Επιλογή Σελίδας

Ο Έρικ Γκαρθία της Μάντσεστερ Σίτι ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές, που αποχώρησαν από τη Βαρκελώνη, όμως στη συνέχεια φόρεσαν ξανά τη φανέλα των «μπλαουγκράνα».

Σεσκ Φάμπρεγας
Κολλητός φίλος με τον Λιονέλ Μέσι ήταν στη “Masia” ο Φάμπρεγας, ο οποίος εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα μόλις στα 10 του. Παρά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στα μικρότερα κλιμάκια του συλλόγου, ο ίδιος έβλεπε πως δεν μπορούσε να ενταχθεί άμεσα στην πρώτη ομάδα. Έτσι, το Σεπτέμβριο του 2003, στα 16 του, μετακόμισε στο Λονδίνο, για λογαριασμό της Άρσεναλ. Αν και αρχικά προοριζόταν για τις ακαδημίες των «κανονιέρηδων», ο Αρσέν Βενγκέρ διέκρινε τις ικανότητές του και τον έριξε στα βαθιά. Ο Φάμπρεγας έσπασε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και γρήγορα εξελίχθηκε σε ηγέτη στη μεσαία γραμμή της ομάδας. Ο Ισπανός έγινε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαφ των ευρωπαϊκών γηπέδων και μετά από μια οκταετία στους «κανονιέρηδες», το 2011 πραγματοποίησε τη μεγάλη επιστροφή. Η Μπαρτσελόνα δαπάνησε το ποσό των 34 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσει, όμως η πλειάδα αστέρων στη μεσαία γραμμή της δεν επέτρεψε στον Φάμπρεγας να γίνει ηγέτης της. Στο Καμπ Νου έμεινε για τρία χρόνια και στη συνέχεια γύρισε στο Λονδίνο, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Τσέλσι.

Ζεράρ Πικέ
Βρισκόταν και αυτός στην ίδια φουρνιά της “Masia” με τον Μέσι και τον Φάμπρεγας. Όπως είχε πράξει ένα χρόνο νωρίτερα ο Ισπανός μέσος για λογαριασμό της Άρσεναλ, έτσι και ο Πικέ αποφάσισε το 2004 να μην υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα και να αναζητήσει την τύχη του στην Αγγλία. Προορισμός του 17χρονου – τότε – Πικέ ήταν το Ολντ Τράφορντ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ισπανός αμυντικός έμεινε για τέσσερα χρόνια στους «μπέμπηδες» και κατέκτησε το Champions League, το 2008. Ωστόσο, οι συμμετοχές του ήταν περιορισμένες, καθώς ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν πίστεψε ποτέ στις ικανότητες του. Αντίθετα, τον πίστευε πολύ ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος τον έφερε πίσω στη Βαρκελώνη, το ίδιο καλοκαίρι. Γύρω από τον Ζεράρ Πικέ χτίστηκε η άμυνα της Μπαρτσελόνα τα επόμενα χρόνια και ο ίδιος ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους, στις σπουδαίες επιτυχίες του συλλόγου. Ακόμη είναι βασικός στα μετόπισθεν των «μπλαουγκράνα», όμως δεν έχει καμία σχέση με τον παίκτη του πρόσφατου παρελθόντος.

Ζόρντι Άλμπα
Από την ηλικία των εννέα ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, όμως τότε κρίθηκε ιδιαίτερα μικροκαμωμένος, με αποτέλεσμα στα 16 του να αποχωρήσει. Μετά από ένα μικρό πέρασμα από την Κορνέγια, ο Ζόρντι Άλμπα πήγε στη Βαλένθια και στα 20 του έγινε βασικός στις «νυχτερίδες». Ειδικά, από τη στιγμή που μετακινήθηκε στη θέση του αριστερού μπακ (είχε ξεκινήσει ως χαφ), ο Ισπανός έγινε ποδοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι «μπλαουγκράνα» να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ώστε να διορθώσουν το λάθος που είχαν κάνει παλαιότερα με την περίπτωσή του. Με το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ, ο Ζόρντι Άλμπα επέστρεψε στη Βαρκελώνη και μέχρι σήμερα παραμείνει βασικός και αναντικατάστατος στο αριστερό άκρο της άμυνας. Και φυσικά αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές στις επιτυχίες των προηγούμενων ετών.

Ζεράρ
Σε πολύ μικρή ηλικία εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και στα 17 του βρέθηκε να αγωνίζεται με τη δεύτερη ομάδα του συλλόγου. Δεν ανέβηκε ποτέ στην πρώτη ομάδα, με τους «μπλαουγκράνα» να τον αφήνουν ελεύθερο και εκείνος να υπογράφει στη Βαλένθια το 1997. Ο Ισπανός μέσος ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές των «νυχτερίδων» στην πορεία μέχρι τον τελικό του Champions League, τη σεζόν 1999-2000, με αποτέλεσμα να ενδιαφερθούν για την απόκτησή του πολλά ευρωπαϊκά μεγαθήρια, μεταξύ αυτών και η Μπαρτσελόνα. Η Βαλένθια είπε «ναι» στα 24 εκατομμύρια ευρώ των Καταλανών, με τον Ζεράρ Λόπες να επιστρέφει στην ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Ωστόσο, δε δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για εκείνον. Αν και έμεινε πέντε χρόνια στο Καμπ Νου, δε θεωρήθηκε ποτέ βασικός στους «μπλαουγκράνα», ενώ ταλαιπωρήθηκε και από αρκετούς τραυματισμούς.

Χρίστο Στόιτσκοφ
Ο κορυφαίος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών ήταν ένα από τα αστέρια της “dream team” του Γιόχαν Κρόιφ την πενταετία 1990-1995. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο Στόιτσκοφ κατέκτησε τα πάντα σε Ισπανία και Ευρώπη (τέσσερα πρωταθλήματα, ένα κύπελλο πρωταθλητριών), ενώ το 1994 έκανε δική του και τη Χρυσή Μπάλα. Μετά τις πολλές επιτυχίες του με τους «μπλαουγκράνα», ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει το 1995 και να αγωνιστεί στην Πάρμα. Ωστόσο, έμεινε μόλις μία χρονιά στη Serie A, αφού το αμέσως επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε στο Καμπ Νου. Αγωνίστηκε για ακόμη 1,5 χρόνο με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, κατακτώντας και πάλι εγχώριους τίτλους, αλλά και το κύπελλο κυπελλούχων το 1997.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This