Επιλογή Σελίδας


Του Γιώργου Ζάκκα

Η regular season της Euroleague ολοκληρώθηκε με ομάδες – εκπλήξεις, σπουδαίες επιτυχίες, οδυνηρές αποτυχίες και μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, παρά τις ανησυχίες που υπήρχαν, λόγω του κορωνοϊού. Πλέον, οι ομάδες «φουλάρουν» για την τελική ευθεία της σεζόν και τα πιο κρίσιμα παιχνίδια: αυτά που θα κρίνουν τους τίτλους εντός και εκτός συνόρων. 

Ωστόσο, είναι δεδομένο πως στα γραφεία των μεγάλων συλλόγων τα στελέχη δουλεύουν πυρετωδώς για να δομήσουν την «επόμενη μέρα». Γεγονός είναι πως στα μέσα του Απρίλη είναι νωρίς, για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι σε πολλούς συλλόγους. Όμως, η… τάση για την νέα σεζόν υπάρχει στις περισσότερες (αν όχι σε όλες) τις ομάδες που πήραν μέρος στη φετινή Euroleague. 

«Τρέξαμε» μία έρευνα, χρησιμοποιώντας 20+ πηγές του από όλη την Ευρώπη, θέλοντας να φτιάξει τον προπονητικό χάρτη της λίγκας. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μία απρόσμενη επιτυχία στα πλέι οφ (εγχώρια ή της Euroleague) ή μια σημαντική απογοήτευση ενδέχεται να αλλάξουν ορισμένες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα πρώτα πλάνα για τη σεζόν 2021-2022 έχουν αρχίσει να εκπονούνται, πίσω από κλειστές πόρτες, παρουσία ιδιοκτητών, προπονητών και προέδρων. 

Σε αυτή την έρευνα, ύστερα από πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα με δημοσιογράφους, agents και παράγοντες ομάδων, προσπαθήσαμε να βάλουμε σε μια σειρά τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αναφορικά με τους 18 προπονητές που ολοκλήρωσαν τη σεζόν με τις ομάδες της τρέχουσας Euroleague. 

  • Ποιοι θεωρούνται «σίγουροι»; 
  • Τι… ακούγεται την ερχόμενη χρονιά για τον καθένα; 
  • Ποιοι έχουν την μπάλα στα χέρια τους και ποιοι θα πρέπει να αποδείξουν πράγματα στην τελική ευθεία της σεζόν; 

Οι απαντήσεις θα δοθούν αναλυτικά στις παρακάτω γραμμές. Όπως θα διαπιστώσετε, η αναφορά των ομάδων έχει γίνει με συγκεκριμένη σειρά, με βάση την τελική τους κατάταξη στη regular season της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Προτού προχωρήσουμε στην επιμέρους ανάλυση της κάθε μίας περίπτωση και παραθέσουμε τα reports που λάβαμε, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στην Euroleague 2021-2022 των 18 ομάδων συνολικά θα λάβουν σίγουρα μέρος: 

  • οι 11 σύλλογοι με συμβόλαια Τύπου Α (Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Ρεάλ Μαδρίτης, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αναντολού Εφές, Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αρμάνι Μιλάνο, Ζαλγκίρις Κάουνας), 
  • τα τρία κλαμπ που έχουν εγγυημένη θέση για το άμεσο μέλλον (Μπάγερν Μονάχου, Άλμπα Βερολίνου, Βιλερμπάν), 
  • οι δύο φιναλίστ του Eurocup (Ούνικς Καζάν, Μονακό) και
  • δύο ακόμα ομάδες που θα πάρουν wild cards ύστερα από απόφαση της λίγκας. Η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, ο πρωταθλητής της Αδριατικής Λίγκας, η Βαλένθια και η Βίρτους Μπολόνια φιγουράρουν ως τα τέσσερα βασικά φαβορί για να καλύψουν τις δύο τελευταίες θέσεις, που έχουν μείνει ανοιχτές. 


Πάμε, λοιπόν, να δούμε τον προπονητικό χάρτη της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν, μετά το τέλος της κανονικής περιόδου της σεζόν 2020-2021.

Μπαρτσελόνα – Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

«Ο χρήστης Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αισθάνεται βασιλιάς στην τοποθεσία Βαρκελώνη». Αυτή η περιγραφή θα μπορούσε να μπει στο προφίλ του Λιθουανού τεχνικού στα social media. Ο Σάρας ήταν ο εκλεκτός των Καταλανών πριν από τρία χρόνια, αλλά η σχέση του με τη διοίκηση αποτέλεσε εμπόδιο, ώστε να υπάρξει νωρίτερα… γάμος των δύο πλευρών. Ο 45χρονος γνώριζε πως η «Μπάρτσα» θα έχει εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου μέσα στο 2021, όπως και έγινε. Το συμβόλαιό του με τους «μπλαουγκράνα» έχει διάρκεια μέχρι το 2023, όμως στη Βαρκελώνη αναφέρουν πως οι δύο πλευρές θέλουν να πορευτούν μαζί για ακόμα περισσότερα χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Μπαρτσελόνα… καλοπληρώνει τον πρώην τεχνικό της Ζαλγκίρις, τον οποίον «έκλεψε» το καλοκαίρι μέσα από τα χέρια της Φενέρμπαχτσε και -κυρίως- του δίνει το «ελεύθερο» να κάνει ό,τι θεωρεί πιο σωστό στο μπασκετικό τμήμα. Άπαντες γνωρίζουν πως ο Γιασικεβίτσιους είναι ένας πραγματικός ηγέτης όχι μόνο για την πρώτη ομάδα, αλλά και για τις ακαδημίες. Ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού φτιάχνει μια ομάδα με ξεκάθαρη νοοτροπία νικητή, η οποία θέλει να παλεύει σε κάθε αγώνα. Πρόκειται για έναν… ανηφορικό μονοπάτι, όμως ήδη έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ισπανίας, έχει τερματίσει στην κορυφή της regular season της Euroleague και έχει πείσει τον Νίκολα Μίροτιτς συνεχίσει στο «Παλάου Μπλαουγκράνα». Όχι κι άσχημα για την 1η του χρονιά στη Βαρκελώνη, η οποία ακόμα δεν έχει τελειώσει καλά – καλά…

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Δημήτρης Ιτούδης

Μετά την κατάκτηση της Euroleague το 2019 ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε ο… Μίδας της Μόσχας, υπογράφοντας συμβόλαιο διετούς διάρκειας έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ. Το ασύλληπτο συμβόλαιο αποτέλεσε μια σπουδαία προσωπική νίκη του Έλληνα τεχνικού και μια μεγάλη δικαίωση για τον ίδιο. Τα αποτελέσματα, τα τρόπαια, η συνέπεια και το ωραίο μπάσκετ του έδωσαν το παραπάνω deal, που τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο Έλληνα κόουτς στο μπάσκετ και έναν από τους καλύτερα αμειβόμενους συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Πατώντας το fast forward και φτάνοντας στο 2021, κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα με σιγουριά τι θα γίνει στο μέλλον. Ο ίδιος επαναλαμβάνει πως για όσο μείνει στην «ομάδα του στρατού» θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις, όμως δέχεται πιέσεις και η υπόθεση με τον Μάικ Τζέιμς έφερε… σύννεφα. Στη Ρωσία λένε πως αν αποδείξει ότι η ομάδα μπορεί να είναι ανταγωνιστική στην τελική ευθεία της σεζόν ακόμα και χωρίς τον Αμερικανό γκαρντ, τότε ο 51χρονος τεχνικός θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Μία ενδεχομένη αποτυχία στο Final Four (ή την VTB League) είναι ικανή να κάνει τον Αντρέι Βατούτιν να κοιτάξει την αγορά το καλοκαίρι. Όπως και να ‘χει, για τον ρωσικό πάγκο έχουν ήδη ακουστεί τα ονόματα των Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Εργκίν Αταμάν, όμως το καθένα έχει τις… δικές του δυσκολίες.

Αναντολού Εφές – Εργκίν Αταμάν

Η περίπτωση του Τούρκου προπονητή ήταν μία από τις πιο σύνθετες στην εν λόγω έρευνα του SDNA. Αρχικά, μάθαμε είναι πως το συμβόλαιό του με την Αναντολού Εφές ολοκληρώνεται αυτό το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια συμφωνία που αποφέρει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως στον 55χρονο κόουτς, μαζί με μπόνους επίτευξης στόχων. Να θυμίζουμε πως ο Αταμάν βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 2017 και έχει φέρει την Εφές στην ελίτ της Euroleague. Φυσικά, το “what if” όλων ήταν τι θα γινόταν αν συνεχιζόταν η περσινή σεζόν, όταν η ομάδα του ήταν με διαφορά η πιο φορμαρισμένη στην Ευρώπη, προτού η λίγκα κατεβάσει ρολά λόγω του κορωνοϊού. Είναι γεγονός πως το όνομά του έχει αναφερθεί στο ρεπορτάζ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όμως μία καλά πληροφορημένη πηγή από την Τουρκία ανέφερε: «Κάθε φορά που ο Αταμάν είναι πετυχημένος, η ΤΣΣΚΑ εμφανίζεται στα σενάρια για το μέλλον του». Ωστόσο, αυτό που σημειώνουν στη γειτονική χώρα και έχει τη δική του σημασία είναι πως ο ατζέντης του δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον ισχυρό άνδρα των Ρώσων, Αντρέι Βατούτιν. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τον θέλει να συνεχίζει στην Κωνσταντινούπολη, όμως τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, ειδικά σε περίπτωση που κατακτήσει το τρόπαιο φέτος στην Κολωνία. 

Αρμάνι Μιλάνο – Ετόρε Μεσίνα

Ο Ετόρε Μεσίνα το 2019 συμφώνησε με την Αρμάνι Μιλάνο για συμβόλαιο τριών χρόνων (μέχρι το 2022), με τις ετήσιες απολαβές του να φτάνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, συν τα όποια μπόνους υπάρχουν. Όπως όλοι ξέρουν, ο Ιταλός είναι ένας απαιτητικός προπονητής, που αναζητά την τελειότητα. Γι’ αυτό και στο Μιλάνο τα πάντα περνούν από το χέρι του. Άλλωστε, στην Αρμάνι δεν έχει μόνο τη θέση του head coach, αλλά και του προέδρου του τμήματος μπάσκετ. Από την πρώτη στιγμή που επέστρεψε στην πατρίδα του ήθελε να «χτίσει» μια κουλτούρα εντός της ομάδας. Τα προηγούμενα χρόνια η Αρμάνι είχε έλλειψη πειθαρχίας, όμως υπό τις οδηγίες του κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να επαναληφθεί. «Μοιάζει με έναν στρατηγό. Αυτή είναι η νοοτροπία του. Δική του η ομάδα, δικοί του και οι κανόνες», μας είπε ένας Ιταλός, που βρίσκεται κοντά στο κλαμπ. Η παραπάνω ατάκα εξηγεί και μία από τις πιο σκληρές αποφάσεις που πήρε ο 61χρονος προπονητής, μόλις ανέλαβε την Αρμάνι: το «κόψιμο» του Μάικ Τζέιμς. Στην αγορά ψάχνει έμπειρους βετεράνους μαζί με τον GM του, Χρήστο Σταυρόπουλο. Γι’ αυτό έχει προσθέσει στο ρόστερ τους Κάιλ Χάινς, Μάικλ Ρολ και Τζίτζι Ντατόμε. Για τον ίδιο λόγο κράτησε και τον Βλάντιμιρ Μίτσοφ και έδωσε σημαντικό ρόλο στον Σέρχιο Ροντρίκεθ. Όπως λένε στον ιταλικό βορρά, ο κύριως προβληματισμός του αυτή την περίοδο δεν έχει να κάνει με τη διοίκηση της Αρμάνι, αλλά με εκείνη της Euroleague. Ο Μεσίνα βρισκόταν για μια πενταετία στο ΝΒΑ, στο πλευρό του Γκρεγκ Πόποβιτς και γνωρίζει πώς γίνεται η σωστή «πώληση» και προώθηση του προϊόντος. Αντιθέτως, η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση τα βρίσκει… σκούρα στην προσπάθειά της να γίνει παγκόσμια αποδεκτή, παρά το γεγονός πως διαθέτει υψηλού επιπέδου ομάδες, παίκτες και προπονητές. 

Μπάγερν Μονάχου – Αντρέα Τρινκιέρι

Πέρυσι το καλοκαίρι ο Ιταλός τεχνικός άρπαξε την ευκαιρία της Μπάγερν Μονάχου, άφησε στην άκρη τις όποιες προσωπικές αντιπαραθέσεις είχε με ορισμένα στελέχη της και υπέγραψε για μία σεζόν στους Βαυαρούς. Αυτό που ξεκαθαρίζει ο GM της Μπάγερν, Μάρκο Πέσιτς, μιλώντας στον εγχώριο Τύπο, είναι πως η ομάδα θέλει να τον κρατήσει στο Μόναχο. Μάλιστα, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, μετά την πετυχημένη σεζόν στην Euroleague και την πρόκριση στο Top 8. Στη Γερμανία ο Τρινκιέρι θεωρείται πετυχημένος από την πρώτη του σεζόν και πλέον το… μπαλάκι είναι στα χέρια του. Οι άνθρωποι των Βαυαρών γνωρίζουν πως ο 52χρονος περνάει καλά στο Μόναχο και έχει προσαρμοστεί πλήρως. Η ανανέωση της συνεργασίας τους μοιάζει να είναι μια καλή επιλογή και για τις δύο πλευρές, με τα υπάρχοντα δεδομένα. Ο Πέσιτς, παράλληλα, τονίζει ότι το deadline της απάντησης του άλλοτε προπονητή της Εθνικής Ελλάδας θα είναι η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, δηλαδή θα έρθει λίγο μετά το φινάλε των πλέι οφ. Όπως και να ‘χει, στην κεντρική Ευρώπη υπάρχει η πεποίθηση πως ο Τρινκιέρι θα μείνει στην ομάδα – έκπληξη της σεζόν, με στόχο να εξελίξει το πρότζεκτ του. Το ποσό που λαμβάνει ο Ιταλός δεν έχει γίνει γνωστό. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει μία φήμη, που θέλει την οικονομικά ισχυρή Βίρτους Μπολόνια να ενδιαφέρεται για την περίπτωσή του.

Ρεάλ Μαδρίτης – Πάμπλο Λάσο

Η φετινή σεζόν ήταν γεμάτη απρόοπτα για τον κόουτς Λάσο και η αποχώρηση του Φακούντο Καμπάτσο για το ΝΒΑ το περασμένο καλοκαίρι του δημιούργησε πολλά προβλήματα. Παρά τα σκαμπανεβάσματα η «βασίλισσα» μπήκε στα πλέι οφ και ο Ισπανός τεχνικός αναμένεται να ανανεώσει τη συνεργασία του με την ομάδα που οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης το 2015 και το 2018. Το νέο deal των δύο πλευρών θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023. Η συμφωνία δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα, όμως θεωρείται «θέμα χρόνου». Ο 53χρονος προπονητής έχει παραδεχθεί δημόσια πως επιθυμεί να παραμείνει στο “WiZink Center” και οι δύο πλευρές θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία τους το προσεχές διάστημα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως η Ρεάλ Μαδρίτης κινείται πολύ δυναμικά στην αγορά αυτή την περίοδο και «χτίζει» για την επόμενη σεζόν, έχοντας αποκτήσει τον Βενσάν Πουαρίε. Ταυτόχρονα, η φημολογία αναφέρει πως οι Μαδριλένοι είναι έτοιμοι να υπογράψουν και τους Τομά Ερτέλ – Πιέρια Χένρι. Όλοι στον οργανισμό της Ρεάλ επιθυμούν την παραμονή του κόουτς Λάσο, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο σημαντικός προπονητής στην ιστορία του μπασκετικού τμήματος των «μερένχες». Να σημειώσουμε πως ξεπέρασε τον Λόλο Σάινθ, έχοντας κοουτσάρει την ομάδα της Μαδρίτης σε περισσότερα από 734 παιχνίδια.

Φενέρμπαχτσε – Ιγκόρ Κοκόσκοφ

Τα δεδομένα στην περίπτωση του Σέρβου προπονητή είναι πιο ξεκάθαρα. Η «Φενέρ» του έδωσε την… καυτή πατάτα, μετά την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Σέρβος τεχνικός ανταποκρίθηκε με επιτυχία, παρά το μειωμένο μπάτζετ. Το συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Τούρκους το 2020 είχε διετή διάρκεια, δηλαδή μέχρι το φινάλε της σεζόν 2021-2022 και κανείς δεν πρόκειται να τον κουνήσει από τη θέση του (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου). Η διοίκηση είναι πολύ ευχαριστημένη τόσο με τη δουλειά του, όσο και με την εικόνα και τα αποτελέσματα της ομάδας στο δεύτερο μισό της Euroleague. Το «μελανό σημείο» των πρώτων αγωνιστικών είχε να κάνει με το πόσο αποφασιστικός (δεν) ήταν, δείχνοντας να μην έχει… τελειώσει τον assistant coach μέσα του. Όμως, με την πάροδο του χρόνου και την έλευση του Μάρκο Γκούντουριτς όλα μπήκαν σε μια σειρά. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη σκέψεις επέκτασης της συνεργασίας τους για άλλη μια σεζόν, αφού οι Τούρκοι έχουν «κυκλώσει» το 2023. Ο λόγος; Τότε θέλουν να φέρουν το Final Four ξανά στην Κωνσταντινούπολη. Όπως προαναφέραμε, τα δεδομένα για το μέλλον του δείχνουν να είναι ξεκάθαρα, όμως το κομμάτι του μισθού του είναι πιο περίπλοκο, γιατί ο ίδιος ήρθε στην Ευρώπη έχοντας… γεμάτες τσέπες, μετά την λύση της συνεργασίας του με τους Σακραμέντο Κινγκς. Αυτό που μάθαμε είναι πως ο μισθός του πλησιάζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, αλλά η Φενέρμπαχτσε δεν έδωσε ολόκληρο το ποσό για την πρώτη του σεζόν στην “Ulker Sports Arena”, λόγω της αποζημίωσης που είχε πάρει από τους «βασιλιάδες». 

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης – Τσάβι Πασκουάλ

Ο 49χρονος προπονητής σε λίγους μήνες θα είναι free agent, η Ζενίτ προσπαθεί να τον «δέσει» στην Αγία Πετρούπολη με ένα μυθικό τριετές συμβόλαιο, ενώ στο «κόλπο» για την απόκτησή του βρίσκεται και η Βαλένθια. Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, μετά τη θητεία του στον Παναθηναϊκό ο Πασκουάλ έμεινε για λίγο εκτός δράσης και… γέμισε τις μπαταρίες του. Όταν πέρυσι εμφανίστηκε η προοπτική της Ζενίτ, επέλεξε να πάει στην Αγία Πετρούπολη, αλλά σε πρώτη φάση ήταν διστακτικός. Το καλοκαίρι του 2020, όμως, άλλαξαν πολλά. Η πανίσχυρη Gazprom του έδωσε το μπάτζετ που ήθελε, η διοίκηση προσέθεσε εμπειρία και τεχνογνωσία με την υπογραφή του Μάνου Παπαδόπουλου, η συμμετοχή στην Euroleague για άλλη μια σεζόν ήρθε και το περιβάλλον ήταν ιδανικό για τον ίδιο. Ο Πασκουάλ δούλεψε στα… κόκκινα και έβαλε την ομάδα στα πλέι οφ, ολοκληρώνοντας την πιο επιτυχημένη ευρωπαϊκή πορεία στην ιστορία της. Όπως αποκάλυψε το «Slam Dunk» στις 9 Απριλίου, η ρωσική ομάδα προσπαθεί να τον «δέσει» στον πάγκο της και του πρότεινε νέο διετές συμβόλαιο με 1,2 εκατ. και 1,3 εκατ. ετησίως. Οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν από τη Ρωσία αναφέρουν πως η Ζενίτ έχει ρίξει αυτή την περίοδο μια τριετή πρόταση στο τραπέζι του προπονητή που κατέκτησε την Euroleague με την Μπαρτσελόνα το 2010. Η διοίκηση είδε πως μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα μαζί του και τον εμπιστεύεται πλήρως. Το μυθικό συμβόλαιο, το ανεβασμένο μπάτζετ και η προοπτική του νέου γηπέδου είναι οι «σύμμαχοι» της Ζενίτ, στην προσπάθειά της να κρατήσει τον Πασκουάλ. Το «κλειδί» για την παραμονή του, όμως, θα είναι το αν θα πάρει η ομάδα μία από τις δύο wild cards, για την Euroleague της ερχόμενης χρονιάς. Όπως γράψαμε και στο SDNA, για την περίπτωσή του ενδιαφέρεται «ζεστά» και η Βαλένθια. Η ισπανική ομάδα αναμένεται να αντικαταστήσει τον Χάουμε Πονσαρνάου στο τέλος της σεζόν και έχει ήδη προσεγγίσει τον Πασκουάλ, δίνοντάς του ένα διετές συμβόλαιο, αλλά η Ζενίτ είναι το απόλυτο φαβορί, με τον CEO της ομάδας, Αλεξάντερ Τσέρκοβνι, να μας ξεκαθαρίζει: «Ο Τσάβι είναι ο καλύτερος που θα μπορούσαμε να έχουμε και θέλουμε να συνεχιστεί η ιστορία μας μαζί του».

Βαλένθια – Χάουμε Πονσαρνάου

Το συμβόλαιο του 50χρονου τεχνικού με τη Βαλένθια ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και όλα δείχνουν πως η ισπανική ομάδα θα προχωρήσει στην αντικατάστασή του. Ο μεγάλος στόχος των «νυχτερίδων» ήταν η είσοδος στα πλέι οφ, αλλά ο Πονσαρνάου δεν τα κατάφερε, αν και είχε αξιόλογα «εργαλεία» στη διάθεσή του. Μάλιστα, στην Ιβηρική χερσόνησο λέγεται πως η διοίκηση της Βαλένθια είναι ιδιαίτερα απαιτητική και αυτή η αποτυχία δεν θα του… συγχωρεθεί. Σε γενικές γραμμές, αυτό που καταλάβαμε είναι πως δύσκολα ένας προπονητής θα «ριζώσει» στη Βαλένθια. Μπορείτε να θυμηθείτε τι είχε γίνει και με την περίπτωση του Πέδρο Μαρτίνεθ πριν από μερικά χρόνια. Ο κόσμος στην ισπανική πόλη θεωρεί πως ο Πονσαρνάου δεν έχει την στόφα του head coach για το επίπεδο της Euroleague και δεν μπορεί να επιβληθεί στα αποδυτήρια. Επιπλέον, υπάρχει πίεση και από τα media προς το πρόσωπό του και όλοι μιλούν για rebuilding ενόψει της νέας σεζόν. Τρεις διαφορετικές πηγές από τη συγκεκριμένη χώρα συμφώνησαν πως ο 50χρονος δεν θα συνεχίσει στο «τιμόνι» της ομάδας. Αυτό που «αλιεύσαμε» από τη ρωσική αγορά είναι πως η Βαλένθια βλέπει με θετικό μάτι την προοπτική του Τσάβι Πασκουάλ και τον έχει προσεγγίσει, βάζοντας ένα διετές συμβόλαιο πάνω στο τραπέζι. 

Μπασκόνια – Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Ο Μαυροβούνιος προπονητής θεωρείται το απόλυτο «αφεντικό» στη Βιτόρια (μετά τον Χοσεάν Κερεχέτα φυσικά). Η σχέση του με τους Βάσκους είναι ιδαίτερη και δεν είναι η συνηθισμένη προπονητή – ομάδας και προπονητή – κόσμου. Η κατάκτηση του περσινού ισπανικού πρωταθλήματος γέμισε με αυτοπεποίθηση τους αθλητές του και «γύρισε» το κλίμα, με τον Κερεχέτα να του δίνει ακόμα μία χρονιά συμβολαίου. Οι παίκτες τον εμπιστεύονται πια με κλειστά μάτια, παρά το γεγονός πως οι προπονήσεις του είναι σκληρές, επίπονες και πολύ απαιτητικές, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την άμυνα. Όμως, τα αποτελέσματα (πόσω μάλλον ένας τίτλος στην ACB, όπως ο περσινός) τους κάνουν όλους χαρούμενους. Η Μπασκόνια έκανε εξαιρετική προσπάθεια στο δεύτερο μισό της regular season στη Euroleague και έφτασε «μια ανάσα» από τα πλέι οφ. Ο βασικός στόχος του κλαμπ είναι η δημιουργία μιας ομάδας, που θα ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τους «μεγάλους» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και αυτό συνέβη τους τελευταίους μήνες. Το συμβόλαιό του τελειώνει φέτος το καλοκαίρι, αλλά φαίνεται πως είναι στο χέρι του το αν θα συνεχίσει ή όχι. «Ξέρεις, η περίπτωση του Ιβάνοβιτς είναι τόσο ξεχωριστή… Αυτό οφείλεται στη σχέση που έχει με την Μπασκόνια, τη διοίκησή της και τον κόσμο της. Θα μπορούσε να μείνει για άλλα δέκα χρόνια ή θα μπορούσε να μπει στο αεροπλάνο και να πάει στο σπίτι του αύριο το πρωί. Μιλάμε για μια απρόβλεπτη σχέση. Όμως, είναι χαρούμενος με το ρόστερ που έχει. Αν οι παίκτες δουλέψουν στην τελική ευθεία με τον τρόπο που επιθυμεί ο ίδιος, τότε θα συνεχίσει για άλλη μια σεζόν», μας είπε ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά όσα γίνονται στο εσωτερικό των Βάσκων.

Ζαλγκίρις Κάουνας – Μάρτιν Σίλερ

Η Ζαλγκίρις έδωσε το περασμένο καλοκαίρι ένα «κλειστό» διετές συμβόλαιο στον Αυστριακό τεχνικό, πράγμα που σημαίνει πως ο 39χρονος θα επιστρέψει στο Κάουνας την επόμενη σεζόν. Ο μόνος τρόπος να αποχωρήσει είναι αν δεν πάρει το πρωτάθλημα Λιθουανίας. Οι αμοιβές του, φυσικά, είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες του Σάρας. Ο Σίλερ υπολογίζεται πως λαμβάνει 150-200χιλ. ετησίως, ενώ ο Λιθουανός προκάτοχός του έπαιρνε περίπου 1 εκατ. ευρώ. Επομένως, όλοι θεωρούν πως το deal για την ομάδα έχει μεγάλη αξία. Value for money. Η πρώτη σεζόν του είχε πολλά «πάνω», αλλά και πολλά «κάτω». Αυτό που μάθαμε είναι πως πριν ξεκινήσουν οι επίσημες υποχρεώσεις, οι παίκτες είχαν τις αμφιβολίες τους για τον τρόπο παιχνιδιού του, τις οποίες και εξέφραζαν σε προσωπικές συζητήσεις. Ωστόσο, το 4-0 στην αρχή της Euroleague του έδωσε το… εισιτήριο για τη συνέχεια. Ο Σίλερ βελτιώθηκε μέσα στη σεζόν, προσαρμόστηκε στους ποιοτικούς αντιπάλους και προσπάθησε να αποβάλει την νοοτροπία του ΝΒΑ που είχε, όταν νόμιζε πως απλοϊκά συστήματα άμυνας και επίθεσης μπορούν να σου φέρουν νίκες στην Ευρώπη. Συνολικά, τα πήγε πολύ καλά, ειδικά αν σκεφτούμε πως του έλειπαν και ορισμένοι σημαντικοί παίκτες, όπως ο Πατρίσιο Γκαρίνο και ο Αρτούρας Μιλάκνις. Την επόμενη χρονιά θα μπορέσει να έχει περισσότερα «εργαλεία», που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του και τότε θα δείξει τις δυνατότητές του. 

Ολυμπιακός – Γιώργος Μπαρτζώκας

Τα δεδομένα για τον Γιώργο Μπαρζώκα έχουν μία παράξενη ιδιότητα: από την μία πλευρά είναι ξεκάθαρα, από την άλλη όμως έχουν και μία μικρή… θολούρα. Σε πρώτη φάση, είναι προφανές ότι η σεζόν είναι αποτυχημένη για τον Έλληνα τεχνικό. Όπως διαβάσατε και στα περισσότερα από τα match reports του SDNA, o «Coach B» δεν βρήκε τα κατάλληλα «κουμπιά» για την ομάδα του, η οποία έμοιαζε μπερδεμένη σε πολλές στιγμές στο παρκέ. Αυτό φάνηκε και στο τελικό αποτέλεσμα, αφού ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός στόχων και… οκτάδας, ενώ ήταν πολύ άσχημο το διάστημα με τις συνεχόμενες ήττες. Σε δεύτερο στάδιο, από την ομάδα του Ολυμπιακού προκύπτει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος έχει συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν. Μάλιστα, η χρονιά που έρχεται εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του rebuilding (όπως έχει τονίσει σε δηλώσεις του και ο Κώστας Παπανικολάου). Αφού πάντως λέμε για αναδόμηση του ρόστερ, το μεγάλο «αγκάθι» για τον Μπαρτζώκα αφορά το ζήτημα του Βασίλη Σπανούλη. Οι δηλώσεις μετά τον αγώνα με την Χίμκι έδειξαν σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις του έμπειρου τεχνικού, που με βάση όσα κατάλαβε και η κοινή γνώμη, δεν υπολογίζει τόσο στον αρχηγό του Ολυμπιακού. Όμως, για την ώρα, κανένας δεν γνωρίζει αν ο «Kill Bill» θα συνεχίσει το μπάσκετ ή θα αποχωρήσει από το παρκέ. Το πρώτο ενδεχόμενο ίσως δημιουργήσει γρίφους για τον Μπαρτζώκα, σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα λυθούν τα θέματα Σπανούλη – Πρίντεζη, θεωρητικά δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την επόμενη μέρα του ίδιου του Έλληνα πορπονητή. Η πιθανότητα να μην είναι στο ΣΕΦ την νέα σεζόν θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους.

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Γιάννης Σφαιρόπουλος

Ο Έλληνας προπονητής τον Δεκέμβριο του 2019 επέκτεινε τη συνεργασία του με την «ομάδα του λαού» μέχρι το 2023 και το όνομά του έγινε σύνθημα στην “Menora Mivtachim Arena”. Το συμβόλαιό του για την επόμενη σεζόν θα του αποφέρει περίπου 750.000 δολάρια, όπως τόνισαν πηγές από το Ισραήλ. Η παρουσία του στο Τελ Αβίβ και την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο θεωρείται δεδομένη. Βέβαια, η σεζόν 2020-2021 δεν ήταν η καλύτερη ούτε για την Μακάμπι, ούτε για τον ίδιο. Ωστόσο, αυτό που υπογραμμίζεται στη χώρα είναι πως ο Τύπος, οι οπαδοί και συνολικά η διοίκηση του κλαμπ καταλαβαίνουν πως δεν είναι εκείνος ο μοναδικός υπεύθυνος. Υπάρχει καταμερισμός των ευθυνών και δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως το βάρος της φετινής αποτυχίας πέφτει αποκλειστικά στους ώμους του. Η ιστορική ομάδα έκανε λάθη στον σχεδιασμό, είχε πολλούς τραυματισμούς, το μπάτζετ της μειώθηκε και λόγω του κορωνοϊού δεν είχε το δυναμικό κοινό της στο πλευρό της. Οι παραπάνω αιτίες δικαιολογούν τη 13η θέση στη regular season και η εκτίμηση που τρέφουν τα στελέχη του σωματείου προς το πρόσωπό του δεν άλλαξε. Σε κάθε περίπτωση, η σεζόν 2021-2022 θα είναι κομβική για τον Σφαιρόπουλο. «Αν επαναφέρει την Μακάμπι στον επιτυχημένο δρόμο της περσινής χρονιάς, τότε όλα θα κυλήσουν ομαλά. Όμως, αν του χρόνου… επαναληφθεί η φετινή πορεία, τότε θα τεθεί θέμα “επιβίωσής” του στον πάγκο της ομάδας από το Τελ Αβίβ», υποστήριξε ένας Ισραηλινός. 

Βιλερμπάν – Τι Τζέι Πάρκερ

Ο Τι Τζέι Πάρκερ πήρε την ευκαιρία από τον αδελφό του, Τόνι, τον εμβληματικό ιδιοκτήτη της Βιλερμπάν και αντικατέστησε τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς στην τεχνική ηγεσία των Γάλλων πέρυσι. Ο 37χρονος προπονητής είχε θέση assistant coach και το καλοκαίρι του 2020 πήρε… προαγωγή, με τον ίδιο και το επιτελείο του να υπογράφουν τριετή συμβόλαια (μέχρι το 2023 δηλαδή). Η Βιλερμπάν δεν μπόρεσε να παρουσιαστεί πιο ανταγωνιστική για το «βήμα παραπάνω», όμως κατέγραψε ορισμένες μεγάλες νίκες, ειδικά εντός έδρας, απέναντι σε ιστορικές ομάδες της Euroleague. Ο Πάρκερ έχει επιρροές από το αμερικανικό μπάσκετ, όμως η φιλοσοφία του προσαρμόζεται πολύ στα ευρωπαϊκά δεδομένα: προσοχή στην άμυνα, pick ‘n roll και παιχνίδι στο post για εύκολο σκορ. Η θέση του στην ομάδα του αδελφού του θεωρείται δεδομένη και ασφαλής.

Άλμπα Βερολίνου – Αΐτο Γκαρσία Ρενέσες

Το συμβόλαιο του Ισπανού legend με τους πρωταθλητές Γερμανίας ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες, δηλαδή το καλοκαίρι του 2021. Ο Ρενέσες έχει «κλείσει» τα 74 έτη και κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα συνεχίσει για άλλη μια σεζόν, ειδικά αν αναλογιστείτε πόσο «γεμάτη» είναι η χρονιά της Άλμπα με αγώνες για την Euroleague και την BBL. Ο στενός του συνεργάτης, Ίσραελ Γκονζάλεζ, που βρίσκεται στο κλαμπ από το 2017, πήρε προαγωγή φέτος και έγινε ο “associate head coach”. Πρόκειται για μια θέση που κατά κύριο λόγο υφίσταται στις ομάδες του ΝΒΑ και την παίρνει το… δεξί χέρι του πρώτου προπονητή. Η ομάδα του Βερολίνου και ο Γκονζάλεζ δεσμέυονται με συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το 2022. Επομένως, το όνομά του θα πέσει στο τραπέζι των υποψηφίων, εφόσον ο Ρενέσες δεν συνεχίσει. Ο 46χρονος θεωρείται ένα από τα φαβορί για τη διάδοχη κατάσταση της ερχόμενης αγωνιστικής χρονιάς. Φυσικά, η διοίκηση και ο GM, Ιμάρ Οχέδα, εκτιμούν απεριόριστα τη συνεισφορά του Ρενέσες στην προσπάθεια του συλλόγου να καθιερωθεί στα «σαλόνια» της Ευρώπης.

Παναθηναϊκός – Όντεντ Κάτας

Ο Ισραηλινός τεχνικός αντικατέστησε τον Γιώργο Βόβορα μέσα στη σεζόν, υπογράφοντας συμβόλαιο για 1,5 χρόνια. Ο Παναθηναϊκός, όμως, έχει το δικαίωμα να «σπάσει» αυτή τη συμφωνία το προσεχές καλοκαίρι. Η πορεία του Κάτας στα «πράσινα» ξεκίνησε θετικά, με την ομάδα του να «μάχεται» σε κάθε παιχνίδι και τα ψηλά σχήματα να κερδίζουν πόντους και αγώνες. Ωστόσο, η τελική γεύση που άφησε το «τριφύλλι» στην Euroleague ήταν πικρή, τόσο λόγω της βαθμολογικής του θέσης, όσο και λόγω των εμφανίσεών του στο φινάλε της regular season, μετά την «περιπέτεια» με τον κορωνοίό. Σε θεωρητικό επίπεδο, αν ο 47χρονος δεν κάνει το double στην Ελλάδα (πρωτάθλημα και Κύπελλο) θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, σε ό,τι έχει να κάνει με την επόμενη σεζόν. Για να το πούμε και από την αντίθετη πλευρά, αν ο Κάτας πάρει τους δύο εγχώριους τίτλους, θα βρει μαζί και το… μαξιλαράκι ασφαλείας που αναζητά. Γεγονός είναι, όμως, πως στους πρωταθλητές Ελλάδας αυτή την περίοδο υπάρχουν σημαντικότερα ζητήματα, όπως για παράδειγμα όσα συμβαίνουν με την Euroleague ή/και το γηπεδικό. Οι «πράσινοι» έχουν στρέψει την προσοχή τους πρωτίστως σε αυτά τα θέματα και στη συνέχεια θα δουν πιο «καθαρά» και όλα τα στοιχεία που αφορούν το μπάτζετ και τους στόχους της νέας σεζόν.

Ερυθρός Αστέρας – Ντέγιαν Ράντονιτς

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς επέστρεψε στον Ερυθρό Αστέρα μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και αντικατέστησε τον Σάσα Ομπράντοβιτς. Η συμφωνία του με τους Σέρβους ήταν για 1+1 σεζόν και το συμβόλαιό του ανέρχεται στα 300.000 ευρώ ετησίως. Στο Βελιγράδι θεωρούν πως ο 51χρονος προπονητής έκανε μια αξιόλογη προσπάθεια, με δεδομένα τα προβλήματα που υπήρχαν όταν ανέλαβε το κλαμπ (τραυματισμοί, κορωνοϊός και άλλα), κάνοντας παράλληλα focus στους Σέρβους παίκτες του ρόστερ. Η διοίκηση των «ερυθρόλευκων» θέλει να τον κρατήσει και όλα δείχνουν πως και ο ίδιος προς τα εκεί κατευθύνεται, καθώς ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν πολλές ανοιχτές θέσεις στην αγορά. Ένα σημείο που ενδέχεται να παίξει τον δικό του ρόλο είναι το κατά πόσο ο Ερυθρός Αστέρας θα μπορέσει να εξασφαλίσει μία wild card για την ερχόμενη σεζόν στην Euroleague.

Χίμκι – Αντρέι Μάλτσεφ

Ο Αντρέι Μάλτσεφ αντικατέστησε τον Ρίμας Κουρτινάιτις ως υπηρεσιακός προπονητής, μετά την αποχώρηση του τελευταίου μέσα στη σεζόν. Όμως, στην Μόσχα λένε πως θα μείνει στη θέση του και δεν έχει πια τον τίτλο του υπηρεσιακού. Τα χρήματα που παίρνει είναι λίγα, για τα δεδομένα αυτών των πάγκων και μην ξεχνάτε πως πριν από μερικά χρόνια προπονούσε τη 2η ομάδα της ΤΣΣΚΑ και στη συνέχεια τις ρεζέρβες της Χίμκι. Οι σταρ της ρωσικής ομάδας θεωρούν πως η παραμονή του είναι μία λανθασμένη επιλογή. Ωστόσο, η Χίμκι μπαίνει πια σε νέα φάση και ουδείς γνωρίζει αν την νέα σεζόν θα είναι σε θέση να φέρει πάλι… μεγάλους παίκτες.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This