Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ο Παναθηναϊκός βαδίζει ολοταχώς στο να αλλάξει προπονητή: αύριο λένε όλοι ο Λάζλο Μπόλονι που όλοι αποθέωναν μετά τη νίκη του ΠΑΟ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό θα αποτελέσει παρελθόν και στη θέση του θα προσληφθεί μάλλον κάποιος Ελληνας προπονητής – ακούγεται το όνομα του Γιάννη Αναστασίου, ίσως ακουστούν κι άλλα. Για το γιατί ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια καταλήγει πάντα σε Ελληνες προπονητές θα σας το γράψω προσεχώς. Για την ώρα θέλω να κάνω μια επισήμανση: κανείς δεν ρωτά τον Μπόλονι τι έγινε μετά το ματς με τον Ολυμπιακό και κανείς δεν υπογραμμίζει ότι η κατάρρευση ξεκίνησε μετά από αυτό. Πράγμα που είναι παράξενο. Διότι αν θες να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να το κατανοήσεις. Και για να το κατανοήσεις πρέπει να δεις πως ξεκίνησε.

Εγραφα την περασμένη Παρασκευή στην εφημερίδα πως αν γνωρίζεις λίγα από τα όσα συμβαίνουν στην ομάδα του ΠΑΟ ο αποκλεισμός στο κύπελλο δεν είναι αποτέλεσμα ανεξήγητο. Και μόνο η αποκάλυψη ότι στο ημίχρονο του παιγνιδιού κάποιοι παίκτες των Πρασίνων ήρθαν στα χέρια στα αποδυτήρια εξηγεί τα πάντα. Ο Παναθηναϊκός έχει εσωτερικά προβλήματα που απλά τα έκρυψαν μια σειρά από δύσκολες νίκες στο πρωτάθλημα – νίκες που ήρθαν ωστόσο χωρίς η ομάδα να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση.

https://i0.wp.com/www.fosonline.gr/media/news/2021/03/06/131457/main/Goal-PAS.jpg?resize=893%2C536&ssl=1

Τρεις ωραίες παρέες

Από το λίγο που έχω ασχοληθεί έχω καταλάβει πως ο ΠΑΟ έχει τριών λογιών ποδοσφαιριστές. Υπάρχει μια κατηγορία που αποκαλούνται ως «τα ορφανά του Γιώργου Δώνη». Σε αυτοί ανήκουν παίκτες που με τον Δώνη αγωνίζονταν βασικοί, δεν κατάλαβαν ποτέ γιατί ο προπονητής έφυγε και μετά τη φυγή του νιώθουν ότι αδικούνται: οι πιο πολλοί είναι Ελληνες αλλά υπάρχουν και ξένοι, όπως ο Μακέντα π.χ. Σε μια δεύτερη ομάδα ανήκουν όσοι ήρθαν το περασμένο καλοκαίρι. Αυτοί δεν κατάλαβαν γιατί απολύθηκε ο Πογιάτος, γιατί απομακρύνθηκε ο Τσάβι Ρόκα που τους έφερε και δεν είναι βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν στην ομάδα του χρόνου. Σε μια τρίτη κατηγορία ανήκουν καλοί μισθοφόροι που κάνουν τη δουλειά τους – παίκτες όπως ο Σένκεφελντ, ο Μαουρίσιο, ο Βέλεθ, ο Μολό και οι τρεις νεοφερμένοι (Σανκαρέ, Ενμοπαγκοτό και Νιάς) που ακόμα διανύουν «εβδομάδα προσαρμογής», που λέγαμε και στο στρατό. Ποιοι από όλους αυτούς τους παίκτες «ορκίζονται» στο όνομα του Μπόλονι; Λίγοι, πολλοί λίγοι. Πέρα από τους νεοφερμένους, που ο ίδιος διάλεξε, τον ακούν όσοι έγιναν βασικοί – κυρίως κάποιοι μικροί (ο Ιωαννίδης, ο Καμπετσής, ο Αλεξανδρόπουλος, ο Πούγγουρας κτλ) που νιώθουν ότι χάρη σε αυτόν έκαναν επαγγελματικά ένα βήμα μπροστά.

Παραδοχή αδυναμίας

Μπορεί ένας προπονητής να επιβληθεί σε ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών που έφτασε να δημιουργήσει μια επιτροπή για να τη στείλει να εκφράσει στη διοίκηση παράπονά για τη συμπεριφορά του προπονητή; Το βρίσκω δύσκολο. Όταν η ομάδα σταματήσει να κερδίζει κάθε προηγούμενη διαφορά του προπονητή με τους παίκτες θα επανέρθει θεαματικά στην επικαιρότητα. Ο Μπόλονι που είναι έξυπνος άνθρωπος προσπάθησε να χτίσει μια νέα σχέση σε σημείο να πάει στο ημίχρονο του ματς κυπέλλου με τον ΠΑΣ και να πει στους παίκτες ότι δεν έχει καμία απαίτηση νίκης και το μόνο που θέλει είναι το γκολ της τιμής. Πιο θεαματική παραδοχή αδυναμίας δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια.

Τα έγραφα εδώ και μέρες. Στον ΠΑΟ έγινε κάτι απλό. Ο Μπόλονι ανέλαβε την ομάδα χαμηλά στη βαθμολογία. Οι νίκες που έγιναν επί των ημερών του δεν ήταν κάτι συγκλονιστικό: ήταν οι νίκες που θα έκανε στο ελληνικό πρωτάθλημα μια ομάδα που έχει το τέταρτο πιο μεγάλο μπάτζετ. Για αυτό οι νίκες αυτές δεν δημιούργησαν κανένα ενθουσιασμό και δεν έδωσαν στον κόουτς πόντους: όποιος δεν τον έβλεπε με καλό μάτι, συνέχισε απλά να τον ανέχεται. Μέχρι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Το οποίο αποδείχτηκε ένα ματς που προκάλεσε μια καταστροφή.  

Οι τρεις πιθανοί λόγοι

Γιατί κατέρρευσε ο ΠΑΟ μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό; Υπάρχουν τρεις υποψίες που εξηγούν πολλά και αν υπάρχει μια τέταρτη ευχαρίστως να την ακούσω. Ο ΠΑΟ έφτασε στο ματς αυτό με συνεχόμενες νίκες και ηρεμία. Κυρίως με ενέργεια.  Αν άδειασε μετά από αυτό, αυτό συνέβη για τρεις πιθανούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι γιατί υπήρξε μια ειδική προετοιμασία σκοπός της οποίας ήταν να είναι η ομάδα στα «κόκκινα» τον Φεβρούαριο και να φτάσει να τρέχει στο ματς με τον Ολυμπιακό. Το σενάριο αυτό μοιάζει να επιβεβαιώνεται από δυο παραμέτρους. Η πρώτη αφορά τους τραυματισμούς: είναι αρκετά πιθανό η ένταση αυτής της προετοιμασίας να έφερε τους πολλούς τραυματισμούς που προέκυψαν ξαφνικά (Σανγκαρέ, Σένκεφελντ, Καμπετσής, Νιας και Βέλεθ είχαν μυϊκά προβλήματα μετά το ματς). Το δεύτερο που μαρτυρά πως κάτι έγινε μετά το ντέρμπι είναι ότι ξαφνικά ο Ρουμάνος προπονητής άρχισε να μοιράζει το χρόνο συμμετοχής των παικτών του και να κάνει rotation. Τότε ως εξήγηση δόθηκε ότι ο Μπόλονι (που για μήνες δεν άκουγε κανένα και μετά τη νίκη με τον Ολυμπιακό ήταν βασιλιάς…), προσπάθησε να αποδείξει ότι δεν αδικεί όσους γκρινιάζουν και κατανόησε τα παράπονά των παικτών. Συγνώμη αλλά αυτά δεν τα πιστεύω: ο προπονητής είναι πιθανότερο απλά να γνώριζε ότι οι βασικοί του δεν αντέχουν να τρέχουν άλλο.

Ο δεύτερος λόγος του «αδειάσματος» μπορεί να είναι η χαλαρότητα εξαιτίας της νίκης. Αν δώσεις διαστάσεις τελικού σε ένα ματς, μια ομάδα καθόλου συνηθισμένη σε τέτοιες υπερβάσεις, μπορεί εύκολα να χαλαρώσει μετά και να πάθει ό,τι έπαθε ο ΠΑΟ. Αν πίστεψαν ότι επειδή κέρδισαν τον Ολυμπιακό η χρονιά σώθηκε, ό,τι ακολούθησε είναι τελείως λογικό.

Ο τρίτος πιθανός λόγος του αδειάσματος είναι ο χειρότερος. Υπάρχει η υποψία ότι το ματς με τον Ολυμπιακό λειτούργησε για να υπάρξει ένα είδος ανακωχής στο εσωτερικό της ομάδας. Οσοι γκρινιάζουν σταμάτησαν να το κάνουν, όσοι τα είχαν με τον προπονητή άφησαν την οργή κατά μέρους κι όσοι με αυτούς έχουν πρόβλημα επίσης σώπασαν. Αλλά όταν πέρασε το παιγνίδι με τον Ολυμπιακό, το ματς δηλαδή που απαιτούσε συσπείρωση, όλοι θυμήθηκαν τα προηγούμενα. Και κάπως έτσι έφτασαν να πλακώνονται μεταξύ τους στα αποδυτήρια στο ματς με τον ΠΑΣ.

Η νοοτροπία είναι το πρόβλημα

Εχει ευθύνη για κάτι από τα τρία ο Μπόλονι; Εχει κι αυτός ευθύνη για οτιδήποτε από τα τρία έχει συμβεί. Αλλά δεν την έχει μόνο αυτός. Αν του ζητήθηκε να φτάσει η ομάδα στο ματς με τον Ολυμπιακό στο πικ της απόδοσής της, αυτός κατάφερε αυτό που του ζητήθηκε. Αν η νίκη με τον Ολυμπιακό λειτούργησε ως ένα είδος «τέλους της σεζόν», δεν φταίει αυτός, αλλά όποιοι έχουν περάσει στην ομάδα μια τέτοια νοοτροπία χρόνια τώρα. Κι αν ο ΠΑΟ έχει στα αποδυτήρια χήρες κι ορφανά επίσης δεν είναι ευθύνη του. Το να γίνεται καυγάς σε αποδυτήρια και να μην πέφτει ένα πρόστιμο δεν το θυμάμαι. Δεν θυμάμαι επίσης να μην ενδιαφέρεται μια διοίκηση να μάθει τι έγινε. Αν αυτό συνέβη, είναι γιατί η απόλυση του Μπόλονι βολεύει. Εκτονωτικά. Κι έχει ο Θεός. Μέχρι ο ΠΑΟ να παίξει πάλι με τον Ολυμπιακό έχει μέρες…

Πάντα όταν φεύγει (;) ένας προπονητής η ερώτηση είναι γιατί τελικά τον έφεραν. Τον Πογιάτος τον έδιωξαν μετά από τρία ματς (με τον Αστέρα στην Τρίπολη, που είναι μια χαρά ομάδα, τον Αρη, που είναι δεύτερος και την ΑΕΛ). Τον κατηγόρησαν ότι δεν κατάφερε σε ένα μήνα να μάθει στον ΠΑΟ να παίζει σαν τη Ρεάλ. Αν το πρόβλημα είναι το παιγνίδι του Μπόλονι, φέρτε πίσω τον Πογιάτος – απορώ πως δεν το ακούσαμε κι αυτό. Πέρα από χωρατά πάντως μάλλον θα ήταν καλύτερα αν γυρνούσε ο Δώνης, που δεν κέρδισε τον Ολυμπιακό, αλλά είχε βάλει μια τάξη στο θηριοτροφείο…

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This