Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Aν κάποιοι ήταν… ανυποψίαστοι για τον Αστέρα, πλέον δεν (πρέπει να) έχουν αμφιβολίες μετά τη σημερινή νίκη του και επί του ΠΑΟΚ! Οσοι (λογικά, αν θέλετε) δεν… πολυβλέπουν Αστέρα, κάτι πρέπει να είχαν πάρει χαμπάρι στον β΄ γύρο, παρακολουθώντας τη σταδιακή, ταχύτητη αναρρίχησή του στη βαθμολογία. Οταν περνούσε διαδοχικά τα εμπόδια εκτός έδρας (Απόλλων, ΟΦΗ, Βόλος), όταν νικούσε στην Τρίπολη με ανατροπή τον Αρη από τον οποίο αποκλείστηκε πανεύκολα στο Κύπελλο, όταν παρουσίαζε νέους σκόρερ εκτός από τον αειθαλή Μπαράλες. Ισως να τον… πήραν χαμπάρι την προηγούμενη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ εναντίον της ΑΕΚ, όταν προηγήθηκε γρήγορα 0-2, μετά το 30′ και την αλλαγή διάταξης του Μανόλο Χιμένεθ υπέφερε, αλλά τελικά έφυγε με έναν βαθμό: χρειάζεται και η τύχη. Η τύχη την οποία δεν είχε σύμμαχο στην εντός έδρας ισοπαλία με τη Λαμία, η τύχη την οποία έφτιαξε ο ίδιος ο Αστέρας εφέτος.

ΚΑΙ… ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Αστέρας έχει μεγάλα παιδιά στον κορμό και την ενδεκάδα του, αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του. Παίκτες που ξέρουν το ελληνικό πρωτάθλημα, παίκτες με παραστάσεις. Το δεύτερο είναι η ανασταλτική λειτουργία του: δεν είναι αλώβητος, δεν είναι άθραυστος, είναι όμως τόσο «σκληρός» όσο αρκεί για να δείχνει ανταγωνιστικός με τους «μεγάλους». Διότι, ναι, πλέον ο Αρης, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έχουν και… επισήμως έναν επιπλέον στην παρέα. Εναν «υπεράνω υποψίας» στον πρώτο γύρο, ο οποίος κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του με συνέπεια στο δεύτερο γύρο (μία ήττα, από τον Ολυμπιακό, αήττητος με τους υπόλοιπους «μεγάλους») και έρχεται από την «εξωτερική» με τη φόρα του αουτσάιντερ, τον ενθουσιασμό παικτών που δεν έχουν αγωνιστεί σε πολλά «ευρωπαϊκά» παιχνίδια και τον «μετρ του αποτελέσματος» και της «κόντρα επίθεσης» Μίλαν Ράσταβατς. Εναν προπονητή που είχε χτίσει «ταυτότητα» και στην Ξάνθη, που δεν θα μας… βγάλει τα μάτια με το θέαμα που θα παρουσιάσει ο Αστέρας, αλλά που έχει τον δικό του τρόπο και τουλάχιστον τρεις – τέσσερις παίκτες (Aλβαρες, Σουάρεθ, Κώτσιρας, Λουίς Φερνάντες) που θα μπορούσαν εύκολα να σταθούν σε οποιαδήποτε από τις υπόλοιπες ομάδες του «2-6». Σε όλες πλην Ολυμπιακού δηλαδή… Ο Αστέρας δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε το «βάθος» των υπόλοιπων, δεν ενισχύθηκε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, δεν γεμίζει το μάτι σε πολλούς. Ισως να συμβεί αυτό όταν δουν το… ταμπλό στη λήξη της regular season. Διότι παίζει με ΠΑΣ Γιάννινα και Ατρόμητο στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, όταν οι υπόλοιποι… παίζουν μεταξύ τους (ΠΑΟ – ΑΕΚ, ΠΑΟΚ – Αρης, ΠΑΟ – ΠΑΟΚ). Ρίξτε μια ματιά και στη βαθμολογία να δείτε τι γίνεται…

Ο Αστέρας που ανέδειξε κοτζάμ Φορτούνη, που ανέθρεψε Κουρμπέλη και Κυριακόπουλο, που πούλησε Γιάννου στην Κίνα, Ντε Μπλάσις στη Βundesliga και έστειλε Αντζουλά και Μιχελή σε Φιορεντίνα και Μίλαν αντίστοιχα, δεν βασίζεται στο ελληνικό στοιχείο. Παίζει σχεδόν σε όλη τη σεζόν μόνο με δύο Ελληνες στη «βασική» ενδεκάδα του: δεν το λες καλό. Τον 22χρονο γκολκίπερ του, Αντώνη Τσιφτσή που καθιέρωσε εφέτος ο Ράσταβατς και τον 28χρονο πλέον Γιάννη Κώτσιρα, ο οποίος παίζει πέμπτη σεζόν στην ομάδα και τα τρία τελευταία χρόνια κάθε σεζόν… φεύγει με μεταγραφή στα λόγια (και τα δημοσιεύματα), αλλά κάθε χρόνο παραμένει εκεί, στην Τρίπολη. Σε μια έδρα που ανέκαθεν δυσκόλευε όλους τους «μεγάλους» και η οποία θα κρίνει κι αυτή τους… δύο που θα μείνουν εκτός Ευρώπης. Διότι πλέον είναι πέντε οι ομάδες που διεκδικούν τρία εισιτήρια στα play offs και δύο αυτές που θα μείνουν στις θέσεις 5 και 6, στον… καναπέ τους.

Ο X FACTOR TOY KYΠΕΛΛΟΥ

Μήπως, όμως δούμε και το παράδοξο; Να παίρνει το Κύπελλο (ταυτόχρονα και το ευρωπαϊκό εισιτήριο) ο Νο 5 ή ο Νο 6 και να μένει εκτός ο Νο 4; Ολα παίζονται! Ας περιμένουμε και τα ζευγαρώματα στους ημιτελικούς του Κυπέλλου για να κάνουμε περισσότερες εκτιμήσεις. Το μόνο βέβαιο είναι πως πέρυσι τα play offs άλλαξαν για πρώτη φορά μορφή και πλέον καθορίζουν ΚΑΙ τον πρωταθλητή, αλλά ο πρωταθλητής θα είναι ο μοναδικός που δεν θα «καίγεται»! Ο Ολυμπιακός θα έχει ρόλο… θεατή. Oχι ακριβώς, μην υπερβάλλουμε! Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα είναι ο πιο… «χαλαρός» από όλους. Και η πορεία του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις υποχρεώσεις του στο Europa League και το Κύπελλο Ελλάδας!

Οσο για τους για τους υπόλοιπους; Οι προβλέψεις απαγορεύονται! Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ είναι παραγωγικές ομάδες, οι οποίες δέχονται εύκολα γκολ. Ο Παναθηναϊκός μέχρι πρότινος βασιζόταν στην αμυντική «σκληράδα» του, αλλά στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια έχει δεχθεί έξι γκολ κι αν δεν αλλάξει πρόσωπο (θα δυσκολευτεί πολύ σ’ αυτό το χρονικό σημείο της σεζόν) θα δυσκολευτεί πολύ. Μέχρι τώρα, πάντως, του… πάει η Λεωφόρος (αήττητος) και έχει να περιμένει και την επιστροφή του πολύ σημαντικού Δημήτρη Κουρμπέλη. Οσο για τον Αρη; Πολλοί τον είχαν… τελειωμένο μετά τη μίνι κάμψη του στον β’ γύρο, αλλά έπεσαν έξω! Για να δούμε τι θα δούμε και στη ρεβάνς Κυπέλλου εναντίον των Ερυθρόλευκων… Διότι αν μείνει με ένα καρπούζι στη μασχάλη μοιάζει πιο πιθανό να πάρει ένα από τα τρία εισιτήρια για το… πολυθρύλητο Conference League.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This