Επιλογή Σελίδας


Η πρώτη κιόλας ημέρα στο Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης επιφύλαξε έντονα συναισθήματα για την ελληνική πλευρά. Οι δύο πρώτες αγωνιστικές των γκρουπ στο στάδιο 1 περιλάμβαναν χαρές και πίκρες και τελικά δυσκόλεψαν την υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση για τον Γιάννη Σγουρόπουλο και την Κατερίνα Τόλιου χωρίς να ψαλιδίσουν τις ελπίδες. Στην πρεμιέρα στο Γκιμαράες ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης στις νεαρές ηλικίες σημείωσε εύκολη νίκη εναντίον του Λετονού Όλεγκς Καρτούζοφς (4-0 σετ), όμως το απόγευμα, παρά το δυνατό ξεκίνημά του, δεν μπόρεσε να πάει κόντρα στα προγνωστικά με αντίπαλο τον Ισπανό Αλβάρο Ρόμπλες (ήττα με 4-0). Για να προκριθεί, έστω σαν 2ος από το 1ο γκρουπ, χρειάζεται πάση θυσία να επικρατήσει αύριο στο καθοριστικό ματς με τον Λευκορώσο Αλεξάντρ Κάνιν και μάλιστα με ευρύ σκορ. Η Τόλιου μπορούσε από σήμερα να εξασφαλίσει την πρόκριση στο στάδιο 2, έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό. Με εξαιρετική εμφάνιση δημιούργησε τις προϋποθέσεις (3-0 σετ) για μεγάλη νίκη κόντρα στη Σάρα Ντε Νούτε, το 1ο φαβορί του ομίλου της. Τελικά δέχτηκε την ανατροπή με 4-3 και αύριο χρειάζεται απαραιτήτως να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σιμπέλ Αλτίνκαγια από την Τουρκία. Μπορεί μάλιστα, να προκριθεί ακόμη και με την 1η θέση σε τριπλή ισοβαθμία, αλλά αν χάσει θ’ αποκλειστεί από τη συνέχεια. Ο Παναγιώτης Γκιώνης θυμίζουμε ότι είναι απευθείας στο στάδιο 2 ως νούμερο 3 των αγώνων.

Την αρχή από την ελληνική πλευρά έκανε νωρίς το μεσημέρι ο Σγουρόπουλος (νούμερο 19 των αγώνων). Για την εναρκτήρια αγωνιστική στο 1ο γκρουπ του σταδίου 1 παρουσίασε σταθερό αγωνιστικό πρόσωπο κι επιβεβαίωσε απόλυτα τα προγνωστικά κόντρα στον Λετονό Όλεγκς Καρτούζοφς, ο οποίος είναι προτελευταίος στα seeding του τουρνουά (Νο 35). Πέρασε εύκολα το παιχνίδι του, αξιοποίησε το σερβίς του και επιβλήθηκε με 4-0 βρίσκοντας πίεση μόνο στο 3ο σετ (11-3, 11-5, 11-9, 11-4).

Το απόγευμα τέθηκε αντιμέτωπος με το 1ο φαβορί του γκρουπ, τον Ισπανό Αλβάρο Ρόμπλες, ο οποίος προερχόταν από ήττα-έκπληξη. Ο σημερινός δευτεραθλητής κόσμου στο διπλό ανδρών βρέθηκε μπροστά με 3-0 απέναντι στον Λευκορώσο Αλεξάντρ Κάνιν, αλλά στο τέλος έχασε με 4-3 σετ (3-11, 9-11, 6-11, 11-8, 11-7, 11-6, 11-9).

Ο Σγουρόπουλος μπήκε δυνατά κι έδειξε σε καλή κατάσταση κι αν έπαιρνε το 1ο σετ θα είχε σίγουρα άλλη εξέλιξη το ματς. Το έχασε όμως, στην παράταση, το ίδιο έγινε και στο 3ο σετ και τελικά ήρθε η ήττα με 4-0. Το κάθε κερδισμένο σετ θα είχε σημασία, το βαρύ αποτέλεσμα δυσκολεύει την κατάσταση λόγω της απρόσμενης ήττας του Ρόμπλες στην πρεμιέρα, πάντως ο Ελευσίνιος άσος έχει τη δυνατότητα να νικήσει τον Κάνιν αν πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης. Σε αυτή την περίπτωση θα προκύψει λογικά τριπλή ισοβαθμία και θα μετρήσουν τα σκορ, αφού ο Κάνιν κατέβαλλε στη 2η αγωνιστική και τον Καρτούζοφς με 4-1 και ο Ρόμπλες είναι αύριο σούπερ φαβορί εναντίον του Λετονού.

Αμφίρροπο και πολύ θεαματικό ήταν το 1ο σετ. Κρίθηκε στην παράταση με τον Ρόμπλες να βγάζει κάποιες τεχνικές μπάλες και τον Σγουρόπουλο να χάνει τις επιθέσεις του. Στο 2ο σετ ο αριστερόχειρας Ίβηρας άνοιξε αρκετές φορές το παιχνίδι και παράλληλα άλλαζε γρήγορα πλευρές στον Σγουρόπουλο. Η τακτική του απέδωσε, την ίδια στιγμή δεν πήγε καλά ούτε το backhandτου Έλληνα άσου και γράφτηκε το 2-0.

Στο 3ο σετ έχασε σπιν για το 1-4, αλλά είχε απαντήσεις και ισοφάρισε σε 6-6. Αργότερα αντέδρασε και στο 7-10, μείωσε στον πόντο και υποχρέωσε την ισπανική πλευρά να πάρει τάιμ άουτ. Με απρόβλεπτο σερβίς και επίθεση ισοφάρισε, αμέσως μετά απέκτησε σετ μπολ με 11-10, αλλά εκεί είδε τον Ρόμπλες να παίρνει τυχερό πόντο και τελικά το σετ ξανά με οριακή διαφορά. Ο Σγουρόπουλος επηρεάστηκε και ψυχολογικά κάπου κι έχασε εύκολα το 4ο σετ (13-15, 6-11, 11-13, 4-11).

Οι δύο αθλητές είχαν αναμετρηθεί φέτος στη γερμανική λίγκα και είχε νικήσει ο Ρόμπλες με 3-0 σετ. Στη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 με συμπαίκτη τον Ρουμάνο Οβίντου Ιονέσκου.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΛΙΟΥ

Στις γυναίκες ο όμιλος της Κατερίνας Τόλιου άρχισε με έκπληξη όταν η Τουρκάλα Σιμπέλ Αλτίνκαγια (νούμερο 27 στα seeding των αγώνων) έκαμψε με 4-2 σετ την επικεφαλής του 1ου γκρουπ Σάρα Ντε Νούτε από το Λουξεμβούργο (10-12, 12-10, 11-7, 10-12, 8-11, 9-11)! Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού (Νο 24 του τουρνουά) άρχισε το απόγευμα την προσπάθειά της για τη 2η αγωνιστική και βρέθηκε απέναντι στη Ντε Νούτε (Νο 7). Με θαυμάσια εμφάνιση έβαλε τις βάσεις για σπουδαία νίκη, όμως από 3-0 σετ μπροστά έχασε με 4-3 σ’ έναν αγώνα, που είχε δύο διαφορετικές εικόνες. Την κυριαρχία της Τόλιου στο πρώτο μέρος και την αισθητή άνοδο αργότερα της Ντε Νούτε. Παίζοντας το τελευταίο της χαρτί για ν’ αποφύγει τον οδυνηρό αποκλεισμό η τελευταία ξεπέρασε τη νευρικότητα και την πίκρα από την απρόσμενη ήττα στην πρεμιέρα και την ίδια ώρα η κορυφαία Ελληνίδα έκανε ορισμένα λάθη σε κρίσιμα σημεία.

Το ματς άρχισε εξαιρετικά για την Τόλιου, η οποία είχε καλή υποδοχή, ποιοτικές μπάλες και υποχρέωσε σε πολλά λάθη την αντίπαλό της για να πάρει το 1ο σετ. Προχώρησε με τον ίδιο ρυθμό, ήταν σταθερή στην άμυνα, ενώ πήρε κρίσιμους πόντους κι από το σερβίς της για να φτάσει στο 2-0. Η Τόλιου συνέχισε με σωστή τακτική και την αυτοπεποίθηση στα ύψη και πέτυχε το 3-0. Δεν την ενοχλούσε ιδιαίτερα η επίθεση της αθλήτριας από το Λουξεμβούργο και με καλές άμυνες την μπέρδεψε πολλές φορές με το κομπίνα λάστιχο («δοντάκι»).

Φυσιολογικά κάποια στιγμή η Ντε Νούτε βελτίωσε τις επιδόσεις της στο σπιν και στην πρώτη ουσιαστικά φορά, που προηγήθηκε στο ματς, έφτασε στο 6-3 του 4ου σετ. Στο 8-7 πήρε τάιμ άουτ κι αργότερα η Τόλιου ισοφάρισε σε 9-9. Τελικά στα δικά της σερβίς η 28χρονη αθλήτρια έβγαλε καλές επιθέσεις και μείωσε το σκορ. Αυτή η εξέλιξη φάνηκε να την έδωσε ψυχολογία κι όταν στο επόμενο σετ τής βγήκε απόλυτα το παιχνίδι η πρωταθλήτριά μας είχε μία πτώση.

Στο ισορροπημένο 6ο σετ η Τόλιου δέχτηκε πίεση στο backhandκι επιπλέον η αντίπαλός της άλλαζε συχνά τον ρυθμό βάζοντας απλά μέσα την μπάλα. Μετά το 7-7 δεν έκανε το λάθος (ο Κώστας Βατσακλής πήρε το τάιμ άουτ στο 7-9) κι έτσι ήρθε η ισοφάριση σε 3-3. Το παιχνίδι κρίθηκε στην κόψη του ξυραφιού. Η 26χρονη πρωταθλήτρια έκανε ένα σερί στο 2-5 και πέρασε μπροστά, αλλά στο 7-7 έχασε δύο διαδοχικούς πόντους. Ακολούθησαν συναρπαστικά ράλι και η Ντε Νούτε είχε την τελευταία μπαλιά για να σημειώσει τη μεγάλη ανατροπή (11-6, 11-7, 11-7, 9-11, 2-11, 7-11, 9-11). Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πάντως, διατηρεί σοβαρές ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση και κρατώντας την πολύ καλή εμφάνιση και τη θετική σκέψη πρέπει να τις κυνηγήσει αύριο.

Η αθλήτρια από το ευρωπαϊκό δουκάτο ήταν 3η στο διπλό γυναικών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2018. Με την Τόλιου είχε αναμετρηθεί στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού του 2019 και είχε επικρατήσει με 3-1 σετ. Σήμερα είναι νούμερο 75 στον κόσμο όταν η τρις πρωταθλήτρια Ελλάδας βρίσκεται στο 143.

Καθημερινά υπάρχουν Livestreaming των αγώνων από τα τραπέζια 1 έως 4 (η διεύθυνση της σχετικής ιστοσελίδας είναι https://www.ettu.tv/en-int/page/home-ettu?fbclid=IwAR3pycw6fRrsMOJSMTwjAcr2GuaB_vwHHHK5I9oBJkamZvZE1L39TVapck8). Στη 1 αύριο το μεσημέρι για την Ελλάδα (11 τοπική) αρχίζουν τα ματς της 3ης αγωνιστικής, ενώ το απόγευμα (και μετά από κλήρωση) παίρνουν σειρά τα πρώτα ματς των ταμπλό στο στάδιο 2.

Το αυριανό πρόγραμμα στα γκρουπ:

Στους άνδρες:

  • Σγουρόπουλος – Αλεξάντρ Κάνιν 15:30, Τραπέζι 2

Στις γυναίκες:

  • Τόλιου – Σιμπέλ Αλτίνκαγια 13:00, Τραπέζι 1

Pin It on Pinterest

Shares
Share This