Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Καραμάνου

Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν ήξερε τι να κάνει με δαύτον. «Αυτά τα παιδιά». Ετσι αναφερόταν όποτε μιλούσε για τον Κέβιν Ντε Μπρόινε και τον Αντρέ Σίρλε, τους οποίους είχε βρει εκεί στη δεύτερη θητεία του στην Τσέλσι. Ο νεαρός Βέλγος ανήκε ήδη έναν χρόνο στο club (σ.σ. είχε δοθεί αρχικά δανεικός στη Βέρντερ Βρέμης), αλλά κανείς δεν γνώριζε με ποιον τρόπο θα έπρεπε να του φερθεί ποδοσφαιρικά. Η πρώτη επίσημη αναμέτρηση του Ζοσέ ήταν στο «Ολντ Τράφορντ». Εκεί, στο ντεμπούτο του Ντέιβιντ Μόγιες (Αύγουστος 2013) στη μετά Αλεξ Φέργκιουσον εποχή, ο Πορτογάλος ήθελε όσο τίποτα να δείξει σε όλους στο κόκκινο Μάντσεστερ, ότι έκαναν λάθος που δεν έδωσαν σε εκείνον τη δουλειά. Σε εκείνο το ματς ξεκίνησε τον πιτσιρικά με τα κόκκινα μαλλιά. Μόνο που ο ρόλος που του έδωσε, ήταν να κυνηγάει τον Πατρίς Εβρά και να μην τον αφήνει να ανεβαίνει στην πλευρά. Κάπως έτσι ο Ντε Μπρόινε δεν έκανε απολύτως τίποτα, έλαβε τη χειρότερη βαθμολογία στο παιχνίδι και το τέλος της η σεζόν θα τον έβρισκε να πηγαίνει δανεικός στη Βόλφσμπουργκ.

Η αλήθεια είναι ότι τότε στο Νησί τον χλεύαζαν. Ακόμα και όταν στους Λύκους έκανε υπέροχη χρονιά με το ρεκόρ των 19 ασίστ και αναδείχτηκε κορυφαίος παίκτης της Bundesliga (σ.σ.: σήκωσε Κύπελλο, Σούπερ Καπ), στις εκπομπές των experts του βρετανικού ποδοσφαίρου δεν μπορούσαν να καταλάβουν, γιατί η Μάντσεστερ Σίτι έκανε για χάρη του μεταγραφή ρεκόρ στην ιστορία της. Ενδεικτικό είναι το video με το πάνελ του «Sky Sports», όπου ο θρύλος της Λίβερπουλ Φιλ Τόμπσον και της Αρσεναλ, Πολ Μέρσον, εξηγούν πόσο μέτριο θεωρούν τον Ντε Μπρόινε και ακατανόητη την απόφαση της Σίτι.

Εκτοτε έχουν περάσει έξι χρόνια και ο 29χρονος πλέον μεσοεπιθετικός έχει κερδίσει τα πάντα στην Αγγλία και κυρίως τις καρδιές όσων παγκοσμίως αγαπούν το elegant παιχνίδι του. Εάν υπάρχει μία πρόσφατη ενέργειά του που μπορεί να αντικατοπτρίσει το vision που έχει στο γήπεδο, είναι η κάθετη που κέρασε στην τελευταία αναμέτρηση της Premier League κόντρα στη Λέστερ. Η πάσα του ήταν τόσο μαθηματικά-γεωμετρικά υπολογισμένη στο κομπιουτερίστικο κεφάλι του, ώστε να μην γίνεται να ανακοπεί από τους αμυντικούς που εκατέρωθεν ξάπλωναν με υπερέκταση, καθώς η μπάλα περνούσε ανάμεσά τους με ακρίβεια χιλιοστού, για να τη βρει ο συμπαίκτης του ακριβώς στη θέση και με την ταχύτητα που έπρεπε.

Η συμβολή του στη γιγάντωση της Μάντσεστερ Σίτι, τα ρεκόρ του με τις ασίστ (77 σε 179 αγώνες πρωταθλήματος και 41 γκολ) και η γενικότερη υπέροχη εικόνα του στο χορτάρι, δεν γινόταν να μην επιφέρουν και την πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του. Καθώς αυτό έληγε τον Ιούνιο του 2023, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το ιδανικό θα ήταν να το επεκτείνουν άμεσα για δύο έξτρα χρόνια. Και ο Ντε Μπρόινε επέδειξε κι εκεί την ευφυΐα του. Για την ακρίβεια αυτά τα εύσημα θα πρέπει να πάνε στον πατέρα του. Ο Χέγκβιγκ Ντε Μπρόινε, έχοντας μάθει να διαπραγματεύεται σωστά ως πρώην υπεύθυνος manager σε εταιρεία πετρελαίου, έστειλε μόνο του τον γιόκα του να κάνει το deal.

Στη συνάντησή του με τους Φραν Σοριάνο, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, ο Κέβιν δεν είχε κανέναν δίπλα του. Από καιρό άλλωστε δεν έχει εκπρόσωπο, καθώς δεν βρίσκει τον λόγο να δίνει σε κάποιον άλλον το 10% των εσόδων του. Είχε όμως δύο στοχευμένες απαιτήσεις. Είχε ζητήσει να του εξηγήσει η ομάδα το πλάνο της και την επένδυση που θα κάνει γενικότερα αναφορικά με την κατάκτηση του Champions League, αλλά και μία επιθυμία πολύ εξειδικευμένη. Είχε ζητήσει από το club να βάλει τους αναλυτές του, ώστε εκείνοι να αξιολογήσουν τη συμβολή του Ντε Μπρόινε στο παιχνίδι της Σίτι, τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον με βάση το ότι βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του. Όταν του παρουσίασαν αυτά τα στοιχεία, τους είπε ότι αυτός ακριβώς είναι λόγος που πρέπει να πάρει μία μικρή αύξηση. Ετσι, βάζοντας την υπογραφή του, το βδομαδιάτικό του ανέβηκε από τις 350.000, στις 380.000 λίρες και πήρε και 10 εκατ. ευρώ fix για εμπορικά δικαιώματα.

«Στην πρώτη συνάντηση που είχα με τον Πεπ, με έβαλε κάτω και μου είπε: “Κέβιν, άκουσέ με. Εάν με εμπιστευτείς, θα γίνεις πολύ εύκολα ένας από τους πέντε καλύτερους παίκτες στον κόσμο”. Τότε με σόκαρε και με άγχωσε. Δουλεύοντας όμως μαζί του, καταλαβαίνω τι είδε σε μένα και μαζί το βγάλαμε στο γήπεδο». Σε παλιότερη συνέντευξή του είχε αποκαλύψει τον αρχικό διάλογό του με τον Γκουαρδιόλα, αλλά τώρα, αφού υπέγραψε, έσπευσε να αποθεώσει τη συνεργασία τους: «Με τον Πεπ αντιλαμβανόμαστε το ποδόσφαιρο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Οι απόψεις και οι φιλοδοξίες μας ταυτίζονται απόλυτα»!

Και ο Γκουαρδιόλα που τον λατρεύει αγωνιστικά, αδυνατεί ο ίδιος να βρει τρόπο για να εκφράσει την αδυναμία του σε εκείνον. Ο Καταλανός κόουτς πάντοτε λέει ότι ο εξυπνότερος που έχει προπονήσει ποτέ, είναι ο Φίλιπ Λαμ και βάζει μαζί του στην εξίσωση τους Αντρές Ινιέστα, Τσάβι. Οποτε καλείται να μιλήσει για τον Λιονέλ Μέσι όμως, χάνει τα λόγια του. Και το ίδιο κάνει πάντα και με τον Ντε Μπρόινε. Οποτε τον ρωτάνε, δεν δίνει απαντήσεις. Απλά αναφωνεί κάτι του στιλ: «Τι να πω παιδιά, τα είδατε και μόνοι σας όσα έκανε… »

Με τις αποχωρήσεις των Νταβίδ Σίλβα και Σέρχιο Αγουέρο, ο Βέλγος είναι πλέον και τυπικά ο αδιαμφησβήτητος ηγέτης της ομάδας. Η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται σε μία μετάβαση και θα τη χτίσει πάνω του. Και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε έβαλε μελάνι στο χαρτί, ότι θα βρίσκεται εκεί για τέσσερα ακόμα χρόνια. Αρκετός χρόνος για να τον απολαύσουμε στα δικά του σλάλομ, τις μαεστρικές αλλαγές παιχνιδιού, τις αδιανόητες κάθετες και όλα όσα ξεχωριστά κάνει στο χορτάρι, δείχνοντας διαρκώς ότι το «ginger Pele» που του κόλλησαν ως πιτσιρικά στο σχολείο, δεν ήταν μόνο επειδή θα γινόταν ο πιο εμβληματικός κοκκινοτρίχης των γηπέδων…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This