Επιλογή Σελίδας

Του Ανδρέα Κατσικάρη

Ποιότητα στην άμυνα, μεταγραφή-ρεκόρ, καριέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν το… ποδοσφαιρικό μητρώο του Τόμας Χέλμερ.

Τη δεκαετία του 1980 και του 1990, ο Γερμανός μπακ διέγραψε σπουδαία πορεία με την Ντόρτμουντ, μεταγράφηκε επεισοδιακά στην Μπάγερν κι έγινε ο πρώτος που σημείωσε «γκολ-φάντασμα» στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας του.

Τη… γλύκα της επιτυχίας γεύτηκε με την εθνική το 1996, όταν η Γερμανία νίκησε 2-1 την Τσεχία στην παράταση και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Λίγο προτού τερματίσει την καριέρα του, φόρεσε τη φανέλα της Σάντερλαντ, αφού προηγουμένως είχε απορρίψει την πρόταση μίας φημισμένης αγγλικής ομάδας.

Ο Χέλμερ έχει υπηρετήσει το άθλημα της καρδιάς απ’ το πόστο του δημοσιογράφου και του τηλεπαρουσιαστή, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε πρεσβευτής της χώρας του για χάρη διεθνούς φιλανθρωπικού οργανισμού.

Ενδιαφέρον της Ντόρτμουντ

Ο Τόμας Χέλμερ γεννήθηκε πριν από 54 χρόνια στο Χέρφορντ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κατέγραψε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του στην άσημη SC Μπαντ Σαλτσούφλεν και το 1984 μεταπήδησε στην Αρμίνια.

Προς το φινάλε της σεζόν 1984-85, ο 20χρονος τότε Βεστφαλός πραγματοποίησε 4 μόλις εμφανίσεις με την ομάδα του Μπίλεφελντ, η οποία εν τέλει υποβιβάστηκε.

Την αγωνιστική περίοδο που ακολούθησε, ο Χέλμερ πανηγύρισε το παρθενικό γκολ της καριέρας του απέναντι στην Τένις Μπορούσια Βερολίνου, ενώ σε 35 εμφανίσεις στη 2η κατηγορία σκόραρε 5 φορές.

Το ταμπεραμέντο του νεαρού αθλητή προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Ντόρτμουντ, η οποία και τον ενέταξε στο δυναμικό της το 1986. Κατά την πρώτη του χρονιά στους «κιτρινόμαυρους», αγωνιζόταν κατά κύριο λόγο ως ανασταλτικός μέσος.

Παρ’ όλα αυτά, ο ποδοσφαιριστής από τη Δυτική Γερμανία αποδείχθηκε… Κέρβερος στα μετόπισθεν κι άρχισε να χρησιμοποιείται ως κεντρικός αμυντικός, ενίοτε κι ως λίμπερο, μία θέση που αγνοείται στο μοντέρνο ποδόσφαιρο.

Ένας από τους σπουδαιότερους λίμπερο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα είναι ο Φραντς Μπεκεμπάουερ, ενώ στη συγκεκριμένη θέση έδινε έμφαση ο σχηματισμός «κατενάτσιο», που έγινε συνώνυμο της μεγάλης Ίντερ του Ελένιο Ερέρα.

Ο Χέλμερ ως «σκούπα» καθάριζε αποτελεσματικά την περιοχή από τις μπαλιές που ξέφευγαν από τα σέντερ μπακ.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980, η Ντόρτμουντ αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά πρόβλημα, γεγονός που είχε αντίκτυπο στους τίτλους της.

Την περίοδο 1988-89, η παρουσία του Χέλμερ στον σύλλογο αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για την κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας, στον τελικό του οποίου οι «κιτρινόμαυροι» έκαμψαν την αντίσταση της Βέρντερ Βρέμης με 4-3.

Την ίδια χρονιά, η Ντόρτμουντ εμπλούτισε το παλμαρέ της με το Super Cup, καθώς επικράτησε της Μπάγερν με το ίδιο σκορ.

Μεταγραφή-ρεκόρ και «γκολ-φάντασμα»

Η εξαιρετική απόδοση του Χέλμερ δεν άφησε αδιάφορη την Μπάγερν, η οποία τον προσέγγισε λίγο πριν από την εκπνοή της αγωνιστικής περιόδου 1991-92.

Όπως είναι λογικό, η Ντόρτμουντ δεν επιθυμούσε να παραχωρήσει έναν από τους πιο ποιοτικούς αμυντικούς του πρωταθλήματος στη βασική ανταγωνίστριά της.

Πέρα από αυτό, στο συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή υπήρχε ρήτρα κατά την οποία η πώλησή του επιτρεπόταν μόνο σε ομάδα του εξωτερικού, έναντι 2.500.000 μάρκων.

Ο Ούλι Χένες (σ.σ. τότε διοικητικό μέλος της Μπάγερν) κι ο εκπρόσωπος του Χέλμερ σκέφτηκαν ότι μπορούν να βρουν μία ομάδα εκτός Γερμανίας πρόθυμη να αγοράσει τον ποδοσφαιριστή και να τον παραχωρήσει άμεσα στον σύλλογο του Μονάχου.

Η Λιόν αποδέχτηκε την πρόταση, οπότε μία επιτροπή της Γερμανικής Ομοσπονδίας κλήθηκε να εξετάσει την νομιμότητα του εγχειρήματος, το οποίο παρεμπιπτόντως προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα υπόλοιπα κλαμπ της χώρας.

Έπειτα από αρκετά χρόνια, ο Χέλμερ τόνισε σε συνέντευξή του σε εγχώριο Μέσο ότι το σχέδιο απορρίφθηκε τόσο από τον ίδιο όσο κι από τους ιθύνοντες της Μπάγερν.

Μετά κόπων και βασάνων, το καλοκαίρι του 1992 ο βαυαρικός σύλλογος απέκτησε τον πολυπόθητο στόπερ έναντι 7.500.000 μάρκων, ποσό- ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής.

Κατά την πρώτη του σεζόν στην Μπάγερν, ο άσος από τη Βεστφαλία «βομβάρδισε» τα αντίπαλα δίχτυα 7 φορές, ενώ τον Απρίλιο του 1994 έγινε ο πρώτος που σκόραρε «γκολ-φάντασμα» στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Γερμανίας.

Ο σύλλογος από το Μόναχο αντιμετώπιζε εντός έδρας τη Νυρεμβέργη κι έπειτα από την εκτέλεση ενός κόρνερ, ο Χέλμερ έχασε το… άχαστο, αφού βρισκόταν μια ανάσα από το τέρμα κι έστειλε την μπάλα άουτ, στο 26ο λεπτό.

Ο επόπτης Γεργκ Γιαμπλόνσκι δεν είχε καλό οπτικό πεδίο, θεώρησε ότι επετεύχθη γκολ κι ο διαιτητής Χανς Γιόαχιμ Όσμερς έδειξε σέντρα.

Η υπόθεση πήρε έκταση

Η «κόκκινοι» αναδείχθηκαν νικητές με 2-1, αλλά η Νυρεμβέργη που πάλευε για την παραμονή κατέθεσε ένσταση.

Ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων δήλωσε: «Όλοι στο γήπεδο είδαν ότι δεν μπήκε γκολ. Ακόμη κι ο Χέλμερ ξαφνιάστηκε όταν ο ρέφερι το κατακύρωσε».

«Πραγματικά, εκείνη τη στιγμή έχασα την μπάλα από τα μάτια μου. Δεν είπα τίποτα στον διαιτητή, γιατί δεν αντιλήφθηκα τι έγινε», επεσήμανε ο σκόρερ.

Από τη μεριά του, ο άρχοντας της αναμέτρησης ξεκαθάρισε: «Αν θα μετρήσει ή όχι ένα γκολ εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του διαιτητή. Ο βοηθός μου έκανε νόημα κι εγώ αποφάσισα να τον ακούσω».

Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ζήτησε να επαναληφθεί ο αγώνας, γεγονός που προκάλεσε την οργή της FIFA, επειδή ακυρώθηκε η απόφαση του ρέφερι.

Για την ιστορία, στο δεύτερο ματς η Νυρεμβέργη δεν πήρε αποτέλεσμα, τουναντίον υπέστη βαριά ήττα με 5-0 και στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Χέλμερ διετέλεσε αρχηγός της ομάδας, ενώ με τη φανέλα της κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο και 3 League Cup.

Στη συλλογή του πρόσθεσε το Κύπελλο UEFA το 1996 κι ενώ είχε βάλει ένα γκολ στο πρώτο ματς του τελικού εναντίον της Μπορντό.

Επιπλέον, ο αμυντικός ανήκε στην αποστολή της Μπάγερν που έχασε το Champions League από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον ανατρεπτικό τελικό του 1999.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον βαυαρικό σύλλογο, αγωνίστηκε στο πλευρό πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών, όπως οι Λόταρ Ματέους, Μάρκους Μπάμπελ και Όλαφ Τον.

«Άκυρο» στη Λίβερπουλ και εθνική

Το καλοκαίρι του 1999, ο Χέλμερ μετακόμισε στην Αγγλία για χάρη της νεοφώτιστης Σάντερλαντ.

Στις «μαυρόγατες» πήγε με ελεύθερη μεταγραφή, ενώ αίσθηση προξενεί το γεγονός ότι προηγουμένως είχε απορρίψει πρόταση της Λίβερπουλ.

Ο Πίτερ Ριντ, ο τεχνικός ηγέτης του συλλόγου, χρησιμοποίησε τον Χέλμερ σε 2 μόλις αναμετρήσεις κόντρα σε Άρσεναλ και Λιντς, ενώ μετά από λίγο τον παραχώρησε με τη μορφή δανεισμού στη Χέρτα.

Με την ομάδα του Βερολίνου πήρε χρόνο συμμετοχής στο Champions League, όταν όμως επέστρεψε στη Σάντερλαντ, ο προπονητής του δήλωσε: «Tα πόδια του έχουν βαρύνει». Κάπως έτσι, η καριέρα του αμυντικού από το Χέρφορντ έφτασε στη δύση της.

Όσον αφορά στην εθνική, ο Χέλμερ έκανε το ντεμπούτο του τον Οκτώβριο του 1990 στη νίκη με 3-1 επί της Σουηδίας, στο πλαίσιο ενός φιλικού αγώνα στη Στοκχόλμη.

Η σπουδαιότερη στιγμή του με το εθνόσημο κατεγράφη το 1996, όταν η Γερμανία λύγισε με 2-1 την Τσεχία στην παράταση και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ο σέντερ μπακ από τη Βεστφαλία είχε δώσει το «παρών» και στον τελικό του 1992, τότε που τα «πάντσερ» έχασαν το τρόπαιο από τη Δανία, η οποία συμμετείχε στη διοργάνωση από… σπόντα.

Την παρθενική εμφάνισή του σε Παγκόσμιο Κύπελλο έκανε το 1994, όταν στο ματς με το Βέλγιο για τη φάση των «16» ανέτρεψε εντός περιοχής τον Γιόσιπ Βέμπερ, γεγονός για το οποίο ο διαιτητής δεν καταλόγισε πέναλτι.

Στη διοργάνωση του 1998, χρησιμοποιήθηκε στο παιχνίδι με το Μεξικό και πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου αντικαταστάθηκε από τον Κρίστιαν Τσίγκε.

Φιλανθρωπία και δημοσιογραφία  

Τα φιλανθρωπικά συναισθήματά του εξέφρασε ο Χέλμερ το 1997, όταν ανέλαβε τον ρόλο του πρεσβευτή της Γερμανίας, για λογαριασμό του οργανισμού «FIFA for SOS Children’s Villages».

Το 2003, η ιστοσελίδα του ποδοσφαιριστή και η εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων «Otto-Versand» χάρισαν στα παιδικά χωριά 20.000 ευρώ, τα οποία προέκυψαν από σχετική δημοπρασία.

Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής πορείας του, ο Χέλμερ ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, την οποία στο Euro 2004 συνδύασε με τη φιλανθρωπική δράση.

Ενώ βρισκόταν στην Πορτογαλία ως απεσταλμένος ρεπόρτερ του καναλιού «DSF», επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Εκεί, διοργανώθηκε ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στα παιδιά και κάποιους φημισμένους Γερμανούς.

Η φιλοξενία και οι εγκαταστάσεις ενθουσίασαν τον Χέλμερ, που υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει ομορφότερος τρόπος για να περάσεις τον χρόνο σου».

Ο παλαίμαχος άσος παντρεύτηκε το 2005 τη διάσημη ηθοποιό Γιασμίνα Φιλάλι, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο και μία κόρη, ενώ έχει δύο ακόμη γιους από τον πρώτο γάμο του.

Πηγή: Sport Retro

Pin It on Pinterest

Shares
Share This