Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Η «χρυσόσκονη» έχει πάει σχεδόν όλη στον Βινίσιους, με τα δύο γκολ απέναντι στη Λίβερπουλ. Και στον Ζιντάν για τη νίκη επί του Κλοπ στη «σκακιέρα» των πάγκων. Κάπου εκεί, σε μια γωνιά του «Αλφρέδο Ντι Στέφανο», βρίσκεται όμως και ο Μάρκο Ασένσιο με υψωμένα τα χέρια προς τον ουρανό. Πέτυχε ένα ακόμη γκολ για τη Ρεάλ και το αφιέρωσε στη μητέρα του, που έφυγε από τη ζωή πριν από δέκα χρόνια νικημένη από τον καρκίνο. Άλλωστε, το είχε υποσχεθεί στον εαυτό του, όταν την αποχαιρέτησε. Κάθε τέρμα που θα σημείωνε θα ήταν για εκείνη.

Ο Μάρκο ήταν μόλις 15 ετών όταν έχασε τη μητέρα του και με τον πατέρα του να δουλεύει πολλές ώρες για να τα βγάλει πέρα, εκείνος έμενε στο γήπεδο και μετά το τέλος των προπονήσεων των μικρών της Μαγιόρκα. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα τον είχαν βάλει ήδη στα «ραντάρ» τους και περίμεναν να δουν την εξέλιξή του. Ο Ασένσιο άρχισε να ανεβαίνει επίπεδο και το “clasico” για χάρη του δεν άργησε να γίνει. Το Νοέμβριο του 2014, οι Καταλανοί συμφώνησαν με τη Μαγιόρκα να δώσουν τη ρήτρα των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για να τον κάνουν δικό τους, όμως τελευταία στιγμή το deal χάλασε, καθώς οι «μπλαουγκράνα» ήθελαν να δώσουν το ποσό σε δύο δόσεις. Κάπου εκεί μπήκε «σφήνα» η Ρεάλ Μαδρίτης. Έβαλε… μέσον τον Ράφα Ναδάλ (ο θείος του ήταν τεχνικός διευθυντής της Μαγιόρκα) και προσφέροντας “cash” 3,9 εκατομμύρια ευρώ τον έκανε δικό της.

Κάποτε ο πατέρας του Μάρκο Ασένσιο, Ζιλμπέρτο, είχε συναντήσει τον Φλορεντίνο Πέρεθ και του είχε πει πως μια μέρα ο γιος του θα αγωνιστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο πρόεδρος της «βασίλισσας» μπορεί να είχε ξεχάσει εκείνη τη συνάντηση, όμως δεν την ξέχασε ποτέ ο Ισπανός ποδοσφαιριστής. Άλλωστε, ήταν φανατικός οπαδός της ομάδας από μικρό παιδί και στο δωμάτιό του είχε την αφίσα ενός ποδοσφαιριστή, που θαύμαζε. Αυτή του Ζινεντίν Ζιντάν. Είναι αυτά τα παιχνίδια που παίζει η μοίρα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Παλαιότερα ο «Ζιζού» ήταν το ίνδαλμά του και σήμερα ο ίδιος αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του.

Ο Μάρκο Ασένσιο ήταν παίκτης της Ρεάλ από τα τέλη του 2014, όμως χρειάστηκε να περάσουν 2,5 χρόνια δανεισμών για να πατήσει το πόδι του στο Μπερναμπέου. Ποιος ήταν ο προπονητής που άναψε το πράσινο φως για την επιστροφή του; Μα φυσικά, ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Γάλλος τεχνικός δε δίστασε να ρίξει αμέσως στα βαθιά τον Ισπανό μεσοεπιθετικό και δικαιώθηκε. Στον τελικό του ευρωπαϊκού σούπερ καπ, το καλοκαίρι του 2016, ο Ασένσιο αγωνίστηκε και στα 120 λεπτά απέναντι στη Σεβίλλη και πέτυχε το πρώτο γκολ της «βασίλισσας» στο νικηφόρο 3-2. Η σεζόν για τον ίδιο ολοκληρώθηκε, όσο εντυπωσιακά ξεκίνησε. Πέτυχε γκολ στον τελικό του Champions League, σφραγίζοντας το 4-1 της Ρεάλ επί της Γιουβέντους. Κυρίως, όμως, στα 21 του απολάμβανε ήδη της εμπιστοσύνης του προπονητή του.

Η επόμενη σεζόν βρήκε τον Ασένσιο να παίρνει ακόμα περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Στο ισπανικό σούπερ καπ, βρήκε δίχτυα και στα δύο ματς με την Μπαρτσελόνα και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές για την ομάδα του. Ο Μάρκο Ασένσιο είχε γίνει ήδη βασικό «γρανάζι» του rotation, κυρίως λόγω της ικανότητάς του να αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής. Στο πρόσωπό του, ο Ζιντάν έβλεπε τον ποδοσφαιριστή που θα κάλυπτε όποιο κενό είχε δημιουργηθεί από τη μέση και μπροστά. Και αυτό έκανε τον ίδιο υπερπολύτιμο. Γι’ αυτό τότε ο «Ζιζού» έδωσε εντολή να ανανεωθεί το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή του μέχρι το 2023. Ένα δικό του γκολ στο Μόναχο έδωσε ουσιαστικά προβάδισμα στη Ρεάλ, απέναντι στην Μπάγερν, για πρόκριση στον τελικό του Champions League. Στη δεύτερη σεζόν του στην ομάδα, ο Μάρκο Ασένσιο στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

Ο Ζιντάν αποχώρησε το καλοκαίρι του ’18, όμως γύρισε εσπευσμένα το Μάρτιο του ’19. Η επιστροφή του Γάλλου τεχνικού επανέφερε τα χαμόγελα κυρίως στα δικά του «παιδιά». Ένας από αυτούς ήταν ο Μάρκο Ασένσιο. Μόνο που τα δικά του χαμόγελα δεν κράτησαν για πολύ. Σε ένα φιλικό προετοιμασίας απέναντι στην Άρσεναλ, τον Ιούλιο του 2019, ο Ισπανός υπέστη ρήξη χιαστών. Σοκ. Ένας τραυματισμός, που θα τον άφηνε εκτός δράσης για πάνω από έξι μήνες. Η Ρεάλ είχε όλο το χρόνο μπροστά της για να καλύψει με κάποια μεταγραφή το κενό του. Η εντολή του Ζιντάν ήταν «όχι». Το κενό θα καλυπτόταν εκ των έσω, μέχρι να επιστρέψει ο Ασένσιο στην ενεργό δράση. Άλλωστε, οι λύσεις ήταν ήδη πολλές.

Ο κορονοϊός πρόλαβε τον Ασένσιο και η επιστροφή του στην ενεργό δράση αναβλήθηκε, λόγω της διακοπής όλων των διοργανώσεων πριν από περίπου ένα χρόνο. Ο ίδιος δούλεψε σκληρά όλο αυτό το διάστημα και μπήκε άμεσα στις επιλογές του προπονητή του. Στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της «βασίλισσας», σε Ισπανία και Ευρώπη, ο Ασένσιο έχει σκοράρει σε όλα. Κι ας μην ξεκινά πάντα βασικός. Είναι, όμως, πάντα εκεί και στα δύσκολα δεν κρύβεται. Έφτασε αισίως τα επτά γκολ σε νοκ άουτ του Champions League και αποτελεί ένα από τα πολυεργαλεία της «βασίλισσας» στο δρόμο για το 14ο κύπελλο πρωταθλητριών.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This