σκουπίζουν τη σειρά. Βάση εκείνης της ομάδας ήταν δύο πρώην παίκτες του Ολυμπιακού (Λιν Γκριρ, Χένρι Ντόμερκαντ) και ένας πρώην παίκτης του Αρη ο Αμερικάνος Γουίλκινσον! Στο ρόστερ της υπάρχει και ο Αλεξέι Ζαβρασένκο που είχε παίξει ως Έλληνας στον Ολυμπιακό αλλά επέστρεψε στη Ρωσία αργότερα και έπαιζε πια σαν….Ρώσος!!!

Το 2012 ξαναπαίζει στο Eurocup έχοντας πια στις τάξεις της δύο Ελληνες που έπαιζαν παρέα στον Παναθηναϊκό. Για τον Ιαν Βουγιούκα η παραμονή στο Καζάν θα κρατήσει δύο σεζόν αλλά ο Κώστας Καιμακόγλου όχι μόνο δεν θα φύγει ποτέ από την πόλη και την ομάδα αλλά θα συνεχίσει ‘’τιμής ένεκεν’’ στα 38 του να είναι μέλος του ενεργού ρόστερ της μέχρι σήμερα!

Το 2013 εμφανίζεται στην πόλη για να τους κάνει παρέα και τρίτος Έλληνας! Ο Νίκος Ζήσης. Και στον πάγκο της ομάδας που έφτασε μέχρι τον τελικό του Eurocup αλλά έχασε στον διπλό από τη Βαλένθια κάθεται ο Αντρέα Τρινκέρι ακριβώς μετά τη φυγή του από την εθνική Ελλάδος!

Το 2014 η ομάδα θα παίξει ξανά στην Ευρωλίγκα αλλά αποκλείεται στον πρώτο γύρο με καλύτερο παίκτη και τον πρώτο σκόρερ τον Αμερικάνο Κιθ Λανγκφορντ, παίκτη της ΑΕΚ πλέον (και νωρίτερα του Παναθηναϊκού). Θα ξεκινήσει τη χρονιά με τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο της αλλά η σχέση δεν θα διαρκέσει πολύ. Παρόλα αυτά το Καζάν παραμένει η πρώτη και μοναδική ομάδα στην οποία έχει δουλέψει ποτέ ο Περιστεριώτης κόουτς.

Τη σεζόν 2016-17 θα παίξει για τελευταία φορά στην Ευρωλίγκα αλλά η παρουσία της είναι κακή: Μόλις 8 νίκες και 22 ήττες στην πρώτη περίοδο που εφαρμόζεται το καινούργιο φορμάτ.

Είναι παράλληλα και η τελευταία σεζόν του Εβγκένι Πασούτιν στον πάγκο, του μακροβιότερου μαζί με τον Στάνισλαβ Ερέμιν κόουτς στην ιστορία της. Το καλοκαίρι του 2017 ξεκινάει στο Καζάν η εποχή Πρίφτη με τη γνωστή συνέχεια…

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This