Επιλογή Σελίδας



Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Δυο από τους καλύτερους ξένους παίκτες που αγωνίζονται στην Ελλάδα, ο Ελ Αραμπί, που ομορφαίνει το παιγνίδι του Ολυμπιακού και ο Αντρίγια Ζίφκοβιτς, που είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο εφετινός ΠΑΟΚ, οδήγησαν τις ομάδες τους στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος θυμίζοντας ότι ειδικά στα μονά ματς οι νίκες είναι υπόθεση σπουδαίων παικτών. Ο Ζίφκοβιτς βάζει ένα γκολ αριστούργημα στις καθυστερήσεις, ο Ελ Αραμπί τελειώνει τη δουλειά στο Καραϊσκάκη στο άψε σβήσε. Ο ΠΑΣ Γιάννινα και η ΑΕΚ έκαναν πολλά. Αλλά δεν είχαν στα συγκεκριμένα παιγνίδια τον παίκτη που θα μπορούσε να κάνει αυτό το απαραίτητο κάτι παραπάνω.

Ο Ελ Αραμπί κι ο Ζίφκοβιτς είναι τόσο πιο μπροστά από τους υπόλοιπους, ώστε οι προπονητές τους στηρίχθηκαν πάνω τους για να αλλάξουν, όχι μόνο την επίθεση των ομάδων τους (που είναι ο τομέας της δράσης των δυο), αλλά και την άμυνα. Η κίνηση του Ελ Αραμπί, η δημιουργική του ικανότητα και η ευστροφία του, επέτρεψαν στον Μαρτίνς να δοκιμάσει αυτό το 3-4-3 που θα του είναι χρήσιμο και του χρόνου: ο Ελ Αραμπί του επιτρέπει να παίζει με ένα χαφ λιγότερο κι ένα κεντρικό μπακ παραπάνω χωρίς να λείπουν τα γκολ και οι τελικές προσπάθειες. Και το τρέξιμο του Ζίφκοβιτς, η έφεσή του στο γκολ, η ενέργεια του και η ικανότητα του στο ένας εναντίον ενός, βοήθησαν τον Πάμπλο Γκαρσία να παρουσιάσει ένα ΠΑΟΚ που παίζει κάτι σαν 5-3-2 παρουσιάζοντας πάντα μια επικίνδυνη επίθεση, έστω κι αν από αυτή λείπουν παίκτες όπως ο Τζόλης ή ο Γουάρντα. Το γκολ που βάζει χθες ο Σέρβος στην ΑΕΚ δεν μπορεί να το βάλει κανείς από αυτούς.

https://i0.wp.com/media.enikos.gr/data/photos/resized/720_775887_c25d846ae2-9c35c7d5e93f3308.jpg?resize=876%2C493&ssl=1

Ο Χιμένεθ και η τακτική του

Στην Τούμπα ο Μανόλο Χιμένεθ γνώρισε τον πρώτο του αποκλεισμό σε διοργάνωση κυπέλλου Ελλάδος από τη στιγμή που ήρθε να δουλέψει στην Ελλάδα πριν χρόνια. Στην Τούμπα, το μακρινό 2011, είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ με μια νίκη με 0-1 κι ένα γκολ του Τραϊανού Δέλλα. Χθες είδε την ΑΕΚ του να αποκλείεται ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν πως θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή.

Ο Χιμένεθ διάλεξε να μην επιτεθεί και να περιμένει, πιστεύοντας πως όσο λιγότερο είναι το διάστημα που θα παιχτεί στην Τούμπα πραγματικό ποδόσφαιρο, τόσο μεγαλύτερες θα ήταν οι πιθανότητες της ΑΕΚ. Αν η ΑΕΚ είχε προκριθεί θα είχε πάρει συγχαρητήρια για την επιλογή του, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, μολονότι ο ΠΑΟΚ έκανε πολλά (λάθη) για να δικαιώσει την στρατηγική του Ισπανού. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν τελείωσαν το ματς στο πρώτο ημίχρονο, όταν και είχαν δυο τρεις εξαιρετικές αντεπιθέσεις για να σκοράρουν (κυρίως με τον Γουάρντα), περιορίστηκαν σε μια μάλλον ανόρεχτη άμυνα, έπαιξαν με τη φωτιά. Όταν ο Βιερίνια στο 60΄έχασε πέναλτι στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι, ο Χιμένεθ αποφάσισε ότι ήταν η στιγμή να ρισκάρει και με τους Τάνκοβιτς και Αλμπάνη (αντί του Σιμάνσκι και του Κρίστισιτς) φόρτωσε τις πλάγιες γραμμές και έδωσε εντολή για επίθεση. Όταν ο Γαλανόπουλος έκανε το 0-1 στο 69΄η ΑΕΚ είχε φέρει το παιγνίδι στα μέτρα της: χρειαζόταν ένα γκολ για να προκριθεί, χωρίς να ανησυχεί για το αν θα δεχτεί κάποιο. Μόνο που για μια φορά αποδείχτηκε πως δεν μπορείς να πάρεις το αποτέλεσμα που θες, όταν ο αντίπαλος έχει τη βεβαιότητα πως αρκεί λίγο να σε πιέσει για να βρει ένα γκολ. Ο Πάμπλο Γκαρσία έριξε τον Κρμέντσικ στο γήπεδο (αντί του φλύαρου Σβιντέρσκι), έβαλε τον Μιχαηλίδη για να δώσει ύψος στην άμυνα, και κράτησε τον Ζίφκοβιτς στο ματς, μολονότι αυτός του ζητούσε αλλαγή. Όλα αυτά καθόρισαν τη λήξη του αγώνα και την πρόκριση: ο Κρμέντσικ, ξεχασμένος από την άμυνα της ΑΕΚ ισοφάρισε και ο Ζίφκοβιτς με ένα καταπληκτικό γκολ στο φινάλε έδωσε μια νίκη που στον ΠΑΟΚ πανηγύρισαν με την καρδιά τους. Είναι το τέταρτο εφετινό ματς στο οποίο ο ΠΑΟΚ βάζει γκολ στην ΑΕΚ στο τέλος, κι αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί ο Χιμένεθ περίμενε πολύ για να πάρει το όποιο ρίσκο. Αν η εφετινή ΑΕΚ έχει δυσκολίες περιμένοντας τον αντίπαλο, είναι ακόμα πιο άδεια αμυντικά όταν ανοίγεται για να πρεσάρει πιο ψηλά: χθες πλήρωσε την υποχρεωτική έξοδο του Λόπεθ, αφού ο νεαρός Μιτάι ήταν ανέτοιμος για τέτοια δοκιμασία.     

https://i0.wp.com/onsports.bbend.net/media/com_news/story/2021/04/29/726382/main/3158794.jpg?w=1080&ssl=1

Μια ακόμα τυπική διαδικασία

Στο Καραϊσκάκη η πρόκριση του Ολυμπιακού αποδείχτηκε τυπική διαδικασία, παρά την γενναία προσπάθεια που έκανε ο ΠΑΣ. Ο Ελ Αραμπί πέτυχε δυο γκολ, έχασε και δυο μάλλον εύκολα για την τεράστια κλάση του, αλλά έδειξε ξανά ότι το παιγνίδι του είναι άλυτο μυστήριο για τις ελληνικές άμυνες. Ο τρόπος που αλλάζει πόδι για να εκτελέσει στη φάση του 2-0 θύμισε τον παλιό καλό Μήτρογλου – είναι μια κίνηση που αυτός την κάνει τόσο αρμονικά, ώστε δείχνει πανεύκολη, ενώ τα πιο πολλά σέντερ φορ που αγωνίζονται στην Ελλάδα δεν μπορούν να τη σκεφτούν. Ο Ολυμπιακός δέχτηκε ένα γκολ από τον εξαιρετικό Καρτάλη στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου κι είδε τον Παντελάκη να χάνει μια σπουδαία ευκαιρία για να ισοφαρίσει αμέσως μετά, όμως χωρίς να κάνει εντυπωσιακά πράγματα πήρε μια νίκη πιο εύκολη κι από όσο δείχνει το τελικό σκορ: ο Μπρουμα σκοράροντας πάλι έδιωξε το άγχος από όλους εκτός από τον εαυτό του. Τα τρία γκολ που έχασε αμέσως μετά, μαρτυρούν το άγχος του να σκοράρει – πιθανότατα πιστεύει πως σκοράροντας θα μείνει στον Ολυμπιακό ή παίζει ήδη για το επόμενο συμβόλαιό του.

Ο Μαρτίνς έδωσε τέσσερις μέρες ρεπό σε όλους μετά το ματς. Προφανώς ελπίζει πως ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί από τους παίκτες του ένα κάποιο ενδιαφέρον για τα ματς που απομένουν είναι να τα αντιμετωπίσουν χωρίς καθόλου στρες. Βλέπουν όλοι αυτά τα ματς ως ματς προετοιμασίας καλοκαιρινών διακοπών, όπως μου αρέσει να λέω.

Ενας παραμορφωτικός καθρέφτης

Η πρόκριση του ΠΑΟΚ μας δίνει τουλάχιστον ένα τελικό που θα χει ένα κάποιο ενδιαφέρον: η ΑΕΚ θα ήταν δύσκολο απέναντι στον Ολυμπιακό να διαχειριστεί τους φόβους, που τις προκαλούν έντεκα ματς χωρίς νίκη. Ο ΠΑΟΚ θέλει το κύπελλο, δεν φοβάται τον Ολυμπιακό και θα τον βρει σε mood καλοκαιρινών διακοπών: το κύπελλο θα το κερδίσει όποιος το αντιμετωπίσει σοβαρότερα. Προσοχή όμως: δεν υπάρχει μεγαλύτερος παραμορφωτικός καθρέφτης από αυτή τη διοργάνωση. Η ευκολία με την οποία μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα μου μοιάζει πολλές φορές ο βασικός λόγος της ύπαρξής του. Καμιά φορά νομίζεις ότι είσαι καταπληκτικός και πλήρης απλά φτάνοντας στον τελικό του – θυμηθείτε την ΑΕΚ πέρσι. Φέτος τουλάχιστον δεν διατρέχει αυτό τον κίνδυνο: να δω πως θα γλυτώσουν από τις υπερβολές ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός…

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This