Επιλογή Σελίδας

Του Κωνσταντίνου Κωλαΐτη

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να συναντήσει (ξανά) την Άρσεναλ, σε ένα χρονικό σημείο που μοιάζει να έχει ξυπνήσει από έναν ακόμη εφιάλτη της. Η νίκη κόντρα στη Λέστερ, μέσα στην έδρα της, πιστοποίησε του λόγου του αληθές. Δεν ήταν λίγοι, άλλωστε, οι εφιάλτες που βίωσε τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Πολύ περισσότερο, ετοιμάζεται να την αντιμετωπίσει πάνω που δείχνει να έχει αφήσει οριστικά πίσω της το καταστροφικό διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, εξ αιτίας του οποίου βρίσκεται πια να «τρέχει» στην Premier League, σ’ ένα άπελπι τελευταίο σπριντ προς τις ευρωπαϊκές θέσεις. Εξ αιτίας του οποίου ο στόχος του Europa League γίνεται η μεγαλύτερη ευκαιρία για ευρωπαϊκό εισιτήριο την επόμενη σεζόν.

Η συνοχή που απέκτησε στο ρόστερ μετά το ξεσκαρτάρισμα στη χειμερινή περίοδο του Ιανουαρίου (μέσα σε αυτό και η αποχώρηση του ερυθρόλευκου, πλέον, Σωκράτη Παπασταθόπουλου), η ανάδειξη φρέσκων προσώπων στην αρχική ενδεκάδα (Σμιθ-Ρόου) και η αγωνιστική επαγρύπνηση σημαντικών παικτών που βρίσκονταν σε αδράνεια (Μπεγιερίν, αλλά κυρίως ο Ομπαμεγιάνγκ), επέδρασαν μόνο θετικά στην αισθητή βελτίωση των Κανονιέρηδων εντός 2021.

Ωστόσο, οι μνήμες από εκείνο το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου του 2020, όταν οι Πειραιώτες προκάλεσαν το πιο βαθύ, από οικονομικής άποψης αλλά και από πλευράς πρεστίζ πλήγμα της περασμένης περιόδου, παραμένουν ακόμη ζωντανές για την Άρσεναλ. Και μπροστά της υπάρχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ρεβάνς και ρελάνς, σε όλα τα επίπεδα. Ποια, όμως, θα είναι η Άρσεναλ που θα βρει μπροστά του ο Ολυμπιακός;

Ο Μίκελ Αρτέτα αρέσκεται στη λογική και την ερμηνεία των αριθμών. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσε να δικαιολογήσει την αντίφαση στην απόδοση της ομάδας του και των επτά σερί αγώνων χωρίς νίκη που διέγραψε στην Premier League. Μ’ αυτόν, λοιπόν, τον τρόπο θα επιχειρήσουμε και εμείς να ανιχνεύσουμε το αλλαγμένο πρόσωπο των Λονδρέζων, με την πολύτιμη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου στον πλανήτη.

«Ξεμπλόκαρε» επιθετικά, σκοράρει περισσότερο απ’ όσο δημιουργεί

Η Άρσεναλ προέρχεται από δύο μεγάλες νίκες, δύο σπουδαίες ανατροπές. Η μία τής χάρισε ευρω-πρόκριση (κόντρα στη Μπενφίκα), η άλλη τις μαθηματικές ελπίδες για να προλάβει να μπει στη «μάχη» της Ευρώπης στο Νησί, πριν ολοκληρωθεί η σεζόν (1-3 κόντρα στη Λέστερ). Κοινός παρονομαστής αυτών των εμφανίσεων; Η ευκολία με την οποία βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα, περισσότερες φορές από όσες έδωσε την ευκαιρία στον αντίπαλό της να παραβιάσει την εστία της.

Με μια ματιά στα xGoals, τα γκολ δηλαδή που θα έπρεπε να σκοράρει βάσει της συνολικής ποιότητας των τελικών ευκαιριών που δημιούργησε, η ομάδα του Αρτέτα ξεπέρασε και στα δύο παιχνίδια τον εαυτό της χάρη στην αποτελεσματικότητα και τις εκτελέσεις των ποδοσφαιριστών της. Απέναντι στους Αετούς της Λισαβόνας, κατάφερε με 1,66 xGoals να βρει τρία γκολ, εν πολλοίς χάρη στο δαιμόνιο του Ομπαμεγιάνγκ. Αναλόγως και με τις Αλεπούδες, οι ευκαιρίες της έδιναν δύο γκολ (2 xGoals), αλλά εκείνη κατάφερε να πετύχει ένα παραπάνω, ολοκληρώνοντας θριαμβευτικά την ανατροπή.


Από πού επιτέθηκε περισσότερο η Άρσεναλ κόντρα στη Λέστερ και πόσο απείλησε σε κάθε περίπτωση;

Την ίδια στιγμή, και στις δύο περιπτώσεις η άμυνά της «πληγώθηκε» περισσότερο από όσο όριζαν οι ευκαιρίες που δέχθηκε από τον αντίπαλο. Η Μπενφίκα με 1,27 xGoals σκόραρε δύο φορές, η Λέστερ αν και (δεν) απείλησε ούτε για… μισό γκολ (0,48 xGoals), σκόραρε από νωρίς με τον Τίλεμανς στο 8’. Δείγμα ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο παραμένει ευάλωτη αμυντικά, όμως, τελευταία, στα κρίσιμα παιχνίδια δείχνει να έχει τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα να αντιδράσει.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γενική της εικόνα στη χρονιά που διανύουμε, είναι καθοριστικό να διαχωριστεί η απόδοσή της στο πρωτάθλημα, από την πορεία στο Europa League. Εντός συνόρων, οι Κανονιέρηδες σκοράρουν λιγότερο από όσο καταδεικνύουν τα xGoals (1,31 έναντι 1,46), φανερώνοντας μεγάλο έλλειμμα στη διάθεσή τους να επιτεθούν και στον τρόπο που το κάνουν, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες.

Στην Ευρώπη, αντίθετα, το 6/6 στον όμιλο και η συνέχεια με τη Μπενφίκα εκφράζονται από ένα παραπάνω γκολ σε σχέση με όσα «θα έπρεπε» να έχουν σκοράρει ανά παιχνίδι (3 γκολ μ.ο., έναντι 1,98 xGoals).

Πίεση και ταχύτητα στην επιθετική μετάβαση

Η αναμέτρηση κόντρα στη Λέστερ ήταν αναγνωριστική της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Άρσεναλ. Σίγουρα, η πιο «ηχηρή» νίκη, κόντρα στην πιο σταθερή ομάδα της τετράδας τη φετινή σεζόν. Η επιθετική προδιάθεση, η αυξημένη ταχύτητα στις αντεπιθέσεις, η υπεραριθμία και οι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις στη μετάβαση προς την επίθεση ήταν στοιχεία που έχουν μπει για τα καλά στο ρεπερτόριο των Κανονιέρηδων, έστω σε εντονότερο βαθμό απ’ ό,τι τους πρώτους μήνες της σεζόν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φάση του τρίτου γκολ. Από το κλέψιμο της μπάλας, μετά το υπέροχο «προστάτευμα» του Λακαζέτ που έδωσε ρέστα στις κερδισμένες επιθετικές μονομαχίες, η Άρσεναλ βγαίνει ταχύτατα με τον Τίρνεϊ στην αντεπίθεση.

Τη στιγμή που τροφοδοτείται ο Πεπέ, έχουν προωθηθεί τρεις παίκτες και ανεβαίνει και τέταρτος από αριστερά (Γουίλιαν).

Ο Βραζιλιάνος, μάλιστα, θα πιστωθεί την ασίστ, αφού πρώτα ο Όντεγκααρντ τον βρει με κάθετη πάσα στο κατάλληλο χρονικό και χωρικό σημείο.

Η Λέστερ κλήθηκε, δηλαδή, να αμυνθεί με πέντε αντιπάλους μέσα στην περιοχή, στην ίδια ευθεία. Κι εκ του αποτελέσματος, η συμπεριφορά της στη συγκεκριμένη φάση ήταν προβληματική, λόγω και των πολλών επιλογών που είχε η Άρσεναλ στο «κουτί».

Το πιο «τρελό» κι αξιοσημείωτο σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω, είναι ότι η Άρσεναλ τα πέτυχε με τους Σάκα-Ομπαμεγιάνγκ να έρχονται από τον πάγκο ως αλλαγή!

Ο πιο συνεπής, άρτιος κι επικίνδυνος μεσοεπιθετικός της, μαζί με το απόλυτο βαρόμετρο της επίθεσης, αποδείχθηκαν… προαιρετικοί για το σπουδαίο τρίποντο και για να επιτελέσουν τα στοιχεία που θέλει να βλέπει ο Αρτέτα στο παιχνίδι της.

Ωστόσο, αμφότεροι αναμένεται να έχουν κυριαρχικό ρόλο στις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό, όπως είχαν και στη ρεβάνς με τη Μπενφίκα.


Οι 11 τελικές της Άρσεναλ και η ποιότητά τους κόντρα στη Λέστερ

Παγίδευσε τη Λέστερ, πιο «αγριεμένη» αμυντικά

Για τα 0,48 xGoals της Λέστερ, μεγάλο μερίδιο έχει η άμυνα της Άρσεναλ. Όχι μόνο η τετράδα Σοάρες-Λουίς-Μάρι-Τίρνεϊ, αλλά η συμπεριφορά όλης της ομάδας σε φάση άμυνας. Μία ομάδα που κερδίζει λίγο παραπάνω από το 50% των διεκδικήσεων που συμμετέχει (56% μ.ο.), επέδειξε ένταση, εγρήγορση και σωστό timing κόντρα στη Λέστερ, φτάνοντας πρώτη στη μπάλα σχεδόν 7 φορές στις 10 (68%). Αντίστοιχη επιτυχία και στις εναέριες «μονομαχίες»,  με ποσοστό σχεδόν 50% (48%), έναντι του 44% που είναι ο μ.ο. της σεζόν.

Το σημαντικότερο «συν», όμως, που κεφαλαιοποιεί η ομάδα του Αρτέτα ενόψει των αγώνων με τον Ολυμπιακό είναι οι αλληλοκαλύψεις και η ταχύτητα με την οποία κλείνει τους χώρους και οδηγεί τον αντίπαλο σε αδιέξοδο. Σε αυτό το πεδίο, η φάση του πρώτου ημιχρόνου όπου ο Καστάνιε έχει φύγει σε 1vs1 από τα δεξιά, είναι χαρακτηριστική.

Παρά το ότι ο Βέλγος αρχικά ξεφεύγει από τον Μάρι, ο Ισπανός στόπερ όχι μόνο επανέρχεται για να τον απωθήσει και εν τέλει να του κλέψει τη μπάλα, αλλά σε χρόνο-ρεκόρ διαθέτει τη στήριξη από δύο συμπαίκτες του (Λουίς-Τίρνεϊ), καθιστώντας βέβαιη την αναχαίτιση αυτής της ενδεχόμενης απειλής από πλευράς Αλεπούδων.

Κι εκτός των άλλων, τα μόλις 3 φάουλ σε 101 λεπτά παιχνιδιού (!) στα οποία υπέπεσε σε όλο το ματς η Άρσεναλ, αποτελούν «γαλόνι» για τη μεθοδευμένη, ψύχραιμη και καίρια αντιμετώπιση που είχε η άμυνά της στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.

Μέχρι την πρώτη αναμέτρηση μεταξύ Ολυμπιακού και Άρσεναλ (11/3, 22:00), οι Κανονιέρηδες έχουν ένα ακόμη απαιτητικό ματς, εκτός έδρας κόντρα στη Μπέρνλι. Το απαιτητικό στοιχείο έγκειται στο ότι απέναντι στους σκληροτράχηλους Κλάρετς, θα δοκιμαστούν ακόμη περισσότερο σε όρους δημιουργίας, εξωστρέφειας και αποτελεσματικότητας στην τελική προσπάθεια. Όπως όμως, επισήμανε και ο Γκρανίτ Τζάκα μετά το τέλος του αγώνα με τη Λέστερ, «πρέπει να συνεχίζουμε έτσι σε κάθε ματς που ακολουθεί. Όχι για τρία ματς, όχι για τέσσερα, πρέπει να δείξουμε σταθερότητα, με αυτή την ενέργεια, αυτό το πνεύμα, αν θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε κάτι τη φετινή σεζόν». Κι αυτό το «στοίχημα» στο οποίο αναφέρεται ο Ελβετός χαφ, περνάει από τα χέρια των Ερυθρόλευκων και την έκβαση του μεταξύ τους ζευγαρώματος.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This