Επιλογή Σελίδας


Του Νίκου Μπιντέλα

H postseason στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση αρχίζει και αναμένεται να παρακολουθήσουμε συναρπαστικές μονομαχίες.

Οκτώ ομάδες ρίχνονται στη μάχη των πλέι οφ της Euroleague, για να εξασφαλίσουν κάποιο από τα τέσσερα «μαγικά χαρτάκια» και να ετοιμάσουν βαλίτσες για την Κολωνία και το Final Four.

Αναντολού Εφές – Ρεάλ Μαδρίτης και Αρμάνι Μιλάνο – Μπάγερν Μονάχου ανοίγουν το πρόγραμμα την Τρίτη (20/4) και την Τετάρτη (21/4) θα πάρουν σειρά οι αναμετρήσεις ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Φενέρμπαχτσε και Μπαρτσελόνα – Ζενίτ.

Βάζουμε στο… μικροσκόπιο τα τέσσερα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης και αναλύει το τι θα δούμε από τις οκτώ ομάδες, βάσει των μεταξύ τους αναμετρήσεων κατά τη διάρκεια της regular season.

Αναντολού Εφές – Ρεάλ Μαδρίτης

Οι φετινές τους συναντήσεις

Πρώτη φορά στην τρέχουσα σεζόν διασταυρώθηκαν στο «Sinan Erdem», την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου. Η Εφές ακόμα ψαχνόταν εκείνο το διάστημα και προερχόταν από ένα κακό σερί, ενώ η Ρεάλ μετρούσε πέντε συνεχόμενες νίκες. Στη συνάντησή τους αυτή, στις 29 Δεκεμβρίου, οι Μαδριλένοι επικράτησαν με 73-65.

Η δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση στη regular season είναι πρόσφατη, αφού δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε. Ήταν στις 30 Μαρτίου, για την 32η αγωνιστική. Εκεί φάνηκε ξεκάθαρα η διαφορά φόρμας ανάμεσα στις δύο ομάδες, καθώς οι Τούρκοι ήταν σε μία τρομακτική περίοδο και πέρασαν… αέρας από το «WiZink Center» με 108-83.

Η πορεία τους στη σεζόν

Η Εφές μέσα στο 2021 θυμίζει αρκετά την περσινή ομάδα που μέχρι τη διακοπή της σεζόν έκανε… πλάκα στη Euroleague. Το σύνολο του Εργκίν Αταμάν έχει κάνει έναν καταπληκτικό δεύτερο γύρο με 14 νίκες σε 17 παιχνίδια και τερμάτισε στη 3η θέση με απολογισμό 22-12.

Η Ρεάλ είχε πολλά σκαμπανεβάσματα μέσα στον Μάρτιο και για τον λόγο βρέθηκε να κινδυνεύει η θέση της στα πλέι οφ. Ωστόσο έκανε δύο νίκες στο φινάλε απέναντι σε Ολυμπιακό και Φενέρμπαχτσε και κάπως έτσι βρέθηκε στην 6η θέση με ρεκόρ 20-14.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δύο ομάδες έχουν ακριβώς το ίδιο ρεκόρ εντός και εκτός έδρας. Οι Τούρκοι είναι στο 11-6 τόσο στο «Sinan Erdem», όσο και μακριά από αυτό, ενώ οι Ισπανοί έχουν 10-7 και στη Μαδρίτη και εκτός «WiZink Center».

Η προϊστορία

Κοιτώντας τον συνολικό απολογισμό των δύο ομάδων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, στην ιστορία της διοργάνωσης, βλέπουμε μία ξεκάθαρη υπεροχή της Ρεάλ. Η «Βασίλισσα» έχει κερδίσει τα 23 από τα 32 παιχνίδια που έχει δώσει απέναντι στην Εφές.

Αυτό είναι απολύτως λογικό, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι για πολλά χρονιά υπήρχε μία τεράστια διαφορά δυναμικότητας μεταξύ τους. Ωστόσο, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει καταπληκτικές σεζόν, κατάφερε να κερδίσει τις τρεις από τις τέσσερις πιο πρόσφατες αναμετρήσεις απέναντι στη Ρεάλ.

Φέτος είναι η δεύτερη φορά που Εφές και Ρεάλ συναντιούνται στα πλέι οφ της Euroleague. Η προηγούμενη ήταν την αγωνιστική περίοδο 2014-2015. Οι «μερένχες» είχαν τότε το πλεονέκτημα έδρας και πήραν την πρόκριση σε τέσσερα ματς (3-1), ενώ μετέπειτα κατέκτησαν και το τρόπαιο.

Σύγκριση στατιστικών

Η επίθεση είναι το μεγάλο όπλο της τουρκικής ομάδας, καθώς μέσο όρο στη φετινή διοργάνωση πετυχαίνει 84 πόντους ανά παιχνίδι, κάτι που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικό κομμάτι στη λειτουργία των Μαδριλένων είναι τα ριμπάουντ. Ο τομέας αυτός είναι ο μοναδικός, στον οποίο έχουν ξεκάθαρη υπεροχή έναντι της Εφές. Οι παίκτες του Πάμπλο Λάσο έχουν μέσο όρο 33,8 «σκουπίδια» ανά αγώνα.

Σε γενικές γραμμές υπάρχει μία ισορροπία στη στατιστική απεικόνιση των δύο μονομάχων, εκτός από αυτά τα δύο σημεία που αναφέραμε, συν τις ασίστ που επιτρέπουν στους αντιπάλους τους. Οι «μερένχες» είναι η κορυφαία ομάδα στη φετινή Euroleague, στο να κόβει την δημιουργία των άλλων και επιτρέπει μόλις 14,4 ασίστ.

Παίκτες-κλειδιά στις μεταξύ τους αναμετρήσεις

Στη νίκη της Εφές, πριν από σχεδόν έναν μήνα, στο «WiZink Center» αυτός που έπαιξε κομβικό ρόλο ήταν ο Σερτάκ Σανλί. Ο Τούρκος σέντερ που έχει 7,4 πόντους μέσο όρο στη σεζόν, σε εκείνο το παιχνίδι είχε πετύχει 17 (3/5 β., 4/5 διπ., 2/3 τριπ.) σε 18 λεπτά συμμετοχής.

Από την άλλη πλευρά, ο Φαμπιέν Κοζέρ ήταν σημαντικός παράγοντας στη νίκη της Ρεάλ, στον πρώτο γύρο κόντρα στην Εφές, αφού σε 16 λεπτά συμμετοχής πέτυχε 15 πόντους με 3/4 βολές, 3/6 δίποντα, 2/2 τρίποντα. Επιπλέον, στον Γάλλο φαίνεται να του ταιριάζει η Τουρκία, καθώς την τελευταία αγωνιστική της regular season, σημείωσε 20 πόντους στην έδρα της Φενέρμπαχτσε, στο παιχνίδι που οι Μαδριλένοι ήθελαν τη νίκη για να προκριθούν.

Αρμάνι Μιλάνο – Μπάγερν Μονάχου

Οι φετινές τους συναντήσεις

Την πρώτη αγωνιστική συναντήθηκαν οι δύο ομάδες την φετινή σεζόν, στις 2 Οκτωβρίου στο «Audi Dome». Ένα πραγματικό ντέρμπι ήταν εκείνο το παιχνίδι, με την Αρμάνι τελικά να επικρατεί στη παράταση με 81-79. Για να πάρουν τη νίκη οι Ιταλοί, χρειάστηκαν ένα τρίποντο του Σέιβον Σιλντς, 7’’ πριν τη λήξη του έξτρα χρόνου.

Εντελώς διαφορετικό ήταν το σκηνικό στο παιχνίδι του δευτέρου γύρου μεταξύ των δύο ομάδων. Στις 21 Ιανουαρίου, η Αρμάνι επικράτησε πολύ εύκολα με 75-51 της Μπάγερν στο «Mediolanum Forum». Κυριαρχική εμφάνιση από τους παίκτες του Ετόρε Μεσίνα, που εκείνο το διάστημα ήταν στην καλύτερή τους περίοδο και πήραν την έκτη συνεχόμενη νίκη τους.

Η πορεία τους στη σεζόν

Το μεγάλο σερί νικών στις αρχές του έτους βοήθησε την Αρμάνι να εδραιωθεί στη πρώτη τετράδα της κατάταξης. Ωστόσο η θέση της ήταν επισφαλής, αφού έκανε κάποιες μαζεμένες ήττες στα τέλη Μαρτίου. Τελικά όμως τερμάτισε με 21-13 στη τέταρτη θέση, χάρη στη νίκη της επί της Εφές την τελευταία αγωνιστική.


Από την άλλη, η Μπάγερν είναι η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν στην Euroleague και σχετικά γρήγορα κλείδωσε μία θέση στα πλέι οφ, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι Βαυαροί ήταν μέσα στο κόλπο και για το πλεονέκτημα έδρας και παρά το γεγονός ότι τελείωσαν την regular season με νίκη στην έδρα της Μπαρτσελόνα, παρέμειναν στην 5η θέση με ρεκόρ 21-13, επειδή δεν είχαν υπέρ τους την ισοβαθμία με την Αρμάνι.

Κύριο χαρακτηριστικό και των δύο ομάδων είναι ότι βασίζουν πολλά στην έδρα τους. Το Μιλάνο έχει 11-6 την φετινή σεζόν στο «Mediolanum Forum», ενώ η Μπάγερν διαθέτει το καλύτερο εντός έδρας ρεκόρ για φέτος με 13-4.

Η προϊστορία

Επειδή η ιστορία της Μπάγερν στην Euroleague δεν είναι αρκετά μεγάλη, έτσι και οι αναμετρήσεις με την Αρμάνι είναι λίγες. Οι Ιταλοί έχουν καταφέρει να πάρουν πέντε νίκες σε οκτώ αναμετρήσεις απέναντι στους Βαυαρούς.

Μάλιστα, η ομάδα από το Μιλάνο έχει τρεις συνεχόμενες νίκες απέναντι στους Γερμανούς, των οποίων το μοναδικό διπλό ήρθε στις 19 Δεκεμβρίου του 2018.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Μπάγερν θα πάρει μέρος στα πλέι οφ της Euroleague, ενώ η Αρμάνι επιστρέφει έπειτα από επτά χρόνια. Το 2013-14 είχε αποκλειστεί με 3-1 από την Μακάμπι και έχασε την ευκαιρία να πάει στο Final Four, που διεξήχθη στην έδρα της.

Σύγκριση στατιστικών

Στη στατιστική απεικόνιση φαίνεται το επιθετικό ταλέντο των παικτών του Ετόρε Μεσίνα, που πετυχαίνουν 81,4 πόντους ανά αγώνα. Στους 78,2 πόντους είναι ο μέσος όρος της ομάδας του Αντρέα Τρινκιέρι, ενώ στα ίδια επίπεδα, 77,9 συγκεκριμένα, είναι οι πόντοι που δέχεται η Αρμάνι.

Ξεχωρίζει υπέρ των Βαυαρών η διαφορά στα κλεψίματα, μιας και έχουν 8,1 ανά παιχνίδι, κάτι που αποτελεί τον δεύτερο καλύτερο μέσο όρο στη διοργάνωση και η άμυνα πάνω στη μπάλα, θα είναι ένα σημαντικό κομμάτι γι’ αυτούς. Στο 6,2 είναι ο αντίστοιχος των Ιταλών.

Επίσης, δεν γίνεται να μην εστιάσουμε στα τρίποντα, εκεί που η Αρμάνι έχει ένα πλεονέκτημα, λόγω των δεινών εκτελεστών που έχει στο ρόστερ της. Με 41,6% σουτάρουν από τα 6,75μ. (δεύτερο καλύτερο ποσοστό) και πετυχαίνουν 9,5 ανά παιχνίδι σε σχεδόν 23 προσπάθειες.

Παίκτες-κλειδιά στις μεταξύ τους αναμετρήσεις

Ο Κάιλ Χάινς κυριάρχησε στο παιχνίδι του πρώτου γύρου ανάμεσα στις δύο ομάδες και πραγματοποίησε την πιο παραγωγική του εμφάνιση για φέτος, σε μία σεζόν που έχει 8,1 πόντους μέσο όρο. Στο Μόναχο είχε πετύχει 16 με 6/8 βολές και 5/5 δίποντα.

Στον δεύτερο γύρο ο Ρικάρντο Μορασκίνι έγινε ξαφνικά παράγων του ματς και είχε καθοριστική συμβολή στη νίκη της Αρμάνι. Ο Ιταλός γκαρντ σε 20:49 σημείωσε 11 πόντους με 100% ευστοχία (1/1 δίποντο, 3/3 τρίποντα) και ενώ στη τρέχουσα σεζόν έχει 2,8 μέσο όρο.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Φενέρμπαχτσε

Οι φετινές τους συναντήσεις

Πρώτη φορά στη τρέχουσα σεζόν οι δύο ομάδες διασταυρώθηκαν την τρίτη αγωνιστική στην Τουρκία. Ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά σε εξέλιξη παιχνίδια της φετινής περιόδου. Εν τέλει η ΤΣΣΚΑ επικράτησε με 78-77 στη παράταση.

Η άλλη τους συνάντηση ήταν στις 22 Ιανουαρίου στη Μόσχα. Εκείνο το παιχνίδι ήταν μέσα στο μεγάλο σερί νικών που έτρεξε η Φενέρμπαχτσε. Οι Τούρκοι ήταν σε δαιμονιώδη κατάσταση και κατάφεραν να περάσουν από την έδρα της ΤΣΣΚΑ με 89-83.

Η πορεία τους στη σεζόν

Οι Ρώσοι αν και έκαναν ένα κακό ξεκίνημα στη regular season, στη συνέχεια κατάφεραν γρήγορα να χτίσουν ένα σερί. Εδώ και πολλούς μήνες ήταν ψηλά στη κατάταξη και με έξι συνεχόμενες νίκες στο φινάλε, ανέβηκαν στο 24-10. Έπιασαν την Μπαρτσελόνα, ωστόσο δεν είχαν την ισοβαθμία και έμειναν στη δεύτερη θέση.

Από την άλλη η Φενέρμπαχτσε έδειξε αρχικά ότι δεν θα είναι μία καλή σεζόν γι’ αυτή. Είχε ξεκινήσει με απολογισμό 5-10, ωστόσο ο ερχομός του Γκούντουριτς, άλλαξε τα πάντα. Οι Τούρκοι έκαναν δέκα συνεχόμενες νίκες και παρ’ όλο που η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, εξασφάλισαν σχετικά άνετα την πρόκριση, τερματίζοντας στην 7η θέση με 20-14.

Ακριβώς ίδιο απολογισμό έχουν οι δύο ομάδες εντός και εκτός έδρας. Στο 12-5 η ΤΣΣΚΑ, είτε μέσα, είτε έξω από τη Μόσχα, ενώ στο 10-7 βρίσκεται η Φενέρμπαχτσε, τόσο στην έδρα της, όσο και έξω από αυτήν.

Η προϊστορία

ΤΣΣΚΑ και Φενέρμπαχτσε μας έχουν χαρίσει σπουδαίες μονομαχίες κατά το παρελθόν. Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί συνολικά 29 φορές και η μερίδα του λέοντος ανήκει στην ομάδα του στρατού που έχει 20 νίκες.

9-5 είναι το ρεκόρ που έχουν οι Ρώσοι εντός έδρας απέναντι στη Φενέρ, ωστόσο οι Τούρκοι έχουν φύγει με το διπλό στις τρεις από τις πέντε τελευταίες επισκέψεις τους.

Μόνο μια φορά στο παρελθόν έχουν βρεθεί στη φάση των πλέι οφ και ήταν τη σεζόν 2004-05, όταν οι Τούρκοι είχαν την ονομασία Ούλκερ. Τότε το φορμάτ ήταν διαφορετικό και η ΤΣΣΚΑ είχε προκριθεί, κάνοντας δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Σύγκριση στατιστικών

Η παραγωγικότητα των δύο ομάδων στην επίθεση έχει μία σημαντική διαφορά. Η ΤΣΣΚΑ σημειώνει μέσο όρο 84,3 πόντους και είναι στη κορυφή της λίστας, σε αντίθεση με την Φενέρμπαχτσε που είναι στο 78,5, αν και έχει καλύτερα ποσοστά ευστοχίας από τους Ρώσους σε όλους τους τομείς.

Οι Μοσχοβίτες κυριαρχούν εμφανώς και στον τομέα των ριμπάουντ, καθώς μαζεύουν 36 ανά παιχνίδι, έναντι 30,2 των Τούρκων και διαθέτουν τον καλύτερο μέσο όρο. Επιπλέον, είναι μακράν οι καλύτεροι στην φετινή διοργάνωση, στα επιθετικά ριμπάουντ με μέσο όρο τα 12,8.

Η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη είναι η δημιουργία, αφού είναι η ομάδα με τον δεύτερο χαμηλότερο μέσο όρο σε ασίστ. 15,8 μετράει η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρ έχει ξεκάθαρη υπεροχή με 18,6 ανά ματς.

Παίκτες-κλειδιά στις μεταξύ τους αναμετρήσεις

Ο μόνος που κατάφερε να ξεχωρίσει για την ΤΣΣΚΑ στο διπλό της στην Πόλη ήταν ο Ουίλ Κλάιμπερν. Ο Αμερικανός φόργουορντ έστειλε το ματς στη παράταση και εκεί έδωσε τη νίκη στην ομάδα του. Πέτυχε 26 πόντους και μάζεψε 6 ριμπάουντ, δηλαδή οι αριθμοί του στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν διπλάσιοι από τους μέσους όρους του.

Μπορεί την ομάδα του Ιγκόρ Κοκόσκοφ να την οδήγησαν στη νίκη στη Μόσχα οι Ντε Κολό και Βέσελι, ωστόσο ένας άλλος έπαιξε έναν αναπάντεχο ρόλο. Ο λόγος για τον Τζάρελ Έντι που την φετινή πετυχαίνει 6,1 πόντους ανά παιχνίδι. Σ’ εκείνο το ματς ο Αμερικανός σημείωσε 17, ενώ εξαιρετικός ήταν και στον πρώτο γύρο απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, όταν είχε σταματήσει στους 18.

Μπαρτσελόνα – Ζενίτ

Οι φετινές τους συναντήσεις

Η πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων στη τρέχουσα σεζόν ήταν μόλις την δεύτερη αγωνιστική. Στις 9 Οκτωβρίου, στην Αγία Πετρούπολη η Ζενίτ επικράτησε με 74-70, σε ένα παιχνίδι που η Μπαρτσελόνα δεν είχε στην άκρη του πάγκο τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Τότε η αναμέτρηση είχε κριθεί στις λεπτομέρειες και ο Νικ Καλάθης έπαιξε αρνητικό ρόλο, αφού με το σκορ στο 71-70 αστόχησε σε τρίποντο και στη συνέχεια έκανε αντιαθλητικό φάουλ.

Το άλλο παιχνίδι των δύο ομάδων στη regular season ήταν στις 26 Ιανουαρίου, για την 22η αγωνιστική. Οι Καταλανοί κυριάρχησαν απόλυτα και έφθασαν σε μία δίκαιη νίκη με 85-81, ωστόσο οι Ρώσοι έτρεξαν ένα επιμέρους 31-16 στη τελευταία περίοδο και κυνήγησαν την ανατροπή.

Η πορεία τους στη σεζόν

Η Μπαρτσελόνα έκανε μία εξαιρετική regular season και το σημαντικό είναι ότι κατάφερε να έχει διάρκεια, μιας και τα σκαμπανεβάσματά της ήταν λίγα. Σταθερά τους τελευταίους μήνες είχε εδραιωθεί στη πρώτη θέση και με μόλις τέσσερις ήττες στο δεύτερο γύρο, κατάφερε να τερματίσει στο 24-10.

Από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν η Ζενίτ, η οποία ξεκίνησε εντυπωσιακά την χρονιά, ωστόσο στη συνέχεια αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα με τον κορωνοϊό. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ήταν αρκετά ψηλά στη κατάταξη για μεγάλο διάστημα, όμως οι 8 ήττες που έκανε τις 13 τελευταίες αγωνιστικές, την έβαλαν σε μπελάδες. Εν τέλει χρειάστηκε τη νίκη με τον Παναθηναϊκό για να προκριθεί ως όγδοη με ρεκόρ 20-14.

Και σε αυτό το ζευγάρι παρατηρούμε ότι οι δύο ομάδες δεν διαφέρουν στα εντός και τα εκτός έδρας παιχνίδια τους, έχοντας το ίδιο ρεκόρ. Στο 12-5 η Μπαρτσελόνα και στο 10-7 η Ζενίτ.

Η προϊστορία

Μικρή η προϊστορία των δύο ομάδων, αφού η Ζενίτ διανύει μόλις τη δεύτερή της σεζόν στην Ευρωλίγκα και ασφαλώς είναι η πρώτη της φορά στα πλέι οφ.

3-1 ο μέχρι τώρα απολογισμός των δύο ομάδων και μία εμφανής κυριαρχία των γηπεδούχων στα τρία πιο πρόσφατα παιχνίδια τους.

Οι Καταλανοί συμμετείχαν ξανά στα πλέι οφ την αγωνιστική περίοδο 2018-19. Τότε είχαν αποκλειστεί με 3-2 από την Αναντολού Εφές, έχοντας μειονέκτημα έδρας.

Σύγκριση στατιστικών

Πρόκειται για τις δύο καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης με διαφορά, με την Μπαρτσελόνα να δέχεται 73,6 πόντους μέσο όρο και την Ζενίτ 74,9.

Οι «μπλαουγκράνα» υπερτερούν και στον τομέα των ριμπάουντ, ωστόσο εκεί η διαφορά είναι μεγαλύτερη. Οι παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μαζεύουν 34,3 ανά παιχνίδι και έχουν τον τρίτο καλύτερο μέσο όρο, ενώ η Ζενίτ έχει τον δεύτερο χειρότερο με 30,9.

Παρ’ όλα αυτά η ρωσική ομάδα έχει εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά στα ριμπάουντ, αφού επιτρέπει στους αντιπάλους της να παίρνουν μόνο 29,5 ανά ματς, κάτι που αποτελεί την καλύτερη φετινή επίδοση στην Euroleague.

Παίκτες-κλειδιά στις μεταξύ τους αναμετρήσεις

Στη νίκη της Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη πολλοί παίκτες είχαν βρεθεί σε καλή μέρα, ωστόσο ένας ήταν με διαφορά ο κορυφαίος. Ο Άλεξ Πόιθρες, ο οποίος πέτυχε 16 πόντους και μάζεψε 11 ριμπάουντ, καταγράφοντας το μοναδικό του νταμπλ-νταμπλ για φέτος μέχρι στιγμής.

O… άσος στο μανίκι του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, στο παιχνίδι του δευτέρου γύρου, ήταν ο Κάιλ Κούριτς. Ο 32χρονος σουτέρ έχει μέσο όρο 8,1 πόντους στη σεζόν και σ’ εκείνο το παιχνίδι είχε πετύχει 16, όντας απόλυτα εύστοχος από τα 6,75μ. και ο καλύτερος σε αξιολόγηση μαζί με τον Νικ Καλάθη.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This