Επιλογή Σελίδας

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για ακόμη μια σκοτεινή ιστορία από την Superleague 2, για την οποία εδώ και 10 ημέρες δεν μιλάει κανείς.

Θα διηγηθώ μια σύντομη ιστορία, πολύ πρόσφατη, από το πρωτάθλημα της Superleague 2, δηλαδή το δεύτερο ελληνικό – υποτίθεται επαγγελματικό – πρωτάθλημα. Ενα πρωτάθλημα που είχε πολύ κακή φήμη στο παρελθόν, το οποίο υποτίθεται ότι η Πολιτεία, δηλαδή η κυβέρνηση, αποφάσισε να βοηθήσει μεν, να ελέγξει δε προκειμένου αυτό να τινάξει από πάνω του τη φήμη του διεφθαρμένου πρωταθλήματος. Προτού προχωρήσω στην ιστορία θυμίζω ότι η Πολιτεία μοιράζει λεφτά στις ομάδες, αγοράζοντας τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης του πρωταθλήματος από την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ πληρώνει συνολικά κάτι παραπάνω από 3 εκατ. € και κάθε ομάδα εισπράττει κάτι παραπάνω από 200.000 €. 

Την Τετάρτη 7 Απριλίου στην Δράμα, η τοπική Δόξα υποδεχόταν τον Απόλλωνα Λάρισας. Οι δυο τους έπαιζαν “ρέστα” για μια θέση στην πρώτη εξάδα, δηλαδή για συμμετοχή στα playoffs της κατηγορίας και την άνοδο στην Superleague 1. Οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι είχαν νικήσει την Δόξα στον πρώτο αγώνα στην Λάρισα, νίκησαν και στη Δράμα, με το ίδιο σκορ, 1-0. 

Μετά από την λήξη του παιχνιδιού, ο προπονητής της φιλοξενούμενης και νικήτριας ομάδας, ο Κώστας Φραντζέσκος βρέθηκε να κλαίει. Όχι από συγκίνηση, αλλά από επίθεση. Υπάρχουν μάλιστα και φωτογραφίες, για τις οποίες δεν έχουμε δικαιώματα και γι’ αυτό δεν αναδημοσιεύουμε, στις οποίες φαίνεται καθισμένος σε μια μάντρα να σκουπίζει τα κλάματά του. Και υπάρχουν κείμενα σε sites που ασχολούνται με την Superleague 2, στα οποία έχει καταγραφεί, έστω αόριστα, ένα … “χοντρό επεισόδιο”. Λίγες ώρες μετά υπέβαλε την παραίτησή του στην διοίκηση του Απόλλωνα Λάρισας. Δυστυχώς ο Φραντζέσκος δεν εξήγησε δημόσια τον λόγο που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση μόλις δύο μήνες μετά την πρόσληψή του και ενώ είχε διαγράψει εξαιρετική πορεία μέχρι την 7η Απριλίου. 

Στα ρεπορτάζ καταγράφηκε η επικοινωνία του με τη διοίκηση για να δηλώσει παραίτηση, και η απόφαση της διοίκησης να μη την κάνει αποδεκτή. Ούτε ο Φραντζέσκος εξήγησε δημόσια το γιατί, ούτε η διοίκηση. Και τελικά ο πρώην διεθνής μεσοεπιθετικός, που κάνει τα πρώτα του βήματα ως πρώτος προπονητής σε επαγγελματική ομάδα προερχόμενος από τα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊκού, αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του. 

Έχουν περάσει 10 μέρες από όλο αυτό που συνέβη στη Δράμα. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κανέναν. Ούτε τις διοικήσεις των δύο ΠΑΕ, ούτε τον προπονητή Κώστα Φραντζέσκο, ούτε τον αντίπαλο προπονητή Θανάση Κολιτσιδάκη, ούτε την διοίκηση της Superleague 2, ούτε κάποιον από την Πειθαρχική Επιτροπή της Superleague 2, ούτε κάποιον από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, ούτε από την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, η οποία στήθηκε για να ερευνά υποθέσεις σχετικές με το καθαρό παιχνίδι. Όλοι συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα. 

Σκέφτομαι, αν ο Κώστας Φραντζέσκος, ένας πολύ αναγνωρίσιμος πρώην ποδοσφαιριστής, του οποίου ο λόγος έχει δύναμη δεν μιλά δημόσια για αυτό που του συνέβη μετά από τη λήξη ενός αγώνα, πώς να μιλήσει ένας λιγότερο γνωστός – προπονητής ή ποδοσφαιριστής; Σκέφτομαι ότι τελικά και αυτή θα γίνει μια ιστορία που θα βολεύει αυτούς που θέλουν να συντηρούν τη φήμη που έχει ένα πρωτάθλημα στο οποίο συμβαίνουν πράγματα για τα οποία δεν θέλει κανείς να μιλήσει.

Σε αυτή την κατάσταση “ομερτά” ζει εδώ και δεκαετίες το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μιλάμε μόνο μεταξύ μας, ιδιωτικά, κοιτάζοντας πίσω μη τυχόν και ακούει κάποιος που “δεν πρέπει” και “μπλέξουμε”. Δεν είμαι εισαγγελέας, ούτε ανακριτής, ούτε υφυπουργός Αθλητισμού. Δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω αυτό που κάνω σήμερα σε περιπτώσεις σαν αυτή. Μπορώ μόνο να ρωτάω. Και συγχρόνως να αναρωτιέμαι ποιος θα ασχοληθεί με αυτό το πρωτάθλημα. 

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This