Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Φιλέρη

Αν ο Μπρούμα και ο Γιώργος Μασούρας ήταν στοιχειωδώς πιο εύστοχοι, ενδεχομένως το σκορ στον δεύτερο ημιτελικό εναντίον του ΠΑΣ, να πήγαινε πολύ πιο πάνω από το πληθωρικό, έτσι κι αλλιώς, 3-1 που σφράγισε την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Θα ‘ναι η 41η φορά που οι “ερυθρόλευκοι” θα εμφανιστούν σε ένα τέτοιο αγώνα. Έχουν κατακτήσει 28 κύπελλα (ρεκόρ για την Ελλάδα). Πάνε δηλαδή για το 29ο, που αν το κατακτήσουν θα σημάνει και το 19ο νταμπλ της ιστορίας τους. Η όρεξη της ομάδας για τρόπαια δεν σταματάει ποτέ.

Απ’ ό,τι φαίνεται δεν σταματάει και η όρεξη μιας πολύ φορμαρισμένης τριάδας, στην οποία έχει στηρίξει το 3-4-3 ο Πέδρο Μαρτίνς, σύστημα που παίζει τον τελευταίο καιρό, με οποιονδήποτε αντίπαλο. Οι δυο ονοματίσαμε στην αρχή, μαζί με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί, είναι μια δαιμονισμένη τριπλέτα. Ο Μαροκινός, που σκόραρε δυο φορές κόντρα στον ΠΑΣ (κι έδωσε την ασίστ για το τρίτο γκολ) είπαμε και τις προάλλες, πως δεν βγαίνει με τίποτε σε αυτό τον σχηματισμό.

Αλλά και οι δυο που αναφέραμε αρχικά, μια χαρά πλαισιώνουν τον σέντερ-φορ, με την επίθεση του Ολυμπιακού να βρίσκει κάθε φορά τον τρόπο να απειλήσει, από τα πόδια τους. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι και οι 12 φάσεις που έβγαλε κόντρα στον ΠΑΣ, ο Ολυμπιακός έχει την εμπλοκή ενός ή δυο, ή και των τριών συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών. Θυμηθείτε:

Σέντρα του Μασούρα, κεφαλιά του Ελ Αραμπί, μπλοκάρει ο Λοντίγκιν.

Περιστροφή του Μπρούμα, καλό σουτ, απόκρουση του Λοντίγκιν.

Ο Ελ Αραμπί (από πάσα του Ανδρούτσου) σουτάρει, αλλά και πάλι επεμβαίνει ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ.

Ο Μπρούμα αναστατώνει την άμυνα, πασάρει στον Μασούρα, που αφήνει στον Ελ Αραμπί, το σουτ του οποίου κοντράρεται, η μπάλα επιστρέφει στον Έλληνα άσο. Ο Λοντίγκιν διώχνει σε κόρνερ.

Ο Μπρούμα σουτάρει, κερδίζει το πέναλτι, που μετατρέπει σε γκολ ο Ελ Αραμπί.

Πάλι ο Μπρούμα, συνδυάζεται με τον Ελ Αραμπί, που πασάρει στον Καμαρά. Το σουτ κοντράρεται, η μπάλα καταλήγει στον Ελ Αραμπί, που με επιτόπια ντρίπλα και το αριστερό κάνει το 2-0.

Ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Χολέμπας σεντράρει, οι Γιαννιώτες μπερδεύονται και ο Ελ Αραμπί αστοχεί από πολύ κοντά για το τρίτο γκολ.

Τα Γιάννινα έχουν μειώσει σε 2-1 και χάσει μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση, αλλά ο Ολυμπιακός βγαίνει ξανά στην κόντρα. Ο Μασούρας θα δώσει στον Ελ Αραμπί, που βλέπει τον Ρέαμπτσουκ από αριστερά. Το σουτ του Μολδαβού κοντράρεται και η μπάλα καταλήγει στον Ελ Αραμπί. Ασίστ στον Μπρούμα για το 3-1.

Νέα αντεπίθεση με τον Μπρούμα αφού πρώτα βρίσκει τον Μασούρα κι εκείνος τον Καμαρά, ακολουθεί την φάση μέχρι το τέλος, αλλά σημαδεύει αντί για την εστία που έχει ολάνοιχτη μπροστά του, τα πουλιά!

Η τριάδα συνδυάζεται εκ νέου. Από τα πόδια του Μπρούμα η μπάλα πάει σε Μασούρα και Ελ Αραμπί, που σερβίρει ξανά στον Πορτογάλο εξτρέμ. Σουτ, πάνω στον Λοντίγκιν, που αποσοβεί.

Θέλοντας να πάρει το αίμα του πίσω ο Μπρούμα ξαναπαίρνει μια τέταρτη (σερί) τελική προσπάθεια. Αυτή τη φορά βρίσκεται από πλάγια, δέχεται την μπάλα από την παρέμβαση του Ελ Αραμπί και πάλι όμως δεν σημαδεύει σωστά.

Η τελευταία φάση έχει πρωταγωνιστή τον Μασούρα, ο οποίος παίρνει ωραία κάθετη πάσα από Βαλμπουενά, δεν μπορεί όμως να νικήσει ούτε αυτή τη φορά τον Λοντίγκιν.

Αυτές είναι οι όλες οι καλές στιγμές του Ολυμπιακού στον δεύτερο ημιτελικό. Ανεξάρτητα αν έβαλαν γκολ ο Μπρούμα και ο Μασούρας, μαζί με τον Ελ Αραμπί πιστοποίησαν πόσο έχουν δέσει σαν τριάδα και πόσο καλά “κουμπώνουν” σε αυτό το σύστημα που εφαρμόζει τον τελευταίο καιρό η ομάδα τους. Ο Μαροκινός μπαίνει σαν κολώνα της ομάδας σχεδόν στο κέντρο του γηπέδου και μπορεί να μοιράσει την μπάλα είτε δεξιά, είτε αριστερά με την ίδια μαεστρία. Η ικανότητα του Ελ Αραμπί στη δημιουργία είναι μοναδική, όπως και η αίσθηση του γηπέδου, την οποία εκμεταλλεύεται σε κάθε φάση, που έχει την μπάλα στα πόδια του.

Ο Μπρούμα και ο Μασούρας έχουν δυο άλλα σημαντικά στοιχεία. Είναι τακτικά άψογοι στις επιστροφές τους, μπορούν να φτιάξουν φάσεις και στο ένας εναντίον ενός, ενώ εκμεταλλευόμενοι την ταχύτητά τους, ειδικά σε ανοιχτό χώρο, μοιάσουν ασυναγώνιστοι. Η ολοκλήρωση των συνεργασιών τους ήταν εντυπωσιακή.

Προφανώς δεν παίζουν μόνοι τους. Οι δυο μπακ έκαναν πολύ καλή δουλειά, ανεβαίνοντας συνέχεια, αυτή τη φορά είχαν καλές μεταβιβάσεις, ενώ ανάλογη ήταν και η βοήθεια των μέσων, ειδικά του Καμαρά που όσο είχε δυνάμεις ‘κατάπινε’ τους αντιπάλους του.

Το επόμενο δύσκολο ο τελικός

Η φρεσκάδα, η οξυδέρεκια και η συνέπεια που έδειξε ο Ολυμπιακός στον δεύτερο ημιτελικό με την εξαιρετική ομάδα του ΠΑΣ απέναντί του, δείχνουν ότι το Κύπελλο είναι ένας στόχος που οι “ερυθρόλευκοι” θέλουν να τον κατακτήσουν, όπως και να ‘χει. Το πλεονέκτημά τους απέναντι στον ΠΑΟΚ ή στην ΑΕΚ είναι πως δεν έχουν κανένα άγχος στο πρωτάθλημα, αφού εκεί έχουν εξασφαλίσει, ήδη, τον τίτλο.

Ουσιαστικά ο επόμενος (και τελευταίος της χρονιάς) δύσκολος αγώνας είναι ο τελικός στις 22 Μαΐου. Μέχρι τότε θα κάνει δοκιμές, συντήρηση και θα θέλει να κρατήσει όλους τους παίκτες σε ετοιμότητα για να έρθει το νταμπλ και να κλείσει με τον ιδανικότερο τρόπο μια έτσι κι αλλιώς πολύ καλή σεζόν για τον Ολυμπιακό.

Όπως είπε και ο Ελ Αραμπί “η υποχρέωσή μας είναι να κερδίζουμε και να βάζουμε γκολ σε κάθε παιχνίδι”.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This