Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Τους οιωνούς θετικούς δεν τους λες για τον Παναθηναϊκό ενόψει του σημερινού ματς με τον Αρη. Νοκ άουτ ο βασικός στόπερ του (μόνο μία νίκη σε τέσσερα παιχνίδια χωρίς τον Μπαρτ Σένκεφελντ εφέτος, εναντίον του Βόλου), νοκ άουτ και ο πιο φορμαρισμένος εξτρέμ του (Χατζηγιοβάνης), στο «πικ» της σεζόν του, στο χρονικό σημείο που είχε βρει τρομερή «χημεία» με Βιγιαφάνιες – Μακέντα. Αλλάζουν πάλι οι ρόλοι: πρώτη φορά κεντρικό δίδυμο στόπερ οι Νιάς – Βέλεθ, «εξάρι» ο Αλεξναδρόπουλος, οκτάρι μαζί με τον Μαουρίσιο ο Σανκαρέ που επιστρέφει μετά από σχεδόν ένα μήνα. Κι’ όλα αυτά εναντίον της ομάδας η οποία μαζί με τον Ολυμπιακό (δεδομένα), και τον ΠΑΣ Γιάννινα (τρεις ήττες) τον δυσκόλεψε περισσότερο από κάθε άλλη εφέτος.

Τα αποτελέσματα στα Παναθηναϊκός – Aρης της regular season ήταν τα ίδια: 0-1 στο ΟΑΚΑ, 0-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Όμως σε κανένα από τα δύο ματς δεν ήταν ποδοσφαιρικά δίκαια. Ηταν καθαρά, χωρίς διαιτητικές αλχημείες, αλλά στην Αθήνα ο Παναθηναϊκός άξιζε την ισοπαλία και στη Θεσσαλονίκη ο Αρης τη νίκη. Δεν την πήρε λόγω της αστοχίας των μεσοεπιθετικών του και της καταπληκτικής απόδοσης του (οπαδού του Αρη) Σωκράτη Διούδη, που είχε ακούσει και τα… σχολιανά του από λιγοστούς ανόητους με κορονο-διαπιστεύσεις…

Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ Η «ΑΗΤΤΗΤΗ» ΛΕΩΦΟΡΟΣ

Αν έχει τρία όπλα ο ελιππής σήμερα Παναθηναϊκός είναι τα εξής:

Α) Η αυτοπεποίθησή του: δεν τον πήρε από κάτω μετά από την ισοπαλία με τον Αστέρα στο 97’ (επιβλητική νίκη επί του ΠΑΟΚ με 3-0), δεν θα τον πάρει από κάτω ούτε τώρα, μετά το 3-1 από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Εχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της εφετινής σεζόν εφτάψυχος. Το «γύρισε» μετά από τρεις βαθμούς στα πρώτα πέντε ματς, το «γύρισε» μετά από τις δύο ήττες από Παναιτωλικό και ΠΑΣ Γιάννινα στο πρωτάθλημα και τον αποκλεισμό στο Κύπελλο. Εχει δείξει καταπληκτικά αντισώματα έως τώρα στις «κακουχίες».

Β) Η Λεωφόρος: Αδεια. Όχι όμως και ψυχρή, όπως το ΟΑΚΑ. Δεν πέρασε κανένας από εκεί: ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε δις, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε, η ΑΕΚ ισοφάρισε απροσδόκητα μετά το 1-0 του Βέλεθ. Του ταιριάζει, της ταιριάζει. Παίζει τα ματς σε χαμηλό τέμπο, ψάχνει τη «στιγμή» του, τη βρίσκει, εκτελεί και… πάπαλα. Θα συμβαίνει όμως κάθε φορά το ίδιο; Οσο πιο προβλέψιμο γίνεται το μοτίβο, τόσο πιο δύσκολη είναι η επανάληψή του.

Γ) Εχει σε καταπληκτική φόρμα, στην κορύφωση της σεζόν τους, τον Μακέντα και τον Βιγιαφάνιες, δηλαδή τους δυο πιο κομβικούς παίκτες του επιθετικά. Ηταν τόσο ουσιαστικοί οι δυο τους μαζί με τον Χατζηγιοβάνη στα τελευταία ματς που νίκησε δις τον ΠΑΟΚ και λίγο έλειψε να φύγει αήττητος από τον Πειραιά (ανατροπή ισορροπιών λόγω της αποβολής του Πούγγουρα) έχοντας ως χειρότερο παίκτη του εκείνο που άλλαξε όλη την εφετινή πορεία του Τριφυλλιού, δηλαδή τον Μαουρίσιο! Δεν θα κάνουν, όμως, πάντα «μαγικά» ο Ιταλός με τον Αργεντινό. Οι τελικές προσπάθειες στο ποδόσφαιρο δεν είναι βολές φάουλ από τον Τζον Κόρφα, να εκτελεί σε κάθε ματς ο Μακέντα με 100% ευστοχία. Για να νικήσει τον Αρη θα χρειαστεί σήμερα πολύ περισσότερες βοήθειεςαπό την τριάδα των μέσων του, αλλά και από τον παίκτη που θα κληθεί να πάρει τη θέση του Χατζηγιοβάνη (Αϊτόρ ή Ενγκμπακοτό).

ΑΡΗΣ ΣΕ ΚΑΜΨΗ, ΜΕ ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο Αρης, άλλωστε, στην Αθήνα ηττήθηκε μόλις μία φορά εφέτος! Πριν από λίγες εβδομάδες, με χίλια ζόρια στο Φάληρο από τον Ολυμπιακό (1-0), ο οποίος αγωνιζόταν από το πρώτο ημίχρονο με δέκα παίκτες! Με τον Μάντζιο στον τιμόνι νίκησε δις στο ΟΑΚΑ (Παναθηναϊκό και ΑΕΚ), και ήταν ο μοναδικός που έφυγε αλώβητος από τον Πειραιά με ισοπαλία στη regular season (στην Τούμπα είχε ισοφαριστεί από 0-2 στα τελευταία λεπτά, όπως ο Παναθηναϊκός στην Τρίπολη).

Παραμένει δεύτερος ο Αρης, αλλά δεν είναι στα high του. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή την περίοδο δεν είναι καθόλου στα καλά του. Ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό παίζοντας με παίκτη παραπάνω, νίκησε τον Αστέρα 2-0 με δυο «στιγμές» στο β’ μέρος μετά από κάκιστο πρώτο ημίχρονο, «σμπαραλιάστηκε» από την ΑΕΚ με 1-3 στο ματς – κλειδί, στο οποίο με νίκη σχεδόν θα «καθάριζε» από την τρίτη αγωνιστική των play offs, διότι θα έχτιζε διαφορά που δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τρεις ομάδες!

Του λείπει το εύκολο γκολ, θα του λείψει σήμερα ο συντονιστής (και Νο 1 παίκτης του) Μπρούνο Γκάμα, δεν έχει πάρει τις βοήθειες που περίμενε από Μήτρογλου και Ματέο Γκαρσία, στηρίζεται βασικά στην αμυντική του οργάνωση, στη συγκέντρωση, τη χημεία και την προσωπικότητα των μεσοαμυντικών του, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερα από έναν Μπερτόλιο και έναν Μάνο που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, χωρίς αυτό να είναι πάντα αρκετό.

ΑΝΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΦΟΡΑΣ

Είναι κι’ εκείνος «εφτάψυχος» εφέτος! Στάθηκε όρθιος μετά τον αποκλεισμό από την Κόλος Κοβαλίβκα με καινούριο προπονητή και τεχνικό διευθυντή, έμεινε όρθιος μετά τη λαίλαπα του κορονοϊού, κουβαλά χίλια – μύρια προβλήματα με αμαρτίες παλαιότερες (μεταγραφικό ban κι όχι μόνο…), αλλά συνεχίζει να το παλεύει παρά και τον απίθανο αποκλεισμό στο Κύπελλο με το «κρυφτό» του Μπουχαλάκη από τον Κουέστα. Τώρα, όμως, είναι η πιο δύσκολη καμπή, το υψηλότερο εμπόδιο για τον Μάντζιο και τους παίκτες του. Τώρα, μετά το «χαστούκι» από την ΑΕΚ! Σήμερα, ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορεί να μπει στον «κουβά» μαζί με όλους τους υπόλοιπους χάνοντας τη διαφορά που είχε χτίσει (έχοντας και πολύ δύσκολο πρόγραμμα!), μπορεί όμως και να πατήσει γκάζι και να μην βλέπει κανέναν πίσω του!

Σ’ αυτή τη σημερινή μάχη των «εφτάψυχων», ουδείς «χάνεται» οριστικά και αμετάκλητα αν φύγει με σκυμμένο κεφάλι. Όμως θα χρειαστεί πολλές υπερβάσεις ο ηττημένος στα έξι τελευταία ματς. Εχουν δρόμο ακόμα πολύ τα play offs, αλλά το σημερινό ματς είναι «κόμβος» για αμφότερους. Για να μην τους πάρει η κατηφόρα και χάσουν τις απίθανες αντοχές που έχουν καταθέσει στην εφετινή σεζόν.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This