Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Καραμάνου

Μεταφέροντας τις φιλοσοφικές ανησυχίες του μέσω των ηρώων του στο “Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι”, ο Οσκαρ Ουάιλντ προσπάθησε να προσδιορίσει το τι είναι εγωισμός. «Εγωισμός δεν είναι να ζεις όπως θέλεις εσύ, αλλά να απαιτείς από τους άλλους να ζουν όπως θέλεις εσύ». Αυτή η φράση στο ποδόσφαιρο βρίσκει το τέλειο πεδίο εφαρμογής, στις σχέσεις μεταξύ των αθλητικών διευθυντών και των προπονητών, με τους πρώτους να είναι ξεκάθαρα εκείνοι που έχουν το πάνω χέρι και που ουσιαστικά απαιτούν από τους δεύτερους να ζήσουν και να παλέψουν με το υλικό που τους δίνουν. Είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν. Κάπως έτσι λοιπόν μία τέτοια μάχη δύο πολύ ισχυρών “ΕΓΩ” είναι αυτή που πάει να κλονίσει το υπέροχο δημιούργημα του Χάνζι Φλικ και έχει φέρει τη Μπάγερν μπροστά σε μεγάλα διλήμματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται πλέον στη μετά Champions League -και του πρόσφατου θρυλικού επιτεύγματος του 6×6 στους τίτλους- εποχή, να αντιμετωπίσουν οι Βαυαροί, είναι πιο δύσκολο και από τη διαχείριση του αποκλεισμού στα προημιτελικά. Η Παρί εκτός από το να μην μπορούν να υπερασπιστούν το στέμμα τους, τους υποχρέωσε σε μία βαθιά ενδοσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει την επόμενη μέρα του club και αυτό όχι μόνο όσον αφορά το ρόστερ, αλλά και τον προπονητή και φυσικά την κεφαλή.

Ολο το ζουμί έχει τις ρίζες του στο περσινό καλοκαίρι, τότε δηλαδή που ο Φλικ με τον Χασάν Σαλιχάμιτζιτς έπαψαν να βλέπουν το παιχνίδι με την ίδια οπτική. Αν και ήταν ο ο Βόσνιος αθλητικός διευθυντής εκείνος που τον είχε καλέσει -και σχεδόν παρακαλέσει- να αναλάβει μετά την απομάκρυνση του Νίκο Κόβατς, οι δύο άντρες βρίσκονται σε μόνιμη κόντρα, σε σημείο που τα γερμανικά ΜΜΕ να γράφουν ότι σε πολλές περιπτώσεις επικοινωνούν μέσω αντιπροσώπων. Το καλοκαίρι λοιπόν ο Φλικ ζητούσε επιτακτικά την παραμονή του Τιάγκο, την απόκτηση επιθετικού, τη διεύρυνση του ρόστερ και φυσικά να ανανεώσουν οι Νταβίντ Αλάμπα, Ζερόμ Μπόατενγκ. Ο Σαλιχάμιτζιτς όμως δεν ικανοποίησε καμία από τις επιθυμίες του. Τις επιθυμίες του προπονητή που πήρε την ομάδα στο -4 από την κορυφή και την οδήγησε στο απόλυτο, ενώ κατάκτησε και τη Bunbdesliga με +13 βαθμούς.

Αντί λοιπόν να καλύψει έστω κάποια απ’ όσα του ζήτησε ο Φλικ, ο αθλητικός διευθυντής της Μπάγερν του πήρε την ύστατη στιγμή τους Τσούπο-Μότινγκ, Σαρ, Ρόκα, Ντάγκλας Κόστα, τους οποίους ελάχιστα έχει χρησιμοποιήσει, μιας και ο κόουτς δεν θέλει κανέναν εξ αυτών. Μόνο που ο Σαλιχάμιτζιτς είχε και την απαίτηση η ομάδα να συνεχίζει να πετάει με τον ίδιο τρόπο κι ας ήταν με ένα κοντό ρόστερ, στην πιο περίεργη και δύσκολη σεζόν του κορονοϊού. Κάπως έτσι το ρήγμα γιγαντώθηκε. Και τώρα έφτασε η ώρα των αποφάσεων.

Αρχικά, στο αγωνιστικό κομμάτι το ερώτημα παραμένει αναφορικά με το κατά πόσο ο σύλλογος είναι διατεθειμένος να ρίξει χρήμα στην αγορά. Αυτό που βγαίνει προς τα έξω, είναι ότι η Μπάγερν θα πάει συντηρητικά, καθώς δεν θέλει να μεγαλώσει τη ζημία που προκάλεσε η πανδημία, Αλάμπα και Χάβι Μαρτίνεθ αποχωρούν ελεύθεροι, ενώ ο επίσης ελεύθερος Μπόατενγκ είναι στον αέρα, με τον Κορεντίν Τολισό να μετράει μάλλον μέρες. Ο Νταγιό Ουπαμεκανό αποτελεί τη μεγάλη προσθήκη και λογικά δεν θα γίνει αντίστοιχη κίνηση, παρά μονάχα εάν υπάρξει πιθανότητα πώλησης του Φρένκι Ντε Γιονγκ της Μπαρτσελόνα, ο οποίος και είναι η μεγάλη καψούρα των Βαυαρών. Θα δοθεί στήριξη στον Κρις Ρίτσαρντς και θα ληφθούν αποφάσεις για ένα σωρό επιστροφές ή παραχωρήσεις δανεικών (Νίμπελ, Ντάντας, Αρπ, Χόφμαν, Φρουχς, Ζίρκζε, Φέιν).

Μετά την πρόσφατη νίκη επί της Λειψίας στο πρωτάθλημα, ο Φλικ όταν ρωτήθηκε για τις μεταγραφικές ανάγκες και όσα θα ήθελε εκείνος να συμβούν, απάντησε διπλωματικά, όπως κάνει πάντα: «Αυτά είναι δεδομένα που θα αναλυθούν διεξοδικά και αυτό θα συμβεί σύντομα». Το μεγάλο ραντεβού που θα κρίνει πολλά, αναμένεται να λάβει χώρα στις επόμενες μέρες. Ο Φλικ θα βρεθεί με τον Ολιβερ Καν. Ο θρυλικός πορτιέρο εδώ και καιρό παρακολουθεί δια ζώσης τα διοικητικά, ώστε να μάθει καλύτερα τα κατατόπια, μιας και από την 1η του ερχόμενου Γενάρη αναλαμβάνει χρέη CEO στη θέση του Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε.

Και κάπου εδώ ξεκινούν τα παιχνίδια εξουσίας και των “ΕΓΩ” των ισχυρών ανδρών του club. Ο Ρουμενίγκε είναι εκείνος που στηρίζει τον Φλικ, ενώ ο Καν που είναι κολλητός με τον Σαλιχάμιτζιτς (σ.σ.: πρώην συμπαίκτες), θέλει να μάθει με λεπτομέρειες το ακριβές πλάνο και τα σχέδια του 56χρονου τεχνικού. Στο πλευρό του Σαλιχάμιτζιτς βρίσκονται επίσης ο επίτιμος πρόεδρος, αλλά πάντα πανίσχυρος, Ούλι Χένες και ο νυν πρόεδρος, Χέρμπερτ Χάινερ. Ωστόσο, φαίνεται ότι τον τελικό λόγο σε αυτή την ιστορία θα τον έχει ο Κανμ μαζί με τον Ρουμενίγκε.

Η επικείμενη σημαντική κουβέντα με τον κόουτς θα διαλευκάνει και το τι θέλει εκείνος, καθώς τα σενάρια τον θέλουν υποψήφιο αντικαταστάτη του Γιόακμ Λεβ στον πάγκο της Εθνικής Γερμανίας (σ.σ.: ήταν βοηθός του από το 2006 έως το 2014). Επίσης όμως η Μπάγερν φέρεται να ψάχνεται με τον Γιούλιαν Νάγκελζμαν της Λειψίας, ενώ στο ρεπορτάζ της φιγουράρει τελευταία και ο Μάξι Αλέγκρι. Πιθανότερο επομένως φαίνεται πλέον μία αλλαγή σελίδας, παρά η παραμονή του Χάνζι Φλικ. Και είναι τόσο παράξενο να μην στηρίζεται ένας τόσο αδιανόητα επιτυχημένος προπονητής.

Η Μπάγερν όμως όσο υπέροχες λειτουργίες έχει και όσο τακτοποιημένο club είναι σχεδόν σε όλους τους τομείς, ανέκαθεν βίωνε αυτή τη διοικητική ίντριγκα. Και τώρα χωρίς τον Χένες να ορίζει τα δεδομένα και τον Ρουμενίγκε προς αποχώρηση, κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι επόμενη μέρα αναφορικά με τις βαθιές-ριζικές αποφάσεις. Το ένα σίγουρο σε πρώτη φάση είναι ότι ο Σαλιχάμιτζιτς θα στηριχτεί, καθώς θεωρείται συν-υπεύθυνος της επιτυχίας. Το άλλο σίγουρο έχει να κάνει με τα παιχνίδια εξουσίας, τα οποία τώρα θα γιγαντωθούν και θα εξελιχτούν σε αυυτό το άτυπο Game of Thrones που διαδραματίζεται πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες της “Säbener Straße”.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This