Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Δεν υπάρχει στον κόσμο πιο κατάλληλη ομάδα να κερδίσει την Άρσεναλ από την ίδια την Άρσεναλ. Είναι κάτι που γνωρίζουν οι φίλοι της ομάδας, κάπου που θα πρέπει να ξέρουν οι φίλαθλοι του Ολυμοπιακού! Ανά πάσα ώρα και στιγμή υπάρχει μία λίστα γκολ τα οποία έχουν οδηγήσει σε αποκλεισμούς την Άρσεναλ. Με βάση τα όσα είχαν γίνει την περασμένη σεζόν, αλλά και στο παρελθόν είναι αξιοσημείωτο πως η ομάδα με τον Αρτέτα στον πάγκο της βρήκε τον δρόμο και τον τρόπο να μην αποκλειστεί από νοκ άουτ φάση του Europa League.

Υπάρχει όμως και το εξής. Η Άρσεναλ έχει την τύχη να έχει στο ρόστερ της παίκτες με έναν συνδυασμό καλών τεχνικών χαρακτηριστικών, χαρίσματος και αποθεμάτων ψυχής όπως είναι οι Τίρνεϊ και Σάκα, που μπορούν να τις δώσουν θετικά στοιχεία και ώθηση εκεί που τα χρειάζεται. Ο Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ είναι πάντα εκεί για τις τελειωτικές πινελιές. Το σενάριο του αποκλεισμού όπως είχε γίνει πέρυσι με τα εκτός έδρας γκολ (του Ολυμπιακού) υπήρχε.

Εκείνη τη νύχτα ο Ομπαμεγιάνγκ δεν μπορεί να τη ξεχάσει. Δεν μπορεί να ξεχάσει την ευκαιρία που έχασε για να δώσει την πρόκριση. Αυτή τη φορά όμως το έκανε. Οδήγησε την ομάδα του στην πρόκριση και ας χρειάστηκε να περιμένει και τον έλεγχο του VAR. Άλλωστε τα δύο του γκολ αρκούσαν.

Ο… παραλογισμός με την Άρσεναλ στην Ευρώπη είναι πως σου δίνει αυτή την αίσθηση πως τα πάντα μπορούν να γίνουν. Αυτά τα όρια που πέρυσι δεν τα ξεπέρασε και αποκλείστηκε και τα ξεπέρασε φέτος. Αυτή η πρόκριση επί της Μπενφίκα δείχνει πρόοδο και εξέλιξη ή είναι και θέμα.

Είναι εμφανές το πόσο ζημιογόνο θα ήταν για τον Αρτέτα και την ομάδα του ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Ένας προπονητής που προσπαθεί να φτιάξει ένα δυνατό αγωνιστικό προφίλ κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η ομάδα και οι παίκτες πιστεύουν σε αυτόν όμως εάν δεν είχε έρθει το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο.

Υπήρχαν άλλωστε και σοβαρά λάθη όπως του Ντάνι Θεμπάγιος για να κάνει έτσι το 1-2 η Μπενφίκα. Ένα σκορ που δεν ήταν εύκολο εκείνη τη στιγμή. Οι παίκτες δείχνουν να εμπιστεύονται τον προπονητή σε ένα σύνολο που θέλει χρόνο για να δείξει αυτά που μπορεί. Υπάρχουν στιγμές που σε μία φάση τα… γκρεμίζει όλα και μετά τις παίρνει χρόνος να δημιουργήσει τις σωστές επιθετικές προϋποθέσεις για γκολ.

Το να κάνει μία ομάδα το come back, το να βρίσκεται πίσω στο σκορ αλλά να αρνείται να ηττηθεί και να καταρρακωθεί ψυχολογικά είναι αυτό που θέλει να περάσει ο Αρτέτα στην Άρσεναλ. “Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο στη διοργάνωση το να μαθαίνουμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες μας και να πετυχαίνουμε το τι θέλουμε”, τόνισε.

“Πρέπει να ξέρουμε ότι είμαστε ικανοί να πετύχουμε και να τα καταφέρουμε. Έχουμε μία δύσκολη και περίεργη σεζόν. Υπάρχουν προκλήσεις μπροστά μας και πρέπει να μπορούμε να τα καταφέρουμε και να πετυχαίνουμε και να πανηγυρίζουμε ως ομάδα. Αυτό είναι σημαντικό”, συμπληρώνει.

Αυτό το γκολ λίγο πριν το τέλος με το καθαρό μυαλό του Σάκα και την εκτελεστική δεινότητα του Ομπαμεγιάνγκ έκανε τους κριτικούς να κάνουν λίγο πίσω. Αυτό το γκολ ήταν σαν να έδωσε μία νέα περίοδος χάριτος. Μέχρι τον επόμενο γύρο βέβαια.

Ήταν ένα ματς που ξυπνάει όλες τις αισθήσεις. Όταν χάθηκε το πλεονέκτημα της Άρσεναλ ήταν σαν μία χαοτική στιγμή που έφερε μνήμες παλιές. Τότε όμως οι πιο αποτελεσματικοί και ικανοί παίκτες της πήραν μπροστά. Πρώτα ο Τίρνεϊ με τη φοβερή κίνηση και το τελείωμά του. Αυτή ήταν η στιγμή της ελπίδας. Μετά ο Σάκα που έδειξε το πόσο ζηλευτό ταλέντο είναι και γιατί ο Αρτέτα πρέπει να τον βάζει ακόμα και κουρασμένο. Στα 19 του είναι ένας παίκτης με προοπτική και ικανότητα ακόμα και να κουβαλήσει την ομάδα στις πλάτες του.

Πέρυσι σε μία αντίστοιχη κατάσταση με τον Ολυμπιακό δεν υπήρχε Τίρνεϊ καθώς ήταν τραυματίας και ο Σάκα έπαιζε αριστερός μπακ. Η επιθετική γραμμή της ομάδας έδειχνε να έχει πιο βαριά πόδια. Αυτό το ζευγάρι με τον Ολυμπιακό συνεχίζει να θέλει σκέψη και αναθεώρηση της τακτικής προσέγγισης. Και ο ίδιος ο Αρτέτα να σκεφτεί και τις αλλαγές που έκανε τότε ειδικά στο μεσοεπιθετικό κομμάτι του.

Οι αλλαγές στη διάρκεια του αγώνα από τον Αρτέτα είχαν το ενδιαφέρον τους. Επέλεξε για να βάλει στον αγώνα με τη Μπενφίκα τον Παρτέι αντί του Θεμπάγιος και μετά τον Ουίλιαν αντί του Σμιθ Ρόου. Δεν προτίμησε τον Πεπέ ή τον Μαρτινέλι ή τον Λακαζέτ. Ο Αρτέτα διαφωνεί από την πλευρά του. Θεωρεί πως οι αλλαγές του είχαν νόημα στο σημείο που τις έκανε και επαίνεσε ειδικά τον Ουίλιαν που έβγαλε τη μπαλιά στον Τίρνεϊ. Εξήγησε το πόσο σωστά λειτούργησε σε στενούς χώρους.

Ο Ισπανός κόουτς δείχνει ανακουφισμένος που σε μία χρονιά που η Άρσεναλ τη χρειάζεται την Ευρώπη διατηρεί αυτό το momentum. Δεν ήθελε να ξαναβρεί εκτός από τον πρώτο νοκ άουτ γύρο. Στα τελευταία χρόνια του Βενγκέρ είχε γίνει κάτι σαν κακόγουστο αστείο όλο αυτό. Ακόμα και σε νοκ άουτ γύρους με ομάδες όπως οι Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου.

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού έχει ακόμα δρόμο μπροστά της στην Ευρώπη. Ο Αρτέτα υπογραμμίζει πως αυτή η εξέλιξη δίνει άλλη τροπή στη σεζόν. Είναι της άποψης πως αυτή η πρόκριση με τη Μπενφίκα θα βοηθήσει την ομάδα και στο πρωτάθλημα.

Η Άρσεναλ έχει μείνει εκτός Ευρώπης τόσο συχνά από εκτός έδρας γκολ που όλη αυτή η πρόκριση είναι σαν να αλλάζει τη μοίρα της και χωρίς καν να παίξει στο Λονδίνο. Τι άλλες ιδιαιτερότητες μπορούμε να περιμένουμε είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, όμως η Άρσεναλ σε αυτή τη φάση απλά ευγνωμονεί τη στιγμή της πρόκρισης.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This