Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει κάποιες περιπτώσεις ομάδων, που κατέκτησαν το πρωτάθλημα στη χώρα τους και αμέσως μετά έπεσαν κατηγορία.

Μάντσεστερ Σίτι

Φέτος «καλπάζει» προς το έβδομο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Το πρώτο είχε έρθει πριν από 84 χρόνια, δηλαδή τη σεζόν 1936-37. Η επίθεση της Σίτι πετούσε «φωτιές» (107 γκολ), ενώ η χαρά ήταν διπλή για τους «σίτιζενς», αφού ταυτόχρονα με το δικό τους τίτλο, υποβιβαζόταν η μισητή Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, την αμέσως επόμενη χρονιά οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Παρά το γεγονός πως είχε και πάλι την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (80 γκολ), η Μάντσεστερ Σίτι τερμάτισε τελευταία μαζί με τη Γουέστ Μπρομ και υποβιβάστηκε. Και την ίδια ώρα, οι «κόκκινοι διάβολοι» επέστρεφαν εκείνοι στην πρώτη κατηγορία.

Νυρεμβέργη

Το ένατο πρωτάθλημα στην ιστορία της και πρώτο στα χρόνια της Bundesliga κατέκτησε τη σεζόν 1967-68 η Νυρεμβέργη. Ωστόσο, το καλοκαίρι που ακολούθησε, ο προπονητής της ομάδας, Μαξ Μέρκελ, αποφάσισε να κάνει ολικό «λίφτινγκ» στο ρόστερ και το πλήρωσε ακριβά. Ο Γερμανός τεχνικός θεωρούσε πως οι παίκτες που πήραν το πρωτάθλημα ήταν μεγάλοι ηλικιακά, με αποτέλεσμα να διώξει την πλειοψηφία των πρωταγωνιστών (μέχρι και ο πρώτος σκόρερ με 25 γκολ πήγε στη Χέρτα) και να τους αντικαταστήσει με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Αυτή η επιλογή είχε άμεσο αντίκτυπο στον αγωνιστικό χώρο, με τη Νυρεμβέργη την επόμενη σεζόν να είναι κυριολεκτικά άλλη ομάδα. Τερμάτισε στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας και είπε «αντίο» στην Bundesliga.

Γκέτεμποργκ

Μετά από μία δεκαετία «ανομβρίας» στους τίτλους, η Γκέτεμποργκ έκανε την έκπληξη το 1969 και υπό τις οδηγίες του Μπέρτιλ Γιόχανσον έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Σουηδίας. Η αμέσως επόμενη χρονιά, όμως, αποτέλεσε μία από τις πιο «μαύρες» σελίδες στην ιστορία του συλλόγου. Η πρωταθλήτρια Γκέτεμποργκ τερμάτισε στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό. Και αντίθετα με παλαιότερους υποβιβασμούς, που κέρδιζε άμεσα την άνοδο, αυτή τη φορά επέστρεψε στα «μεγάλα σαλόνια» μετά από έξι χρόνια.

Μίλαν

Στο «αντίο» του σπουδαίου Τζιάνι Ριβέρα από τους αγωνιστικούς χώρους, η Μίλαν πανηγύρισε την κατάκτηση του δέκατου πρωταθλήματος στην ιστορία της, τη σεζόν 1978-79. Την επόμενη χρονιά, οι «ροσονέρι» δεν κατάφεραν να κοντράρουν τη συμπολίτισσα Ίντερ, φτάνοντας μέχρι την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, το Μάρτιο του ’80 είχε βγει στην επιφάνεια το σκάνδαλο των στημένων αγώνων, με την ονομασία Totonero. Η Μίλαν ήταν μία από τις ομάδες, που είχαν άμεση εμπλοκή, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με υποβιβασμό (τον πρώτο στον ιστορία της) από την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η έτερη ομάδα που υποβιβάστηκε τότε, ήταν η Λάτσιο.

Χέρφολγκε

Την απόλυτη έκπληξη έκανε στη Δανία η Χέρφολγκε, τη σεζόν 1999-2000. Άφησε πίσω της τις μεγάλες δυνάμεις της χώρας και κατέκτησε για πρώτη (και μοναδική) φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα. Ωστόσο, η επόμενη σεζόν φάνηκε από το ξεκίνημά της πως ήταν καταστροφική για την πρωταθλήτρια Δανίας. Στα προκριματικά του Champions League αποκλείστηκε από τη Ρέιντζερς με συνολικό σκορ 6-0, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κύπελλο UEFA. Εκεί, βρήκε στο δρόμο της την ΑΕΚ, η οποία επίσης την απέκλεισε εύκολα, με συνολικό σκορ 6-2 (5-0, 1-2). Η κατρακύλα συνεχίστηκε στο πρωτάθλημα για τη Χέρφολγκε, η οποία τερμάτισε προτελευταία (11η σε 12 ομάδες) και αποχαιρέτησε τα «μεγάλα σαλόνια», ένα χρόνο μετά το μεγάλο «μπαμ».

Γιουβέντους

Η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες περιπτώσεις είναι πως η «Μεγάλη Κυρία» δεν υποβιβάστηκε την επόμενη σεζόν της κατάκτησης του τίτλου της, αλλά λίγες ημέρες μετά. Το 2006, 26 χρόνια μετά το Totonero, η Ιταλία ταλανίστηκε από ένα ακόμη σκάνδαλο στημένων αγώνων, το Calciopoli. Μία από τις εμπλεκόμενες ομάδες ήταν η Γιουβέντους, από την οποία όχι μόνο αφαιρέθηκαν τα δύο τελευταία πρωταθλήματα (2005, 2006), αλλά η ίδια τιμωρήθηκε από την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και με άμεσο υποβιβασμό στη Serie B. Μάλιστα, οι «μπιανκονέρι» ξεκίνησαν στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας με -9 βαθμούς, όμως κατάφεραν να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να επιστρέψουν άμεσα στα «μεγάλα σαλόνια».

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This