Επιλογή Σελίδας

Η Γιουβέντους προσπαθεί να κάνει το comeback στο ιταλικό πρωτάθλημα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε επικές ανατροπές, που έχουν γίνει στη Serie A και μια ομάδα κάλυψε τη βαθμολογική διαφορά, κατακτώντας τον τίτλο.

Μίλαν (1987-88)
Την προηγούμενη χρονιά, ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε οδηγήσει τη Νάπολι στην κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι «παρτενοπέι» ήταν τα αφεντικά στη Serie Α και τη σεζόν 1987-88 και πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος είχαν διαφορά τεσσάρων βαθμών από τη δεύτερη Μίλαν (με τη νίκη να δίνει τότε δύο πόντους). Ωστόσο, στο φινάλε, ήρθαν τα πάνω-κάτω. Την ώρα που η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ιταλίας έχανε συνεχόμενα βαθμούς, οι «ροσονέρι» κάλυπταν τη διαφορά και το μεταξύ τους ματς στο Σαν Πάολο, την 28η αγωνιστική, είχε το χαρακτήρα τελικού. Η Μίλαν επικράτησε με 3-2 μέσα στο σπίτι του Μαραντόνα, ανέβηκε στην κορυφή και ουσιαστικά κατέκτησε τον τίτλο.

Μίλαν (1998-99)
Η Φιορεντίνα είχε αναδειχθεί άτυπα πρωταθλήτρια χειμώνα, όμως ένας τραυματισμός του Μπατιστούτα «πλήγωσε» τις ελπίδες της για κατάκτηση του τίτλου. Εκείνη που αρχικά το εκμεταλλεύθηκε ήταν η Λάτσιο, η οποία στις αρχές Απριλίου είχε αποκτήσει διαφορά έξι βαθμών από τη δεύτερη Φιορεντίνα και επτά από την τρίτη Μίλαν. Ωστόσο, δύο σερί ήττες των «λατσιάλι» από Ρόμα και Γιουβέντους έφεραν τους «ροσονέρι» μια ανάσα από την κορυφή. Τη «χαριστική βολή» στη Λάτσιο την έδωσε η Φιορεντίνα, στην προτελευταία αγωνιστική. Μέσα σε αυτό το διάστημα, η Μίλαν έκανε ένα εκπληκτικό φινάλε στη Serie A, με εφτά συνεχόμενες νίκες, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τίτλου με διαφορά ενός βαθμού.

Λάτσιο (1999-2000)
Το… αίμα τους πίσω πήραν οι «λατσιάλι» την αμέσως επόμενη σεζόν, κατακτώντας τον τίτλο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τον είχαν χάσει λίγους μήνες πριν. Με δραματικό τρόπο και μεγάλη ανατροπή στο φινάλε. Οκτώ αγωνιστικές πριν το τέλος, η Γιουβέντους είχε διαφορά εννέα πόντων και φάνταζε αδύνατο να χάσει το πρωτάθλημα. Ωστόσο, κάποιες ήττες της «Μεγάλης Κυρίας» έφεραν τη Λάτσιο στο -2 πριν την τελευταία αγωνιστική. Την ώρα που οι Ρωμαίοι νικούσαν άνετα με 3-0 τη Ρετζίνα, η Γιούβε αγωνιζόταν στην έδρα της Περούτζια, υπό καταρρακτώδη βροχή. Οι άνθρωποι των «μπιανκονέρι» πίεζαν για αναβολή του αγώνα, όμως ο Πιερλουίτζι Κολίνα έδωσε εντολή το ματς να γίνει κανονικά. Οι «μπιανκονέρι» ηττήθηκαν με 1-0 και η Λάτσιο στέφθηκε πρωταθλήτρια.

Γιουβέντους (2001-02)
Την «άλλη πλευρά του νομίσματος», αυτή τη φορά την καλή, είδε η Γιουβέντους, δύο χρόνια μετά την απώλεια του τίτλου την τελευταία αγωνιστική. Οι «μπιανκονέρι» είχαν πέσει μέχρι και στην έκτη θέση της βαθμολογίας, πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, όμως κατόρθωσαν να ανακάμψουν και μαζί με την Ίντερ και τη Ρόμα να διεκδικούν επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα. Την 28η αγωνιστική, όμως, η δική της ήττα από την Πάρμα και η ταυτόχρονη νίκη της Ίντερ επί τις Ρόμα έκαναν τους «νερατζούρι» φαβορί για τον τίτλο. Ωστόσο, τα πάντα έφτασαν να κρίνονται στην τελευταία αγωνιστική. Η Γιουβέντους ήθελε δική της νίκη και απώλεια βαθμών της Ίντερ (η Ρόμα αναζητούσε περισσότερους συνδυασμούς αποτελεσμάτων). Όπερ και εγένετο, αφού η «Μεγάλη Κυρία» επικράτησε εύκολα της Ουντινέζε, την ώρα που οι «νερατζούρι» γνώριζαν την ήττα στη Ρώμη από τη Λάτσιο. Η ομάδα που είχε στερήσει τον τίτλο από τη Γιούβε το 2000, ήταν εκείνη που της το χάρισε δύο χρόνια μετά.

Γιουβέντους (2015-16)
Αυτή η κατάκτηση του πρωταθλήματος μπορεί να μην είχε δραματικό χαρακτήρα στην τελευταία αγωνιστική, όμως αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία της Serie A. Στις δέκα πρώτες αγωνιστικές, η Γιουβέντους είχε μόλις τρεις νίκες, ενώ μια ήττα από τη Σασσουόλο την έφερε μέχρι και έντεκα πόντους μακριά από την κορυφή της βαθμολογίας. Κάπου εκεί, γύρισε… ο διακόπτης για τη «Μεγάλη Κυρία», η οποία στα επόμενα 26 παιχνίδια είχε απολογισμό 25 (!) νίκες και μία ισοπαλία. Όπως ήταν φυσιολογικό, με αυτές τις επιδόσεις, οι «μπιανκονέρι» κατέκτησαν με άνεση το πέμπτο πρωτάθλημα στη σειρά και μάλιστα το εξασφάλισαν μαθηματικά τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This