Επιλογή Σελίδας

Παραφράζοντας την ιστορική φράση του Γεράσιμου Αρσένη, «Γιώργο χάσαμε», στις εσω-ΠΑΣΟΚικές εκλογές του’ 96 για την ανάδειξη Πρωθυπουργού που θα διαδέχονταν τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τα οφέλη του ΠΑΟΚ από την επιστροφή της Νόριτς στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ.

Δεν ξέρουμε με ποια διάθεση ξύπνησε το πρωί του Σαββάτου ο Δημήτρης Γιαννούλης, το σίγουρο είναι πως αν έριχνε μια γρήγορη ματιά στο twitter θα διαπίστωνε την ανυπομονησία των φίλων της Νόριτς, βλέπετε είχε ξημερώσει η «P-Day».   

«Δημήτρη… κερδίσαμε»!

Από σήμερα τα «Καναρίνια» βρίσκονται εκ νέου στην Πρέμιερ Λιγκ και εκτός από την πόλη με την πλούσια πολιτισμική δραστηριότητα στα ανατολικά της Αγγλίας, το γιορτάζουν και στη Θεσσαλονίκη!

Η «ημέρα ανόδου» (Promotion Day) είχε «σημαδευτεί» από την περασμένη εβδομάδα όταν τα «Καναρίνια» περνούσαν νικηφόρα από το «Pride Park» και με το 1-0 απέναντι στα «Κριάρια» της Ντέρμπι Κάουντι έφταναν τους 90 βαθμούς. Από το σακούλι έλειπαν τρεις βαθμοί και όλοι ετοιμάζονταν για τη νίκη – πάρτι απόψε (22.00) στο εντός έδρας ματς με την Μπόρνμουθ. Τελικά θα είναι… μόνο πάρτι! Διότι η Γουίκομπ πήρε εκτός έδρας ισοπαλία από την τρίτη Σουόνσι (2-2, οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με δυο γκολ μετά το 80′!) και η απόσταση της Νόριτς (90-76, δηλαδή 14 βαθμοί) δεν καλύπτεται στα τέσσερα τελευταία ματς.    

Ο Γερμανός τεχνικός, παρά τον υποβιβασμό της περσινής χρονιάς, έμεινε στη θέση του και δικαιώνοντας τη διοίκηση για την απόφασή της οδηγεί για δεύτερη φορά μέσα σε μια τριετία τη Νόριτς στα φανταχτερά σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ, «σήμερα είναι η μέρα που επιστρέφουμε εκεί όπου ανήκουμε», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ένας φίλος της. Οι παλαιότεροι, προτού αρχίσουν να πίνουν μπύρες στους εξωτερικούς χώρους των παμπ, θυμήθηκαν πως σαν σήμερα πριν έντεκα χρόνια, η ομάδα – σύμβολο της πόλης των 120.000 κατοίκων στο ανατολικό κομμάτι της Αγγλίας, είχε πανηγυρίσει την άνοδο στην Πρέμιερσιπ νικώντας στο μακρινό Πόρτσμουθ.

Οι «The Times» του Σαββάτου κυκλοφόρησαν με μια μεγάλη συνέντευξη του Μαξ Αάρονς, που μαζί με τον δικό μας, «Mr. No Brakes», είναι οι «Διόσκουροι» της Νόριτς. Για τον διεθνή με την U-21 της Αγγλίας έχει καταγραφεί, ήδη, το ενδιαφέρον από την Μπαρτσελόνα και τη Ρόμα, αλλά η διοίκηση δε συζητάει καν για ένα ποσό μικρότερο των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Την ώρα θα πρέπει σύντομα να βγάλει από το ταμείο της περίπου 7,5 εκατ. ευρώ και να τα στείλει στον τραπεζικό λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Η μεταγραφή του Έλληνα φουλ-μπακ τον περασμένο Ιανουάριο δεν έκρυβε κάποιο ρίσκο από τη μεριά των Άγγλων, που γνώριζαν για τις δυνατότητές του, άλλωστε ο Φάρκε είναι επιστήθιος φίλος με τον συμπατριώτη του Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος είχε σκανάρει τον Γιαννούλη προτού η Λίβερπουλ καταλήξει στην απόκτηση του Κώστα Τσιμίκα.

Ένα σπουδαίο deal

Όταν η Νόριτς βγήκε στην αγορά ψάχνοντας αριστερό μπακ, μετά τον τραυματισμό του Τσάβι Κιντίγια, ο οποίος επίσης είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι με δανεισμό από τη Βιγιαρεάλ, το όνομα του 25χρονου ακραίου ποδοσφαιριστή του «Δικεφάλου» μπήκε πάνω-πάνω στη λίστα του Στιούαρτ Γουέμπερ. Η πρόσληψη του στο πόστο του αθλητικού διευθυντή πριν από τρία χρόνια χαρακτηρίζεται μίας από τις σημαντικές κινήσεις στην ιστορία του συλλόγου. Ο Γουέμπερ δε διστάζει να εμπιστευτεί δανεικούς ποδοσφαιριστές για να κάνει τη δουλειά του πιο εύκολη, αποφεύγοντας την ίδια ώρα την οποιαδήποτε οικονομική ακροβασία, γι’ αυτό και η επιλογή της υποχρεωτικής «οψιόν» αγοράς σε περίπτωση ανόδου έμοιαζε το ιδανικό σενάριο την ώρα των διαπραγματεύσεων με τον Όλαφ Ρέμπε και τον ΠΑΟΚ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που στραβομουτσούνιασαν ή ακόμα και χλεύασαν στο άκουσμα της συγκεκριμένης συμφωνίας, ωστόσο αποδείχθηκε ένα σπουδαίο deal, πολύ πιο επικερδές από την προσφορά των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν καταθέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, τόσο η Νιουκάστλ, όσο και η Μαρσέιγ, οι οποίες, μετά από το καλοκαιρινό φλερτ με την Αταλάντα, είχαν δείξει ζωηρό ενδιαφέρον. Τελικά οι «ασπρόμαυροι» θα πάρουν ένα ποσό πολύ κοντά στα 10 εκατ. ευρώ που ήθελαν, βάσει της ρήτρας, ενώ διατηρούν και ένα 20% ως ποσοστό μεταπώλησης, το οποίο στο άμεσο μέλλον μπορεί να αποδειχτεί χρυσάφι.​

H υποδοχή του Γιαννούλη στο «Carrow Road» ήταν ζεστή, όσες αντιρρήσεις κι αν εξέφραζαν οι «fans» της Νόριτς για την ποιότητα του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που οι φίλοι του «Δικεφάλου» καμάρωναν για την εξέλιξη ενός δικού τους παιδιού και «έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά» για εκείνον. Ο Δημήτρης τους δικαίωσε. Φόρεσε τη φανέλα με το «30» στην πλάτη, έκανε ντεμπούτο απέναντι στη Μίντλεσμπρο του Τσούμπα Άκπομ στις 30 Ιανουαρίου και με εξαίρεση το εκτός έδρας παιχνίδι κόντρα στη Σουόνσι, όπου τα «Καναρίνια» γνώρισαν τη μοναδική τους ήττα στα τελευταία 17 παιχνίδια κι αυτό με την Πρέστον, λόγω των υποχρεώσεων με την εθνική ομάδα, ήταν βασικός και αναντικατάστατος μετρώντας 15 γεμάτα 90λεπτα στην Τσάμπιονσιπ.

Δίχως μαγικά ραβδάκια…

Ο Κατερινιώτης διεθνής είδε τη «μετοχή» του να εκτοξεύεται στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, η αξίας της αποτιμάται πλέον στα 6.000.000 ευρώ και θα φέρει στους «ασπρόμαυρους» σχεδόν 8.500.000 ευρώ, ποσό που θα τον καταστήσει τη δεύτερη ακριβότερη πώληση στην ιστορία του συλλόγου, μετά τα 10.000.000 ευρώ που έφερε ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Ξέρετε, πόσο είχε κοστίσει η μεταγραφή του Γιαννούλη από τον Βατανιακό στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2015; Μόλις 20.000 ευρώ!

Πίσω από την εξέλιξη του Κατερινιώτη διεθνή δεν κρύβονται μαγικά ραβδάκια. Υπάρχει εξήγηση. Ποδοσφαιρική. Βλέπετε, χάρη στη διορατικότητα και την στόχευση κάποιων ανθρώπων του «Δικεφάλου», έφτασε η μέρα που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που υπέγραψα. Ήταν ένα όνειρο για μένα να παίξω για μια αγγλική ομάδα και τώρα αυτό το όνειρο πραγματοποιείται. Μου αρέσει το στυλ παιχνιδιού της Νόριτς και ελπίζω να προσαρμοστώ στον τρόπο που παίζει η ομάδα και να την βοηθήσω να πάρει την άνοδο (σ.σ. στην Πρέμιερ Λιγκ», είχε πει την ημέρα της επίσημης παρουσίασης του, με τον Ντάνιελ Φάρκε να δηλώνει χαρούμενος που πλέον τον είχε δίπλα του χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ. «Στον Δημήτρη πιστεύουμε ότι βρήκαμε ένα κομμάτι που ψάχναμε. Είναι σε καλή ηλικία με πολλά περιθώρια για βελτίωση. Είναι ήδη αρκετά έμπειρος, με πολλά παιχνίδια στην Εθνική Ελλάδας. Έπαιζε για μια ομάδα κορυφαία στην Ελλάδα όπως ο ΠΑΟΚ όπου έπρεπε να κερδίζει σε κάθε παιχνίδι», ήταν κάποια από τα πρώτα λόγια του Γερμανού προπονητή.

Ο Γιαννούλης στάθηκε τυχερός, γιατί πήγε σε μία ομάδα, που στηρίζει το ποδόσφαιρο της στα δύο ακραία μπακ της. Όλη η δημιουργία του παιχνιδιού περνάει από τα άκρα της άμυνας και ο Έλληνας διεθνής άσος πήγε σε μία ομάδα, που όχι μόνο εκτιμά, αλλά απαιτεί από τον ακραίο μπακ της να ζει το… μισό χρόνο του πάνω από τη σέντρα του γηπέδου. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο Φάρκε εκτίμησε και τελικά τον επέλεξε τον περασμένο Ιανουάριο. Πάνω κάτω την ίδια οπτική είχε και ο Αμπέλ Φερέιρα όταν έχτισε πάνω του όλο το επιθετικό κομμάτι του «Δικεφάλου», με τον τρόπο παιχνιδιού του Πορτογάλου τεχνικού να  στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στο αριστερό μπακ.

Η αλλαγή και η διπλή πρόκληση

Για τον Κατερινιώτη ακραίο αμυντικό, τότε, η πρόκληση ήταν διπλή. Ούτως ή άλλως γνώριζε εξ’ αρχής πως έπρεπε να «γεμίσει» τα παπούτσια του τραυματία Αντρέ Βιεϊρίνια, σε μια από τις πλέον απαιτητικές συγκρίσεις. Έχοντας επιστρέψει από τον Ατρόμητο και ζώντας ως μέλος του «ασπρόμαυρου» ρόστερ τις αξέχαστες στιγμές με την κατάκτηση του νταμπλ, ο Γιαννούλης τα κατάφερε, αν και στην αρχή δυσκολεύτηκε, όπως έχει παραδεχθεί. «Άλλαξα ποδοσφαιρικά σε μεγάλο βαθμό, άρχισα να κάνω πράγματα στο γήπεδο που δεν είχα το θάρρος να κάνω και γενικά όταν επέστρεψα στον ΠΑΟΚ ήμουν διαφορετικός. Άλλαξα και σαν άνθρωπος, όταν έχεις να συναναστρέφεσαι με τόσους πολλούς ανθρώπους, μαθαίνεις πολλά, παίρνεις πολλά καλά και κακά. Είχα ξεκάθαρο στόχο να επιστρέψω εκεί που άνηκα και να κάνω τη διαφορά, το έκανα και είμαι πολύ χαρούμενος», έλεγε τη μέρα της αναχώρησης του από την Τούμπα, όπου οι μικροί της ομάδας, ο Χρήστος Τζόλης, ο Χάρης Τσιγγάρας, κυρίως ο Γιάννης Μιχαηλίδης, παραλίγο να τον κάνουν να βάλει τα κλάματα!

Το βράδυ του αποκλεισμού από την Κρασνοντάρ, όταν και πάλι ο «Δικέφαλος» έφτασε τόσο κοντά στην πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί και να τα’ βαλε. Σίγουρα εκείνος ο αποκλεισμός στοιχειώνει τα όνειρά του, αφήστε που αν είχε προκριθεί και αγωνιστεί στη μεγάλη σκηνή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ίσως, αυτή την στιγμή να μην ήταν στο Νόριτς, αλλά σε κάποια άλλη μεγαλούπολη της Αγγλίας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. «Όταν έχεις κάνει ένα καλό παιχνίδι στη Ρωσία, σε αδικεί το σκορ, χάνεις 2-1 και παίζεις την πρόκριση στην Τούμπα και δεν κατορθώνεις να κάνεις πράξη το όνειρο χιλιάδων οπαδών, το δικό σου, του προέδρου, η απογοήτευση ήταν μεγάλη. Τις επόμενες ημέρες δεν  μπορούσα να συνέλθω, έκανα αρκετές μέρες να κοιμηθώ, σκεφτόμουν όπως κάθε ποδοσφαιριστής τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικό στο παιχνίδι», είχε παραδεχθεί στην κάμερα του ΠΑΟΚ TV.

Η πρόκριση επί της πανίσχυρης Μπενφίκα, το βράδυ όπου έκανε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του, «όχι τόσο στο πρώτο ημίχρονο, όσο στο δεύτερο», είχε κάνει την Πόρτο του Σέρτζιο Κονσεϊσάο να ξεκινήσει ένα κύκλο πρώτων επαφών, γεγονός που αποκάλυψε οΑμπέλ Φερέιραστην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο gazzetta.gr και τον Βασίλη Τεμπέλη, λέγοντας ότι για τον Γιαννούλη είχαν ενδιαφερθεί σοβαρά τόσο η Πόρτο, όσο και η Λίβερπουλ, με τους «ρεντς» να επιλέγουν τον Κώστα Τσιμίκα«γιατί ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο έπαιζε με αγγλικές ομάδες. Με την Άρσεναλ, με τη Γουλβς».

Τα κορυφαία «deals» του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚμόστραρε στην πιάτσα για αρκετό καιρό τον Δημήτρη Γιαννούλη, άλλωστε τα τελευταία χρόνια στη Μικράς Ασίας έμαθαν να επενδύουν χρήματα στην ποδοσφαιρική αγορά και να μη φοβούνται να προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Ο Ιβάν Σαββίδης εδώ και μια οκταετία που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ και αγόρασε ακριβά και επένδυσε τα χρήματά του σε ποδοσφαιριστές, γενικά οι πωλήσεις έπαψαν να  αποτελούν «ταμπού» στην Τούμπα. Αντίθετα, μετά από μια αποτυχημένη περίοδο πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι, οι πωλήσεις επέστρεψαν ως ένα σημαντικό «εργαλείο» προκειμένου η ομάδα να είναι εντάξει απέναντι στο FFP.

Η πώληση του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς στην Αλ Ιτιχάντ, με την καταβολή της ρήτρας των 10.000.000 ευρώ (έστω κι αν αυτή καταβλήθηκε σε δόσεις και μετά από καταγγελία του ΠΑΟΚστη FIFA) παραμένει στην πρώτη θέση των «ασπρόμαυρων» πωλήσεων, με επτά στις δέκα κορυφαίες πωλήσεις να έχουν γίνει την «εποχή Σαββίδη». Μέχρι τότε η πώληση του Αντρέ Βιεϊρίνια, το χειμώνα του 2012 στη Βόλφσμπουργκ, αντί 4.000.000 ευρώ, ήταν η πιο ακριβή στην ιστορία του συλλόγου.

Το όνομα του Γιαννούλη, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μπει σε περίοπτη θέση στο top-10 των «ασπρόμαυρων» πωλήσεων, όπου βρίσκονται επτά ξένοι και τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές, με τους εννιά να καταλήγουν σε ομάδες του εξωτερικού και μόλις ένας (Βενετίδης) να φεύγει σε άλλη ελληνική ομάδα (Ολυμπιακός) το καλοκαίρι του 2001.

Πιο αναλυτικά οι δέκα καλύτερες πωλήσεις στην ιστορία του ΠΑΟΚ:

ΠΑΙΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΣΟ
ΑΛΕΚΣΑΝΤΑΡ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ ΑΛ ΙΤΙΧΑΝΤ €10.000.000
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΝΟΡΙΤΣ €8.500.000
ΛΟΥΚΑΣ ΠΕΡΕΘ ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ /ΑΡΣΕΝΑΛ €7.500.000
ΓΚΑΡΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ / ΑΛ ΙΤΙΧΑΝΤ €5.300.000
ΑΝΤΡΕ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ €4.000.000
ΕΥΘΥΜΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΤΟΥΛΟΥΖ €3.500.000
ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΑΚ ΖΕΝΙΤ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ €3.300.000
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΕΝΕΤΙΔΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ €3.300.000
ΤΑΊΣΟΝ ΝΟΥΝΙΕΣ ΣΑΝΤΕΡΛΑΝΤ €2.630.000
ΓΚΟΙΚΟ ΤΣΙΜΙΡΟΤ ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ

€2.500.000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή: gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This