Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Είναι ο «Βασιλιάς», ο άνθρωπος που για τον περισσότερο κόσμο είναι συνυφασμένος με το jogo bonito, με το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο και τις ωραιότερες στιγμές του. Ακόμα κι αν ο Γκαρίντσα μίλησε περισσότερο στις καρδιές κάποιων συμπατριωτών του, ακόμα κι αν άλλα ιερά τέρατα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, όπως ο Λεονίντας ή ο Ριβελίνο είχαν το δικό τους κοινό, ο «Rei» θα είναι για πάντα το καμάρι του ποδοσφαίρου σε μια χώρα, όπου η στρογγυλή θεά σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα απλό παιχνίδι.

Πελέ: «Με την Μπόκα είχα πάντα σχέση αγάπης»

Ο Πελέ έχει ταυτιστεί με τη Σάντος, όμως την καρδιά του έκλεψε μια ακόμα ομάδα. Ένα κλαμπ που αντιμετώπισε ως αντίπαλος, από μια χώρα που ποδοσφαιρικά λατρεύει να μισεί τη δική του. Την Μπόκα Τζούνιορς. Η φωτογραφία με τη φανέλα των «Σενέισες» κρύβει ξεχωριστές ιστορίες και λόγια του ίδιου, τα οποία δείχνουν τον ιδιαίτερο δεσμό που είχε αποκτήσει με την ομάδα του Μπουένος Άιρες.

«Με την Μπόκα είχα πάντα μια σχέση αγάπης. Το “Dale, dale” των οπαδών μπορεί να ωθήσει οποιανδήποτε παίκτη τον κόσμο σε μεγάλα επιτεύγματα», είπε σε συνέντευξή του τον καιρό που στην Μπόκα το νούμερο 10 φορούσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα. «Ο παίκτης της Μπόκα που δεν ανατριχιάζει από τους οπαδούς της είτε είναι άρρωστος, είτε κάνει λάθος επάγγελμα. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό ενώ στη δεύτερη δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να αφήσει το ποδόσφαιρο», έλεγε σε συνέντευξή στο “Grafico” από τη Νέα Υόρκη, τον καιρό που φορούσε τη φανέλα της Νιου Γιορκ Κόσμος.

Ήταν κοντά στο φινάλε της καριέρας του, όταν απαθανατίστηκε στη φωτογραφία με τα χρώματα της Μπόκα. Υπεύθυνος ήταν ο Αλμπέρτο Ναδέρ, διευθυντής δημοσίων σχέσεων στους «Σενέισες» για περισσότερα από 20 χρόνια. «Όταν τον υποδεχθήκαμε στο γήπεδό μας, γνωρίζαμε ότι υποστήριζε την Μπόκα και ότι θαύμαζε τους οπαδούς μας. Έτσι, εγώ του φόρεσα τη φανέλα, σε μια αναμέτρηση ενάντια στην Κόσμος, σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του Πελέ με την ομάδα», υποστήριξε ο Ναδέρ σε συνέντευξή του στην Ole το 2003.

Η κουβέντα για τη μεταγραφή στην Μπόκα

Σε μια επίσκεψή του στην Αργεντινή, έγινε και η συζήτηση για το ενδεχόμενο να φορέσει τη φανέλα της Μπόκα και αλλάξει για πάντα την ποδοσφαιρική ιστορία. Ο Πελέ βγήκε για δείπνο με τον Ορλάντο Πεκάνια, τον συμπατριώτη του που έπαιξε στα «χρυσομπλέ» από το 1961 μέχρι το 1965 και μάλιστα φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και βοήθησε την ομάδα να κατακτήσει δύο τίτλους. Ο Πεκάνια γνωριζόταν με τον «Βασιλιά» από την Εθνική Βραζιλίας, ενώ οι δυο τους τελικά συναντήθηκαν και σε συλλογικό επίπεδο, καθώς στη συνέχεια αγωνίστηκε για μια τετραετία στη Σάντος.

Κατά τη διάρκεια του γεύματός τους, λοιπόν, στο Μπουένος Άιρες, συναντήθηκαν τυχαία με τον Αλμπέρτο Αρμάνδο, πρόεδρο εκείνη την περίοδο της Μπόκα. Έφαγαν μαζί, συζήτησαν για πολλά θέματα και ο Πελέ δήλωσε στη συνέχεια ότι έγιναν φίλοι. Ο πρόεδρος έριξε στο τραπέζι τη βόμβα: «Θα ήθελα να τον φέρω στην ομάδα, να παίξει στο πλάι του Βαλεντίμ». Ο Πάουλο Βαλεντίμ ήταν ένας ακόμα Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που ακολούθησε το δρόμο του νότου,  παίζοντας στους «Σενέισες» για μια πενταετία. Αγωνιζόταν στην επίθεση και ο Αρμάνδο οραματιζόταν βραζιλιάνικο δίδυμο με αργεντίνικη υποστήριξη! Πέραν του Βαλελντίμ και του Πεκάνια, στη γειτονιά της Λα Μπόκα έπαιξαν κι άλλοι Βραζιλιάνοι στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, όπως ο Έντσον και ο Μαουρίνιο, με τους οποίους επίσης ο Πελέ είχε πολύ καλές σχέσεις.

«Δεν έχει σημασία τι συνέβη, το μόνο που αξίζει να θυμάμαι είναι το πώς αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή, όταν σκέφτηκα ότι θα λάμβανα την αύρα αυτής της τεράστιας ανθρώπινης μάζας που θα φώναζε το όνομά μου», αποκάλυψε με συνέντευξη του στο El Grafico το 1999 ο Rei. «Ήταν τόσο συνδεδεμένος με τη Σάντος που δεν μπορούσε να προχωρήσει. Κέρδιζε πολλά χρήματα και δεν υπήρχε τρόπος να τον πληρώσουμε», πρόσθεσε αργότερα ο Λουίς Μπόρτνικ, δεξί χέρι του Αρμάνδο στη διοίκηση της Μπόκα.

 

Οι βαθύτερες ρίζες της σχέσης Πελέ – Αργεντινής

Η συμπάθεια του Πελέ προς την ομάδα του Μπουένος Άιρες και την Αργεντινή γενικότερα, είχε, πάντως, βαθύτερες ρίζες. Ο πατέρας του του μετέδωσε τον θαυμασμό για τους Αργεντινούς ποδοσφαιριστές που τον μάγεψαν στα παιδικά του χρόνια, ενώ το όνομα της μητέρας του ήταν Σελέστε, δηλαδή γαλάζια. Μολονότι είναι το προσωνύμιο της Εθνικής Ουρουγουάης, στη συνείδησή του συνδέθηκε με τη φανέλα της Αργεντινής.

Στον τελικό του Copa Libertadores το 1963, η κάτοχος του τίτλου Σάντος αντιμετώπισε την Μπόκα Τζούνιορς, η οποία φιλοδοξούσε να κατακτήσει το πρώτο της Copa de Campeones. Η «Πέισε» νίκησε 3-2 στο πρώτο ματς του Μαρακανά και 1-2 στο Μπουένος Άιρες. Έγινε, έτσι, η πρώτη ομάδα που κατακτά τον τίτλο με δύο νίκες. Ο Πελέ σημείωσε το δεύτερο γκολ της ομάδας του μέσα στην Αργεντινή και η αντίδραση του κόσμου ήταν ακραία. Το πούλμαν της ομάδας δέχθηκε επίθεση με πέτρες και ο «Βασιλιάς» αρκετά αντικείμενα, καθώς και δυνατά μαρκαρίσματα.

«Μου συμπεριφέρθηκαν άσχημα και μου έκαναν πολλά φάουλ. Αν άφηνα τον εαυτό μου να επηρεαστεί, δεν θα θαύμαζα τόσο τους οπαδούς τους», είπε στην Clarin το 1978. «Κάποια από τα δυνατότερα συναισθήματά μου ως ποδοσφαιριστής και ως άνθρωπος τα έζησα στην Αργεντινή, στο Μπομπονέρα και στην Μπόκα», κατέληξε ο Πελέ, αποδεικνύοντας πως ακόμα και ως αντίπαλος, ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από τη μαγεία μιας θρυλικής έδρας.

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This