Επιλογή Σελίδας


Του Νίκου Μπιντέλα

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Προμηθέας έκανε μία σημαντική κίνηση με την απόκτηση του Τζεράι Γκραντ, αλλά κανείς δε περίμενε ότι θα ερχόταν μαζί και ένα από τα αδέρφια του, που έχουν σημαντική εμπειρία από το NBA.

Στις 31 Δεκεμβρίου οι Πατρινοί ανακοίνωσαν την απόκτηση του Τζέριαν Γκραντ, ταράζοντας έτσι τα… νερά του ελληνικού μπάσκετ, καθώς έμοιαζε δύσκολο να έρθει στην πρωτεύουσα της Αχαΐας ένας παίκτης που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στη κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Ως… δώρο από τον Άγιο Βασίλη φαίνεται η κίνηση αυτή, μιας και ο 28χρονος γκαρντ έχει αλλάξει επίπεδο την ομάδα του Μάκη Γιατρά, που ονειρεύεται την κατάκτηση ενός εκ των δύο εγχώριων τίτλων.

Ο Αμερικανός πρώην NBAer είναι από τα πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει στη φετινή Basket League και δεν χρειάστηκε αρκετό καιρό για να το πετύχει αυτό, καθώς σε 15 εμφανίσεις έχει 15,4 πόντους, 3,3 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2,1 κλεψίματα μέσο όρο σε 33 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι.

Επιπλέον, απέδειξε στο τελευταίο παιχνίδι του Προμηθέα, αυτό απέναντι στην ΑΕΚ, ότι έχει το… μέταλλο του νικητή και μπορεί να πάρει την μπάλα σε κρίσιμες στιγμές, αφού έδωσε ρεσιτάλ στη τέταρτη περίοδο, ενώ πέτυχε και το νικητήριο καλάθι.

Πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο πως η νέα αγωνιστική περίοδος δεν θα τον βρει στην Πάτρα, αφού έχει τραβήξει πάνω του τα βλέμματα ομάδων της Euroleague, με τον Ολυμπιακό να είναι μία από αυτές που κοιτάζουν την περίπτωσή του.

Το απίθανο ματς κόντρα στον Πιτίνο και η αποβολή του από το κολέγιο

Ας πάρουμε όμως το νήμα της καριέρας του από την αρχή. Ο Τζέριαν Γκραντ είναι απόφοιτος του Notre Dame και μέλος μίας φουρνιάς αρκετά γνωστών παικτών στους Έλληνες φιλάθλους. Αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της κολεγιακής του πορείας συνυπήρξε με τον Ζακ Όγκαστ του Παναθηναϊκού, τον Στιβ Βαστούρια της Ζαλγκίρις, τον συμπαίκτη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς, Πατ Κόνατον, αλλά και τον Ντεμέτριους Τζάκσον της Μπανταλόνα, που στο πρόσφατο παρελθόν είχε ακουστεί για το «τριφύλλι».

Η πορεία του στο NCAA ξεκίνησε ιδανικά. Πολύ γρήγορα από την ένταξή του στο κολέγιο, το φθινόπωρο του 2011 άρχισε να δείχνει μέρος του πλούσιου ταλέντου του και ότι πρόκειται για έναν σπουδαίο παίκτη. Άλλωστε στη πρώτη του σεζόν με το Notre Dame μέτρησε 12,3 πόντους και 5 ασίστ μέσο όρο, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί μέλος της καλύτερης rookie πεντάδας στη Big East Conference.

H συνέχεια ήταν ανάλογη, ίσως και λίγο καλύτερη θα μπορούσαμε να πούμε, αν ρίξουμε μία ματιά στα νούμερά του. 13,3 πόντους και 5,5 ασίστ μέσο όρο είχε στη δεύτερή του σεζόν στο κολέγιο, η οποία συνδυάστηκε με ορισμένες εκπληκτικές εμφανίσεις. Mάλιστα ήταν από τους πρωταγωνιστές σε ένα αλησμόνητο παιχνίδι, από τα πλέον συναρπαστικά στην ιστορία του NCAA.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2013 το Notre Dame υποδέχθηκε στο Purcell Pavilion το Λούιβιλ του Ρικ Πιτίνο, σε ένα παιχνίδι που ολοκληρώθηκε έπειτα από πέντε παρατάσεις. Βέβαια τίποτα δε θα είχε συμβεί αν δεν ήταν ο Τζέριαν Γκραντ. Το ματς ήταν στο 48-56 στα 50’’ πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας. Κι όμως, 21 δευτερόλεπτα πριν το τέλος έγινε το 60-60. Μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα οι γηπεδούχοι έτρεξαν ένα επιμέρους σκορ 12-4, με τον νυν παίκτη του Προμηθέα να σημειώνει και τους 12 πόντους της τότε ομάδας του.

Ωστόσο, στο τέλος του έτους (Δεκέμβρης 2013) τον περίμενε μία αναπάντεχη εξέλιξη, που δεν είχε να κάνει με αγωνιστικούς λόγους, αφού εκεί συνέχισε να τα πηγαίνει περίφημα. Ο Γκραντ αποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο για το υπόλοιπο της χρονιάς για ακαδημαϊκά ζητήματα. «Δεν φταίει κανένας για την κατάσταση, παρά μόνο εγώ. Γνωρίζω και καταλαβαίνω τις προσδοκίες που πηγαίνουν με το είμαι μαθητής του Notre Dame και δεν ανταποκρινόμουν σ’ αυτά τα πρότυπα» είχε δηλώσει τότε.


Κάπως έτσι το να δηλώσει συμμετοχή στο Draft του 2014 δεν θα ήταν και ό,τι καλύτερο αναφορικά με τις πιθανότητες που θα είχε να βρεθεί σε ένα υψηλό pick, μετά το όσα συνέβησαν στο Πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό λοιπόν αποφάσισε να επιστρέψει στο Notre Dame για την αγωνιστική περίοδο 2014-15, η οποία μάλιστα ήταν μία breakout season τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ομάδα του.

Σε 38 παιχνίδια εκείνη την σεζόν είχε 16,5 πόντους και 6,7 ασίστ μέσο όρο και το Notre Dame κατέγραψε 32 νίκες, με αποτέλεσμα να πάρει τον τίτλο στη περιφέρειά του. Εν τέλει έφθασε μέχρι το Elite 8, όπου έχασε στις λεπτομέρειες από το αήττητο Κεντάκι και ο Γκραντ ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας του NCAA.

Οι Νικς και η αλλαγή προπονητή που έπαιξε αρνητικό ρόλο

Τελικά, έλαβε μέρος στο Draft του 2015, λίγο πριν κλείσει τα 23 του χρόνια. Εκείνη η εκδήλωση του NBA έμελλε να έχει πλέον έντονο… ελληνικό χρώμα, διότι τότε είχαν επιλεχθεί και οι Μάριο Χεζόνια και Άαρον Ουάιτ του Παναθηναϊκού, ο Ολίβιερ Χάνλαν του Ηρακλή, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο Νίκολα Ραντίσεβιτς (που πέρασε από τον Προμηθέα) και ο Δημήτρης Αγραβάνης.

Ο Τζέριαν Γκραντ βρέθηκε στο νούμερο 19 και το pick αυτό έγινε ολόκληρη… ιστορία. Επιλέχθηκε από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, αλλά πήγε ως ανταλλαγή του Κέλι Ούμπρε στους Ατλάντα Χοκς, οι οποίοι κι αυτοί τον παραχώρησαν για να πάρουν τον Τιμ Χάρνταγουεϊ. Εν τέλει κατέληξε στους Νιου Γιορκ Νικς μαζί με τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, που είχε βρεθεί στο νο. 4 του Draft.

Τότε προπονητής των Νεοϋορκέζων ήταν ο σπουδαίος παλαίμαχος γκαρντ, Ντέρεκ Φίσερ, σε μία ιδιαίτερη χρονιά, καθώς η ομάδα την προηγούμενη σεζόν είχε κάνει το χειρότερο ρεκόρ της ιστορίας της. Ωστόσο, ο Φίσερ έδειχνε να εμπιστεύεται τους νέους. Άλλωστε πλην του Καρμέλο Άντονι δεν υπήρχε κάποιο μεγάλο όνομα και οι επόμενοι που ξεχώριζαν με την εμπειρία τους ήταν ο Χοσέ Καλντερόν και ο Σάσα Βούγιασιτς.

Πολλές φορές ο τότε τεχνικός των Νικς είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Τζέριαν Γκραντ, τον οποίο πάντα ενθάρρυνε να σουτάρει. Του έδινε χρόνο συμμετοχής και ήταν μία σημαντική λύση από τον πάγκο για τον Φίσερ, όπως και ο Ντέρικ Ουίλιαμς της Βαλένθια και ο Κάιλ Ο’ Κουίν της Φενέρμπαχτσε.

Ωστόσο, πολλά έμελλε να αλλάξουν όταν στις αρχές Φεβρουαρίου το 2016 ο Φίσερ απολύθηκε, εξαιτίας της κακής πορείας των Νικς εκείνο το διάστημα. Τα ηνία της ομάδας ανέλαβε ο Κερτ Ράμπις, ο οποίος είχε μία εντελώς διαφορετική άποψη για τον Γκραντ. Ο Ελληνοαμερικανός προπονητής πίστευε ότι ο νυν παίκτης του Προμηθέα, τότε θα έπρεπε να πάει στη DLeague, κάτι που σαφώς έδειχνε έλλειψη εμπιστοσύνης.

H καλή διετία στο Σικάγο, το εξαιρετικό Summer League και τα… μονοήμερα στην αναπτυξιακή λίγκα

Μπορεί η εξέλιξη της θητείας του στους Νικς να μην ήταν η ιδανική, όμως η καριέρα του έμελλε να μπει και πάλι σε ανοδική τροχιά. Στις 22 Ιουνίου του 2016 έγινε trade και έκανε τη διαδρομή Νέα Υόρκη – Σικάγο με τους Καλντερόν και Λόπεζ, ώστε ο Ντέρικ Ρόουζ να κάνει το αντίθετο.

Σίγουρα, το γεγονός ότι οδήγησε τους Μπουλς στη κατάκτηση του Summer League στο Λας Βέγκας εκείνο το καλοκαίρι έπαιξε ρόλο στη πορεία του. Ο Γκραντ πήρε το βραβείο του MVP στον τελικό, καθώς είχε 24 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

Κάπως έτσι άρχισε να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Φρεντ Χόιμπεργκ, σε μία χρονιά που στο Σικάγο υπήρχαν μεγάλοι σταρ όπως οι Ντουέιν Ουέιντ, Ραζόν Ρόντο και Τζίμι Μπάτλερ.

Στις 15 Νοεμβρίου του 2016 ο Γκραντ ξεκίνησε για πρώτη φορά στην αρχική πεντάδα των Μπουλς απέναντι στους Πόρτλαντ Μπλέιζερς. Άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά θα λέγαμε, γιατί είχε 18 πόντους και 5 κλεψίματα. 28 παρουσίες ως βασικός είχε εκείνη τη σεζόν και ενώ στους κατώτερους Νικς την προηγούμενη χρονιά είχε μόλις 6.

Ωστόσο, αυτή η πρώτη του σεζόν στο Σικάγο συνδυάστηκε και με δύο πολύ μικρά περάσματα από την DLeague. Όταν λέμε πολύ μικρά, εννοούμε ότι στην αναπτυξιακή λίγκα κάθισε δύο μέρες, για δύο παιχνίδια. Στις 26 Νοεμβρίου πήγε στους Windy City Bulls και επέστρεψε στις 27, για να συμβεί το ίδιο στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Προφανώς αυτό συνέβη για να βοηθήσει την θυγατρική ομάδα και τα κατάφερε, αφού είχε 27 πόντους μέσο όρο στα δύο αυτά ματς.

Η δεύτερή του χρονιά στους Μπουλς ήταν ακόμα καλύτερη, αφού πήρε μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, ανέβασε τους μέσους όρους του και πραγματοποίησε ορισμένες σπουδαίες εμφανίσεις, καταγράφοντας μάλιστα και πέντε νταμπλ-νταμπλ.

Το κεφάλαιο Μάτζικ και η προσπάθεια για δεύτερη ευκαιρία μέσω της GLeague

Τον Ιούλιο του 2018 ένα deal μεταξύ τριών ομάδων έφερε μέσω trade τον Τζέριαν Γκραντ στους Μάτζικ. Τι και αν ο τεχνικός της ομάδας Στιβ Κλίφορντ δήλωνε: «Είμαι εντυπωσιασμένος από την ευελιξία του Γκραντ να παίζει το ίδιο καλά σε πολλές θέσεις. Είναι σημαντικό και πλεονέκτημα στη σημερινή εποχή του NBA» η πορεία του νυν παίκτη του Προμηθέα στο Ορλάντο δεν ήταν ανάλογη.

Η αγωνιστική περίοδος 2018-19 και η τελευταία γεμάτη σεζόν του Γκραντ στον «μαγικό κόσμο» του NBA. Έπαιξε σε 60 παιχνίδια της regular season και μόλις σε ένα από αυτά ξεκίνησε βασικός, αν και ο Κλίφορντ στην αρχή έμοιαζε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να φέρνει από τον πάγκο τον Ντι Τζέι Όγκουστιν.

Τελικά ο Τζέριαν Γκραντ δεν έπεισε στο Ορλάντο, είχε μόλις 4,2 πόντους και 2,6 ασίστ μέσο όρο και όπως αναμενόταν οι Μάτζικ δεν του έκαναν πρόταση και τον Ιούνιο του 2019 έγινε unrestricted free agent.

Έτσι λοιπόν και ενώ δεν υπήρχε ενδιαφέρον από καμία ομάδα, αποφάσισε να υπογράψει στους Capital City GoGo (θυγατρική των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς) για να διεκδικήσει μέσω της GLeague μία ακόμη ευκαιρία στο NBA.

Στην αναπτυξιακή λίγκα απέδειξε ότι αξίζει κάτι καλύτερο στη καριέρα του και με 16,3 πόντους και 5,9 ασίστ μέσο όρο, έπεισε τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, οι οποίοι τον πρόσθεσαν στο ρόστερ τους στη «φούσκα».

Ωστόσο, μόλις ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα έμεινε ελεύθερος. Και μπορεί με τους «μάγους» να αγωνίστηκε για τελευταία φορά στη κορυφαία λίγκα του πλανήτη πριν έρθει στην Πάτρα, όμως στις αρχές Δεκεμβρίου υπέγραψε με τους Χιούστον Ρόκετς και έπαιξε στη preseason, μέχρι να τον αποδεσμεύσουν.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This