Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Λίγο η απουσία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, που προκάλεσε αδυναμία στο τελείωμα των φάσεων, λίγο η εκτελεστική δεινότητα του Κιλιάν Εμπαπέ και η πρωταθλήτρια Ευρώπης αντιμετωπίζει έντονα το φάσμα του αποκλεισμού. Στο πρώτο μέρος της επανάληψης του περσινού τελικού του Champions League, η Παρί Σεν Ζερμέν πήρε εκδίκηση για την ήττα της τον Αύγουστο στη Λισαβόνα, όμως η Μπάγερν έχει λόγους να ελπίζει στην ανατροπή. Ένας από αυτούς είναι η προϊστορία, καθώς πέντε φορές στα χρονικά της διοργάνωσης οι δύο φιναλίστ μιας σεζόν αναμετρήθηκαν και την επόμενη. Το αποτέλεσμα; Και στις πέντε περιπτώσεις, η πρόκριση κατέληξε στην ομάδα που είχε κατακτήσει το τρόπαιο λίγους μήνες πριν.

Η πρώτη φορά ήταν τη δεκαετία του ’70. Συγκεκριμένα, το 1977, η Λίβερπουλ κατέκτησε το πρώτο κύπελλο πρωταθλητριών στην ιστορία της, νικώντας στον τελικό την Γκλάντμπαχ με σκορ 3-1. Η επόμενη σεζόν βρήκε ξανά αντιμέτωπες τις δύο ομάδες, αυτή τη φορά ένα βήμα πριν τον τελικό. Η γερμανική ομάδα νίκησε στον πρώτο ημιτελικό στην έδρα της (2-1), όμως στον επαναληπτικό το Άνφιλντ… έγειρε. Οι «κόκκινοι» πήραν την πρόκριση στον τελικό με το επιβλητικό 3-0 και στη συνέχεια κατέκτησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο.

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 30 χρόνια για να αναμετρηθούν ξανά στη διοργάνωση οι δύο φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν. Ίντερ εναντίον Μπάγερν, με τους «νερατζούρι» να έχουν κατακτήσει το 2010 το Champions League, νικώντας στον τελικό με 2-0. Η επόμενη χρονιά βρήκε τις δύο ομάδες ξανά αντιμέτωπες, αυτή τη φορά στη φάση των «16». Η εκδίκηση ήταν κοντά για την Μπάγερν, μετά τη νίκη της με 1-0, στο πρώτο παιχνίδι στο Μιλάνο. Ωστόσο, η Ίντερ έκανε τη μεγάλη ανατροπή στο Μόναχο και με σκορ 3-2 πήρε τη νίκη-πρόκριση, αφήνοντας ξανά με άδεια χέρια τους Βαυαρούς.

Λίγα χρόνια μετά, οι μαδριλένικες μονομαχίες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στο Champions league. Ρεάλ και Ατλέτικο διασταύρωσαν τα ξίφη τους τέσσερις συνεχόμενες σεζόν, με τη «βασίλισσα» να χαμογελά σε όλες τις περιπτώσεις. Τη μία χρονιά νικούσε τους «ροχιμπλάνκος» στον τελικό και την επόμενη τους απέκλειε στα νοκ άουτ. Νίκη το 2014 στον τελικό της Λισαβόνας (4-1), πρόκριση στα προημιτελικά της σεζόν 2014-15 (0-0, 1-0). Νίκη στον τελικό του 2016 στο Μιλάνο (1-1/5-3 πεν.), πρόκριση στα ημιτελικά της σεζόν 2016-17 (3-0, 1-2). Η απόλυτη κυριαρχία.

Η τελευταία πρόκριση επί της Ατλέτικο έφερε τη Ρεάλ στον τελικό του Κάρντιφ. Η παρέα του Ρονάλντο συνέτριψε με 4-1 τη Γιουβέντους, τον Ιούνιο του 2017, φτάνοντας στο 12ο τίτλο της ιστορίας της. Την αμέσως επόμενη σεζόν, η κληρωτίδα έφερε ξανά τις δύο ομάδες αντιμέτωπες, αυτή τη φορά στα προημιτελικά. Η «βασίλισσα» φάνηκε πως είχε εύκολο έργο μετά το άνετο 3-0 στο Τορίνο, όμως στον επαναληπτικό τα… χρειάστηκε. Η «Μεγάλη Κυρία» είχε ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα και έδειχνε έτοιμη για την ανατροπή. Ωστόσο, ένα πέναλτι του Κριστιάνο έδωσε την πρόκριση στους «μερένγκες» (ήττα με 1-3), μέσα σε έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς των Ιταλών. Ωστόσο, το 5/5 των εν ενεργεία πρωταθλητών Ευρώπης, απέναντι στους περσινούς φιναλίστ ήταν γεγονός.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This