Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται όλες τις ευρείες νίκες των Βαυαρών μακριά από το γήπεδό τους, σε πρώτο νοκ άουτ ματς ευρωπαϊκής διοργάνωσης, που ουσιαστικά τους έδωσαν πρόωρα το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

1976-77: Κόγκε – Μπάγερν 0-5 (κύπελλο πρωταθλητριών)
Από τη μία ήταν οι Βαυαροί, που προέρχονταν από τρεις σερί κατακτήσεις του κυπέλλου πρωταθλητριών και από την άλλη ήταν η άσημη Κόγκε από τη Δανία. Από την κλήρωση κιόλας, η πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν με το ενάμιση πόδι στο δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, όμως η ίδια φρόντισε να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί από το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι. Με τους Μίλερ και Τόρστενσον να πετυχαίνουν από δύο γκολ και τον Ντέρνμπεργκερ να προσθέτει ένα ακόμα, η Μπάγερν νίκησε με 5-0 στη Δανία και ουσιαστικά πέρασε στην επόμενη φάση. Το 2-1 στη ρεβάνς του Μονάχου ήταν απλά τυπική διαδικασία.

1980-81: Ολυμπιακός – Μπάγερν 2-4 (κύπελλο πρωταθλητριών)
Άτυχοι στάθηκαν οι «ερυθρόλευκοι» εκείνη τη σεζόν, καθώς η κληρωτίδα τους έφερε αντιμέτωπους με τους Βαυαρούς, στην πρώτη φάση του κυπέλλου πρωταθλητριών. Το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων διεξήχθη σε ένα κατάμεστο γήπεδο Καραϊσκάκη, όμως οι Γερμανοί δεν έδειξαν να επηρεάζονται από την «καυτή» ατμόσφαιρα. Ο Ολυμπιακός μπόρεσε να κοντράρει την Μπάγερν μόνο στο πρώτο ημίχρονο, που ολοκληρώθηκε με 1-1 (Γαλάκος, Ντρέμλερ). Η βαυαρική μηχανή πήρε μπροστά στην επανάληψη και με τρία γκολ σε επτά λεπτά (Ρουμενίγκε 57’, Κράους 58’, Ντρέμλερ 64’) καθάρισε το ματς. Η ελληνική ομάδα μείωσε σε 2-4 με τον Άλστρομ, όμως η πρόκριση είχε ήδη… πετάξει. Στον επαναληπτικό, η γερμανική ομάδα επιβεβαίωσε την ανωτερότητά της και με μία δεύτερη νίκη (3-0) προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

2007-08: Άντερλεχτ – Μπάγερν 0-5 (κύπελλο UEFA)
Μόλις μία φορά δεν έχει αγωνιστεί στο Champions League τον 21ο αιώνα η Μπάγερν, τη σεζόν 2007-08. Στη φάση των ομίλων είχε συντρίψει τον Άρη (6-0) και μετέπειτα, στους «16» κληρώθηκε με την Άντερλεχτ. Το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων έγινε στο Βέλγιο και οι Βαυαροί το μετέτρεψαν σε παράσταση για ένα ρόλο. Πέντε διαφορετικοί ποδοσφαιριστές βρήκαν δίχτυα για τους φιλοξενούμενους (Άλτιντοπ, Τόνι, Ποντόλσκι, Κλόζε, Ριμπερί), που έφτασαν σε ένα άνετο 0-5. Στη ρεβάνς, η Άντερλεχτ πήρε μια νίκη γοήτρου με 2-1 στο Μόναχο, όμως η πρόκριση είχε ήδη κριθεί από το ματς των Βρυξελλών.

2008-09: Σπόρτινγκ – Μπάγερν 0-5 (Champions League)
Φιορεντίνα, Λυών και Στεάουα Βουκουρεστίου δεν προβλημάτισαν καθόλου στη φάση των ομίλων τους Βαυαρούς, οι οποίοι συνέχισαν με τα… φρένα σπασμένα και στα νοκ άουτ. Η Σπόρτινγκ είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην Μπάγερν, στη φάση των «16», αφού η γερμανική ομάδα ήταν ισοπεδωτική και στα δύο παιχνίδια. Στο πρώτο, στη Λισαβόνα, η γερμανική ομάδα επικράτησε με 5-0, με τους Ριμπερί-Τόνι να πετυχαίνουν από δύο γκολ και τον Κλόζε να προσθέτει ένα ακόμα. Όσοι πίστεψαν ότι στον επαναληπτικό του Μονάχου η Μπάγερν θα εμφανιζόταν… χαλαρή, διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Οι Βαυαροί συνέτριψαν με 7-1 τους Πορτογάλους και με συνολικό σκορ 12-1 (το μεγαλύτερο στην ιστορία του Champions League) πήραν το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

2019-20: Τσέλσι – Μπάγερν 0-3 (Champions League)
Τίποτα και κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει την περσινή σεζόν τη βαυαρική μηχανή. Οι Γερμανοί δεν πτοήθηκαν ούτε από την πανδημία του κορονοϊού και έγιναν η μοναδική ομάδα στην ιστορία του Champions League, που κατέκτησε το τρόπαιο με το απόλυτο των νικών. Πριν τη διακοπή του Μαρτίου, η Μπάγερν είχε φροντίσει να εξασφαλίσει ουσιαστικά το εισιτήριο για τα προημιτελικά, μετά την επιβλητική της εμφάνιση στο Στάμφορντ Μπριτζ. Με τα δύο γκολ του Γκνάμπρι και το ένα του Λεβαντόφσκι, η ομάδα του Χάνσι Φλικ επικράτησε με 3-0 στο Λονδίνο. Μπορεί να πέρασαν πάνω από πέντε μήνες για τη ρεβάνς, όμως το αποτέλεσμα ήταν και πάλι εντυπωσιακό υπέρ των Βαυαρών. Νίκη με 4-1 και πρόκριση στο Final-8 της Λισαβόνας.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This