Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Στη λήξη του παιχνιδιού στη Λεωφόρο, έβλεπα τον Ακη Μάντζιο να χαμογελά και να αγκαλιάζει τους ποδοσφαιριστές του, με τους οποίους έμοιαζε να ανανεώνουν τους όρκους τους να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο και με την ίδια ένταση να διεκδικούν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα του Άρη στα playoffs της Superleague. Και τον άκουσα ύστερα να μιλά για τη σημασία που είχε για τους ποδοσφαιριστές του και τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας του Άρη να ανασυνταχθούν μετά την βαριά εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ και να την αφήσουν πίσω. Αυτή είναι μια στιγμή που δίνεις μεγάλη σημασία στα λόγια ενός προπονητή σχετικά με την διαχείριση μιας κατάστασης, διότι είχε προηγουμένως μιλήσει με πράξεις – δηλαδή με την αγωνιστική νοοτροπία της ομάδας του. Και είχε αποδείξει ότι πράγματι βρήκε την συνταγή για την ανθεκτικότητα.

Απέναντι στον Παναθηναϊκό ο Άρης ήταν καλά από την αρχή. Κρατούσε την μπάλα, έβρισκε ρυθμό, εκδήλωνε μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων που έφταναν στο αντίπαλο αμυντικό τρίτο συγκριτικά με τον αντίπαλό του. Δέχθηκε όμως δύο απανωτά χτυπήματα στο πρώτο ημίχρονο: στην πρώτη κρίσιμη στιγμή δέχθηκε ένα γκολ πληρώνοντας μια στιγμή κακής αμυντικής συμπεριφοράς, όταν επέτρεψε μια σέντρα χωρίς πίεση στην περιοχή του και άφησε αμαρκάριστο τον Σανκαρέ. Κι ύστερα ήρθε το δοκάρι στην εκτέλεση πέναλτι από τον Μάνο. Σε έναν έκτος έδρας αγώνα, απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο, όταν μια ομάδα έρχεται από εντός έδρας ήττα, αυτά τα δύο στοιχεία είναι αρκετά να τη γονατίσουν. Του Άρη όμως δεν του συνέβη αυτό, και στην πραγματικότητα έδωσε την εντύπωση ότι του συνέβη το αντίθετο, δηλαδή ότι πείσμωσε περισσότερο και έβγαλε στην απόδοσή του μεγαλύτερη επιμονή, την ίδια ώρα που δεν απέκτησε εκνευρισμό και δεν έχασε την συγκέντρωσή του.

Τούτη τη φορά ο Άρης έδειξε έτοιμος και ώριμος για να διαχειριστεί υπέρ του την κατάσταση που διαμορφώθηκε από το 52’ο λεπτό με την αποβολή του Μαουρίτσιο. Σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί στον αγώνα της 1ης αγωνιστικής των playoffs απέναντι στον Ολυμπιακό, όταν είχε βρεθεί με αριθμητικό πλεονέκτημα και δεν έδειξε έτοιμος να το εκμεταλλευτεί, τούτη τη φορά ο Άρης έκανε αμέσως αποτελεσματική προσαρμογή σε αυτή την κατάσταση παιχνιδιού και μεγάλωσε την δυναμική του στο ματς. Πήρε το πλάτος του τερέν στις επιθέσεις του, και με τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών του και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης των επιθέσεων κατάφερε να μεγαλώσει τις αποστάσεις τόσο ανάμεσα στις γραμμές του Παναθηναϊκού όσο και ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές της ίδιας γραμμής. Αυτή η στάση είχε αποτέλεσμα. Ο Άρης εκμεταλλεύτηκε την τύχη του και τα λάθη των παικτών του Παναθηναϊκού και έφτασε στα δύο γκολ που του έφεραν την ανατροπή.

Όλο αυτό που έδειξε απέναντι στον Παναθηναϊκό ο Άρης είναι ένα καθαρό σημάδι προόδου, βελτίωσης μιας ομάδας ψυχικά και πνευματικά· και τελικά αγωνιστικά. Ο Άρης έδειξε στην Λεωφόρο ότι έχει γίνει πλέον αρκετά ανθεκτικός για να καταφέρνει να ανασυγκροτείται μετά από ένα κακό αποτέλεσμα, αλλά και για να καταφέρνει να μείνει ανεπηρέαστος και συγκεντρωμένος στην εκτέλεση του αγωνιστικού πλάνου του όταν τον δοκιμάζουν οι καταστάσεις του παιχνιδιού. Όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία – είναι σημάδια αποτελεσματικής διαχείρισης της κατάστασης από τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές. Όσα δείχνει μέχρι εδώ ο Ακης Μάντζιος αποτελούν το καλύτερο δείγμα της δουλειάς του στην προπονητική.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This